Scandalul airbagurilor producatorului de piese auto Takata a facut inconjurul lumii, a provocat cel mai mare recall din lume, iar acum se vad si consecintele lui directe. Honda, Toyota si Nissan, unii dintre cei mai importanti clienti ai sai, au anuntat ca renunta la serviciile si produsele companiei de piese auto japoneza.
Desi airbagurile in general au menirea de a salva vietile soferilor, in cazul acesta se pare ca airbagurile Takata au provocat moartea a 6 persoane si peste 100 de raniri. Dupa ce declansara lor defectuoasa a provocat pierderi de vieti omenesti, era de asteptat ca producatorul nipon de piese auto sa sufere pierderi. Honda este primul mare client care a anuntat sa nu mai colaboreaza cu aceasta companie si probabil si alti clienti ai Takata ii vor urma exemplul.
Un numar record de 36 de milioane de masini din intreaga lume echipate de compania de piese auto Takata vor fi rechemate la service pentru a face ajustarile necesare pentru siguranta soferilor si ...citeste mai departe despre "Producatorul de piese auto Takata intampina probleme dupa scandalul airbagurilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 11:29
Scandalul Dieselgate, care ne-a facut pe toti sa ne indreptam privirea spre nemtii de la Volkswagen in urma cu o luna, este departe de a fi terminat. Chiar daca nu vom fi la fel de afectati ca alta tari europena de aceasta criza a nemtilor, cu siguranta ea va avea un oarecare impact si asupra Romaniei, deoarece un procent de 30% dintre piesele auto care se fabrica la noi in tara merg catre Volkswagen.
Compania Volkswagen are in vedere scaderi drastice de cheltueli dupa ce scandalul noxelor le-a provocat pierderi enorme. Conducerea companiei a inceput sa revizuiasca planul de investitii, iar in piata se vorbeste deja de o eventuala solicitare catre companiile de componente auto de a micsora preturile. Un cotidian german a anuntat ca VW planuieste sa economiseasca 3 miliarde de euro numai pe seama furnizorilor de piese auto.
In plus, daca cererea de masini VW scade, nici nevoia de piese auto nu va fi la fel de mare, asa ca firmele care ii au clienti pe nemtii de la VAG (Volkswagen Auto Grup) s-ar putea sa aiba ceva probleme in viitor.
Dan Bucsa, macroeconomist in cadrul UniCredit Group Londra, a explicat ca Romania, neavand o fabrica a grupului VAG, nu va fi la fel de afectata precum Cehia, sectorul care ar putea suferi de pe urma Dieselgate fiind, in schimb, cel al pieselor auto, noteaza Agerpres.
Furnizorii germani de componente auto care lucreaza cu Volkswagen au inregistrat deja scaderi pe Bursa, astfel ca ne putem astepta ca scandalul noxelor poluante sa... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 10:21
Companiile care produc piese auto vad in Romania un teren propice pentru investitii, fiind atrasi de forta de munca ieftina si calificata, astfel incat in ultimii ani tot mai multe astfel de firme au investit in construirea de uzine in tara noastra.
In ultimii ani, majoritatea constructorilor auto s-au indreptat spre tarile din Europa de Est, unde guvernele acordau subventii substantiale pentru investitori si unde angajatii nu erau la fel de pretentiosi ca aceia occidentali.
Romania a fost insa ocolita de marii producatori de masini, astfel ca la noi in tara avem doar doua uzine care asambleaza automobile: Dacia si Ford. De altfel, Ford trece printr-o perioada extrem de grea din pucnt de vedere financiar si a trimis deja de cateva ori angajatii in somaj tehnic.
Desi a fost curtata de Daimler sau Jaguar Land Rover, Romania a ramas neatractiva pentru constructiorii de masini. In schimb, companiile care fabrica piese auto ieftine au facut investitii substantiale in tara ...citeste mai departe despre "Romania, atractiva pentru companiile de piese auto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 11:43
O analiza realizata in randul soferilor romani cu ocazia Zilei Internationale a Statisticii scoate la iveala faptul ca doua treimi dintre romani isi achizitioneaza masini second hand, dar si faptul ca 9 procente dintre soferi prefera sa cumpere piese auto din dezmembrari.
Industria auto autohtona a cunoscut o crestere fara precedent in ultimii ani, companiile de piese auto fiind dornice sa investeasca in Romania, unde forta de munca este calificata si costa mai putin decat in alte state europene.
Desi la noi in tara se produc piese auto din abundenta, 9% dintre soferi opteaza pentru componente provenite din dezmembrari.
Motivul principal pentru care aleg sa achizitioneze piese din centrele de dezmembrari in locul celor noi este pretul mult mai scazut in cazul pieselor second hand, insa la aceste centre se gasesc piese originale, de mai buna calitate decat cele aftermarket.
Pe termen lung insa nu este neaparat o investitie profitabila, masina necesitand noi reparatii in mai putin timp decat in cazul in care s-au folosit piese noi si originale.
Pe zone, procentul soferilor care prefera piese din dezmembrari se situeaza cam la aceleasi cote: Bucuresti - 9%, Moldova - 10%, Muntenia - 8%, Banat - 10%, Ardeal - 10%.
Un alt studiu a mai aratat faptul ca, in cazul celor care opteaza pentru piese originale atunci cand trebuie schimbata o componenta la masina, costurile reparatiilor cresc cu 22% ajungand in medie la 1.180 de lei anual.
In cazul in care se... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 13:47
Tara noastra a fost in ultimii ani un adevarat magnet pentru investitori din zona pieselor auto, la fel ca majoritatea tarilor din Europa de Est, care face tot posibilul sa atraga investitori straini.
In ultimii ani, la noi s-au deschis numeroase uzine destinate producerii de piese auto, astfel ca acum se construiesc 80% din componentele necesare construirii unei masini.
Piesele auto necesare pentru o Dacie provin din Romania
Cei doi producatori de automobile prezenti in tara noastra, Dacia si Ford, profita din plin de componentele auto produse local, deoarece preturile sunt mult mai bune. Oficialii Renault spun insa ca este de dorit ca toate piesele necesare Daciilor produse in Arges sa fie facute in Romania pentru a creste productivitatea uzinei din Mioveni.
In prezent, o Dacie contine 80% componente facute in Romania, restul de piese auto necesare unui automobil fiind importat de pe piata asiatica, unde preturile sunt foarte mici. In ceea ce priveste partea de mecanica, necesarul de la Dacia este acoperit in proportie de 60%, asa ca in aceasta arie sunt asteptati preponderent investitorii, a explicat presedintele Dacia, Nicolas Maure, pentru Digi 24.
Din cele 600 de companii de piese auto prezente in Romania, 158 de firme reprezinta furnizori pentru Dacia. O masina fabricata la Mioveni are anvelope Pirelli sau Continental made in Romania, cablaje si interioase de la Draxlmaier, stergatoare de la Federal Mogul si module electronice de la Bosch. Printre... mai mult
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 17:33
Scandalul emisiilor poluante, cel mai mare din istoria companiei auto VAG (Volkswagen Auto Group), nu afecteaza doar brandul Volkswagen, ci intreaga industrie auto, inclusiv producatorii de piese auto care furnizau componente pentru producatorul german.
Companiile de piese auto care se bazau pe comenzile de la VW, primele afectate
Volkswagen a devenit anul acesta liderul mondial al pietei auto, reusind sa depaseasca pentru prima data de la infiintarea sa branduri precum Toyota si General Motors. Soferii optau tot mai des pentru un autoturism Volkswagen, iar grupul pregatea investitii si o expansiune pe pietele unde inca nu era prezent.
Dieselgate este in masura sa reconfigureze topul companiilor auto, in masura sa afecteze economii nationale, asa cum este Germania, Cehia sau Ungaria, dar si alte companii, precum cele de piese auto care furnizau componente marcilor din VAG.
O prima victima este producatorul german de componente auto Schaeffler AG, unul dintre principalii ...citeste mai departe despre "Victime ale Dieselgate: companiile de piese auto" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 14:27
Scandalul in care este implicata in aceasta perioada compania auto VAG (Volkswagen Automobile Group) este departe de a fi incheiat, iar efectele sale nu vor influenta numai grupul auto in sine, ci si companiile care furnizeaza piese auto pentru cele 12 marci care apartin VW.
Un procent din PIB il reprezinta exportul de piese auto catre Germania
In Romania sunt doar doi producatori de automobile - Dacia si Ford - insa chiar daca uzinele de masini nu sunt prea multe, avem un numar mare de fabrici de piese auto, iar un client important pentru ele este Germania.
Cu o industrie auto fructuoasa, Germania este un important consumator al pieselor auto fabricate in tara noastre. Exporturile catre nemti reprezinta 2,9% din totalul exporturilor romanesti si 1% din PIB-ul tarii, arata un raport al Erste Group.
Dieselgate va putea afecta aceste cifre, avand un impact important asupra economiei nationale, insa tara noastra nu este nici pe departe atat de afectata precum alte economii europene, asa cum sunt Cehia, Polonia sau Slovacia, tari in care VW avea uzine. Potrivit Bloomberg, impactul asupra cresterii economice va fi de pana la 0,5 puncte procentuale.
600 de companii de piese auto activeaza in Romania
Piesele auto reprezinta un vehicul important al economiei noastre, avand o cifra de afaceri in 2014 de 12,6 miliarde de euro, suma deloc de neglijat. Anul trecut, exporturile au fost in valoare de 8,6 miliarde de euro, iar cel mai exportat produs a fost setul de... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:46
Piata auto se afla in revenire dupa ce criza economica mondiala i-a facut pe europeni, deci si pe romani, sa fie mai precauti cu achizitile de masini. Acum, ea s-a dezghetat, iar fiecare noua luna aduce cresteri.
In luna august, s-au inregistrat din nou cresteri, cele mai mari la masinile si piesele auto second-hand, semn ca romanii inca prefera masinile rulate, mai ieftine, in defavoarea unora noi.
Potrivit statisticilor realizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in tara noastra s-au inmatriculat 156.885 de autoturisme la mana a doua, in comparatie cu 139.244 inmatriculate anul trecut in aceeasi perioada. Si pe piata pieselor auto s-a inregistrat o crestere de 2,3 procente.
Crestera achizitiilor de piese auto este strans legata de faptul ca romanii isi cumpara mai multe masini second-hand, care necesita in mod evident investitii mai multe in piese din cauza varstei si uzurii.
De altfel, si in ceea ce priveste producerea de piese auto, Romania sta destul de bine, la noi in tara activand numeroase companii din acest domeniu. Anul trecut, companiile care au ca principala activitate producerea de piese auto au raportat insumat o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de euro. Impreuna cu cele aproape 6 miliarde raportate de uzina Ford si Dacia, industria auto contribuie cu 12 procente la Produsul Intern Brut al Romanii, nefiind deloc un domeniu de neglijat.
Chiar daca la noi in tara sunt numeroase fabrici de componente auto,... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 11:06
Piata pieselor auto din tara noastra este una destul de buna, iar in ultimii ani tot mai multi investitori din zona productiei de piese auto aleg sa investeasca la noi in tara.
Ultimul venit este Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) care va deschide o noua uzina in Romania, dupa ce a inchis-o pe cea din Slovacia.
SEWS produce piese auto in Romania inca din 2000
Producatorul japonez de piese auto Sumitomo Electric Wiring System a inceput sa investeasca in tara noastra inca din anul 2000, cand a deschis la Deva o fabrica de cablaje.
Au urmat alte doua fabrici deschise la Orastie si la Alba-Iulia. Se pare ca japonezilor le-a placut in Romania pentru ca acum au inchis fabrica de la Topolcany, Slovacia, si vor mai deschide una la noi, anunta Agerpres, citand cotidianul praghez The Slovack Spectator.
La slovaci, SEWS producea cablaje pentru masinile Nissan si avea in 2002 aproximativ 1.200 de angajati vand planuri de extindere. Criza financiara le-a dat calculele peste cap asa ca au inceput sa concedieze in masa oameni, asa ca pana in 2015 au mai ramas doar 461 de salariati. Si acestia au ramas insa fara joburi din cauza mutarii japonezilor in Romania, unde insa vor face angajari masive, ceea ce nu poate fi decat o veste buna pentru noi.
Oficialii companiei nu au anuntat inca in ce oras din Romania vor deschide noua uzina in care vor produce diverse piese auto, in special cablaje.
Motivul invocat de conducerea pentru mutarea in Romania este legat, in mod... mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 15:22