Energia si apararea sunt doua dintre domeniile cu potential de dezvoltare a relatiilor comerciale bilaterale dintre Romania si Turcia, a spus luni premierul Sorin Grindeanu, la o intalnire cu ambasadorul Turciei in Romania, Osman Koray Ertas.
"Aceasta intalnire va da un nou impuls relatiilor economice dintre tarile noastre. Privind in urma, constatam ca schimburile comerciale dintre Romania si Turcia au crescut, in doar 7 ani, de la 2,9 miliarde de euro, in 2009, la 4,3 miliarde, in 2016.
Ne dorim o intensificare a acestor schimburi si ne propunem ca, in urmatorii ani, valoarea lor sa creasca in continuare. E un deziderat curajos, dar credem ca exista toate datele sa devina realitate", a afirmat seful Executivului, Sorin Grindeanu, in cadrul intrevederii cu ambasadorul Turciei in Romania, ES Osman Koray Ertas, si cu reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci.
In afara de energie si aparare, premierul a subliniat deschiderea guvernului pentru demararea unor proiecte si in alte sectoare.
Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci si-au exprimat dorinta de a-si extinde afacerile in Romania, anuntand o serie de investitii concrete pentru perioada imediat urmatoare, care vor duce la crearea catorva sute de locuri de munca.
"Sunt cetatean turc, dar sunt si cetatean roman, ca de altfel aproape 90% dintre membrii Asociatiei noastre. Iubesc aceasta tara si tocmai de aceea tinem sa ne dezvoltam investitiile aici, in beneficiul comun al statului... mai mult
Luni, 13 Martie 2017, ora 16:50
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a participat miercuri la Forumul de afaceri Romania - Turcia, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), unde s-a intalnit cu premierul Victor Ponta, cu presedintele CCIR, Mihai Daraban, precum si cu o serie de investitori din cele doua tari.
Cu aceasta ocazie, premierul Victor Ponta a declarat ca Turcia este principalul partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene, iar relatiile economice dintre cele doua state, atat la nivelul institutiilor, cat si la nivelul companiilor private sunt esentiale.
"Sunt absolut convins ca prin proiectele pe care le-am inceput cu cel care atunci era prim-ministru al Turciei si astazi este presedintele Turciei, proiecte comune in zona energiei, agriculturii, a infrastructurii, putem sa aducem un castig real pentru ambele tari", a spus Ponta.
La randul sau, presedintele Turciei a declarat ca relatiile economice dintre cele doua state s-au dezvoltat intens dupa 1990 si au ...citeste mai departe despre "Erdogan, la CCIR: Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Turcia trebuie sa atinga 10 miliarde de dolari" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:16
Marea majoritate a companiilor de dimensiuni medii (87%) din Europa evalueaza ca pozitiva situatia actuala a afacerii lor si au perspective optimiste cu privire la viitorul lor apropiat.
Cel mai recent studiu EY arata ca aproape jumatate dintre companiile de dimensiuni medii din Europa (46%) se asteapta ca performantelor lor in urmatoarele sase luni sa se imbunatateasca si doar 7% dintre companii anticipeaza o deteriorare a activitatii de business.
"Cel mai ridicat nivel de optimism se inregistreaza in servicii si industria producatoare. Cele mai atractive conditii pentru derularea afacerilor se intalnesc, in prezent, in Turcia, Irlanda si Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile in Grecia", se arata in comunicatul EY.
50% din companiile medii din Europa si 64% din cele din Romania se asteapta la cresterea cifrei de afaceri in 2015
In privinta evolutiei cifrei de afaceri, 50% dintre companiile medii din Europa se asteapta la cresterea veniturilor, conform barometrului EY European Mid-Market, comparativ cu 64% dintre companiile medii romanesti, conform studiului EY Romania O noua viziune a cresterii 2015.
Ce asteptari sunt pe termen scurt
Asteptarile pe termen scurt privind evolutia economiilor nationale sunt prudent optimiste: in 14 din cele 21 de tari se asteapta o imbunatatire a situatiei economice interne, in vreme ce in 6 tari se estimeaza o depreciere a acesteia.
In linie cu perspectivele economice pozitive, companiile de dimensiunii medii din... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 10:44
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Arctic Gaesti, firma detinuta de grupul turc Arcelik, ca Turcia este cel mai important partener al Romaniei din afara Uniunii Europene.
Primul ministru a participat la inaugurarea unei noi linii de productie la Arctic, judetul Dambovita, investitie de 24 de milioane de euro. Pentru derularea acestei investitii, Arctic a primit anul trecut un ajutor guvernamental de 10 milioane de euro.
''M-am bucurat sa fiu prezent la finalizarea unui proiect, nu numai la inceput, un proiect de investitii de extindere a fabricii de la Gaesti. Sunt 2.500 de angajati si vor creste cu inca 500. E un gen de proiect pe care orice guvern cred ca trebuie sa il sprijine (...) Aici nu se produce doar pentru Romania, ci pentru majoritatea tarilor europene si asta insemna exporturi, crestere economica si locuri de munca stabile'', a precizat Ponta.
Premierul s-a referit si la relatiile comerciale ale Romaniei cu Turcia.
''In rest nu pot sa spun decat ca imi doresc cat mai multe firme din Turcia sa investeasca in Romania, cred ca relatia noastra economica cu Turcia, avem schimburi comerciale de aproape 6 miliarde de dolari, este deja una buna, este cel mai important partener economic al Romaniei din afara Uniunii Europene. Cred ca este o oportunitate pe care trebuie sa o dezvoltam si cat mai mult in Romania sa producem pentru piata europeana produsele marilor companii turcesti. O sa vin de fiecare data cu placere la asemenea proiecte'', a mai spus... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 19:59
Investitorii turci i-au transmis premierului Victor Ponta, aflat in vizita oficiala la Ankara, ca sunt interesati de conditiile in care si ei pot primi ajutor de stat conform normelor Uniunii Europene si i-au cerut acordarea unui astfel de ajutor, pentru dezvoltarea afacerilor in Romania.
Premierul s-a intalnit, joi, cu mai multi oameni de afaceri turci, printre care si reprezentanti ai grupului Arçelik, care au achizitionat fabrica de produse electrocasnice Arctic Gaesti, si ai companiei Kombassan Holding AS, care au cumparat fabrica Rulmenti Barlad.
Relatile economice bilaterale au fost discutate si cu premierul turc, Recep Erdogan, intr-o intalnire in care premierul Victor Ponta s-a referit in principal la domeniul energetic, aratand ca este importanta interconectarea Romaniei si Turciei pentru asigurarea securitatii energetice si ca principalul proiect pe care il doreste rezolvat este cablul energetic subteran prin Marea Neagra.
"Romania are excedent de energie, iar Turcia, o tara in dezvoltare, are nevoie sa importe. Sunt convins ca, prin sprijin politic, proiectul se va finaliza", a spus Ponta.
El a asistat la semnarea unei note pentru asigurarea facilitatilor de viza acordate pe cinci ani oamenilor de afaceri turci care intra in Romania. mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 09:17
Romania este o tara cu "potential urias" mai ales in energie si resurse umane, iar comaniile nipone care au investit pe plan local sunt multumite de rezultate. Totusi, Romania nu a depasit perioada de tranzitie in anumite domenii si trebuie sa avem "rabdare", transmite ambasadorul Japoniei, Keiji Yamamoto, care estimeaza ca tara noastra va deveni mai prospera abia in zece ani.
Totusi, companiile nipone sunt multumite de piata locala si intentioneaza sa se extinda. "In mod special pe planul parteneriatului economic, vedem rezultate bune ale investitiilor japoneze in Romania. In urma cu 15 ani, firmele japoneze au inceput sa investeasca in fabrici romanesti. Astazi functioneaza 25 de companii manufacturiere cu 42 de fabrici in Romania si asigura loc de munca pentru 32.000 de romani. Pot sa va spun ca aceste companii japoneze au rezultate bune in Romania si proiecteaza extinderea capacitatii lor de productie", a declarat oficialul, citat de Ziare.com.
Ambasadorului Japoniei in Romania a mai discutat despre "potentialul urias" al tarii noastre in domenii precum cel energetic si cel al resurselor umane, insa a remarcat ca aceasta se afla inca in faza de tranzitie.
"Cred ca Romania are un potential urias. Este parerea tuturor colegilor mei ambasadori, de exemplu in energie, in resurse umane. Cred ca si dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania este inca in faza de tranzitie. Am discutat cu colegii mei mai tineri, si ei cred ca peste 10 ani, Romania va fi mai prospera.... mai mult
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 12:07
Compania chineza China Huadian Engineering va investi peste un miliard de dolari in constructia unui grup energetic cu o capacitate de cel putin 500 MW la termocentrala Rovinari.
Investitia va genera direct peste 500 locuri de munca, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Compania chineza a fost selectata sa deruleze investitia in urma unei licitatii internationale derulata in luna mai. Al ofertat in cadrul licitatiei a fost compania japoneza Marubeni Corporation.
Noua termocentrala va functiona pe baza de lignit si va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, dezafectate.
Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate productia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei si protectia mediului, energii din surse neconventionale, constructia de centrale electrice, respectiv cercetare si dezvoltare de produse de inalta tehnologie.
Operatiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ productia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum carbunele si alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.
China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.
Chinezii vor construi noul grup energetic de la Rovinari mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 14:39
Oameni de afaceri turci sunt interesati de marile privatizari din Romania si vor sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura, se arata intr-un comunicat transmis luni de Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).
"Oamenii de afaceri turci au afaceri in Romania in domenii diverse, de la industria grea pana la industria media si bancara si sunt in continuare interesati sa demareze afaceri in domenii precum energia, mineritul sau agricultura. Primim foarte multe cereri din Turcia de la oameni de afaceri care doresc sa investeasca aici si care sunt foarte interesati de marile privatizari din Romania" spune presedintele TIAD, Omer Susli.
Asociatia Oamenilor de Afaceri Turci din Romania va crea, impreuna cu reprezentanti ai Ambasadei Turciei in Romania si ai Ministerului Afacerilor Externe, un grup de lucru comun care sa initieze proiecte de cooperare in vederea cresterii vizibilitatii comunitatii de afaceri turcesti in Romania si pentru a intensifica schimburile economice dintre cele doua tari.
Proiectele de cooperare vor fi incluse in Planul de Actiuni al Parteneriatului Strategic dintre Romania si Turcia, incheiat in decembrie 2011 la Ankara, de catre presedintii Romaniei si Turciei.
Afaceristii turci beneficiaza de sprijinul Romaniei
Prin parteneriatul strategic semnat de cele doua tari se doreste extinderea schimburilor comerciale romano-turce la 10 miliarde dolari pe an, aproape dublu fata de nivelul la care se... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:36
Numarul cetatenilor de origine romana care isi infiinteaza firme in Germania a crescut cu 63% intre 2005-2009, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Evers & Jung.
Aproximativ 130.000 de firme au fost infiintate in Germania, in 2009, de cetateni straini, in crestere cu 25% fata de 2005. Cifra reprezinta 30% din totalul companiilor infiintate in Germania in 2009, scrie publicatia Suddeutsche Zeitung.
O schimbare s-a produs si in ceea ce priveste originea persoanelor care au pornit afaceri. In 2005, aproape o treime din firmele infiintate de imigranti aveau patroni italieni si turci, pentru ca in 2009 numarul companiilor create de turci si italieni sa reprezinte doar o cincime.
Ierarhia a fost rasturnata de imigrantii proveniti din Europa Centrala si de Est. Cei mai activi sunt polonezii. O crestere semnificativa s-a inregistrat si in randurile imigrantilor de origine rusa si romana. Astfel, numarul romanilor care si-au pornit o afacere in Germania a crescut cu 63% in 2009, fata de 2005.
Imigrantii din Europa Centrala si de Est au diversificat si sectoarele de investitii, fata de turci si italieni care infiintau firme in special in comert si gastronomie. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 12:51