SUA au responsabilitatea de a conduce in zona Pacificului si "nu vor ceda niciun centimetru" altor tari care cred ca au un sistem politic mai bun, a declarat ministrul american al apararii, Mark Esper, intr-un atac voalat la adresa Chinei.
Icursul unei vizite in Hawaii, miercuri, Esper a afirmat ca SUA spera sa colaboreze cu China pentru a o determina sa respecte ordinea internationala bazata pe reguli, chiar daca Beijingul a esuat in mod repetat sa-si respecte angajamentele si isi continua modernizarea agresiva a armatei.
China nu si-a respectat promisiunile de a se conforma dreptului, reglementarilor si normelor internationale, a spus Esper, notand ca Beijingul vrea sa-si proiecteze puterea la scara globala.
"Pentru a promova obiectivele Partidului Comunist Chinez, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) continua sa urmareasca un plan agresiv de modernizare pentru a avea o armata de clasa mondiala pana la mijlocul secolului", a spus el.
"Aceasta va implica, in mod cert, un comportament provocator al AEP in marile Chinei de Sud si de Sud-Est si in orice alt loc pe care guvernul chinez il considera critic pentru interesele sale".
Totusi, chiar daca Statele Unite isi propun sa descurajeze China, vor totodata "sa continue, sa speram, sa lucreze cu Republica Populara a Chinei pentru a o readuce pe o traiectorie mai aliniata cu ordinea internationala bazata pe reguli", a adaugat el.
Esper, care va incepe un turneu in regiune, a descris zona indo-pacifica drept... mai mult
Joi, 27 August 2020, ora 12:43
Reprezentantii mediului de afaceri din SUA si-ar dori ca administratia Trump sa se arate mai dura in negocierea relatiilor comerciale cu China, chiar daca liderul de la Washington si omologul sau din Beijing au convenit sa gaseasca, in urmatoarele 3 luni, solutii convenabile pentru toate partile.
Tendinta Beijingului de a transforma companiile chineze in jucatori de top la nivel mondial lasa prea putin loc de desfasurare firmelor care incearca sa faca afaceri pe aceasta piata, reclama Camera de Comert Americana din China, intr-un raport citat de Reuters.
Regulile instituite de Beijing in privinta deschiderii unor sucursale ale companiilor occidentale sunt extrem de dure, acestea fiind nevoite sa incheie parteneriate cu asociati din China, fapt care lasa o cale ingusta de acces corporatiilor straine care intentioneaza sa abordeze aceasta piata.
Mai, mult companiile din sectorul tehnologic acuza faptul ca parteneriatele solicitate de Beijing pot duce la pierderea patentelor detinute de ele si pot scadea competitivitatea lor.
"In acest moment, practic, va recomandam sa folositi toate sagetile de care dispuneti, chiar daca unele dintre aceste atuuri s-ar putea dovedi contraproductive pentru noi", a solicitat presedintele public Camerei, William Zarit, la momentul prezentarii raportului.
"Deteriorarea mediului investitional in China, ca si descresterea economica, fac din 2017 un an cu provocari nemaintalnite de decenii de catre firmele americane prezente pe piata... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 10:48
China depune eforturi majore pentru a contesta superioritatea militara a Statelor Unite in domeniul aero-spatial, fortand Pentagonul sa investeasca masiv in noi tehnologii care sa tina rivalii asiatici la distanta, a recunoscut la inceputul acestei saptamani, secretarul adjunct al Apararii, Robert Work.
Oficialul american a admis, in fata unei audiente formate din experti militari si civili, existenta unei competitii acerbe intre Washington si Beijing, mentionand ca se observa o rapida reducere a handicapului tehnologic din partea Chinei, anunta Reuters.
Razboiul stelelor
In doar cativa ani, China a reusit sa dezvolte aeronave invizibile radarelor, avioane de recunoastere avansate, rachete balistice sofisticate si echipamente perfomante de razboi electronic.
"Chiar daca speram in construirea unei relatii de parteneriat cu China, Pentagonul nu poate trece cu vederea aspectele competitive ale acestei relatii, in special in domeniul militar, o zona unde China inregistreaza progrese majore", a declarat Robert Work.
La randul lor, oficialii chinezi din domeniul Aparari au declarat pentru agentia de presa Xinhua ca inovatiile din domeniul militar ar trebui accelerate.
"Echipamentul nostru militar nu mai este realizat in baza cercetarii facute pentru a reduce handicapul tehnologic. Am trecut la inovatii independente", a afirmat Xu Qiliang, vicepresedintele Comitetului Militar Central de la Beijing.
Work a plasat remarcile sale referitoare la competitia dintre... mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 15:54
1Timp de zeci de ani, fostul secretar de stat Henry Kissinger s-a dovedit un fin observator al Chinei. Ajuns la venerabila varsta de 88 de ani, Kissinger vorbeste despre intalnirile cu Mao Zedong, despre viitorul Partidului Comunist Chinez dar si despre rivalitatea dintre Beijing si Washington, intr-un interviu pentru Der Spiegel.Citeste si
America seduce, nimeni nu vrea sa fie chinez! - Emisiune Bloombiz.ro cu Eugen Chirovici
BANII BANCHERULUI ROSU: Gigant IT mutat in China?
China ramane un stat comunist, dar numai in sensul strict politic. Determinismul economic, distribuirea veniturilor controlata total si monoplul asupra vietii intelectuale, trasaturi principale ale fostelor state comuniste, nu se regasesc si in cazul Chinei, mai ales dupa reformele lui Jiang Zeming.
In opinia lui Kissinger, in anii '60, China era o tara mai dinamica, din punct de vedere ideologic, decat Uniunea Sovietica. Totusi, sovieticii reprezentau o amenintare mai mare pentru Statele Unite.
"Pentru a supravietui inca 90 de ani, comunistii chinezi trebuie sa aduca noi membri in partidul actual. Au aparut mai multe forte noi in China, iar liderii actualului partid reclama nevoia unor schimbari. Intrebarea esentiala este daca va permite China vreodata existenta mai multor partide", a mai spus Kissinger, pentru Der Spiegel.
Fostul secretar de stat american a mai spus ca la momentul inceperii relatiilor comerciale intre China si Statele Unite, nimeni nu si-ar fi imaginat ca cele doua state vor... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 20:02
Intr-un context economic nesigur, in care turbulentele financiare au reasezat economiile lumii, China indrazneste sa vorbeasca pe picior de egalitate cu Statele Unite ale Americii.Cresterea economica a Chinei a fost alimentata de investitiile multinationalelor americane, iar Statele Unite isi finanteaza deficitele prin intermediul achizitiilor de obligatiuni de stat din China. Exista o interactiune puternica intre China si Statele Unite, iar toate statele occidentale si-au facut iluzii ca, odata cu economia de piata, si democratia se va instala in China.Data fiind aceasta situatie, marea intrebare este daca anul 2010 va fi unul al conlucrarii intre cele doua state sau vom avea parte de un razboi al suprematiei economice.Desi interesele celor doua natiuni sunt complet diferite, ele au ajuns, fara sa vrea, sa se ajute reciproc din punct de vedere economic. Companiile multinationale din SUA au investit in China pentru a-si reduce costurile, aici fiind o forta de munca mult mai ieftina, ajungand sa castige profituri substantiale, scrie NouvelObs.com.La randul lor, exportatorii chinezi s-au folosit de piata americana, fiind mult mai usor pentru ei sa aiba acces la ceea ce este prima piata unificata a lumii.Daca ar fi exportat in Europa, lucrurile ar fi fost mult mai complicate, caci fiind vorba de tari diferite si reglementarile ar fi fost diferite. Astfel, mai mult sau mai putin constient, SUA au ajutat la cresterea economica a Chinei, iar China a ajutat americanii sa-si... mai mult
Sambata, 06 Februarie 2010, ora 00:03