Compania de ridesharing Uber se va lista la bursa din New York, aceasta fiind una din cele mai asteptate listari ale anului.
Decizia de a opta pentru indicele Nasdaq (cu o puternica componenta tehnologica) al bursei de pe Wall Street a fost anuntata prima data de Bloomberg, care cita surse aflate sub protectia anonimatului.
Si rivala mai mica a Uber - Lyft - se pregateste de listare si va opta tot pentru indicele Nasdaq. Alte companii tehnologice importante, cum ar fi Google, Apple si Facebook, sunt incluse in indicele Nasdaq.
Analistii se asteapta ca in aprilie Uber sa lanseze oferta sa publica initiala (IPO), care ar putea evalua compania la 120 miliarde de dolari.
Decizia Uber vine pe fondul sporirii apetitului investitorilor pentru noile listari la bursa.
Joi, actiunile Levi Strauss au urcat cu 32% dupa ce renumitul producator american de blugi a revenit pe bursa dupa mai mult de trei decenii.
Alte listari importante asteptate in 2019 sunt cele ale Pinterest, Airbnb si Slack. mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 10:45
Microsoft a devenit a doua mare companie din lume dupa valoarea de piata, cu o capitalizare de peste 410 de miliarde de dolari, depasind Exxon Mobil, ale carei actiuni au scazut pe fondul ingrijorarilor legate de pretul petrolului, in timp ce Apple ramane lider la o distanta importanta.
Titlurile Microsoft au continuat avansul inceput in luna octombrie, in urma publicarii rezultatelor financiare pozitive din perioada iulie-septembrie, pretul pe unitate ajungand la 49,81 de dolari in sedinta de vineri, potrivit BBC citat de Mediafax.
Cu o capitalizare de 410,5 miliarde de dolari, Microsoft a trecut pe locul doi in clasamentul celor mai mari companii listate, devansand Exxon, una dintre cele mai importante companii din domeniul energiei din lume.
Actiunile Exxon s-au tranzactionat la pretul de 94,9 dolari pe unitate in sedinta de vineri, ca urmare a scaderii constante a pretului barilului de petrol din ultimele saptamani. Astfel, capitalizarea de piata a Exxon s-a situat la 401,9 miliarde de dolari.
Saptamana trecuta, pretul petrolului Brent cu livrare in decembrie a scazut sub nivelul de 80 de dolari pe baril, la cel mai redus nivel atins in ultimii patru ani, din cauza semnelor ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu vrea sa reduca productia pentru a restrange oferta in exces.
De cealalta parte, investitorii s-au aratat multumiti de noua strategie a Microsoft adoptata de Satya Nadella, care a preluat conducerea companiei in luna februarie a... mai mult
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 16:25
Soarta grupului chinez de comert electronic Alibaba (compania gigant care acopera aproximativ 80% dintre vanzarile online din China) continua sa fie decisa luni, cand se va da startul unei noi sedinte de tranzactionare a unui set nou de actiuni, despre care se prefigureaza a avea un pret destul de piperat.
Listarea istorica a companiei chineze pe bursa americana de la New York a dus, vinerea trecuta, la inregistrarea unui record mondial in vanzari, dupa ce compania a obtinut aproape 22 de miliarde de dolari din vanzarea a 320.1 milioane de actiuni. Este considerata, pana in prezent, cea mai mare suma obtinuta vreodata in listarea unei companii pe bursa americana, depasind chiar si Facebookul, conform Reuters.
Succesul gigantic inregistrat la New York a crescut cota de piata a actiunilor companiei si interesul tot mai multor investitori. Se prefigureaza ca actiunile listate in sedinta de tranzactionare de luni sa aiba o cerere foarte mare.
Volumul din prima zi de tranzactionare de saptamana trecuta a depasit 270 de milioane de actiuni in prima zi. In zilele urmatoare, volumul a fluctuat in jurul a aproximativ 40 de milioane de actiuni zilnic, mentinand astfel compania in fruntea listei celor mai active companii la Bursa de Valori din New York.
J.J Kinahan, chief market strategist pe piata de brokeraj de retail TD Ameritrade Holding Corp, a declarat ca se asteapta la o crestere a cererilor pentru actiunile companiei chineze, luni, intrucat in mod evident vor... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 08:32
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, va sustine, luni, o conferinta de presa privind oferta publica initiala Nuclearelectrica.
La conferinta vor mai participa seful Directiei Generale de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, si un reprezentant al Sindicatului de Intermediere.
Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica s-a incheiat cu succes, actiunile fiind suprasubscrise, atat pe transa investitorilor mici, cat si pe cea a investitorilor institutionali, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
"Subscrierile s-au incheiat astazi (vineri - n.r.) la ora 13.00 si la aceasta ora (13.45 - n.r.) inca se preiau ordinele pentru a fi inregistrate in sistem. Oferta a fost suprasubscrisa, deci va fi declarata un succes. Anuntul oficial va fi facut luni, 23 septembrie, cand va fi anuntat pretul si gradul de alocare", au spus sursele citate.
Vineri a fost ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri in cadrul ofertei publice initiale de vanzare a 10% din titlurile producatorului de energie.
In ce conditii oferta poate fi considerata un succes
Oferta a inceput la 9 septembrie si a fost programata sa dureze doua saptamani.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:20
Anul 2013 a prins Guvernul cu cel mai ambitios program de privatizari din ultimii ani. Din cauza amanarilor din anii anteriori, Fondul Monetar International a fortat autoritatile sa-si asume termene precise.
Statul tocmai a bifat listarea a 15% din actiunile Transgaz, dupa ce aceasta operatiune fusese programata pentru perioada martie-aprilie 2012. Caderea Guvernului Ungureanu a dus la "reportarea" acestui termen pentru a doua parte a anului trecut.
In final nu a mai fost facuta, din cauza conjuncturii politice cu suspendarea presedintelui Traian Basescu si a circului rezultat dupa tentativa de privatizare a Oltchim. Oferta s-a derulat insa cu succes in aceasta luna, iar statul a obtinut acum 72 de milioane de euro pentru pachetul vandut.
Urmatoarea in linie trebuie sa fie oferta pentru 10% din actiunile Nuclearelectrica. Potrivit negocierilor cu FMI, prospectul trebuie publicat in luna mai, iar oferta ar trebui sa se desfasoare pana la finalul aceleiasi luni.
Evaluari la Romgaz
Romgaz este o alta "perla" a statului care trebuie sa ajunga in ringul bursier in acest an. Producatorul de stat trebuia si el listat la finele anului trecut, insa termenul a fost amanat pentru martie 2013.
Citeste mai multe despre Energia, intre listari, privatizari si amanari pe Adevarul.ro mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 15:17
Investitorii institutionali romani ar participa la ofertele de listare de companii din sectoarele cu reprezentativitate redusa pe bursa, precum IT, agricol, retail, alimentar, cu o capitalizare estimata free-float-ului de minim 15 milioane euro si care vand actiuni noi la un pret "atractiv".
Aceste criterii se regasesc intr-un studiu realizat de Bursa de Valori Bucuresti in randul administratorilor fondurilor de investitii, ai fondurilor private de pensii si firme de brokeraj.
Repondentii au afirmat ca ofertele pentru listare ar trebui derulate de companii solide financiar, cu perspective bune de crestere si care activeaza intr-un domeniu cu reprezentativitate redusa pe bursa de la Bucuresti, precum IT, agribusiness, retail, food&beverage, materiale, real-estate si telecom.
In plus, emitentul trebuie sa aiba o capitalizare estimata a free-float-ului de minim 15 milioane euro, intrucat sub acest prag compania ar putea deveni neinteresanta pentru investitorii institutionali, iar de acestia depinde succesul unei oferte. Free-float-ul ar trebuie sa fie de cel putin 25% - 30%.
O alta cerinta a investitorilor institutionali este ca cel putin 20-30% din actiunile scoase la vanzare sa fie destinate micilor investitori, astfel incat sa participe investitori cu profiluri diferite, dar si o lichiditate a actiunilor.
Totodata, compania nu ar trebui sa aiba o expunere prea ridicata a lichiditatilor sau investitii semnificative in afara obiectului principal de activitate,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:59
Transgaz va fi listata pe bursa in luna septembrie, alaturi de complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Managerii privati pentru Transgaz si Transelectrica, insa, vor fi selectati pana la sfarsitul anului.
Declaratia apartine ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, si a fost facuta la inceputul discutiilor cu reprezentantii FMI.
Potrivit acestuia, termenele pentru privatizari si listari au fost decalate dupa ce, anterior, se stabiliera termene nerealiste, scrie Agerpres.
Chitoiu a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta acum pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara.
Conform angajamentului initial, statul roman trebuia sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% din actiunile Transgaz pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
In plus, acesta a mai anuntat un termen de listare: inceputul anului viitor, pentru Electrica Distributie si Electrica Furnizare.
Pentru electrica Furnizare noul management va fi numit la sfarsitul acestei luni, urmand ca la sfarsitul lui septembrie sa fie numit managerul general privat.
"Pentru Transgaz si Transelectrica, avem manageri privati pana la sfarsitul acestui an, iar la Hidroelectrica vom avea si management privat, si listare. Sper ca Hidroelectrica sa iasa din insolventa la sfarsitul lunii septembrie", a declarat Daniel Chitoiu.
Declaratia privind listarea la Bursa a Transgaz vine ca o confirmare a declaratiilor... mai mult
Sambata, 11 August 2012, ora 13:21
Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, vrea dubla listare pentru marile companii de stat, atat la BVB, cat si pe pietele internationale, in conditiile in care in ultimii patru ani statul a finalizat o singura oferta pe bursa.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz si Transgaz vor fi listate atat pe Bursa de la Bucuresti (BVB), cat si pe pietele externe, potrivit lui Chitoiu. Insa specialistii contactati de Business24 au fost sceptici fata de reusita unui asemenea demers economic.
"Personal, cred ca ar trebui sa existe o consultare cu institutiile pietei de capital, care a pornit pe un anumit drum cu privatizarile prin bursa si pe un anumit calendar" a declarat pentru Business24 prim-vicepresedintele Alpha Bank si fostul sef al Bursei de la Bucuresti (BVB), Stere Farmache.
In a doua jumatate a anului, statul ar fi trebuit sa iasa pe Bursa cu pachete de cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, in valoare totala de 500 milioane de euro.
Dubla listare, crede Farmache, se va adresa unor "categorii de investitori de pe pietele internationale care nu sunt inca prezenti in Romania si care pot fi accesati mai usor prin procedura listarilor duale".
Despre acesti potentiali investitori straini, Eugen Voicu, presedintele consiliului de supraveghere in cadrul Certinvest, crede ca vor fi greu de gasit.
"Noi nu avem un istoric creat care sa trezeasca interesul investitorilor straini", a declarat Eugen Voicu, pentru Business24.
"Un prim pas ar... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2012, ora 07:58
Twitter, Rovio si chiar AppNexus de la Microsoft sunt cateva dintre companiile a caror listare la bursa ar putea genera valva de aceeasi anvergura cu cea a Facebook, dupa Oferta Publica Initiala (IPO) lansata recent.
Iata cateva dintre aceste nume, care s-ar putea lista la bursa in urmatorii ani, intr-o lista intocmita de Business Insider.
AppNexus, Microsoft
CEO-ul AppNexus, Beian P'Kelley declara anul trecut, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca pregateste un IPO pentru compania sa in 2012. Recent, compania a angajat un nou director de finante, Bruce Cooperman, care sa pregateasca oferta. Compania a intrat pe profit in august 2011 si si-a sporit profiturile de patru ori anul trecut, potrivit CEO-ului AppNexus.
Rovio, Angry Birds
Zynga a vrut sa cumpere dezvoltatorul jocului Angry Birds, Rovio, in toamna anului trecut pentru o suma care depasea 2 miliarde de dolari. Rovio a refuzat oferta motivand ca se dezvolta mai repede decat Zynga, potrivit directorului sau de marketing, Peter Vesterbacka.
Rovio are succes si pe alte segmente, diferite de jocurile digitale, cu vanzari de peste 1 milion de tricouri si jucarii Angry Birds intr-o luna.
Square, Twitter
Compania de plati online fondata de Jack Dorsey, co-fondatorul Twitter, procesa in luna noiembrie plati de 11 milioane de dolari. Suma reprezinta o crestere de 11 ori in doar opt luni.
Square are suficienti bani pentru a continua operatiunile, insa un IPO ar putea oferi lichiditatile... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 09:02