WhatsApp si alte servicii online de mesagerie au provocat anul trecut pierderi de 32,5 miliarde dolari pentru operatorii de telefonie mobila prin venituri nerealizate din mesaje sms, iar suma va ajunge la 54 miliarde dolari in 2016, potrivit datelor firmei de cercetare Ovum, preluate de Bloomberg.
Trecerea in masa a consumatorilor la smartphone-uri a majorat semnificativ veniturile obtinute de operatorii de telefonie din abonamente la servicii de internet mobil.
In acelasi timp insa, adoptarea la scara larga a telefonului inteligent coincide cu accesul clientilor la aplicatii care inlocuiesc traditionalul sms prin servicii gratis, la fel de usor de folosit, mai rapide si mai bogate in functii.
Aplicatiile au avut succes mai ales in Europa, America Latina si Asia
Astfel de aplicatii au avut succes mai ales in Europa, America Latina si Asia, unde companiile de telefonie mobila nu ofera neaparat sms-uri nelimitate, iar mesajele presupun costuri suplimentare atunci cand conversatia are loc peste granite statale. Treptat, sms-ul dispare ca sursa semnificativa de venituri pentru industria telecom.
"Trendul arata ca mesageria instant erodeaza aceste venituri, in unele tari mai mult decat in altele, iar tendinta va continua. Impactul mesageriei gratis a fost simtit in intreaga lume. WhatsApp a fost, in mod clar, crema acestor servicii", comeneaza pentru Bloomberg Chetan Sharma, analist wireless la Inssaquah, Washington.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 12:57
Deutsche Telekom, proprietarul T-Mobile, va prelua integral divizia T-Mobile Cehia, platind 828 milioane euro pentru pachetul de 39,2% pe care nu il detine deja, potrivit fondului de capital privat Mid Europa, principalul actionar minoritar.
Actionarii minoritari ai T-Mobile Czech sunt asociati in grupul Falcon, Mid Europa controland 75% din partile sociale ale vehiculului, transmite Bloomberg.
Mid Europa a precizat, intr-un comunicat, ca tranzactia ar trebui sa fie finalizata pana la finele lunii februarie.
Deutsche Telekom continua astfel strategia de extindere in Europa de Est. Grupul a convenit in luna noiembrie preluarea operatorului polonez de servicii de telefonie fixa destinate companiilor GTS Central Europe.
Potrivit unor surse, compania germana a facut recent o oferta guvernului grec pentru preluarea unei participatii de 10% la OTE, tranzactie prin care ar acumula jumatate din actiunile companiei elene si ar scoate statul din actionariat.
OTE este prezenta in Romania prin Romtelecom, Cosmote si Germanos.
Deutsche Telekom este prezent pe piata din Cehia din 1996. Divizia ceha a grupului avea 5,5 milioane de clienti la finele anului 2012 si a inreigstrat in acel an vanzari de 1,04 miliarde euro.
Grupul spaniol Telefonica a finalizat in luna ianurie vanzarea propriei divizii din Cehia catre grupul PPF, pentru 2,5 miliarde euro.
Afacerile din Europa de Est au generat in primele noua luni ale anului trecut 22% din veniturile Deutsche Telekom.... mai mult
Luni, 10 Februarie 2014, ora 10:14
Compania spaniola de telecomunicatii Telefonica a anuntat marti ca exploreaza optiunile strategice privind subsidiara sa din Cehia si negociaza cu grupul de investitii PPF posibila vanzare a unei participatii majoritare in Telefonica Czech Republic AS, valoarea tranzactiei fiind estimata la 3,6 miliarde de dolari, transmit Bloomberg si Reuters.
Telefonica este consiliata de Goldman Sachs si Societe Generale pentru a gasi o companie interesata de preluarea participatiei de 69% detinuta la subsidiara sa din Cehia, au declarat luni pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Vanzarea ar putea fi atractiva pentru fondurile speculative sau pentru companiile care vor sa intre pe piata din Cehia, deoarece operatorii de telecomunicatii deja prezenti, cum ar fi Deutsche Telekom si Vodafone Group, nu vor obtine probabil aprobarea autoritatilor de reglementare pentru preluarea Telefonica Czech Republic AS, considera analistul Andres Bolumburu, de la Banco de Sabadell, in Madrid.
Marti dimineata, actiunile Telefonica Czech Republic AS au urcat la bursa din Praga cu 1,9%, la 329 coroane, dupa ce luni au inchis in crestere cu 6,6%, dupa anuntarea negocierilor privind participatia de 69% detinuta de Telefonica la subsidiara din Cehia.
La bursa de la Madrid, actiunile Telefonica, compania prezenta in Spania, Germania, marea Britanie si America latina, au urcat marti dimineata cu peste 1%, la 12,49 euro. mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:26
Orange ia in calcul consolidarea pozitiei in tari precum Spania si Polonia si achizitionarea de active in domeniul telefoniei fixe in Belgia si Romania, daca autoritatile vor aproba fuziunea diviziilor din Germania ale Telefonica (Spania) si KPN (Olanda).
"Daca Germania va accepta sa mearga de la patru operatori la trei, decizia va crea un cutremur in Europa. Va forta alte tari sa-si reevalueze pozitia privind consolidarea pietei", a declarat directorul general al Orange, Stephane Richard, citat de Bloomberg.
Grupul francez anticipeaza un "cutremur" pe piata europeana a telecomunicatiilor daca autoritatile germane vor aproba fuziunea diviziilor locale ale Telefonica si KPN, acceptand astfel reducerea numarului de concurenti de pe piata de la patru la trei, transmite Bloomberg.
Comisia Europeana va evalua de asemenea preluarea operatorului german E-Plus, detinut de compania olandeza Royal KPN, de catre Telefonica Deutschland Holding, divizie a grupului spaniol Telefonica, acesta fiind cunoscut in Germania prin marca O2.
Cum arata piata europeana de telefonie
Piata europeana a telecomunicatiilor este fragmentata, cu peste 100 de operatori, majoritatea cu probleme de profitabilitate.
Fuziunea E-Plus cu O2 va crea cel mai mare operator din Germania dupa numarul de clienti, daca va fi aprobata, si va incuraja alte fuziuni si achizitii pe continent.
Orange va cauta sa-si consolideze pozitia in mai multe tari, printre care Spania si Polonia, si va lua in... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 10:55
Huawei Technologies, cel mai mare producator de echipamente pentru retelele de telefonie din China, va angaja in Europa inca 5.500 de persoane in urmatorii patru - cinci ani, in timp ce concurentii sai directi fac reduceri de personal.
Compania din Shenzen estimeaza o crestere a nevoii de servicii de telecomunicatii mai rapide si dispozitive mai ieftine, care va orienta astfel cererea de pe piata europeana, pe masura ce economia ofera semnale de imbunatatire, a declarat CEO-ul Huawei Ken Hu, potrivit Bloomberg.
Daca Huawei se extinde, concurentii sai din Europa isi reduc personalul. Compania franceza Alcatel a anuntat restructurarea a 5.500 de posturi, in timp Ericsson, lider pe piata mondiala a echipamentelor pentru retele mobile, va concedia 1.500 din angajatii sai din Suedia.
Nokia Siemens Networks a anuntat din 2011 reducerea personalului cu 23%, ceea ce insemna concedierea a 17.000 de oameni.
Lipsa investitiilor in retelele de telecomunicatii lasa piata europeana deschisa
Operatorii europeni au fost retinuti in ultimii ani in a investi in modernizarea retelelor, tinand cont de perspectivele economice sumbre si scaderea profiturilor. Recent insa, acestia au inceput sa investeasca din nou in aceasta directie pentru a face trecerea la ultima generatie de retele mai rapide.
Mai multi directori ai marilor operatori de telefonie mobila, precum managerii Vodafone sau France Telecom, au declarat astfel ca vor putea creste veniturile companiilor prin... mai mult
Duminica, 21 Aprilie 2013, ora 13:32
Miliardarul mexican Carlos Slim a afirmat ca nu are in vedere noi achizitii in sectorul telecomunicatiilor din Europa, dupa ce a cumparat actiuni la operatorul olandez de telecomunicatii KPN si la Telekom Austria.
Intrebat daca cauta sa se extinda si mai mult in Europa dupa finalizarea celor doua tranzactii, Slim a declarat pentru Reuters: "Nu, nu. Nu cautam nimic acum. Vom consolida ce avem deja".
Compania America Movil, detinuta de Slim, prezenta in multe state din America Latina, si-a stabilit un centru in Europa, unde actiunile companiilor au scazut foarte mult la bursa din cauza competitiei dure, a presiunii autoritatilor de reglementare si a recesiunii din multe state.
Spre deosebire de activitatea lui Slim din America Latina, unde a achizitionat participatii majoritare sau companii intregi, miliardarul mexican a avut o abordare mult mai prudenta in Europa.
Recent, Slim si-a majorat participatiile detinute la compania olandeza KPN (27,7%) si la Telekom Austria (23%), pana acum cele mai importante tranzactii in Europa.
Sosirea sa in Europa vine intr-un moment de turbulente pe piata telecomunicatiilor, iar analistii si directorii din acest sector se intreaba daca acesta perioada va duce si la o consolidare mult asteptata pe unele piete, cum ar fi Germania sau Spania.
Luni, organismul care reglementeaza concurenta in Austria a anuntat ca examineaza oferta America Movil de a achizitiona pana la 25,9% din Telekom Austria, iar verdicul va fi dat in... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 13:44
France Telecom SA, cea de-a treia companie telefonica din Europa, a anuntat ca profitul din al treilea trimestru a scazut cu 8%, in ton cu asteptarile, in contextul in care companiile si populatia si-au redus cheltuielile, pe fondul crizei economice, relateaza Bloomberg, conform NewsIn. Castigurile inainte de taxe, impozite, depreciere si amortazari (EBITBA) au scazut la 4,56 miliarde euro, de la 4,95 miliarde euro in aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat compania. Vanzarile au scazut la 12,7 miliarde euro, de la 13,6 miliarde euro. Analistii prevedeau, in medie, vanzari de 12,8 miliarde euro, potrivit unuii sondaj Bloomberg."Pe fondul mediului economic, al conditiilor sociale si de reglementare dificile, grupul isi demonstreaza capacitatea de a-si mentine performentele", a declarat directorul executiv, Didier Lombard. Compania ar trebui sa fie capabila sa "profite rapid de orice ameliorare a mediului economic", a adaugat el.France Telecom, ca si concurentele Vodafone Group Plc si Deutsche Telekom AG, si-a reorganizat operatiunile pentru a reduce costurile si pentru a limita scaderea profitului, in contextul in care scaderea economiei a determinat consumatorii si companiile sa reduca cheltuielile.
Compania s-a mai confruntat cu o serie de 25 de sinucideri in randul angajatilor, din 2008 pana in prezent, sindicatele sustinand ca la baza acestora se afla eforturile de reorganizare.France Telecom si-a suspendat, prin urmare, planurile de reorganizare. Suspendarea nu va... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 13:09