Germania nu a aratat nicicand mai promitatoare pentru initierea unor noi afaceri, dar nemtii par sa isi fi pierdut apetitul pentru investitii.
Nici macar costul redus al imprumuturilor si cererea robusta de pe piata interna nu reusesc sa scoata antreprenorii germani din letargie, remarca agentia Bloomberg. Alte elemente par sa tina in frau entuziasmul mediului de afaceri din Germania, iar acestea isi pot pune amprenta asupra evolutiei economice zona euro.
Prudenta maxima
Turbulentele inregistrate in ultimele luni pe pietele financiare, semnele unei scaderi a cerereii la nivel global si problemele ridicate de imbatranirea populatiei din Germania ii fac pe reprezentantii mediului de afaceri de aici sa faca un pas in spate cand vine vorba de reinvestirea capitalului in tara.
De altfel, cifrele legate de acest aspect sunt la fel de dezamagitoare ca cele de acum 5 ani, expertii FMI prognozand ca aceasta prudenta excesiva va lasa urme adanci in evolutia economica viitoare a tarii, ca si a economiei din zona euro.
"Inca din 2013, mai toti analistii am prezis ca fiecare an va fi cel in care investitiile vor fi reluate intr-un ritm sustinut. De fiecare data insa, a aparut cate ceva care a intunecat perspectiva si a amanat investitiile: de la criza din Ucraina si pana la problemele pietei din China. Consecinta pe termen lung va consta in reducerea potentialui de crestere economica", apreciaza Timo Klein, economist la HIS Global Insight in Frankfurt.
Amorteala... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:01
Replica ministrului de Finante german, Wolfgang Schaeuble, prin care le sugera grecilor un abandon voit pentru 5-10 ani din zona euro a starnit turbulente politice in luna iulie si continua sa faca valuri.
Plecand de la aceasta idee, economistul sef al bancii Allianz, Michael Heise, diseca firul in patru, intr-un editorial Project Syndicate, pentru a contura un tablou al zonei euro in care Germania si alte cateva tari nordice ar lipsi din cadrul uniunii monetare.
Idee dubioasa
Ideea nu este tocmai originala, fiind promovata de o parte din sustinatorii Greciei la mai putin de o zi dupa ce Schaeuble a scos pe gura porumbelul.
Desi a primit cateva aplauze discrete, implementarea acestei idei ar fi "lipsita de viziune, nepractica si dubioasa din punct de vedere economic", spune bancherul.
In primul rand, s-ar dovedi extraordinar de greu sa extragi cea mai mare economie a Europei din cadrul tarilor care au adoptat moneda unica.
O discutie serioasa pe aceasta tema ar crea imediat panica in pietele financiare, date fiind incertitudinile care planeaza asupra unui astfel de proces.
Insa, dincolo de aceste inconveniente, apar alte elemente perturbatoatre de ordin economic. In primul rand, adeptii acestei idei dau prea mare credit teoriei conform careia o moneda mai slaba are puterea de a alimenta cresterea economica.
Ei sustin ca odata cu iesirea Germaniei din zona euro, moneda unica s-ar deprecia ceea ce ar duce la cresterea economica rapida a economiilor... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 16:46
Chiar daca Germania da tonul unei dezmortiri economice pe continent, cancelarul Angela Merkel ramane in continuare unul dintre pericolele majore pentru economia zonei euro, in mod paradoxal, scrie presa britanica.
Desi cresterea economica a Germaniei promite in sfarsit sa se reflecte si in salariile nemtilor, prudenta manifestata de guvernul Merkel in a lua masurile economice care se impun ameninta stabilitatea economica a intregii regiuni, sustine analistul britanic Tomas Hirst, intr-un comentariu pentru Business Insider.
Cele doua fete ale zonei euro
Diferentele dintre performantele economice ale statelor membre au trasat granite invizibile pe intreaga zona.
Pe de-o parte avem nucleul dur al Europei, reprezentat de Germania, Franta, Austria, Olanda, iar pe de alta parte sunt Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda - sunt doua regiuni separate pe criterii economice.
Situatia este reflectata direct de randamentul titlurilor de stat emise de guvernele acestora, dar mai ales de cifrele somajului din cele doua lumi distincte ale zonei euro.
Germania inregistreaza un trend descendent al somajului, de la 10% in 2007, la 4,3 procente in 2014.
Austria a navigat constant pe apele linistite ale unui somaj sub 5% in toata aceasta perioada, in timp ce Franta a inregistrat o crestere de 3 procente in ultimii 6 ani.
Rata somajului a explodat insa intr-un mod dramatic in statele supuse politicii de austeritate impuse de creditori: Grecia si Spania.... mai mult
Vineri, 27 Martie 2015, ora 12:00
Scaderea pretului petrolului si politicile de dezvoltare sustin redresarea zonei euro, iar autoritatile trebuie sa profite de pe urma acestei perioade de imbunatatire a conditiilor economice, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.
Dupa un an de redresare timida in 2014, Zona Euro a pasit in 2015 impulsionata de doua motoare importante de crestere - scaderea brusca a pretului petrolului si programul de relaxare cantitativa (QE), conform prognozei EY - Eurozone Forecast (EEF).
Acesti doi factori vor sustine redresarea economiei interne, proces inceput in 2014, si vor accelera cresterea PIB-ului de la 0,9% in 2014 la 1,5% in acest an, urmat de 1,8% in 2016.
Insa perspectiva de crestere pe termen mediu ramane in continuare constransa de o serie de factori structurali, in special de necesitatea restrangerii poverii fiscale si de efectul puternic pe care rata inalta a somajului - care scade treptat - o are asupra cresterilor salariale.
Acesti factori vor genera un ritm de crestere anual situat in jurul valorii de 1,6% in perioada 2017-2019.
Intre timp, criza din Ucraina si negocierile dificile privind datoriile Greciei vor continua sa reprezinte un risc pentru stabilitatea economica si financiara in urmatoarea perioada de timp.
Imbunatatirea treptata a economiei zonei euro - odata cu revenirea nivelului de incredere a consumatorilor si a pietei fortei de munca - va fi sustinuta in 2015 de scaderea pretului petrolului, care se asteapta sa atinga... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 11:06
Economia din zona euro este intr-o situatie "critica", din cauza ritmului slab de crestere si a inflatiei scazute, a declarat Yves Mersch, membru al Comitetului Executiv al Bancii Centrale Europene.
"Situatia economica este critica. Cresterea economica este slaba, iar inflatia este extraordinar de scazuta", a spus Merch in timpul unui eveniment bancar organizat in orasul german Herrenberg, relateaza Wall Street Journal, potrivit Mediafax.
Comentariile lui Mersch au fost facute la mai putin de o saptamana dupa decizia BCE de a mentine rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%.
Inflatia anuala din zona euro a accelerat nesemnificativ la 0,4% in octombrie, de la 0,3% in luna precedenta, dar a ramas cu mult sub tinta BCE pe termen mediu, de 2%.
Stabilizarea preturilor de consum este o "conditie indispensabila" pentru impulsionarea economiei, dar nu este suficienta pentru ca zona euro sa inregistreze un ritm sustinut de crestere economica, a afirmat Mersch, care a adaugat ca statele din zona trebuie sa-si imbunatateasca gradul de competitivitate.
BCE a anuntat recent noi masuri pentru sprijinirea economiei din zona euro, printre care acordarea de imprumuturi ieftine pentru bancile comerciale si programe pentru achizitii de obligatiuni si de titluri garantate cu active.
Potrivit lui Mersch, BCE va demara saptamana viitoare achizitiile de titluri garantate cu active. mai mult
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 14:30
Criza a fost depasita in zona euro, daca privim ultimele date economice, care arata ca ritmul de crestere accelereaza, iar costurile de imprumut ale celor mai indatorate tari continua sa scada. Totusi, rezultatele pozitive ale economiilor europene vin in contrast cu rezultatele sondajelor electorale recente, care indica un haos politic.
Alegatorii sunt exasperati de guvernele lor si de Europa; extremistii si euroscepticii sunt in crestere si ar putea castiga, in unele tari, alegerile europarlamentare, scrie The Economist.
Rezultatele bune sunt valabile inclusiv pentru Romania, unde vedem cum economia a inregistrat o crestere de cel putin 3,5% in primul trimestru, avand in vedere datele referitoare la productia industriala si consum, sustine ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a imbunatatit estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti la 2,6%, de la 2,4% cat estima in luna ianuarie a acestui an, avansul PIB urmand sa fie condus de exporturi si de redresarea cererii pe plan intern. De asemenea, pentru anul viitor, BERD estimeaza un avans al PIB de 2,8% pentru tara noastra.
Situatia de pe scena politica, insa, arata la fel de rau ca si in restul Europei, unde discursurile se radicalizeaza de la o zi la alta, iar interesul alegatorilor pentru europarlamentare este in continua scadere, prezenta scazuta la urne riscand sa lase si mai mult loc extremistilor, asa cum s-a intamplat si... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 17:28
Germania vrea noi reforme si progrese mai rapide in tarile zonei euro afectate de criza datoriilor, potrivit unui raport pregatit de biroul cancelarului Angela Merkel si obtinut de revista Der Spiegel, in care este evaluata evolutia inregistrata in contextul regulilor bugetare mai stricte din UE.
Regulile bugetare au reusit sa initieze in toate statele zonei euro o "mobilizare politica generala pentru reforme structurale si o mai buna competitivitate", scrie publicatia germana Der Spiegel, citata de cotidianul american New York Times.
Totusi, in Italia "piata muncii poate fi liberalizata mai mult", in timp ce in Grecia si Spania sunt "esentiale" noi reforme in privinta legilor prea rigide de pe piata muncii.
Pentru a-si imbunatati finantele, Franta si-a crescut veniturile la buget, dar trebuie sa taie si din cheltuieli, se arata in raportul pregatit de biroul cancelarului.
Reformele au nevoie de tip pentru a-si arata efectele, dar la nivelul zonei euro sunt necesare progrese mai rapide, afirma economistii germani.
O sursa apropiata executivului de la Berlin a afirmat ca pozitia guvernului nu s-a schimbat si considera in continuare ca pentru a-si depasi problemele, tarile zonei euro trebuie sa adopte reforme si sa-si consolideze finantele publice. mai mult
Duminica, 12 Mai 2013, ora 13:25
Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica mondiala, insa importanta acesteia va scadea in anii urmatori, iar moneda euro va exista in forma actuala si peste cinci ani, cred liderii in afaceri din Europa si Orinetul Mijlociu, potrivit unui sondaj realizat de compania KPMG, informeaza Mediafax.
Sondajul a fost realizat de KPMG, fiind intervievati peste 1.500 de directori executivi si financiari din 22 de state din Europa, inclusiv Romania, si Orientul Mijlociu.
Conform sondajului, 64% dintre participanti afirma ca Europa a atins apogeul ca supraputere economica si politica si tot atatia se asteapta ca, in ciuda problemelor economice si politice actuale cu care se confrunta Europa, moneda euro va supravietui crizei si va ramane in forma actuala cel putin pentru urmatorii cinci ani.
"Liderii politici si cei din afaceri cunosc foarte bine problemele cu care Europa, ca uniune economica si politica, se confrunta. Deja toata lumea stie ca aceasta criza a datoriilor in economiile periferice ale zonei euro ridica probleme serioase si ca pentru a ramane in aceasta zona vor fi necesare ajustari serioase de salarii/pret pentru a reinstaura competitivitatea, in plus fata de masurile de austeritate impuse finantelor publice", a declarat intr-un comunicat Jeremy Kay, Partner al Operations Strategy Group din cadrul companiei.
El a aratat ca un stat care ar cauta sa-si rezolve problemele renuntand la moneda unica ar trebui sa se astepte la penalitati importante.... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 18:08
Intai Grecia, apoi Portugalia. Ce tara din zona euro va fi urmatoarea care sa aiba grave probleme fiscale? Pentru a se asigura ca raspunsul la aceasta intrebare va fi "nici una", liderii din regiune au inceput pregatirile pentru a ajuta, in premiera, un stat membru. Este mai mult decat sigur ca atat Grecia, cat si Portugalia vor avea nevoie, mai devreme sau mai tarziu, de sprijin financiar. Insa aceste doua tari sunt destul de mici incat sa nu puna in pericol existenta zonei euro. Astfel, adevarata problema, cred analistii, este Spania. Ca si Grecia, Spania s-a confruntat cu o pierdere a competitivitatii, intr-un moment in care se baza aproape exclusiv pe piata imobiliara pentru crestere, un "balon" care s-a spart. Dar, spre deosebire de Grecia, al carei Guvern a inceput, chiar daca putin cam tarziu, sa ia masuri, cel din Spania este, inca, in faza de negare. Economistul Nouriel Roubini, printre putinii care au prezis criza economica, este de parere ca, daca Spania va avea probleme similiare, ar putea pune capat zonei euro. Totusi, ce se poate face pentru a nu se ajunge in acel moment? Potrivit analistilor de la Financial Times, exista trei masuri esentiale, care ar trebui luate pentru salvarea zonei euro. Prima dintre acestea ar fi un sistem transparent pentru managementul crizelor, iar sprijinul acordat Greciei ar putea deveni un model in acest sens. Oricare ar fi acel sistem, toate guvernele trebuie sa fie de acord cu el si nu trebuie sa fie impus. De asemenea, un... mai mult
Luni, 01 Februarie 2010, ora 15:37