ICDL – The Digital Skills Standard, cel mai răspândit program de certificare IT internațional este potrivit oricărui candidat sau companie care dorește să evolueze din punct de vedere digital. Este și cazul celor care pornesc deja cu o bază tehnologică solidă, dar și a celor care își doresc ca tehnologia să nu le mai fie străină în viața de zi cu zi.
Motivul pentru care Irinuca Văduva, General Manager ECDL Romania, își dorește să aducă acest certificat digital în atenția românilor este simplu: România merită șansa să devină o țară civilizată din punct de vedere digital, pentru că un viitor în care tehnologia își pune amprenta în mai multe domenii și arii de activitate nu ar trebui să îi sperie pe oameni: "Românii devin mai conștienți de impactul pe care îl poate avea tehnologia în viața lor, fiind mult mai deschiși să învețe și să înțeleagă că lucrurile evoluează mult mai rapid față de alte perioade, iar dezvoltarea unor competențe digitale devine esențială.", susține Irinuca.
ICDL vine în ajutorul românilor cu module personalizate. Fie că vorbim despre dezvoltarea unor competențe de bază sau avansate, ICDL include în portofoliul său module noi și potrivite nevoilor din parcursul academic sau profesional al fiecăruia. În funcție de natura fiecărui modul, cursanții pot regăsi diferite specializări și niveluri conforme cu așteptările lor.
De ce ICDL este soluția pentru obținerea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 14:46
Pentru marea majoritate a romanilor competentele digitale se rezuma la cautarea de informatii pe internet (72%), la editarea unui text (65%) sau la cunoasterea unor notiuni de baza atunci cand vine vorba de securitatea datelor (55%), ne arata cel mai recent studiu local condus de ICDL impreuna cu Cult Market Research.
Mai mult decat atat, conform Eurostat, tara noastra se situeaza pe ultimul loc, in Europa, la capitolul competente digitale de baza. In practica, romanii inca nu cunosc ce presupune cu adevarat detinerea unor cunostinte profunde si complexe a competentelor digitale, lucru care explica si pozitia tarii noastre in clasamentul european. Din contra, termenul de "competente digitale" este confundat cu intelegerea unor notiuni de baza pe care ar trebui sa le aiba orice utilizator care detine un dispozitiv cu acces la internet, spune Paul Acatrini, cercetator Cult Market Research.
In mentalitatea romanilor, dobandirea unei certificari intr-un anumit domeniu este nu mai mult decat un act obligatoriu care sa le asigure viitorul (intrarea la facultate, avansarea in cariera, etc.), nicidecum o dovada a dobandirii reale ale unor anumite competente. Acelasi studiu condus de ICDL impreuna cu Cult Market Research ne arata ca aceasta realitate este construita inca de pe bancile primilor ani de scoala, cand elevii nu acorda destula atentie orelor de TIC sau informatica si ajung acum sa resimta carentele acumulate.
Insa, cu toate acestea, romanii devin mai constienti... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 17:46
Educația și tehnologia ar trebuie să meargă mână în mână, dar se pare că România mai are de lucrat în această privință. Potrivit Raportului de Literație Digitală lansat de BRIO, nivelul competențelor digitale ale elevilor din țara noastră este ”minim funcțional” în medie.
Mai exact, eșantionul a cuprins 3.000 de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Scorul mediu al literației digitale obținut pentru întregul eșantion a fost de 65.93 puncte, o medie care reflectă un nivel mediu ”minim funcțional” al competențelor digitale. Doar 25% dintre elevii care au participat s-au încadrat la ”înalt funcțional”.
Pe de altă parte, nu au existat diferențe majore în privința regiunilor de proveniență, dar băieții au avut un avans mediu de aproximativ 5% față de fete în domeniul competențelor digitale.
Profesorul universitar Dragoș Iliescu, expert în psihometrie și fondator al platformei educaționale Brio, a oferit pentru Ziare.com mai multe detalii privind rezultatele acestui raport.
Ziare.com: Raportul de Literație Digitală arată un scor de 65.93 puncte, adică o medie care reflectă un nivel mediu ”minim funcțional” al competențelor digitale, fiind vorba despre un eșantion de 3.000 de elevi cu vârste între 6 și 18 ani. De ce sunt aceste competențe importante și cum s-ar traduce rezultatul? Pentru că oamenii tind uneori să le asocieze în mod eronat doar cu zona de IT sau cu folosirea unui... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2022, ora 15:42
Un absolvent care nu înțelege ceea ce citește este condamnat la joburi de rutină, repetitive și nu poate face față cu ușurință la schimbările bruște din piața muncii, extrem de volatilă, mai ales în pandemie.
În România am început să vorbim despre analfabetism funcțional în 2001, odată cu primele rezultate ale testărilor PISA, care însă testează doar copiii de 15 ani ce vor ajunge pe piața muncii peste 10 ani. Rolul testelor PISA e așadar unul constatativ și predictiv, intervențiile care ar putea avea efecte benefice în scăderea gradului de analfabetism funcțional fiind dificile la respectiva vârstă.
În lipsa unor politici educaționale care diagnostichează timpuriu și intervin pentru a preveni acumularea suplimentară de lacune în ce privește alfabetizarea funcțională (capacitatea de a înțelege și de a opera cu conceptele și informațiile citite), procentele îngrijorătoare de analfabeți funcțional se vor transforma în procente masive de angajați care nu înțeleg cerințe simple ale jobului.
"E foarte greu să lucrezi într-un loc de muncă unde nu înțelegi, în general, nimic din jurul tău. Este ca și cum nu ai înțelege limba, dar, mult mai grav decât atât, nu înțelegi nici relațiile de cauzalitate între acțiuni. Analfabeții funcțional pot performa în sarcini simple, însă performanțele în sarcini complexe sau sarcini de grup sunt extrem de greu de obținut", a explicat Gabi Bartic, COO și... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 09:28
Presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor si al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, Cristina Chiriac a fost selectata drept ambasadorul Romaniei pentru Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale care va avea loc in perioada 9-13 noiembrie 2020.
"Organizata de Comisia Europeana, Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale este un eveniment anual in cadrul caruia organizatiile locale, regionale sau nationale prezinta ceea ce este mai bun din educatia si formarea profesionala (VET) - un sector capabil sa ofere tuturor oamenilor abilitatile de care au nevoie pentru o viata personala si profesionala implinita. Dupa cinci editii, evenimentul a devenit o platforma de comunicare pentru toate partile interesate de VET din Europa si nu numai.
"VET pentru tranzitii ecologice si digitale" este tema editiei din acest an, care va fi un eveniment hibrid, avand loc atat la Berlin, in Germania, cat si in format digital la nivelul intregii Uniuni Europene, in perioada 9-13 noiembrie 2020", se arata in comunicatul evenimentului.
Pandemia a adus si o serie de provocari, astfel ca "Saptamana din 2020 va juca un rol deosebit de important, avand in vedere provocarile cu care se confrunta comunitatea VET din Europa ca urmare a pandemiei de COVID-19, deoarece ofera un forum incomparabil pentru identificarea problemelor comune si pentru schimbul de solutii".
Ambasador al Romaniei pentru Ambasador al Romaniei pentru Saptamana Europeana... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:49
In Romania, aproape trei sferturi din populatia adulta poate fi considerata drept lipsita de competente digitale de baza si, potrivit ultimelor date ale Eurostat, 30% dintre cetatenii Romaniei nu au folosit niciodata internetul, se arta intr-un comunicat INACO - Intiativa pentru Competitivitate.
Totodata, in ultimul an, numai 16% dintre romani au achizitionat produse online, spre deosebire de Suedia (81%), Spania (50%) sau Grecia (32%) iar Romania este printre tarile cu cele mai mici procente de e-exporturi (vanzari online in afara tarii) si ocupa ultimul loc in clasamentul ultimului indice al economiei digitale si sociale care masoara conectivitatea, folosirea internetului, digitalizarea serviciilor de interes public, integrarea tehnologiei digitale si folosirea internetului (DESI 2018).
De asemenea, reprezentantii INACO vorbesc despre carente majore la capitolul interactiunii dintre cetateni si administratia publica prin intermediul serviciilor digitale. In 2015, doar 9% dintre romani foloseau internetul pentru a obtine informatii de interes public legate de functionarea institutiilor de stat si doar 5% descarcau fisiere cu documente si formulare ale institutiilor publice.
"Pentru a intelege implicatiile diviziunii digitale, trebuie sa reflectam asupra fragmentarii sociale pe care o produce internetul si utilizarea acestuia. Mediul online este un catalizator al relatiilor sociale, al comertului, al educatiei, al formarii identitatii civice si ideologiei... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:13
Ne laudam cu o viteza uimitoare de Internet, dar jumatate dintre romani nu au habar sa caute informatii pe Google sau sa faca un tabel in Word.
Mai exact, 43% din populatie nu detine competente digitale. Ne aflam, astfel, mult peste media de 25% a celor 13 tari nou-intrate in UE.
Pe de alta parte, 8% din populatie crede ca are cunostinte digitale destul de solide pentru a face fata intr-un mediu de lucru competitiv, potrivit raportului Digital Economy Lab (DELab), prezentat, marti, in cadrul conferintei de lansare a proiectului educational de la Google, ...citeste mai departe despre "Avem o viteza uimitoare de Internet, dar jumatate din populatie e analfabeta digital" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Aprilie 2016, ora 12:28
Romania dispune de retele de Internet in banda larga superioare, dar tara noastra are cel mai mic procent de utilizatori de Internet in mod regulat din Uniunea Europeana (52% fata de 76% in UE) si 32% din populatie nu a utilizat niciodata internetul (fata de 16% in UE), se arata intr-un comunicat al ECDL Romania.
Potrivit Raportului de tara publicat de Comisia Europeana in martie 2016, mai putin de jumatate (46%) din forta de munca din Romania poseda abilitati digitale suficiente (fata de 72% in UE), acest aspect putand deveni un obstacol major in calea dezvoltarii economice, releva sursa citata.
Totodata, potrivit ECDL Romania, tara noastra se situeaza pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE, avand cel mai slab indice al economiei si societatii digitale, conform raportului DESI 2016 (Digital Economy and Society Index).
Ce fac romanii pe Internet si cat timp petrec in mediul online - studiu
"Comparativ cu anul trecut, un procent mai mare din populatie este abonat ...citeste mai departe despre "Romanii si Internetul: Suntem pe ultimul loc in UE la competente digitale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 18:25
Romania are printre cele mai ridicate viteze ale conexiunilor digitale din Uniunea Europeana, insa 42% dintre romani, dublu fata de nivelul european (20%), nu au utilizat vreodata Internetul, reiese din Raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a evaluat progresele inregistrate cu privire la obiectivele stabilite in Agenda digitala pentru Europa (DAE).
Acest fapt se reflecta la nivelul fortei de munca unde, daca in Europa, 39% dintre angajati si potentialii angajati detin competente digitale insuficiente si doar 14% nu poseda deloc abilitati digitale, in Romania, 83% din forta de munca nu detine competente digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeti digital.
La nivelul UE, jumatate din populatie a cumparat online si a interactionat cu administratia publica prin e-guvernare, in timp ce la nivel national doar 8,3%, respectiv 5% din populatie a folosit aceste servicii.
Numarul de persoane care folosesc Internetul cel putin o data pe saptamana in UE a crescut de la 60%, in 2010, la 72% in prezent, iar Romania se afla intre tarile ce a inregistrat importante progrese in acest sens.
In cele mai recente date lansate de Comisia Europeana, se arata ca, in prezent, chiar daca tot mai multi oameni sunt conectati on-line, aproape 50% din populatia Europei are competente digitale insuficiente pentru mediul de lucru de acum. Romania depaseste cu mult valorile medii europene, asa cum a relevat Raportul Agendei Digitale (Digital Agenda Scoreboard), care a... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 12:02