Piata locala de telefonie mobila a stagnat in ultimi doi ani in privinta numarului de utilizatori, in timp ce volumul de trafic de voce se afla intr-o continua crestere, dar cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu anii precedenti, potrivit unei analize a Consiliului Concurentei (CC).
"Analizand datele referitoare la numarul total al utilizatorilor activi de telefonie mobila din Romania, se poate observa ca in ultimii ani piata serviciilor de telefonie mobila a inregistrat o usoara scadere, urmata de o stagnare in ultimele patru semestre. Cu toate acestea, atat volumul de trafic de voce originat cat si cel terminat in retelele de telefonie mobila din Romania se afla intr-o continua crestere. Se poate observa ca volumul de trafic originat de utilizatorii finali, desi aflat pe un trend ascendent, a crescut cu o rata din ce in ce mai mica in comparatie cu cea a anilor precedenti", se spune in analiza institutiei, potrivit Mediafax.
Scaderea se reflecta si in rata de penetrare a cartelelor SIM active, nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2013 fiind cu 3 puncte procentuale mai redus decat cel inregistrat in 2011.
"Acest fapt contrazice evolutia mediei ratei de penetrare a cartelelor SIM la nivelul Uniunii Europene, care inca din 2004 se afla pe un trend ascendent", se precizeaza in document.
Odata cu scaderea ratei de penetrare a SIM-urilor, se observa o crestere a volumului de trafic de voce originat de utilizatorii finali catre alte retele de telefonie... mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 13:27
Compania Alcatel a anuntat lansarea dispozitivul One Touch Pop Mega LTE, cu un ecran de 6 inci, ce se incadreaza in categoria "phablet", fiind in acelasi timp si telefon si tableta. Acesta vine la pachet cu un telefon mai mic destinat exclusiv convorbirilor telefonice.
Telefonul, denumit Buddy, cu un display de 960X540, un procesor de 1.2 GHZ si camera frontala, se poate conecta la tableta Alcatel prin ...citeste mai departe despre "Alcatel lanseaza un telefon mobil atat de mare incat vine la pachet cu unul mai mic" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 15:16
Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone vor lansa oferte prin care proprii clienti vor putea apela utilizatorii altor retele la tarife nediferentiate pentru a elimina "ingrijorarile" Consiliului Concurentei cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta practicat de operatori in propria retea.
Angajamentele celor patru operatori de telefonie mobila sunt prezentate intr-un document prezentat de Consiliul Concurentei.
"Fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania detine o pozitie de monopol pe piata serviciului de terminare a apelurilor in propria retea de telefonie. Pe site-ul institutiei au fost publicate angajamentele propuse de Cosmote, Orange, RCS & RDS si Vodafone pentru inlaturararea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2011, la declansarea din oficiu a investigatiei referitoare la o posibila discriminare in ceea ce priveste nivelul tarifului pentru serviciul de terminare a apelurilor la punctele mobile ale retelei individuale (a fiecarui operator mobil)", se arata intr-un comunicat al Consiliul Concurentei.
Potrivit Consiliului Concurentei, cei patru operatori practica tarife diferentiate de terminare a apelurilor in functie de originea acestora (apeluri initiate si terminate in aceeasi retea, respectiv apeluri initiate intr-o retea si terminate in alta retea).
Diferenta dintre tarifele pentru apeluri initiate si terminate in aceeasi retea si cele pentru apelurile initiate intr-o retea si terminate in alta retea este excesiva, se... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:04
Compania suedeza Seamless si Garanti Bank au finalizat un proiect pilot in urma caruia Garanti Bank va deveni prima banca din Romania care va oferi clientilor servicii de plata prin intermediul telefonului mobil, informeaza Business Wire.
Romania are aproximativ 3,5 milioane utilizatori de telefoane inteligente, iar numarul este in crestere rapida. Acest lucru combinat cu un grad redus de utilizare a cardurilor bancare (0,6 carduri/persoana) ofera conditiile pentru acceptarea rapida a platilor mobile.
"Suntem incantati ca Garanti Bank poate introduce sistemul SEQR Mobile Payments pe piata romaneasca intr-un timp atat de scurt. Romania are un sector bancar in crestere rapida si nu are inertiile structurilor bancare mature, ceea ce este un avantaj important", a declarat directorul Seamless, Peter Fredell.
Potrivit acordului convenit de cele doua parti, Seamless va primi un comision pentru fiecare plata mobila efectuata de clientii Garanti Bank.
Utilizarea serviciului SEQR este gratuita pentru consumatori, singurul cost perceput fiind costul bunurilor achizitionate.
Grupul Garanti este detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), cea de a doua banca privata ca marime din Turcia, dupa active.
Garanti Romania a inregistrat un profit net consolidat de 9,9 milioane de euro, in trimestrul unu 2013, in crestere cu aproape 70%, fata de aceeasi perioada din 2012. Veniturile nete consolidate ale grupului au urcat la 45,4 milioane de euro, in crestere cu 62%,... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 16:54
Autoritatile franceze au cerut procurorilor sa inceapa o ancheta privind Skype, serviciul de apeluri audio si video pe internet detinut de Microsoft, deoarece compania nu s-a inregistrat ca operator de comunicatii electronice, potrivit New York Times.
Cazul este reprezentativ pentru o problema importanta, respectiv ce anume este un operator de telefonie in era comunicatiilor prin internet.
Autoritatea franceza de reglementare in domeniul comunicatiilor, Arcep, a precizat intr-un comunicat ca a cerut in repetate randuri Skype Communications, inregistrata in Luxemburg, "sa se declare operator de comunicatii electronice", iar compania nu a reactionat.
Statutul de operator de telecomunicatii presupune asumarea unor obligatii legale, indeosebi "asigurarea accesului la serviciile de urgenta si implementarea unui sistem care sa permita ascultarea convorbirilor de catre autoritati, in limitele legii", a continuat agentia.
Skype este cel mai mare serviciu de comunicatii pe internet, preluat de Microsoft de la eBay in anul 2011, pentru 8,5 miliarde de dolari.
Autoritatea franceza a adaugat ca, odata cu raspandirea smartphone-urilor, utilizatorii pot efectua apeluri pe Skype de pe telefonul mobil.
"Practic, acest serviciu reprezinta furnizarea unui serviciu de telefonie publicului larg", se spune in comunicatul agentiei.
Legislatia franceza nu impune operatorilor de telecomunicatii sa obtina vreo autorizatie speciala, ci numai sa declare obiectul de activitate.... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 17:42
Veniturile Orange Romania au scazut cu 2,6% in primele noua luni ale lui 2012, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 680 de milioane de euro. Pe trimestrul trei al acestui an, veniturile au crescut cu 0,1% fata de acelasi interval din 2011, pana la 232 de milioane de euro.
Din punct de vedere al numarului de clienti, compania a inregistrat o crestere de 197.000 de clienti pe trimestrul trei din 2012, fata de trimestrul anterior, totalul fiind de 10.243.000 clienti la finele lui septembrie 2012. Trimestrul trei a aratat si o crestere neta a numarului de clienti care si-au portat numarul de telefon la Orange, potrivit unui comunicat de presa al companiei transmis joi.
Orange a inregistrat o crestere de 45% in numarul de smartphone-uri vandute in T3 2012 fata de vanzarile din T3 2011. Pentru aceeasi perioada cresterea a fost masiva si in cazul traficului de date mobile in retea. In trimestrul al treilea a fost cu aproape 50% mai mare comparativ cu T3 2011.
France Telecom-Orange previzioneaza ca, la nivel de grup, conditiile din mediul de afaceri vor fi mai dificile pe fondul unor prognoze macroeconomice nefavorabile, unei competitii mai acerbe si a unei presiuni crescute din partea regulatorilor. mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 12:18
Astazi, Romania da oficial startul intr-o competitie dura care va stabili numele si numarul operatorilor care vor oferi servicii de telefonie mobila in urmatorii 15 ani pe piata locala.
Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va da astazi startul oficial intr-o competitie dura care tine deja in tensiune, de mai bine de un an, toti operatorii de telefonie mobila din Romania: megalicitatia care va stabili numarul si numele companiilor care vor oferi comunicatii mobile pana in anul 2029.
Astfel, ANCOM va dezvalui care este pretul de pornire pentru licitatie, ce conditii si restrictii le va impune participantilor si cat de usor ii va fi unui grup strain sa intre in Romania, cu ocazia acestei competitii - cea mai mare dintre cele organizate vreodata de Bucuresti.
Miza acestei licitatii, care tine in tensiune si cartierele generale ale gigantilor europeni Deutsche Telekom, France Telecom si Vodafone, este cine va reusi sa ramana pe aceasta piata, care are un potential de a genera venituri de 40 miliarde euro in 15 ani si profituri de cateva miliarde de euro, adica prin cifra de afaceri si profiturile cumulate in 15 ani ale operatorilor.
Doar in perioada 2008-2010 Orange si Vodafone Romania au facut profituri nete de aproape 2 miliarde euro in Romania, chiar daca doi din cei trei ani au fost de recesiune economica. mai mult
Miercuri, 14 Martie 2012, ora 09:31
Grupurile Vodafone, Orange si OTE au investit pana in prezent aproape opt miliarde de euro in dezvoltarea subsidiarelor din Romania si au anuntat ca vor continua sa aloce fonduri in acest sens odata cu licitatia pe care ANCOM o va organiza in acest an pentru licentele de telefonie mobila.
In cazul Vodafone Romania, investitiile grupului britanic au insumat 2,8 miliarde de euro in ultimii 15 ani, o data cu lansarea operatiunilor pe piata romaneasca.
"Industria telecom a transformat viata romanilor si a influentat semnificativ modul si dinamica dezvoltarii economice a Romaniei in ultimii 15 ani. De la intrarea in Romania, Vodafone a investit 2,8 miliarde de euro pentru dezvoltarea operatiunilor de pe piata romaneasca", a declarat directorul general al companiei, Inaki Berroeta, prezent la un eveniment de specialitate.
Berroeta: Situatia economica din Romania, mai ales in domeniul telecom, este extrem de dificila si concurentiala
"Clientii cer din ce mai mult, peste previziunile noastre, mai ales pe segmentul de date, iar cresterea din acest domeniu va fi in continuare sustinuta in urmatorii ani, iar o astfel de evolutie a pietei telecom necesita investitii semnificative din partea operatorilor", a mai spus Berroeta.
La randul sau, directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, a afirmat ca investitiile grupului francez au depasit doua miliarde de euro de la lansarea operatiunilor pe piata romaneasca, in 1997.
"Cu peste 2.500 de salariati in... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 17:20
Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva plateste companiei Orange Romania 4,35 milioane lei (1,03 milioane euro), fara TVA, pentru servicii de telefonie mobila, de internet mobil, interfata care sa suporte servicii de voce, fax, date si SMS in locatiile Romsilva, potrivit e-licitatie.ro.
Contractul a fost atribuit in 14 decembrie 2011, in urma unei licitatii deschise la care au participat doi ofertanti.
Estimarea initiala a valorii contractului a fost de 3,47 milioane euro, fara TVA.
Regia Nationala a Padurilor - Romsilva are in administrare fondul forestier proprietate publica a statului si se afla in subordinea Ministerului Mediului si Padurilor. In anul 2010, regia a realizat venituri totale de 1,3 miliarde lei si un profit brut de 24,5 milioane lei. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:02