Guvernele ar trebui sa inceapa un nou val de privatizari in perioada urmatoare, insa de data aceasta ar trebui sa se concentreze pe proprietati. In prezent, cand economiile tarilor avansate se confrunta cu cel mai inalt grad de indatorare publica, principalul motiv al privatizarilor sunt fondurile astfel obtinute.
Clasa politica se foloseste de privatizare din diferite motive. De exemplu, premierul britanic Margaret Thatcher s-a folosit de privatizare, in anii '80, pentru a reduce presiunile sindicatelor, in timp ce tarile europene au inceput sa vanda firmele de stat pentru a trece la economia de piata si a elimina economia la comanda, tipic comunista, conform celor de la The Economist.
Pentru a obtine fonduri bugetare, si guvernele Romaniei au incercat sa privatizeze, in ultima vreme, o serie de companii detinute, sau au incearcat sa vanda din actiunile pe care le mai detine.
Guvernele au companii de 2.000 miliarde dolari, plus cladiri si terenuri
In general, guvernele tarilor au privatizat majoritatea companiilor de succes detinute, insa mai sunt multe actiuni care pot aduce statelor venituri considerabile.
Companiile detinute de guvernele tarilor membre OECD valoreaza, in prezent, circa 2.000 de miliarde de dolari. Aici se adauga si pachetele minoritare pe care statul le mai detine la companii deja privatizate, plus alte 2.000 de miliarde de dolari din utilitati sau alte active ale statului.
Insa adevarata comoara sunt activele "non-financiare" -... mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 11:44
Esecul privatizarilor totale in Romania transmite investitorilor semnale negative. "Asul din maneca" ce ne mai ramane in directia unei privatizarii cu succes il constituie listarea unei parti din actiuni pe bursa.
De aproximativ sase ani, statul roman nu a mai dat dovada de competenta in privatizarea companiilor importante din portofoliu, lucru care se reflecta si in esecul privatizarii CFR Marfa, cea din urma companie care se afla pe "lista neagra", alaturi de CupruMin si Oltchim.
Insa, un prim pas spre o privatizare cu succes il poate constitui listarea companiilor la bursa de valori . Cel mai bun exemplu in acest sens este dat de companiile Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), companii privatizate cu succes pe bursa.
Listarea companiilor la bursa de valori este o operatiune foarte importanta pentru companiile dinamice, care au perspective, care pot sa dea incredere investitorilor ca vor avea dividende in timp sau ca va creste pretul actiunilor si drept urmare, vor avea castiguri.
Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), exemple de succes
Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN) se numara printre companiile privatizate cu succes pe bursa, unde statul a reusit sa privatizeze "felii" din aceste societati.
"Ambele au fost atractive tocmai pentru ca erau companii care aveau un flux de venituri sigur si perspective foarte clare pe termen mai lung . Cine investeste in Nuclearelectrica, aproape ca stie ca achizitioneaza niste obligatiunii de stat care... mai mult
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 16:42
epartamentul pentru Energie din Ministerul Economiei a primit trei oferte pentru acordarea serviciilor de consultanta in procesul de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara, potrivit unui comunicat al institutiei.
Ofertantii sunt urmatoarele trei consortii: S.C. Deloitte Consultanta S.R.L. si SPARL Musat si Asociatii; S.C. PricewaterhouseCoopers Management Consultants S.R.L., S.C. PricewaterhouseCoopers Audit S.R.L. si S.C.A. D & B David si Baias; S.C. KPMG Romania S.R.L., S.C.A. Tuca Zbarcea si Asociatii si KPMG Advisory S.R.L.
"In perioada urmatoare, urmeaza sa fie analizate documentele de participare depuse de catre ofertanti. Vor fi deschise ofertele tehnice si ulterior cele financiare depuse de catre ofertantii care indeplinesc conditiile de eligibilitate si care intrunesc cerintele precizate in Caietul de sarcini elaborat in cadrul procesului de selectare a consultantului de privatizare", se arata in comunicat.
Potrivit calendarului de privatizari agreat de Guvernul Romaniei cu FMI, Complexul Energetic Hunedoara va fi vandut anul viitor unui investitor strategic. mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 13:58
Ofertele preliminare si neangajante pentru privatizarea Postei Romane vor fi depuse pana la 30 iunie 2014, dupa ce la termenul anterior, care a expirat pe data de 28 mai, caietul de sarcini nu a fost cumparat de niciun investitor, a anuntat Ministerul pentru Societatea Informationala .
"Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) anunta ca data limita de depunere a documentelor de participare si a ofertelor preliminare si neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), stabilita la data de 28 mai 2013, ora 12:00, se prelungeste pana la data de 30 iunie 2014, ora 12.00", se arata intr-un anunt al ministerului.
Potrivit unui act normativ adoptat recent de Guvern, orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani. In baza noii scheme adoptate de Executiv, care a modificat legislatia privatizarii societatilor comerciale, Posta Romana poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu pana in octombrie 2015.
CNPR trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai.
Seful Postei, Ion Smeeianu, a afirmat ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori.
La finele lunii mai, datoriile totale ale Postei insumau 650 milioane de lei.
Prin prelungirea termenului de privatizare, asa cum s-a stabilit de catre Guvern,... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 17:36
Dupa ce cu cateva zile in urma, Ministerul Transporturilor a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor de pe 22 aprilie pana pe 8 mai, autoritatile anunta noi schimbari: licenta de transport de marfa poate fi detinuta de unul sau mai multi membri ai unui grupul de investitori, care sa aiba cumulat o cifra de afaceri medie anuala de 30 milioane euro.
Noua conditie impune "detinerea, de catre unul sau mai multi membri ai grupului de investitori, a unei licente de transport de marfa sau a oricarei alte aprobari, in vigoare, emise de catre o autoritate competenta in domeniul transporturilor cu cel putin 3 ani inainte de data depunerii documentelor de participare, care a fost detinuta neintrerupt si fara incalcari semnificative in toata aceasta perioada", potrivit unui anunt publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor (MT).
Anterior nu se specifica daca respectiva licenta sau aprobare trebuie detinuta de unul sau mai multi membri ai asocierii.
A doua modificare prevede ca membrii grupului care indeplinesc cerinta anterioara vor trebui sa aiba cumulat o cifra de afaceri medie anuala in ultimii trei ani de cel putin 30 milioane euro.
In varianta initiala a anuntului se arata ca membrul grupului de investitori care detine licenta sau aprobarea trebuie sa aiba respectivul rulaj mediu anual in ultimii trei ani.
Companiile care si-au manifestat interesul in CFR Marfa
Pana in prezent, au cumparat caietul de sarcini pentru privatizare CFR Marfa patru... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 11:07
Autoritatile se pregatesc pentru o noua serie de privatizari. Pe lista "victimelor" se afla companii mici si cu o istorie "tulbure": Plafar, Sanevit si CupruMin. Ce sanse au insa autoritatile sa duca proiectele la bun sfarsit?
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a declarat ca de saptamana viitoare incep privatizarile iar primele companii vizate sunt companiile Plafar, Sanevit, santierele navale de la Mangalia si Cupru Min.
"Saptamana viitoare vom incepe sirul de privatizari. Avem deja o lista pe care o vom supune Guvernului spre aprobare la nivel de memorandum si apoi incepem privatizarile. Incepem cu Plafar si Sanevit, vom continua probabil cu santierele navale de la Mangalia", a spus ministrul.
Varujan Vosganian a mai afirmat ca in perioada urmatoare va prezenta si caietul de sarcini pentru parteneriatul de la Cupru Min.
Specialistii in economie contactati de Business24 sunt, insa, reticenti privind sansele de reusita ale acestor privatizari.
Mircea Cosea, profesor in Economie: Contextul nu este prielnic
Mircea Cosea, profesor in Economie a explicat faptul ca momentul ales de autoritati este "dictat" de agenda FMI si nu de situatia din piata.
Mircea Cosea, profesor in Economie
"Decizia privatizarii acestor companii a fost luata in legatura cu agenda FMI. Nu are nici o legatura cu contextul pietei si cu modul in care aceste companii se pot privatiza. Eu nu sunt de acord cu privatizarea niciunei companii in aceasta perioada.
Consider... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 07:32
Romania a amanat cu un an vanzarea unor participatii minoritare la unele companii controlate de stat, asa cum a convenit cu Fondul Monetar International, a anuntat miercuri executivul de la Bucuresti, transmite Reuters.
Guvernul premierului Victor Ponta nu a explicat motivele deciziei sale, punand in discutie angajamentul Romaniei in relatia cu FMI, apreciaza Reuters.
FMI a criticat in mod regulat Romania, al doilea cel mai sarac stat membru al UE, pentru ca nu a reusit sa vanda si sa reformeze sectorul de stat, ineficient si supradimensionat, care a stavilit o economie ce avia a iesit dintr-o recesiune profunda.
Romania s-a angajat la o serie ambitioasa de privatizari, conform acordului incheiat cu FMI, care expira la inceputul lui 2013, reusind doar vanzarea unui pachet de 15% din compania de distributie a energiei Transelectrica, printr-o oferta publica secundara, obtinand 38 de milioane de euro.
Victor Ponta incearca sa ajunga la un nou acord cu FMI in locul celui actual, in valoare de 5 miliarde de euro, de indata ce noul guvern va fi aprobat de Parlament, decizie asteptata vineri.
In anuntul postat de site-ul guvernului Romaniei se indica extinderea pana la sfarsitul lui 2013 a termenului limita pentru a lista participatiile din companii cum ar fi CFR Marfa, Tarom, Romgaz si Nuclearelectrica. Vanzarea unei participatii minoritare in Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias este deja intarziata.
Cea de-a saptea evaluare a... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:55
Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, in intrevederea cu oficialii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca urmatoarele privatizari ale unor companii de stat trebuie pregatite mai bine "pentru a nu decredibiliza" tot procesul de privatizare din Romania.
Seful statului a admis ca responsabilitatea pentru esecurile privatizarilor Petrom, Cuprumin sau Oltchim din ultimii doi ani apartine si partii romane, insa trebuie tinut cont si de realitatile de pe piata actuala.
"Voi face si o remarca cu privire la reformele structurale. Sunt de acord ca nu am avut succes cu Petrom, cu Cuprumin si Oltchim. In afara de responsabilitatea de partea noastra, o alta parte importanta a nereusitei a fost determinata si de realitatile de pe piata", a apreciat presedintele Traian Basescu.
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, a apreciat in intrevedere ca pentru Romania se prognozeaza si anul viitor "o crestere economica modesta", avand in vedere dificultatile in absorbtia fondurilor europene care ar fi putut finanta investitiile, insa cresterea economica va fi franata si de "amanarile din reformele structurale". mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:54
Firma canadiana Roman Copper, care a castigat licitatia pentru privatizarea Cupru Min Abrud, reitereaza ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei, inclusiv obligatii financiare neincluse in documentatia initiala de licitatie.
"Dupa cum s-a mai anuntat, echipa Roman Copper si negociatorii din partea Guvernului roman au convenit asupra termenilor si conditiilor din contractul de achizitie in seara zilei de vineri, 6 aprilie".
"Acesti termeni includ si un angajament din partea Roman Copper de a accepta obligatii financiare, si de alte tipuri, care nu au fost cerute in documentatia originala de licitatie", se arata intr-un comunicat transmis marti de firma canadiana, controlata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto.
Ministerul Economiei sustine insa ca negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au incheiat irevocabil, intrucat firma canadiana a respins conditiile privind plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta, iar institutia se pregateste sa scoata din nou la vanzare compania.
Roman Copper, pregatita sa sa implementeze toate masurile cerute de Guvern
Firma canadiana noteaza ca licitatia pentru vanzarea Cupru Min este "larg recunoscuta drept cea mai transparenta din istoria programului de privatizari" al Romaniei.
Roman Copper reitereaza, astfel, ca este gata sa implementeze toate masurile si investitiile cerute de Guvern de... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 15:31