Pandemia de coronavirus afecteaza grav companiile romanesti: 37% dintre firme si-au redus activitatea, iar 23% isi inchid operatiunile.
Totodata, peste 280.000 de firme din tara se afla intr-o situatie cu risc mare de insolventa, potrivit unei analize facute de Termene.ro si remisa joi Ziare.com.
Potrivit sursei citate, 40% dintre companii si-au continuat activitatea.
Riscul de insolventa este mediu pentru 27.000 de firme, scazut pentru 146.000 de societati comerciale si foarte redus pentru 223.000 de companii.
"Planurile de business, bugetele de venituri si cheltuieli si cash-flow-ul companiilor din Romania sunt intr-o continua schimbare de la o zi la alta si deciziile noastre, manageri si antreprenori, sunt foarte importante in contextul instituirii starii de urgenta in Romania cu privire la pandemia de Covid-19.
Discut zilnic cu zeci de antreprenori si manageri, iar colegii mei iau feedback constant de la sute de companii. Este alarmant ca cel putin jumatate dintre firmele active au activitatea redusa sau suspendata din cauza blocajului economic generat de raspandirea Covid-19", a declarat Adrian Dragomir (Foto), co-fondator al Termene.ro.
Dragomir sustine ca prioritatea economica in aceasta perioada trebuie sa fie "continuitatea activitatii de business a operatorilor economici, prin sustinerea antreprenorilor si pastrarea a unui cat mai mare de locuri de munca in conditiile in care peste un milion de angajati risca sa ramana fara job".
Totodata,... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 10:23
O serie de producatori romani doresc sa-si modifice sau sa achizitioneze linii de productie de masti si combinezoane sanitare, iar saptamana viitoare ar putea incepe productia la cel putin unul dintre acestia, si, de asemenea, cel mai mare producator de cosmetice, Farmec Cluj, va incepe productia de biocide, a declarat marti ministrul Economiei, Virgil Popescu.
"In urma discutiilor pe care le avem, incepand de saptamana trecuta, am identificat producatori care doresc sa-si modifice sau sa achizitioneze linii de asamblare pentru a produce masti sanitare si combinezoane sanitare si eu sper ca, in decurs de o saptamana, sa pornim productia de masti in Romania. Evident, pe toti producatorii care vor sa faca acest lucru, care au capacitatea sa faca acest lucru si au si tesatura speciala pentru a putea produce aceste masti, ii putem ajuta pentru a porni aceasta productie de materiale esentiale in Romania", a spus Popescu la Digi 24.
Acesta a adaugat ca, in paralel, se acorda atentie si productiei de biocide in Romania, pentru ca, dupa inchiderea Hexi Pharma, acestea se importa.
"Cel mai mare producator de cosmetice a solicitat Ministerului Sanatatii aprobare si o va obtine azi sau maine pentru deschiderea unei linii de productie de biocide la Cluj. Este vorba de producatorul de la Cluj (Farmec Cluj - n. r.) si cred ca impreuna cu acestia vom rezolva si problema biocidelor in Romania", a subliniat ministrul.
Virgil Popescu si-a exprimat speranta ca saptamana viitoare... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 12:20
Identificarea tuturor contributiilor fiscale catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) reprezinta in continuare o problema majora in randul companiilor, desi prevederile privind aceste taxe si contributii sunt in vigoare inca din anul 2005, conform unui sondaj EY Romania derulat in luna iunie 2019.
Sondajul a avut ca scop masurarea impactului ultimelor modificari legislative asupra mediului de afaceri romanesc, cu referire specifica la contributiile si taxele catre Fondul pentru Mediu si asteptarile contribuabililor in relatia cu autoritatile competente.
Un procent de 97% dintre respondenti considera ca actualul cadru legislativ privind contributiile catre Fondul pentru Mediu nu este clar si nici corelat cu realitatea economica. Intrebati care sunt principalele provocari pe care le intampina in indeplinirea obligatiilor legale privind taxele si contributiile catre AFM, participantii au mentionat cadrul legislativ lacunar, dar si relatia cu autoritatile competente, care nu ofera informatii concrete, iar raspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislatie.
In ceea ce priveste contributia de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata nationala, 54% dintre respondenti au mentionat ca determinarea cantitatilor de ambalaje se realizeaza prin estimari din documente (prin calcularea diferentei intre valoarea bruta si valoarea neta, pe baza CMR-urilor etc.) . Doar 22% calculeaza aceasta contributie pe baza proceselor verbale de cantarire a... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 11:43
Un numar de 19 companii romanesti participa, in perioada 20 - 22 mai, la cea de-a noua editie a targului international de turism 'IMEX', de la Frankfurt (Germania), se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Turism.
Potrivit ANT, manifestarea este considerata cel mai important eveniment din lume dedicat industriei M.I.C.E. (Meetings, Incentives, Conferences Exhibitions), iar Romania participa inca de la prima editie a targului. Pe langa targul in sine au loc manifestari conexe precum prezentari de destinatii, cross marketing specializat pe evenimente, modele informatice revolutionare etc.
Targul se adreseaza specialistilor din turism si din sectorul de organizari de evenimente si congrese. In cadrul targului expun 3.500 de expozanti din 150 de tari, targul fiind vizitat anul trecut de aproximativ 10.000 de specialisti din 97 de tari.
Potrivit ANT, o mare parte a veniturilor generate de activitatea de incoming vine din sectorul evenimentelor. Industria MICE asigura la ora actuala aproximativ jumatate din incasarile totale din turism in Romania.
"In 2014 sosirile turistilor straini in Romania marcheaza un trend pozitiv pentru incoming, o activitate complexa care include si industria de evenimente (MICE). Astfel, statisticile sunt incurajatoare pentru acest segment cu un real potential de dezvoltare in tara noastra, tinand cont si de faptul ca majoritatea strainilor care vin in Romania merg in Bucuresti si orasele mari. Participarea la IMEX se... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 08:36
Mara Gojgar este managing partner in compania Confident Communications si coautor al studiului "Apetenta Antreprenorilor pentru Externalizarea Serviciilor de PR si Comunicare".
Potrivit acestei lucrari bazate pe interviuri cu 50 de antreprenori, "60% dintre respondenti au un plan de comunicare, iar dintre acestia doar 30% au apelat la servicii specializate, restul de 70% fiind arhitectii propriului plan de promovare".
Investitia intr-un business de PR este minima, spune femeia de afaceri, si nici macar dezvoltarea portofoliului de clienti nu este dificila. Cea mai mare provocare este, insa, aceea de a schimba prejudecatile companiilor romanesti care nu cred ca o comunicare integrata le-ar fi de folos si nici nu au rabdare sa vada efectele acesteia.
Mara Gojgar a fost de acord sa dezvolte pentru Business24 "substraturile" studiului lansat in urma cu cateva zile.
Ce implica infiintarea unei firme de comunicare? Care este investitia intr-un astfel de startup?
Cand am inceput pe cont propriu, aveam experienta de 7 ani in PR, un laptop, un telefon si o imprimanta multifunctionala. Apoi creste portofoliul de clienti si echipa si odata cu aceasta cheltuielile administrative. Pentru ca este o afacere de servicii, investitia este minimala.
Cum dezvolti un portofoliu de clienti pentru o companie de PR?
Din exterior, recomandari, networking, participari la pitch-uri si cold calling. Ca in orice domeniu al serviciilor, si in PR activitatea de vanzare trebuie sa... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 11:13
Romania ocupa locul al doilea in Europa Centrala dupa cresterea medie a veniturilor celor mai mari companii locale in 2011, insa indicatorii din primul trimestru sunt inferiori celor din perioada similara a anului trecut, a declarat, miercuri, George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
Crestere medie inregistrata de companiile analizate de Deloitte a fost mai redusa in 2011 comparativ cu anul anterior.
"Profitabilitatea a scazut la majoritatea companiilor, ceea ce nu este o perspectiva optimista. Romania insa in contextul regional a performat bine din punct de vedere al cresterii economice, fiind in linie cu regiune", a spus George Mucibabici, la lansarea raportului Deloitte Europa Centrala Top 500 2012.
Romania este a cincea tara din Europa Centrala dupa numarul de companii reprezentate in top 500 realizat dupa rezultatele obtinute in 2011 de firma de consultanta Deloitte, cu 37 de companii, ale caror venituri totale cumulate au fost de 39,6 miliarde de euro, in urcare fata de 2010.
In 2010, Romania era prezenta cu 38 de companii, ale caror venituri cumulau 37,49 miliarde de euro.
Cresterea medie a veniturilor companiilor din top in 2011 fata de 2010 a fost de 9% - 10% in regiune, iar Romania este pe locul 2, cu un avans mediu de 16%, dupa Letonia.
Companii romanesti prezente in topul Deloitte
OMV Petrom este cea mai bine plasata companie in clasament, pe locul 16 in regiune, in scadere de pe 14 in 2011. Pe urmatorul loc se afla Automobile... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:41
Sapte companii romanesti din industria de aparare vizeaza contracte de export in tarile din zona Golfului, acolo unde exportul romanesc de produse si servicii de tehnica militara este in continua crestere in ultimii ani.
Potrivit institutiei, companiile interesate sunt Romarm, Romtehnica, U.M. Tohan, I.M. Mija, Electromecanica, Pro Optica si Aerostar. In perioada 12-14 decembrie 2011, companiile mentionate expun in cadrul editiei inaugurale a expozitiei militare internationale "Gulf Defence & Aerospace 2011" din Kuwait, a anuntat marti Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Domeniile de interes sunt cele ale transportoarelor blindate, sisteme de armament de artileriei si infanterie, sisteme de vedere optoelectrice, bugetele alocate achizitiilor in aceste sectoare depasind suma de trei miliarde dolari anual", anunta un comunicat al MECMA.
"Compania nationala Romarm, prezenta la targ, urmareste atat o continuitate a legaturilor comerciale in zona Golfului, cat si o dinamizare a activitatii de export pe componentele aflate in portofoliu cu alti parteneri ce vor fi identificati cu ocazia acestui eveniment", se mai arata in comunicat.
La acest targ expun sub pavilion national companii prestigioase de profil din SUA, Marea Britania, Franta, Canada si Germania. Sunt prezente, de asemenea, cu stand national, firme de specialitate din Serbia, Bulgaria, Azerbaidjan sau Africa de Sud.
"Participarea companiilor romanesti de profil, cu... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 15:53
Guvernul roman va trebui sa reduca drastic din preturile "prea ambitioase" daca vrea ca programul de privatizare sa functioneze in continuare, avertizeaza specialistii, ca urmare a ajustarilor dure facute de investitori asupra activelor statului.
Cand Romania a primit un ajutor financiar in valoare de 20 miliarde euro de la Fondul Monetar International si a semnat un nou acord cu institutiile internationale, anul acesta, s-a angajat sa vanda participatii la o serie de companii pentru a imbunatati eficienta si pentru a reduce din deficitul bugetar, scrie Reuters.
Guvernul nu a specificat in mod clar cat de mult vrea sa vanda si s-a lovit de acuzatiile opozitiei, care avertiza ca, prin vanzarea participatiilor, se vor pierde multe locuri de munca.
Companii precum Petrom, societatea Nationala de Transport de Gaze Naturale Transgaz si operatorul national de transport de energie electrica Transelectrica pot oferi randamente bune. Pretul mediu estimat de analisti, pentru Petrom, de exemplu, este cu o treime mai mare decat actualul pret cerut de autoritatile romane.
Cu toate acestea, investitorii, bancherii si analistii sustin ca, acum, cea mai mare problema a Romaniei este insasi imaginea statului: inflexibil, ineficient si reticent in acceptarea unor "verdicte" date de consilieri sau chiar de piete.
"Daca situatia ramane asa cum este acum, nimic semnificativ nu se va intampla, sunt doar o multime de hartii amestecate", a declarat Matei Paun, managing partner al firmei de... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 18:00
Un numar de 37 de companii romanesti au alocat pana in prezent 31 milioane euro pentru investitii in eficienta energetica, prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD, proiecte prin intermediul carora se estimeaza economisirea a 687.000 MWh pe an, transmite NewsIn."Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD (EEFF) reprezinta un program comun de finantare, ce are ca scop promovarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul privat din Romania, prin intermediul bancilor locale partenere.
Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea energiei, beneficiind de un grant de 15% din partea UE, la finalizarea cu succes a proiectului.
Pe langa finantare, companiile vor primi consultanta tehnica gratuita din partea Tractebel Engineering, de asemenea, finantata cu fonduri europene", potrivit unui comunicat emis miercuri de BERD.Bancile participante din Romania sunt: Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si CEC Bank.
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro.Proiectele sustinute prin intermediul acestei facilitati variaza de la investitii de dimensiuni mici, plecand de exemplu de la un... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 12:51