Mediul de afaceri critica "restructurarea financiara" adoptata de Guvern prin ordonanta de urgenta, afirmand ca ii incurajeaza pe cei cu comportament incorect.
Mai mult, IMM-urile spun ca masura ajuta primariile si companiile de stat, fara sa le impuna vreo corectie sau eficientizare pe termen mediu si lung in ceea ce priveste performanta manageriala.
La randul sau, Opozitia sustine ca ordonanta este neconstitutionala si ca, prin aceasta restructurare, companiilor de stat, ingropate in datorii ca urmare a capusarii indelungate si a conducerii subordonate politic, li se sterg datoriile doar pentru a putea face altele noi.
Ceea ce ar trebui sa stie insa fiecare roman este ca acesti bani pe care companiile nu i-au platit la buget - contributii, taxe si impozite, pe care noi toti le platim - ar fi trebuit sa mearga in sistemul de sanatate, in educatie, infrastructura etc. Practic, prin aceasta decizie, guvernul Dancila baga mana in buzunarul fiecarui cetatean din aceasta tara.
Ce prevede ordonanta
Persoanele fizice, juridice si companiile care nu si-au platit taxele si impozitele datorate statului vor scapa de o parte din acestea, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta o asa numita restructurare financiara.
Mai exact, companiile de stat sau private care au restante bugetare peste un milion de lei vor avea la dispozitie sase luni ca sa ceara sa intre intr-un plan de restructurare. Urmeaza apoi sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale,... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 09:47
Viorica Dancila a anuntat faptul ca Guvernul urmeaza sa adopte, miercuri, un set de facilitati pentru a incuraja companiile sa-si plateasca obligatiile bugetare restante.
Masura se aplica atat pentru companiile cu capital privat, mixt sau de stat cat si pentru unitatile administrativ teritoriale.
"Adoptam in sedinta de astazi un set de facilitati fiscale pentru incurajarea contribuabililor sa isi plateasca obligatiile bugetare. Masurile se vor aplica fara discriminare persoanelor fizice companiilor private si de stat, organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ teritoriale. Avem in vedere abordarea pe urmatoarele paliere: companiile cu capital privat, mixt sau de stat care au acumulat pana la sfarsitul anului trecut obligatii bugetare restante de peste un milion de lei pot beneficia in baza unui plan de restructurare de o serie de facilitati fiscale care sa mentina viabilitatea acestora si repunerea in circuitul economic.
In cazul companiilor care au acumulat datorii sub un milion de lei pana la finalul anului trecut, vor fi anulate penalitatile si dobanzile daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la 30 noiembrie 2019. In ceea ce priveste persoanele fizice si entitatile personalitate juridica, se aplica masura anulari dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la data de 30 noiembrie, 2019", a precizat premierul, in... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:09
Fiscul nu poate recupera decat 468 de milioane de lei (3,2%) din datoriile restante de 14,44 miliarde pe care companiile de stat le aveau la sfarsitul lunii aprilie la buget, noteaza Profit.ro.
Pentru restul sumei, adica aproape 14 miliarde de dolari, ANAF nu poate initia sau continua masurile de executare silita, folosite in astfel de cazuri, deoarece se afla sub incidenta unor legi speciale, se arata intr-un document al Ministerului Finantelor.
Cea mai mare parte a datoriilor consta in obligatii restante la plata TVA si a impozitului pe profit.
Fiscul a recuperat anul trecut prin executare silita de la datornicii catre stat, cumulat, 14,4 miliarde de lei, cu 5,5% mai putin fata de anul 2016.
Activitatea ANAF de recuperare a datoriilor la bugetul statului este un proces dificil in conditiile in care multi dintre marii datornici catre stat intra in insolventa si chiar in faliment, de multe ori fara active care sa asigure recuperarea restantelor, mai arata sursa citata. ...citeste mai departe despre "Companiile de stat au datorii de 14 miliarde la buget, dar Fiscul nu poate recupera decat 3%" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 17:13
Guvernul a luat act, miercuri, de raportul de activitate pe anul 2016 al companiilor de stat, care arata ca profitul acestora a fost de 6,753 miliarde de lei, iar pierderile au insumat 1,496 miliarde de lei.
Raportul privind activitatea pe 2016 a intreprinderilor publice a fost elaborat si prezentat de Ministerul Finantelor.
Potrivit raportului exista un numar de 1.668 intreprinderi publice, grupate dupa cum urmeaza:
* 287 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale, din care: 223 active (aflate in stare de functionare) si 64 intreprinderi inactive (aflate in stare de insolventa, faliment, lichidare, dizolvare);
* 1.381 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale, din care: 1.186 active si 195 inactive.
Aceste companii de stat au aproape 200 de mii de angajati.
"In anul 2016 participatiile detinute direct/indirect de stat la cele 287 intreprinderi publice de stat au fost in valoare de 28,591 miliarde lei. In cadrul intreprinderilor publice si-au desfasurat activitatea un numar de 195.817 persoane", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivita datelor prezentate de MFP, veniturile totale ale companiilor de stat se ridica la 44,167 miliarde de lei, dintre care subventii de la bugetul de stat in suma de 5,717 miliarde de lei. Cheltuielile se cifreaza la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 21:42
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, afirma ca a respins propunerea FMI de intrare in insolventa a unor companii cu datorii, precum CFR Marfa si CFR Calatori,ca asteapta bani de la buget, dar si masuri de rentabilizare de la manageri, in caz contrar restructurarea urmand sa fie "de sus in jos".
"Pentru mine, din punctul meu de vedere nu este chiar cea mai buna solutie (intrarea insolventa, n.r.). S-a pus problema ca CFR Marfa sa intre in insolventa si CFR Calatori, toate companiile. FMI-ul a propus si eu am respins ideea din start ca in scrisoarea de intentie, deci in scrisoarea agreata cu FMI-ul, sa se spuna acest lucru, ca trebuie sa intre in insolventa. FMI-ul a acceptat aceasta obiectie pe care am avut-o, cu conditia ca noi sa restructuram, sa rentabilizam, sa dovedim ca putem si fara sa intram in insolventa", a afirmat ministrul la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, fiind intrebata daca ar fi de acord cu intrarea in insolventa a companiilor din subordinea ministerului care acumuleaza datorii.
Manescu a spus ca la Ministerul Transporturilor sunt "o gramada de datorii" si multe probleme nerezolvate de ani de zile pe care le-a "mostenit" la preluarea mandatului.
"Eu am o gramada de datorii la Ministerul Transporturilor. (...) Nu am reusit sa le platesc pentru ca domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, n.r.) nu mi-a dat bani si pentru ca bugetul Romaniei nu a fost... Sigur ca am vorbit (cu Voinea, n.r.). Eu sper ca... mai mult
Duminica, 15 Decembrie 2013, ora 12:59
Guvernul va anula datoriile CFR SA de la finele anului trecut catre bugetul consolidat si fondul de risc, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro) prin conversia in actiuni, care vor fi preluate de MTI ca unic actionar.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii si asmiliate salariilor, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 ianuarie 2012, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA la aceasta data si neachitate la data eliberarii certificatului de atestare fiscala", se arata in proiect, intocmit de Ministerul Transporturilor.
La 31 decembrie 2011, compania prelimina datorii catre bugete si Fondul de risc de 3,99 miliarde lei, din care 2,06 miliarde lei reprezinta penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.
Avand in vedere ca CFR SA este singura companie din Romania care administreaza infrastructura feroviara, Guvernul considera ca acordarea unui sprijin financiar nu reprezinta ajutor de stat.
CFR SA se afla pe lista companiilor monitorizate de Fondul Monetar International, iar... mai mult
Sambata, 10 Martie 2012, ora 11:34
Bugetul statului a fost prejudiciat in ultimii 20 de ani cu zeci de milioane de euro prin stergerea datoriilor acumulate la companiile de stat.
Practica de a sterge datoriile este explicabila in cazul unei societati care se vrea a fi privatizata, insa are datorii catre actionari, potrivit avocatului Gabriel Biris.
Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa stinga datoriile CFR, in valoare de 4,5 miliarde de lei, adica 1,038 miliarde de euro, catre bugetul general consolidat, prin conversia sumelor datorate in actiuni. Cu toate acestea, reprezentantii Guvernului au anuntat ca CFR nu va fi privatizata, insa va intra intr-un proces de restructurare.
"Din cauza veniturilor insuficiente obtinute din activitatea de exploatare CFR SA a inregistrat la 31 decembrie 2010 o pierdere cumulata pentru perioada 2001-2010 in valoare de 5,2 miliarde de lei", se arata in nota de fundamentare a actului normtic.
In ultimii patru ani, pierderile companiei s-au triplat. Daca in 2007, CFR inregistra datorii de un miliard de lei, in 2008 datoria companiei crescuse pana la 1,6 miliarde de lei pentru ca in 2009, aceasta sa ajunga la 2,98 miliarde de lei. Acum doi ani, datoria CFR la bugetul consolidat de stat inregistra 4,48 de miliarde de lei.
Stergerea datoriilor e in regula, in scopul privatizarii
Pierderile companiei s-au accentuat de la an la an. Daca in 2007 pierderile erau de 334 milioane de lei, in 2008 acestea s-au dublat, ajungand in 2009 la o valoare de aproape trei ori... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 12:03
Datoriile CFR SA catre bugetul consolidat si fondul de risc, insumand 4,5 miliarde lei (peste un miliard euro) la sfarsitul anului trecut, vor fi anulate de Guvern prin conversia in actiuni a creantelor, actiuni preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar.
Stergerea datoriilor va fi efectuata prin derogare de la legislatia actuala care reglementeaza datoria publica, releva un proiect de ordonanta de urgenta.
Proiectul este semnat de conducerea Ministerului Transporturilor.
"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu intarziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 decembrie 2011, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (inclusiv filialele Interventii Feroviare si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate) la aceasta data si nestinse pana la data eliberarii documentului de atestare", se arata in document.
Aceeasi procedura va fi aplicata si pentru datoriile la fondul de risc.
La 31 decembrie 2011, societatea prelimina datorii catre bugete, AVAS si Fondul de risc de 4,5 miliarde lei, rezultate prin cumularea datoriilor CFR SA si ale filialelor absorbite prin fuziune.
Pierderile si datoriile CFR au crescut constant in ultimii ani, de la un miliard lei in 2007... mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 16:33
In plina criza, datoriile companiilor de stat aproape s-au dublat. Daca la sfarsitul lunii martie 2010 cei 154 operatori economici de stat aveau de achitat catre bugetul de stat 4,06 miliarde de lei, la 31 martie 2011 suma a ajuns la peste 7,8 miliarde de lei.In ceea ce priveste plata restantelor catre bugetele locale. Datoriile "gaurilor negre ale economiei" s-au majorat cu 85%, in raport cu sfarsitul anului 2008, ajungand la 55 milioane de lei.
Nici la bugetul asigurarilor sociale situatia nu este mai buna.
De la 3 miliarde de lei, in decembrie 2008, arieratele au ajuns la 31 martie 2011 la peste 5,5 miliarde de lei.
Datoriile catre companii private si alti creditori a crescut, de asemenea, de la 2,5 miliarde de lei la 4,19 miliarde de lei la finele lunii ianuarie 2011.
O crestere similara s-a raportat si la plata restantelor catre bugetele locale.
De la 29,8 milioane de lei in decembrie 2008, datoriile "gaurilor negre ale economiei" s-au majorat cu 85%, ajungand la aproape 55 milioane de lei.
Cei mai mari datornici sunt CNH, CFR si Termoelectrica, potrivit Capital. mai mult
Sambata, 18 Iunie 2011, ora 13:42