Tarile mai mici sunt adesea mai avangardiste, atunci cand vine vorba despre reformele guvernamentale. Si daca avem deja exemplul Marii Britanii, care a inflorit in anii '80 gratie politicilor lui Margaret Thatcher si a privatizarilor, astazi, tarile nordice sunt pe val.
Si pe buna dreptate. Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia dau lectii nu doar Europei si SUA, ci intregii lumi, in privinta taxelor, a sistemului de pensii, de educatie si nu numai.
Cele patru tari din nordul Europei ocupa primele locuri in clasamentele economiilor lumii, realizate de organizatiile internationale:
Sursa: The Economist
Nu a fost asa intotdeauna. De exemplu, in Suedia, din cauza doctrinei de stanga care a dominat multe decenii scena politica, PIB-ul s-a dublat intre anii '60 si '80 si a ajuns la 67% in 1993. Taxele cresteau incontinuu, iar mediul privat era sufocat. Daca in 1970, Suedia ocupa locul patru in clasamentul celor mai bogate tari din lume, in 1993 coborase pe locul 14. Modelul economic nu era sustenabil.
"Statul social este minunat din cele mai multe puncte de vedere. Dar are o singura problema: nu ni-l permitem", declara in 1990, istoricul danez Gunnar Viby Mogensen, citat de The Economist.
Si in prezent, sistemul social consuma resurse importante: aproximativ 30% din persoanele active lucreaza in sistemul public, fata de o medie de 15% in tarile OECD (Organizatia pentru Dezvoltare Economica si Cooperare).
Reteta succesului: calea de mijloc
Insa cheia... mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:03
Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda si Islanda au reusit sa atraga investitii in valoare de aproximativ 288 de miliarde de dolari de la inceputul crizei financiare din 2007, cu mult peste cele in tari precum Spania sau Italia, cu o populatie mult mai mare.
Cu exceptia Islandei, toate tarile din regiune se bucura de un rating de investitii maxim, iar in timp ce prognozele pentru zona euro sunt de contractie economica, se estimeaza ca tarile nordice vor inregistra o crestere economica de 2,1% in 2013, transmite Bloomberg.
"Aceste tari au o reputatie solida privind cresterea economica, (n.r. locuitorii) vorbesc engleza, iar mediul politic este stabil", arata un reprezentant al Ernst & Young, adaugand ca ele reprezinta un adapost sigur pentru cei ce cauta sa evite riscurile aduse de criza.
"Amprenta globala" in atentia investitorilor
Investitorii sunt interesati in primul rand de capacitatea companiilor scandinave de a dezvolta afaceri la nivel global.
"Multe companii nordice au tehnologii si produse prezente la nivel global", a declarat un director responsabil pentru tarile nordice de la Credit Suisse.
Compania americana Baxter International a platit 4 miliarde de dolari in decembrie pentru achizitia producatorului de echipamente medicale Gambro, care detine fabrici in noua tari si isi vinde produsele in peste 100 de tari.
Prezenta la nivel global face si din Nokia o companie interesanta pentru Microsoft, cele doua companii colaborand deja pe... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 12:03
Cine are petrol, are un avantaj imens pe piata. Iar cine are petrol, pe care il si exploateaza si il si exporta, se poate considera, pe drept cuvant, unul din motoarele importante ale lumii.
Cu toate acestea, un intreg sistem care se bazeaza pe utilizarea petrolului este, pe cat de bine pus la punct, pe atat de fragil. Daca intr-o zi, una din companiile de top din industria de petrol si gaze naturale si-ar inchide robinetul pentru 24 de ore, consecintele ar fi grave pentru intreaga lume, scrie Energy Center.
Dar, care sunt companiile de a caror evolutie este atat de conectata existenta noastra? Cei de la Forbes au facut un top al celor mai mari companii petroliere din lume, pornind de la cantitatea extrasa zilnic. Calculele au cuprins atat petrolul cat si echivalentul de gaze naturale. In concluzie, primele cinci, produc in fiecare zi nu mai putin de 40 milioane de barili.
Pe locul I se afla Saudi Aramco, cu 12,5 milioane de barili zilnic. In dolari , aceasta ar insemna 1 miliard pe zi. Iar pontentialul este departe de imaginatia noastra. Cel mai mare camp, Ghawar, poate produce 5 milioane de barili pe zi. Iar in desetul Rub al-Khali vorbim depre o rezerva de 15 miliarde de barili de petrol. Pentru a-si transporta petrolul in lume, Saudi Aramco a ajuns sa isi creeze propria companie, Vela International Marine Ltd. care se ocupa de America de Nord, Europa si Asia.
Puterea acestei companii este uriasa, cu potential de a monopoliza piata mondiala de energie.... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 19:42
Oficialii companiei TUI Nordic, reprezentanta grupului german in tarile scandinave, vor vizita la sfarsitul lunii mai litoralul romanesc in vederea posibilitatii de a reincepe sa opereze pe piata romaneasca de anul viitor, a declarat agentiei MEDIAFAX Tim Grosse, directorul TUI pentru Romania.Potrivit lui Grosse, oficialii TUI Nordic se vor intalni si cu ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, pentru a discuta despre reintrarea pe piata romaneasca a turoperatorului scandinav.
Divizia scandinava a grupului german TUI a anulat, in 2006, programul turistic pentru Romania si a decis sa nu mai trimita turisti pe litoral in acest an, ca urmare a imaginii deficitare a acestei destinatii pe plan extern.
Pana in 2005, TUI Nordic aducea pe litoralul romanesc circa 8.000 de turisti. "TUI Nordic va dori o serie de masuri de sprijin, printre care sustinerea cate unui charter pentru fiecare dintre cele patru tari - Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda", a mai spus Grosse.
El a precizat ca TUI Nordic estimeaza ca ar putea aduce in anul 2011 circa 10.000 de turisti scandinavi pe litoralul romanesc. Dupa o absenta de cativa ani, divizia germana a TUI revine in Romania in aceasta primavara, cu o cursa charter intre Munchen si Constanta.
Compania care va opera charterul, incepand cu 18 mai, este Air Berlin. "In aceasta vara, prin TUI vor ajunge pe Litoral circa 1.500 de turisti germani, si estimam ca numarul acestora se va dubla anul viitor", a afirmat Grosse. mai mult
Luni, 12 Aprilie 2010, ora 22:46
Femeile au sanse mult mai mari sa avanseze intr-o cariera in domeniul public, decat in cel privat, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Deloitte.La nivel mondial, femeile sunt alese mai des in pozitii de conducere din mediul public, devenind lideri de stat, ministri sau membri de cabinet, se arata in studiu, remis Ziare.com.In Organizatia Natiunilor Unite, aproape 10 la suta din state sunt conduse de femei, fata de 3 la din primele 1.000 de companii multinationale care isi desfasoara activitatea in statele membre.In iulie 2009, existau, la nivel global, 16 femei presedinte, prim ministru si cancelar, iar, in februarie 2010, Costa Rica a ales o femeie drept presedinte al tarii. In Finlanda si Norvegia, de exemplu, mai mult de jumatate din posturile de ministru sunt ocupate de femei, tarile nordice fiind in top 10 al celor mai mari venituri pe cap de locuitor.In plus, la nivel mondial, femeile reprezinta aproximativ 20 la suta din numarul total de parlamentari, fata de 13,5% femei cu functie de executie in topul primelor 500 de companii.Potrivit analistilor Deloitte, progresul sectorului public cu privire la implicarea femeilor reprezinta un model pentru sectorul privat. Studiul a scos la iveala faptul ca statele unde femeile se afla in pozitii de conducere la nivel guvernamental au pe agenda legislativa din ce in ce mai multe probleme care afecteaza in mod direct femeile, aprobarea proiectelor de leg avand efecte pozitive la nivel social si economic.Pentru... mai mult
Luni, 08 Martie 2010, ora 23:52
Capitalul uman este nu numai o linie de cost, ci si o linie de investitii. Cred ca, sub nici o forma, un manager responsabil nu trebuie si nu poate sa renunte la persoanele talentate si la oamenii care aduc valoare in business, a declarat Alexandra Gatej, presedinte al Unilever pentru Europa Centrala si de Sud, intr-un interviu acordat in exclusivitatea pentru Bloombiz.
Vezi interviul video pe Biztube.ro
Poate fi privita criza ca o oportunitate?
Criza este o oportunitate. Daca ne uitam la ideograma chineza a crizei, ea are doua parti: una reprezentata de criza si cealalta de oportunitate. Ca orice lucru in viata, lucrurile positive au si aspecte negative si invers. Putem considera criza ca fiind momentul managerilor adevarati?
Nu. Momentul managerilor adevarati este tot timpul. Cei care sunt manageri profesionisti si care au modele de business sanatoase sunt si cei care conduc businessuri care rezista si in perioadele de criza si cresc si in perioadele de crestere economica.Inainte de criza financiara se spunea ca avem o criza a fortei de munca. Astazi, reducerile de cheltuieli vizeaza in principal capitalul uman. In contextual actual, cum credeti ca ar trebui sa procedeze un manager: sa renunte la un om foarte bun, specializat, sau sa incerce sa il tina, oricare ar fi costurile?
Capitalul uman este nu numai o linie de cost, ci si o linie de investitii. Cred ca, sub nici o forma, un manager responsabil nu trebuie si nu poate sa renunte la persoanele talentate si la oamenii... mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 11:47