Echipa Biz organizeaza cea de-a opta editie a celui mai asteptat eveniment regional despre online si strategii de marketing prin social media. Social Media Summit Bucuresti este conferinta care iti prezinta la fiecare inceput de an tendintele si principalii jucatori din social media si va avea loc pe 28 februarie la ARCUB Gabroveni.
Social Media Summit Bucuresti se adreseaza profesionistilor din companii, specialistilor in comunicare & marketing si bloggerilor care vor sa afle care sunt provocarile din social media in 2018.
In exclusivitate, in cadrul evenimentului, Biz va lansa a doua editie a proiectului editorial Digital Report.
Booklet-ul este un instrument indispensabil pentru companiile care vor sa cunoasca peisajul online-ului si care doresc informatii despre cele mai importante agentii de digital din Romania, tendinte si evolutii ale pietei de digital, liste cu cele mai relevante nume din blogosfera romaneasca, clasificate in functie de domeniile pe care le acopera, top cei mai urmariti vloggeri, top conturi de Instagram, precum si top bloggeri cu care au colaborat agentiile si top agentii cu care au colaborat bloggerii in 2017.
Intre speakerii acestei editii se numara: Robert Katai,Visual Marketer & Content Strategist, Bannersnack; Tudor Galos, Senior Consultant, Tudor Galos Consulting; Radu Atanasiu, Adjunct Lecturer, Maastricht School of Management Romania; Mugur Patrascu, Founder, Screen native; Alexandru Negrea, Consultant social media, Cristian... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 16:29
Aproape 60% dintre companii utilizeaza, anul acesta, retelele de socializare pentru promovarea companiei si planuiesc sa le utilizeze in continuare, in scadere de la 78% in 2013, in timp ce 28% dintre acestea afirma ca nu le utilizeaza, insa planuiesc sa le utilizeze in perioada urmatoare, conform studiului "Social media si mediul de afaceri romanesc 2014" realizat de TotalSoft si EY Romania.
"Este vizibila, in raspunsurile colectate in acest an referitoare la utilizarea retelelor sociale online, o tendinta de maturizare a pietei si de abordare mai segmentata si "la rece" a acestor retele. Bugetele insa raman inca mici, cu doar 8% dintre companii avand bugete anuale mai mari de 10000 EUR dedicate social media. Aceasta realitate coexista cu o constientizare a eficientei demersului de marketing in cadrul acestor retele sociale online: nu mai putin de 70% dintre respondenti considera eficient marketing-ul in social media," a declarat Elena Badea, Director de Marketing, EY Romania.
"Putem oferi astazi o perspectiva proaspata a domeniilor cele mai eficiente de utilizare a retelelor de socializare in Romania, o analiza pragmatica a strategiilor de generare de oportunitati de vanzare prin prisma diverselor sectoare industriale. Cu siguranta, acest studiu va fi apreciat de toti strategii de marketing on-line din Romania," a adaugat Daniel Ionescu, Sales & Marketing Director, TotalSoft.
LinkedIn, cea mai mare crestere dintre retelele analizate
Reteaua LinkedIn... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 14:59
Cele mai cautate joburi din Romania in domeniul social media sunt pozitiile de social media manager si social media specialist, potrivit studiului State of Social Media Employment 2012, realizat de catre firma de consultanta Career Advisor.
Salariul unui angajat in functia de social media manager, la nivelul anului 2012, se
situeaza intre 500 si 1.000 de euro, in functie de nivelul de experienta, potrivit studiului, prezentat in cadrul Webstock 2012.
Salariile din social media au scazut, in contextul in care economia Romaniei a scazut. Dintre cei care au fost chestionati de catre Career Advisor, 20% aveau un salariu intre 1.000 si 4.000 de euro. Insa, majoritatea celor care lucreaza in social media (32%) au un salariu intre 300 si 500 de euro. Segmentul mediu este reprezentant de catre cei care castiga intre 500 si 1.000 de euro (26%)
Reteaua de socializare profesionala LinkedIn este unul dintre mediile cele mai folosite pentru cautarea pozitiilor din social media.
In Romania, potrivit Madalinei Uceanu, reprezentanta companiei Career Advisor, exista peste 750.000 de conturi valide.
Recrutarea managerilor, pe LinkedIn
Cele mai multe cautari sunt facute prin folosirea cuvantului cheie "online" (10.000 de cautari). O alta cautare frecventa este "online manager" (5.200). Termeni ceva mai aplicati sunt "social media manager" (3.100), "PR consultant" sau "PR specialist' (1.300) sau "social media specialist" (1.100).
Joburi romanesti in social media
Cele... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 13:18
Experienta este motivul principal pentru care 22% dintre companiile romanesti apeleaza la agentiile de specialitate pentru a fi reprezentate in social media.
22% dintre companiile care au desfasurat activitati de social media au apelat la agentii de specialitate. Motivele pentru care au apelat la astfel de companii tin de: experienta acestora in domeniu (49%) si de eficienta lor (11%).
Companiile care nu au apelat la agentii specializate nu au facut-o pentru ca nu au avut un buget disponibil (48%), pentru ca au considerat ca nu este cazul (20%) sau pentru ca au considerat ca au oameni care se pricep in cadrul companiei (17%).
Desi din ce in ce mai multe companii apeleaza la agentii specializate de social media, ele nu considera suficient acest lucru, constientizand importanta unei persoane de legatura intre propria companie si agentiile de social media.
"Chiar daca au apelat la o agentie externa, aproximativ 3 din 4 companii care au facut acest lucru au avut si in interior o persoana sau mai multe care sa aiba in responsabilitate activitatile de social media", declara Traian Nastase, Online Project Manager GfK Romania.
56% dintre companiile care au avut in interiorul propriei companii persoane responsabile de activitatile de social media, au implicat 1-2 persoane. In cazul a 44% dintre aceste companii, acestea au implicat 3 sau mai multe persoane, fapt ce poate sugera si faptul ca, in buna parte, nu exista persoane clar definite in companie care sa se... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 13:09
Companiile se promoveaza in mod special prin Facebook (69%) si pe forumurile de discutii (43%), potrivit celui mai recent studiu GfK.
Intentiile pentru 2012 arata o crestere usoara pentru canalele deja existente si bine pozitionate, cum sunt Facebook, LinkedIn sau Youtube, dar si un interes mai accentuat pentru utilizarea pe scara mai larga a Twitter-ului si blogurilor independente (crestere de 8%, respectiv 6%).
Twitter ajunge sa fie interesant pentru 19% dintre companii, iar campaniile pe bloguri independente pentru 27%.
In ceea ce priveste scopul cu care sunt folosite aceste medii, studiul GfK remarca in 2012 o concentrare semnificativ mai mare fata de 2011 pe relatia cu clientii.
Fidelizarea este un obiectiv important anul acesta pentru 60% dintre respondenti (versus 49% in 2011), interactiunea clientilor cu marca pentru aproape jumatate (fata de 34% anul trecut), iar oferirea de servicii de relatii cu clientii (customer care) pentru 39%, reprezentand o crestere de 10 procente fata de 2011.
Scopuri foarte importante raman cresterea vanzarilor - pentru doua treimi dintre cei chestionati - si gasirea partenerilor de afaceri - pentru mai mult de jumatate.
Studiul a fost realizat online pe panelul de respondenti askGfK. Au fost chestionate 410 persoane, decidenti sau co-decidenti in ceea ce priveste activitatea de comunicare, care au realizat sau intentioneaza sa realizeze campanii in retelele sociale in urmatoarele 12 luni. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 11:43