Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a afirmat, joi, in debutul sedintei de Guvern, ca legea care interzice timp de doi ani vanzarea de participatiilor statului, propusa si votata de PSD, "este marul otravit", intrucat blocheaza activitatea tuturor companiilor si risca sa le duca direct in faliment pe cele aflate in insolventa sau in reorganizare.
"Nu stiu daca s-au gandit, daca au facut-o cu buna stiinta sau din prostie", afirma ministrul Popescu. Ludovic Orban a precizat, la randul sau, ca legea a fost facuta "cu schepsis" pentru a duce cat mai multe companii la faliment. "Domnule Popescu, am inteles ca avem probleme din cauza unei legi idioate care a fost impusa de PSD", a afirmat, Ludovic Orban, joi, in debutul sedintei de Guvern.
"Da, este vorba despre acea celebra Lege 173/ 220 prin care Parlamentul, pe o perioada de 2 ani de zile, a interzis vanzarea participatiilor statului la companii, iar prin interpretarea CCR, participatia statului inseamna actiuni si active. Ce se intampla? Care este marul otravit si ce probleme o sa avem daca nu vom corecta rapid aceasta lege? Avem odata, in industria de aparare, pe OUG 6, aprobate programe de restructurare, in care vorbim inclusiv de vanzarea unor active si active sociale. Apoi, la Compania Energetica Oltenia avem extrem de multe active sociale, avem biserici, cimitire, cantine, pentru care se plateste in continuare amortizare, impozite, dar care nu aduc venituri si sunt cuprinse in planul de restructurare", a replicat... mai mult
Joi, 03 Septembrie 2020, ora 19:53
In anul 2018 cele 225 de intreprinderi publice centrale au inregistrat venituri de 44,9 miliarde lei si cheltuieli de 41,3 miliarde lei, cu un profit brut de 7,1 miliarde lei realizat de 150 de intreprinderi si perderi brute de 3,5 miliarde lei inregistrate de 48 de intreprinderi.
Datele apar inbtr-o nota referitoare la activitatea intreprinderilor publice, pentru anul 2018, care va fi discutata in sedinta de Guvern de luni. Comparativ cu anul 2017, in anul 2018 se constata o scadere a rezultatelor financiare inregistrate de intreprinderile publice centrale, inclusiv in ceea ce priveste platile restante inregistrate de acestea, se arata in nota.
Raportul cuprinde analiza principalilor indicatori economico-financiari monitorizati de Ministerul Finantelor Publice in temeiul O.G. nr. 26/2013 pentru un numar total de 1.475 intreprinderi publice, atat in exercitiul financiar 2018 cat si in dinamica, grupate dupa cum urmeaza: 225 intreprinderi publice centrale (I.P.C) aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale (A.P.T.C.); 1.250 intreprinderi publice locale aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale.
O alta tema este analiza aplicarii guvernantei corporative in temeiul O.U.G. nr. 109/2011 pentru un numar total de 1.316 intreprinderi publice grupate dupa cum urmeaza: 147 intreprinderi publice centrale active1 aflate in subordinea, in... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 21:16
Mediul de afaceri critica "restructurarea financiara" adoptata de Guvern prin ordonanta de urgenta, afirmand ca ii incurajeaza pe cei cu comportament incorect.
Mai mult, IMM-urile spun ca masura ajuta primariile si companiile de stat, fara sa le impuna vreo corectie sau eficientizare pe termen mediu si lung in ceea ce priveste performanta manageriala.
La randul sau, Opozitia sustine ca ordonanta este neconstitutionala si ca, prin aceasta restructurare, companiilor de stat, ingropate in datorii ca urmare a capusarii indelungate si a conducerii subordonate politic, li se sterg datoriile doar pentru a putea face altele noi.
Ceea ce ar trebui sa stie insa fiecare roman este ca acesti bani pe care companiile nu i-au platit la buget - contributii, taxe si impozite, pe care noi toti le platim - ar fi trebuit sa mearga in sistemul de sanatate, in educatie, infrastructura etc. Practic, prin aceasta decizie, guvernul Dancila baga mana in buzunarul fiecarui cetatean din aceasta tara.
Ce prevede ordonanta
Persoanele fizice, juridice si companiile care nu si-au platit taxele si impozitele datorate statului vor scapa de o parte din acestea, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta o asa numita restructurare financiara.
Mai exact, companiile de stat sau private care au restante bugetare peste un milion de lei vor avea la dispozitie sase luni ca sa ceara sa intre intr-un plan de restructurare. Urmeaza apoi sa beneficieze de o serie de facilitati fiscale,... mai mult
Vineri, 02 August 2019, ora 09:47
Vicepremierul italian Luigi Di Maio le-a spus sindicatelor ca Trezoreria si Ferrovie dello Stato (FS), societatea de cai ferate detinuta de statul italian, ar putea prelua peste 50% din Alitalia, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Di Maio, care este si ministrul Industriei, a vorbit la Roma cu reprezentantii sindicatelor, dupa ce miercuri Guvernul a anuntat ca este dispus sa participe la crearea unei "noi Alitalia".
Alitalia, companie care a inregistrat profit doar de cateva ori in cei 70 de ani de existenta, a fost plasata sub administrare speciala in mai anul trecut, dupa ce salariatii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor si salariilor. In 2015, un studiu realizat de banca italiana Mediobanca a aratat ca repetatele ajutoare de stat pentru Alitalia, in perioada 1974-2014, i-au costat pe platitorii de taxe aproximativ 7,4 miliarde de euro.
Trezoreria ar putea prelua o participatie de peste 15%, in timp ce Ferrovie dello Stato ar putea lua o parte si mai mare, a declarat Di Maio, sustin sursele.
"Interventia publica are ca obiectiv protejarea intereselor Italiei, drepturile muncitorilor si locurile de munca", a spus vicepremierul italian, conform informatiilor furnizate de un membru de sindicat prezent la intalnire.
FS a anuntat miercuri ca va incepe negocierile cu Delta Air Lines si easyJet pentru a schita un plan de salvare pentru Alitalia. Acest plan ar trebui prezentat pana in 31 martie,... mai mult
Vineri, 15 Februarie 2019, ora 10:42
Fondul Proprietatea critica reluarea discutiilor in Parlament cu privire la un nou proiect legislativ privind exceptarea aplicarii guvernantei corporative in numeroase companii de stat si precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca "vom intra intr-o epoca de intuneric total in care nu vom mai sti mai nimic despre performanta companiilor de stat".
"Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la un nou proiect legislativ, discutat in prezent in comisiile din Camera Deputatilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislatiei in vigoare privind guvernanta corporativa.
Unele dintre cele mai valoroase companii de stat romanesti, care activeaza in sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numarandu-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Salrom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica si CE Oltenia", se arata intr-un comunicat transmis luni.
In acest context, oficialii Fondului Proprietatea se declara surprinsi de faptul ca amendamentele acestui proiect de lege sunt in mare masura aceleasi cu cele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala in februarie 2018.
"Este posibil ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze acest proiect saptamana aceasta. Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanta corporativa ar fi un urias pas inapoi in privinta credibilitatii economice a... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 13:16
Guvernul a aprobat joi un memorandum care obliga companiile de stat sa participe la procedurile de achizitii publice, a anuntat Eugen Teodorovici.
El a precizat ca a fost luata aceasta decizie dupa ce Ministerul de Finante a fost nevoit sa cumpere bilete de avion la preturi mult mai mari, deoarece TAROM nu a participat la licitatii.
"Am avut, ca orice institutie publica, nevoie sa contractam anumite servicii de transport aerian si am constatat o situatie neplacura vis-a-vis de operatorul nostru national de transport aerian, care nu a ofertat la solicitarea noastra.
Astfel, MF a fost obligat sa plateasca un transport pe o anumita ruta, unde urmau sa ajunga expertii ministerului, in loc de 200 si ceva de euro cursa respectiva, 500 si ceva de euro - cu o ruta extinsa, desigur.
Pentru ca, repet, compania noastra aeriana nu a ofertat. (...) Din 2016 pana in prezent, din 497 de proceduri derulate de Ministerul de Finante, TAROM a participat de doua ori", a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de guvern de joi.
El a precizat ca memorandumul a fost promovat pentru cresterea competitivitatii companiilor detinute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achizitie publica, afirmand ca este vorba despre TAROM, Posta Romana si alte companii de stat care pot oferi servicii de care autoritatile contractante au nevoie.
"Prima masura propusa este aceea ca se va intocmi de catre autoritatile publice tutelare liste... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 17:21
Companiile de stat au in medie un salariu dublu fata de companiile din mediul privat, dar au o productivitate cu 40% mai mica fata de acestea, a declarat marti, presedintele Initiativei pentru Competivitate, Andreea Paul, la o conferinta organizata de Patronatul Investitorilor Autohtoni.
"Haideti sa analizam o relatie, diferenta de salariu, dublu, salariul mediu net, in companiile de stat, fata de companiile private romanesti, dar la productivitate stau cu 40% mai slab. Lipsa aceasta de corelare intre remunerarea fortei de munca si productivitate trage un semnal de alarma. Nu trebuie sa ramana lucrurile asa. Lucrurile trebuie indreptate, spre convergenta, intre cele doua", a afirmat Andreea Paul.
De asemenea, aceasta a mai vorbit despre cum "companiile straine reusesc sa aplice strategii de optimizare fiscala, paradoxal, in a treia cea mai avantajoasa economie europeana, din punct de vedere fiscal".
"Avem a treia cea mai mica povara fiscala europeana si totusi companiile acestea aleg sa se optimizeze fiscal in alta parte. Or pentru ca firmele noastre nu sunt internationalizate, ele nu reusesc acest lucru, iar asa se justifica acea concluzie legata de diferenta de profitabilitate, in favoarea companiilor romanesti", a mai spus Andreea Paul.
Nu in ultimul rand, presedintele INACO a vorbit si despre avutia nationala, punctand ca din 1990 pana in prezent nu s-a realizat o evaluare a patrimoniului financiar si nefinanciar in Romania.
"Nu poti sa vorbesti despre... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 15:30
3Guvernul a luat act, miercuri, de raportul de activitate pe anul 2016 al companiilor de stat, care arata ca profitul acestora a fost de 6,753 miliarde de lei, iar pierderile au insumat 1,496 miliarde de lei.
Raportul privind activitatea pe 2016 a intreprinderilor publice a fost elaborat si prezentat de Ministerul Finantelor.
Potrivit raportului exista un numar de 1.668 intreprinderi publice, grupate dupa cum urmeaza:
* 287 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare centrale, din care: 223 active (aflate in stare de functionare) si 64 intreprinderi inactive (aflate in stare de insolventa, faliment, lichidare, dizolvare);
* 1.381 intreprinderi publice de stat aflate in subordinea, in coordonarea, sub autoritatea ori in portofoliul autoritatilor publice tutelare locale, din care: 1.186 active si 195 inactive.
Aceste companii de stat au aproape 200 de mii de angajati.
"In anul 2016 participatiile detinute direct/indirect de stat la cele 287 intreprinderi publice de stat au fost in valoare de 28,591 miliarde lei. In cadrul intreprinderilor publice si-au desfasurat activitatea un numar de 195.817 persoane", se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Potrivita datelor prezentate de MFP, veniturile totale ale companiilor de stat se ridica la 44,167 miliarde de lei, dintre care subventii de la bugetul de stat in suma de 5,717 miliarde de lei. Cheltuielile se cifreaza la... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 21:42
La bugetul statului vor fi varsate dividende de cel putin 2 miliarde de lei in acest an, din profiturile pe anul trecut, inregistrate de cele mai importante companii energetice la care statul este actionar majoritar, potrivit propunerilor pe care managementul acestora le va face actionarilor: Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica si Nuclearelectrica.
Pe de alta parte, programul de guvernare postat pe site-ul Executivului nu are nici un reper valoric atunci cand vorbeste despre investitii in energie, ci doar obiective generale ambitioase.
Dividendele
Cele mai mari dividende sunt propuse de Romgaz, 458 milioane de lei la un grad de alocare de numai 50%. Managementul Hidroelectrica nu si-a facut publica propunerea, valoarea dividendelor pentru stat ar fi de peste 600 de milioane de lei, la acelasi grad de alocare.
Sursa: Curs de Guvernare
Incasarile din dividende energetice s-ar putea dubla pana la aproape un miliard de euro, daca toate companiile se vor conforma "memorandumului" guvernamental care, de fapt, le cere sa dea Guvernului cel putin 90% din profitul repartizabil pe 2016.
Suma creste si mai mult daca adaugam dividendele de la cel mai mare distribuitor si furnizor de electricitate, Grupul Electrica, si de la transportatorul de titei prin conducte Conpet Ploiesti.
La Electrica statul a pierdut majoritatea voturilor, desi functionarii de stat se obisnuiesc greu cu faptul. Conpet si-a pierdut mare parte din importanta strategica, caci... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 08:55