Un absolvent care nu înțelege ceea ce citește este condamnat la joburi de rutină, repetitive și nu poate face față cu ușurință la schimbările bruște din piața muncii, extrem de volatilă, mai ales în pandemie.
În România am început să vorbim despre analfabetism funcțional în 2001, odată cu primele rezultate ale testărilor PISA, care însă testează doar copiii de 15 ani ce vor ajunge pe piața muncii peste 10 ani. Rolul testelor PISA e așadar unul constatativ și predictiv, intervențiile care ar putea avea efecte benefice în scăderea gradului de analfabetism funcțional fiind dificile la respectiva vârstă.
În lipsa unor politici educaționale care diagnostichează timpuriu și intervin pentru a preveni acumularea suplimentară de lacune în ce privește alfabetizarea funcțională (capacitatea de a înțelege și de a opera cu conceptele și informațiile citite), procentele îngrijorătoare de analfabeți funcțional se vor transforma în procente masive de angajați care nu înțeleg cerințe simple ale jobului.
"E foarte greu să lucrezi într-un loc de muncă unde nu înțelegi, în general, nimic din jurul tău. Este ca și cum nu ai înțelege limba, dar, mult mai grav decât atât, nu înțelegi nici relațiile de cauzalitate între acțiuni. Analfabeții funcțional pot performa în sarcini simple, însă performanțele în sarcini complexe sau sarcini de grup sunt extrem de greu de obținut", a explicat Gabi Bartic, COO și... mai mult
Miercuri, 11 August 2021, ora 09:28
Presedintele Asociatiei Nationale a Antreprenorilor si al Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF, Cristina Chiriac a fost selectata drept ambasadorul Romaniei pentru Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale care va avea loc in perioada 9-13 noiembrie 2020.
"Organizata de Comisia Europeana, Saptamana Europeana a Competentelor Profesionale este un eveniment anual in cadrul caruia organizatiile locale, regionale sau nationale prezinta ceea ce este mai bun din educatia si formarea profesionala (VET) - un sector capabil sa ofere tuturor oamenilor abilitatile de care au nevoie pentru o viata personala si profesionala implinita. Dupa cinci editii, evenimentul a devenit o platforma de comunicare pentru toate partile interesate de VET din Europa si nu numai.
"VET pentru tranzitii ecologice si digitale" este tema editiei din acest an, care va fi un eveniment hibrid, avand loc atat la Berlin, in Germania, cat si in format digital la nivelul intregii Uniuni Europene, in perioada 9-13 noiembrie 2020", se arata in comunicatul evenimentului.
Pandemia a adus si o serie de provocari, astfel ca "Saptamana din 2020 va juca un rol deosebit de important, avand in vedere provocarile cu care se confrunta comunitatea VET din Europa ca urmare a pandemiei de COVID-19, deoarece ofera un forum incomparabil pentru identificarea problemelor comune si pentru schimbul de solutii".
Ambasador al Romaniei pentru Ambasador al Romaniei pentru Saptamana Europeana... mai mult
Marti, 01 Septembrie 2020, ora 12:49
In Romania, aproape trei sferturi din populatia adulta poate fi considerata drept lipsita de competente digitale de baza si, potrivit ultimelor date ale Eurostat, 30% dintre cetatenii Romaniei nu au folosit niciodata internetul, se arta intr-un comunicat INACO - Intiativa pentru Competitivitate.
Totodata, in ultimul an, numai 16% dintre romani au achizitionat produse online, spre deosebire de Suedia (81%), Spania (50%) sau Grecia (32%) iar Romania este printre tarile cu cele mai mici procente de e-exporturi (vanzari online in afara tarii) si ocupa ultimul loc in clasamentul ultimului indice al economiei digitale si sociale care masoara conectivitatea, folosirea internetului, digitalizarea serviciilor de interes public, integrarea tehnologiei digitale si folosirea internetului (DESI 2018).
De asemenea, reprezentantii INACO vorbesc despre carente majore la capitolul interactiunii dintre cetateni si administratia publica prin intermediul serviciilor digitale. In 2015, doar 9% dintre romani foloseau internetul pentru a obtine informatii de interes public legate de functionarea institutiilor de stat si doar 5% descarcau fisiere cu documente si formulare ale institutiilor publice.
"Pentru a intelege implicatiile diviziunii digitale, trebuie sa reflectam asupra fragmentarii sociale pe care o produce internetul si utilizarea acestuia. Mediul online este un catalizator al relatiilor sociale, al comertului, al educatiei, al formarii identitatii civice si ideologiei... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:13
Deputatul PNL Catalin Predoiu a precizat, joi, ca a primit miercuri noaptea o serie de amendamente ale UNJR la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara prin care se "evapora" competenta DNA in cazul in care in fapte de coruptie ar fi implicati magistrati.
"Aseara (miercuri, n.red.) la ora 12:30 o parte dintre membrii Comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind infiintarea unei sectii speciale de ancheta a magistratilor in cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competenta DNA in cazul in care in fapte de coruptie sunt implicati magistrati este evaporata. Este o lovitura care se incearca la adresa competentei DNA", a spus Predoiu.
El a aratat ca PNL se va opune acestei initiative si va cere ca la sedinta Comisiei speciale privind legile justitiei in care se dezbat aceste amendamente sa fie prezenti toti reprezentantii sistemului judiciar.
"E inadmisibil ca la 12:30 noaptea sa primim amendamente care nu au fost comunicate, nu au fost dezbatute. Nu e o premisa foarte buna pentru aceasta dezbatere", a spus Predoiu.
Comisia speciala pentru Legile justitiei s-a reunit, la momentul transmiterii acestei, stiri pentru a continua dezbaterile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.
Citeste si:
Comisia Iordache isi va suspenda lucrarile doar in cele 3 zile de doliu nationalIordache, despre scandalul din plen: Daca in Parlament nu putem modifica legile, atunci unde?Iordache recunoaste ca a facut compromis doar... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 12:13
Romana este cea de a doua limba vorbita in Silicon Valley, dar intentia autoritatilor nu este sa "exporte aceste competente", ci sa le creeze specialistilor conditii in tara, a declarat luni premierul Dacian Ciolos.
Seful Executivului a vorbit despre acest subiect la o masa rotunda pe tema IT&C (foto), desfasurata la Munchner Technologiezentrum, in contextul vizitei pe care o efectueaza in Germania.
Premierul a amintit ca, in tara, sunt pregatiti specialisti IT in sapte centre universitare si o parte dintre acestia lucreaza in strainatate, inclusiv in cea mai activa zona din acest domeniu.
"Romana e a doua limba vorbita in Silicon Valley, dupa engleza, dar intentia noastra nu este sa exportam aceste competente, ci sa le pastram in Romania si sa le cream conditii de dezvoltare in tara", a afirmat premierul, care a amintit ca in tara noastra expertii IT&C sunt pregatiti atat in mari firme multinationale, cat si in start-up-uri autohtone.
"Romania are una dintre cele mai mari ...citeste mai departe despre "Ciolos vrea sa ii pastreze pe IT-isti in tara: Romana e a doua limba vorbita in Silicon Valley, dar nu intentionam sa exportam aceste competente" pe Ziare.com mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 20:14
Romania dispune de retele de Internet in banda larga superioare, dar tara noastra are cel mai mic procent de utilizatori de Internet in mod regulat din Uniunea Europeana (52% fata de 76% in UE) si 32% din populatie nu a utilizat niciodata internetul (fata de 16% in UE), se arata intr-un comunicat al ECDL Romania.
Potrivit Raportului de tara publicat de Comisia Europeana in martie 2016, mai putin de jumatate (46%) din forta de munca din Romania poseda abilitati digitale suficiente (fata de 72% in UE), acest aspect putand deveni un obstacol major in calea dezvoltarii economice, releva sursa citata.
Totodata, potrivit ECDL Romania, tara noastra se situeaza pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE, avand cel mai slab indice al economiei si societatii digitale, conform raportului DESI 2016 (Digital Economy and Society Index).
Ce fac romanii pe Internet si cat timp petrec in mediul online - studiu
"Comparativ cu anul trecut, un procent mai mare din populatie este abonat ...citeste mai departe despre "Romanii si Internetul: Suntem pe ultimul loc in UE la competente digitale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 18:25
Ministerul Economiei a demarat un audit intern pentru o echivalare a competentelor din departamentele existente cu salariatii institutiei, urmand sa transmita Ministerului Administratiei si Internelor modalitatea de redimensionare a cheltuielilor, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, marti, dupa o conferinta organizata de grupul URB.
"Voi prezenta Ministerului Administratiei o situatie privind reducerea cheltuielilor Ministerului Economiei cu 15%, urmand ca acesta sa integreze cu Finantele in buget redimensionarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, investitiile in sedii si altele de acest fel si cheltuielile de personal.
Pentru cheltuielile de personal se va realiza si un audit, l-am demarat la Ministerul Economiei, pentru a face o echivalare a competentelor departamentelor cu salariatii pe care ii avem. Noi vom respecta aceasta recomandare, de redimensionare a cheltuielilor. Impactul pe numarul de personal si pe personalul efectiv il vom prezenta.
La ME a fost deja o reducere de peste 30%, vom avea in vedere respectarea plafonului de 15%, cu un impact care sa nu fie mare pe salariatii angajati, mai ales ca sunt zone in care ministerul nu dispune de personal calificat, de la politica industriala pana la juridic", a afirmat Varujan Vosganian.
Reducerea cu 15% a cheltuielilor la nivelul ministerelor poate fi operata deoarece in 2010 si 2011, cand in alte sectoare de activitate se faceau disponibilizari, in ministere si autoritati au fost... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 13:42
Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat luni, inaintea sedintei BPN al partidului, ca pentru prevenirea efectelor catastrofale ale unor inundatii este nevoie ca responsabilii din domeniu sa fie numiti pe criterii de competenta, precizeaza Mediafax.Nastase a afirmat ca autoritatile trebuie sa "traga concluziile necesare" dupa inundatiile care au afectat zone intregi din Moldova.
"Au existat de-a lungul anilor tot felul de proiecte, care au fost abandonate, in special in ultimii ani. Daca nu invatam nici de data asta, cred ca nu mai invatam niciodata", a spus el.
Fostul premier PSD a apreciat ca este nevoie de mai multa competenta in zona celor responsabili in domeniul apelor.
"Poate ca lipsa de competenta si faptul ca au fost pusi acolo pe criterii politice au creat cele mai multe probleme. Principala problema a actualei guvernari este lipsa de competenta, sunt foarte multi oameni care nu sunt la locul potrivit. (...)
Nu doar interesul pe termen scurt si smecheriile pe care le fac unii conteaza, este importanta si relatia cu mediul, cu natura, si iata cum lucrurile se razbuna", a mai afirmat Nastase. mai mult
Luni, 05 Iulie 2010, ora 11:39
BNR sprijina deschis masurile de austeritate. De fapt, isi asuma acest pachet de reforma, trecand granita de competenta pe care o are banca centrala.Nu mai incape nici o indoiala ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sustine pachetul de masuri de austeritate promovat de guvernul Boc. Pe diverse voci si in diverse ocazii, BNR a iesit din sfanta sa neutralitate si din celebrul limbaj diplomatic si a promovat cu insistenta masurile cabinetului Boc.
Pe rand, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, economistul sef, Valentin Lazea, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu sau consilierul Lucian Croitoru au afirmat ca masurile de austeritate sunt strict necesare pentru bugetul de stat.
Mai mult decat atat, scrisoarea de intentie pregatita pentru Washington este semnata, in duet, de guvernatorul Isarescu si de premierul Boc. Exista senzatia acuta ca masurile de austeritate au fost calculate si gandite chiar de catre Banca Nationala.
Dovezile greu de contestat ale acestui fapt sunt date atat de sustinerea publica pronuntata a planului de austeritate de catre reprezentanti ai BNR (care, de cele mai multe ori, si-au intarit afirmatiile si cu calcule sau evaluari precise), cat si de intalnirile dese pe care guvernatorul BNR le-a avut, in ultimul an si jumatate, cu premierul Boc si cu presedintele Basescu.
Ca o observatie, ce tine mai degraba de imagine, se poate spune ca ideea premierului Boc de a merge el la BNR si nu de a-l chema pe guvernator la Palatul Victoria a fost o eroare a... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 01:31