Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, sustine ca romanii vor cheltui mai putin pe energie electrica, dupa ce tarifele de transport si distributie ar urma sa scada, incepand cu data de 15 ianuarie.
"Urmeaza reducerea preturilor la energie electrica dupa eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri din sectorul energetic prin modificarea OUG 114, adoptata de Guvern in aceasta saptamana.
Incepand cu 15 ianuarie, noile tarife stabilite de ANRE pentru transport si distributie a energiei electrice vor fi reduse cu valori intre 1,7% si 1,9%", a scris Ionel Danca, pe Facebook.
Reamintim ca eliminarea taxei de 2% din cifra de afaceri a tuturor societatilor din energie (care fusese introdusa prin OUG 114) a fost eliminata prin asumarea raspunderii Guvernului Orban. In context, daca vor da mai putin bani la stat, companiile din energie ar putea ramane cu sume mai mari in conturi. Iar asta le-ar putea permite sa livreze energie sau servicii mai ieftine.
La ce ajuta o eventual scadere a tarifelor de transport si distributie? E foarte simplu. Pentru ambele operatiuni - unele intreprinse de Transelectrica, iar altele de societatile de distributie a curentului electric - romanii platesc. Or, daca tarifele pentru aceste servicii scad, ar putea scadea si factura.
Cum ajunge curentul electric de la producator la consumatorul casnic si ce cheltuieli scad
In forma in care pleaca de la producatori (sa spunem de la Hidroelectrica sau de la CE Oltenia) energia electrica... mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2020, ora 13:34
Polonia ar putea pune deoparte aproximativ trei miliarde zloti (792 milioane dolari) in bugetul pe 2021, bani ce vor fi folositi pentru acordarea de despagubiri gospodariilor afectate de cresterea preturilor la energie electrica in 2020, a declarat, marti, ministrul polonez al Activelor Statului, Jacek Sasin, transmite Reuters.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei din Polonia (URE) a aprobat solicitarile formulate de companiile energetice pentru a majora pretul energiei electrice livrate consumatorilor casnici cu aproximativ 10,5-13% pe luna in 2020, insa Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la putere, a promis ca va proteja gospodariile de pe urma cresterii facturilor la electricitate.
"Am facut unele calcule care sunt de ordinul miliardelor, credem ca in total va fi vorba de o suma de aproximativ trei miliarde zloti", a declarat Jacek Sasin, intr-un interviu acordat postului de televiziune TVN24.
Sasin a precizat ca gospodariile vor putea depune cereri pentru acordarea de despagubiri de la guvern pentru majorarea facturilor la energie incepand cu finalul acestui an.
"In cele din urma, polonezii nu vor plati mai mult pentru energie electrica, asa ca vom face ceea ce am promis", a spus Jacek Sasin.
In anul 2019, pretul energiei electrice in Polonia a fost plafonat gratie unei reduceri a nivelului taxei platite de consumatori pentru electricitate si a tarifului de tranzitie, care se regaseste in factura la electricitate. mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 13:51
Compania RCS&RDS a castigat licitatia organizata de TVR si va furniza energie electrica televiziunii publice timp de un an, pana in iulie 2017.
Contractul valoreaza 2,2 milioane de lei, fara TVA, informeaza Profit.ro.
Astfel, RCS&RDS trebuie sa asigure o cantitate de energie de 6.842 MW (medie tensiune) la sediul central din Capitala al TVR, precum si 52,5 MW (joasa si medie tensiune) la studiourile teritoriale din Targu Mures, Cluj, Iasi si Craiova, plus alte trei sedii.
La licitatie au participat si companii care au ca obiect principal de activitate furnizarea energiei electrice (Electrica, Industrial Energy, Elsaco si Enel Energie Muntenia), dar operatorul telecom RCS&RDS a iesit castigator.
TVR avea, in 2014, datorii totale in valoare de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.
RCS&RDS are parcuri fotovoltaice
Grupul RCS&RDS ...citeste mai departe despre "TVR se va alimenta cu energie electrica de la RCS&RDS - Contract de 2,2 milioane de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 15:53
Interventiile neavizate si neautorizate in instalatiile de distributie a energiei electrice reprezinta un risc major de electrocutare, arsuri, incendii si explozii, atrage atentia compania E.ON Distributie Romania.
"Constatam cu ingrijorare producerea unui numar ridicat de incidente cauzate de ignorarea regulilor de siguranta in vecinatatea retelelor de distributie a energiei electrice. Multe dintre aceste evenimente nefericite puteau fi evitate, dar din pacate ajungem sa vedem efectele tragice ale ignorarii unor reguli clare.
Trebuie sa intelegem, poate in ceasul al doisprezecelea, ca energia electrica este utila in viata cotidiana, dar, in acelasi timp, are si un grad sporit de pericol, daca nu o utilizam corect si in siguranta", a precizat Simona Ciocan Covaliu, director general adjunct E.ON Distributie Romania, intr-un comunicat de presa.
Potrivit companiei, interventiile neautorizate la liniile aeriene si cablurile subterane, in tablouri electrice, statii si posturi de ...citeste mai departe despre "Avertisment de la o companie de energie electrica: Risc major de accidente fatale" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 12:27
Consiliul Concurentei are suspiciuni privind existenta unui monopol al producatorilor de energie electrica aflati in portofoliul statului.
"Analizand forma de proprietate si structura actionariatului societatilor prezente pe piata producerii si comercializarii de energie electrica (cu cote de piata mai mari sau egale cu 1%), in perioada 2008 - 2013, a rezultat ca cei mai importanti producatori de energie electrica ce activeaza pe piata din Romania au actionariat majoritar de stat, exceptie facand unele societati recent intrate pe piata.
Astfel, cea mai mare parte din cantitatea de energie electrica consumata la nivel national in perioada analizata a fost produsa in centrale electrice aflate in portofoliul unor societati cu actionariat majoritar de stat", se arata in raportul Consiliului Concurentei pe anul 2015.
Companiile de stat pot aduce multe beneficii economiei - Care e conditia cruciala
Inaintea adoptarii hotaririi de guvern nr. 429/2013 se putea considera ca ...citeste mai departe despre "Consiliul Concurentei, suspiciuni de monopol de stat pe piata de energie electrica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:12
Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) a cerut Electrica SA plata unor prejudicii de 1,32 miliarde de euro, cauzate de neurmarirea de catre companie a obligatiilor post-privatizare asumate de investitorii care au cumparat actiuni la societatile privatizate de Electrica.
Compania a primit de la SAPE o notificare care sustine existenta acestor prejudicii.
"Electrica a initiat discutii cu SAPE pentru a clarifica solicitarile acesteia din urma de a i se plati sume in cuantum de 304.886.966,8 lei, 1.347.420.170 dolari si 45.857.677,1 euro", se arata in raportul trimis la BVB.
Listarea Electrica pe bursa, impusa "din afara"? Cum raspund autoritatile (Video)
Compania... citeste mai departe despre "Statul cere Electrica daune de 1,3 miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 11:35
Romania trebuie sa isi extinda capacitatea de interconectare in domeniul electricitatii pentru o mai buna exploatare a unitatilor de generare a energiei, arata Comisia Europeana, care remarca existenta unui excedent de productie pe piata locala, concomitent cu o capacitate redusa de exporturi.
Mentinerea capacitatii actuale de productie a energiei electrice necesita imbunatatirea conditiilor de export, se arata intr-un raport al Comisiei privind progresul statelor UE in stabilirea unei piete energetice integrate.
De asemenea, autoritatile romane trebuie sa asigure transpunerea "corecta si completa" a directivelor EU incluse in Pachetul 3 Energie, sa finalizeze procesul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate si sa imbunatateasca mediul competitional pe segmentul de retail, potrivit documentului.
Comisia noteaza ca liberalizarea preturilor la energia electrica pentru consumatorii industriali a fost incheiata in decembrie 2013, in timp ce pentru consumatorii casnici procesul va fi finalizat pana in decembrie 2017.
"Numarul consumatorilor care si-au schimbat furnizorul de electricitate de la demararea procesului a crescut constant, depasind 19.000 la finele anului trecut. Cu toate acestea, rata de transfer pe segmentul de retail ramane foarte scazuta, de numai 0,03% la finalul anului 2012", se arata in raport.
Cati furnizori sunt disponibili pe piata de retail de electricitate
Doar 62 de furnizori sunt activi pe piata de retail de... mai mult
Marti, 14 Octombrie 2014, ora 10:01
Romania a amanat pentru anul viitor listarea la bursa a participatiilor la mai multe companii energetice de stat, potrivit draftului scrisorii de intentie convenite cu FMI, relateaza Reuters.
Astfel, Guvenul are in plan listarea a 10% din Hidroelectrica in mai 2014, un pachet de 10% din Nuclearelectrica in septembrie 2014, 10% din Romgaz in octombrie 2014 si 15% din Complexul Energetic Oltenia pana in iunie 2014.
De asemenea, participatia majoritara la furnizorul si distribuitorul de energie Electrica va fi vanduta pe bursa pana la finele lunii mai 2014.
Guvernul nu a comentat pana acum aceste informatii, mai scrie Reuters.
Romania si FMI au convenit saptamana trecuta sa incheie un nou acord stand-by preventiv pe doi ani, in valoare de 4 miliarde de euro, pentru a intari increderea investitorilor si pentru a avea o centura de siguranta in cazul unor eventuale socuri externe.
Investitorii si finantatorii externi au criticat deseori autoritatile de la Bucuresti pentru progresul lent in reformarea sectorului de stat ineficient, care trage in jos economia si tine la distanta finantarile straine necesare pentru o crestere mai rapida.
Listarile la bursa ar fi trebuit sa aiba loc in acest an, dupa intarzieri repetate, si au fost convenite in cadrul precedentului acord de tip preventiv cu FMI. mai mult
Marti, 06 August 2013, ora 13:16
Compania Romgaz a vandut, joi, firmei Electrica Furnizare SA o cantitate de energie electrica de 352.860 MWh, la pretul de 179,95 de lei/MWh fara TVA, inclusiv componenta de transport, prin Bursa de electricitate OPCOM, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Prin intermediul contractului bilateral de furnizare a energiei electrice incheiat, cantitatea de energie va fi livrata in banda, intre orele 00.00 si 24.00, la o putere de 60 MWh/h pentru 5.881 ore. Perioada de livrare va fi cuprinsa intre 1 mai 2013 - 31 decembrie 2013.
Din 2013, Romgaz si-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de le Iernut, devenind astfel producator si furnizor de energie electrica.
Romgaz este o societate pe actiuni de interes national, in care statul este actionar majoritar. Compania realizeaza cercetare geologica in scopul descoperirii de noi zacaminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zacamintelor din portofoliul companiei, depoziteaza subteran gaze naturale, efectueaza interventii, reparatii capitale si operatii speciale la sonde si asigura servicii de transport tehnologic. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 18:25