Primarul General Nicusor Dan a anuntat pe pagina sa de Facebook ca municipalitatea va face primul pas spre desfiintarea companiilor municipale infiintate de Firea.
"Luni, 21 decembrie, facem primul pas spre desfiintarea companiilor municipale costisitoare sau chiar falimentare din Bucuresti.
Pe langa completarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti cu noii consilieri generali si alegerea viceprimarilor Capitalei, am inclus pe ordinea de zi a sedintei CGMB din 21 decembrie proiectele de hotarare pentru desemnarea noilor reprezentanti ai municipalitatii in Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) ale companiilor municipale.
Acesti noi reprezentanti vor avea mandate clare si limitate, cu obiectivul desfiintarii acestor companii ineficiente.
Bucurestenii nu vor mai plati risipa si incompetenta, iar Primaria Capitalei va contracta serviciile de care are nevoie de pe piata libera, in mod transparent, prin contracte corect negociate", a scris Nicusor Dan.
CITESTE SI: Klaus Iohannis, despre viitorul prim-ministru: "Nu stiu ce negociaza ei acolo, dar am sa accept propunerea pe care o vor avea" ...citeste mai departe despre "Nicusor Dan: "Facem primul pas spre desfiintarea companiilor municipale costisitoare sau falimentare din Bucuresti"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 14:19
Primarul ales al Capitalei, Nicusor Dan, anunta ca exista "vointa politica" pentru desfiintarea companiilor municipale, vointa exprimata de catre PNL si USR PLUS in campania electorala si care se pastreaza in continuare. "Am informatii ca in companiile municipale s-au semnat contractele colective de munca pentru ca sa fie mai greu ca oamenii aia sa fie dati afara", a afirmat, marti seara, Nicusor Dan.
Nicusor Dan a vorbit, marti seara, la Digi 24, despre companiile municipale infiintate de catre Consiliul General al Municipiului Bucurestiin mandatul Gabrielei Firea.
"Am informatii ca in companiile municipale s-au semnat contractele colective de munca pentru ca sa fie mai greu ca oamenii aia sa fie dati afara. Am informatii ca s-au facut angajari pe posturi pentru ca oamenii erau unii din apropiati care nu aveau definitivat contractul de munca, in fine, s-au facut lucruri. O sa le vedem, cand o sa fim acolo", a declarat Nicusor Dan.
Intrebat daca nu se mai pot face reduceri de personal sau restructurari, Dan a afirmat: "Daca exista un contract colectiv de munca si acel contract colectiv de munca obliga compania la plata unor salarii compensatorii pentru lichidare, atunci... si daca daca acel contract e legal... sunt multe de daca pe care o sa le vedem in momentul in care o sa fim acolo. Dar daca toti acesti de daca se aliniaza, e posibil ca trebuie sa ii platesti pe oameni cand desfiintezi compania. (...) In ceea ce priveste companiile care sunt in subordinea... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2020, ora 23:53
Nicusor Dan sustine ca a identificat o serie de solutii destul de simple si de clare pentru rezolvarea unor probleme majore ale Bucurestiului, care le dau de furca, de ani buni, tuturor administratiilor locale ale orasului.
Nicusor Dan vrea sa candideze ca independent la functia de primar al Capitalei, dar cu sprijinul partidelor din Opozitie. Momentan, oficial, are doar sustinerea partidului pe care l-a fondat, adica al USR. In aceste conditii - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - Nicusor Dan si-a lansat marti un site de campanie. Acesta contine, printre altele, Proiectul pentru Bucuresti, adica viziunea politicianului pentru dezvoltarea orasului.
La solicitarea Ziare.com, omul politic care isi doreste sa preia administrarea orasului de la Gabriela Firea, la alegerile locale din 2020, a detaliat cateva dintre masurile despre care spune ca ar ajuta la rezolvarea rapida marilor probleme ale Capitalei.
Iata cateva dintre aceste masuri.
Consolidarea tuturor cladirilor cu bulina rosie, in 3 ani. Iata in ce conditii
Peste 8.000 de bucuresteni locuiesc in cele aproape 350 de cladiri cu bulina rosie din Capitala. Toti acesti oameni risca sa isi piarda viata, la un cutremur mare, ajungand sub munti de daramaturi.
Administratia Firea a lansat un program de consolidare a cladirilor cu risc seismic si lucreaza, in principal, la cladiri din zona de Centru.
Ceea ce n-a reusit inca este sa se apuce de consolidarea celor mai multe dintre blocuri cu bulina rosie de... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 07:05
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a refuzat sa adopte, joi, bugetele companiilor municipale infiintate de Administratia Firea si declarate ilegale de instanta. In aceste conditii, activitatea acestora s-ar putea bloca, in zilele urmatoare.
Administratia Firea le-a propus consilierilor generali sa adopte, in sedinta de joi, bugetele companiilor municipale. 18 proiecte de buget au fost pe ordinea de zi, iar unul pe ordinea de zi suplimentara. Asa cum Ziare.com v-a informat deja - in loc sa desfiinteze aceste companii - municipalitatea se pregatea sa le dezvolte. Mai exact, voia sa angajeze 2.500 de persoane, ceea ce ar fi dus la o crestere considerabila a cheltuielilor de personal ale companiilor.
In plus, administratia Firea pregatea si o serie de investitii despre care nu le-a oferit nici macar consilierilor generali suficiente informatii.
In aceste conditii, inca de la inceputul sedintei de joi, consilierul general Roxana Wring (USR) a apreciat ca aceste companii - declarate ilegale de instanta - ar trebui desfiintate, in loc sa fie bugetate, in continuare.
Consilierul Catalin Deaconescu (PNL) a solicitat chiar retragerea de pe ordinea de zi a proiectelor care vizau aprobarea bugetelor companiilor. Gabriela Firea a refuzat sa retraga proiectele.
Ulterior, in a doua parte a zilei, consilierii au respins insa, prin vot, adoptarea bugetelor companiilor municipale.
Proiectele de buget ale companiilor municipale, respinse pe banda la vot de... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 19:03
In loc sa desfiinteze companiile municipale - declarate ilegale de instanta inca de anul trecut - Administratia Firea vrea sa le dezvolte. Cu alte cuvinte, Primaria isi propune, printre altele, sa angajeze, in urmatoarele luni, inca 2.500 de oameni in companii si sa majoreze cheltuielile cu personalul de peste trei ori. Totodata, ii va plati mai bine si pe membrii consiliilor de administratie. Totul, pentru ca aceste companii declarate ilegale - dintre care multe merg in pierdere inca de la infiintare - sa poata continua sa cheltuiasca nestingherite banii bucurestenilor.
Inca din 2017, Gabriela Firea anunta ca vrea sa schimbe din temelii modul in care este administrat Bucurestiul. Mai exact, primarul general spunea atunci ca - pentru a opri hemoragia de bani publici din bugetul Capitalei - vrea sa infiinteze 22 de companii municipale, care sa rezolve, eficient si transparent, cele mai diverse probleme, de la cele de trafic rutier, pana la neajunsurile legate de parcari si spatii verzi. Tot companiile urmau sa se ocupe de iluminat, de agrement, de intretinerea cladirilor municipalitatii, dar si de consolidarea celor cu risc seismic. Practic, aproape tot ce e important in administratia locala urma sa se realizeze prin intermediul acestor companii.
Totul suna parca prea frumos ca sa fie si adevarat. Din pacate, timpul a demonstrat ca asa si era!
Companiile, stat in stat: transparenta promisa, ia-o de unde nu-i!
Imediat dupa ce a infiintat aceste companii, Gabriela... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 09:30
Compania Municipala Strazi Poduri si Pasaje Bucuresti a lansat o licitatie prin care vizeaza achizitia de mobilier stradal in valoare de pana la 110,41 milioane lei (23,2 milioane euro), potrivit unui anunt publicat pe platforma online SICAP.
Contractul este impartit in sase loturi, iar mobilierul stradal consta in banci cu structura de aluminiu, cosuri de gunoi, panouri garduri metalice, gratare protectie arbori, jardiniere si stalpi delimitatori.
Ofertantilor li se impune sa aiba un anumit nivel al cifrei de afaceri medie anuala, in functie de lot. Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 22 aprilie.
Acordul cadru de furnizare mobilier stradal vizeaza achizitii cu o valoare cuprinsa intre 2,16 si 110,41 milioane lei.
Tipul procedurii este licitatie deschisa, iar numarul maxim preconizat de participanti la acordul-cadru este 5. ...citeste mai departe despre "O companie municipala vrea sa cumpere mobilier stradal pentru Bucuresti de peste 20 de milioane de euro" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 09:20
Prefectul Bucurestiului i-a cerut Gabrielei Firea o informare cu privire la masurile luate pentru a evita pierderile pe care le-ar putea avea Capitala, dupa ce companiile municipale au fost declarate ilegale.
Dupa cum Ziare.com a relatat deja, Curtea de Apel Bucuresti a decis, inca din luna noiembrie 2018, ca toate cele 22 de companii municipale infiintate de administratia Firea sunt ilegale. Motivul: au fost infiintate fara votul a doua treimi dintre consilierii municipali, asa cum cere legea.
Administratia a atacat decizia Curtii de Apel folosindu-se de o cale extraordinara de atac. Instanta a respins, insa, actiunea municipalitatii, pe 14 februarie si a luat o decizie definitiva si irevocabila: companiile sunt ilegale.
In consecinta, au spus reprezentatii Opozitiei, cele 22 de societati trebuiau desfiintate de urgenta. In plus, sumele uriase - estimate de Opozitie la 600 de milioane de euro - cu care acestea fusesera bugetate trebuiau recuperate de urgenta.
Gabriela Firea, insa, nu s-a grabit sa desfiinteze companiile, ci a incercat sa gaseasca o cale de a le declara legale.
In cazul companiei Energetica SA, spre exemplu, Firea le-a cerut, initial, consilierilor municipali sa voteze o confirmare a infiintarii. Propunerea a cazut la vot, asa ca administratia a adoptat o strategie diferita. Mai exact, a cerut divizarea companiei ilegale in altele doua, care ar fi fost considerate legale. Proiectul a trecut cu voturile PNL. Ulterior, insa, decizia a fost... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 17:24
USR Bucuresti anunta ca a depus, luni, actiunea in instanta pentru desfiintarea companiilor municipale, dupa ce Curtea de Apel a decis pe 22 noiembrie anularea definitiva a tuturor hotararilor de infiintare a celor 20 de societati.
"USR Bucuresti a depus astazi actiunea in instanta pentru desfiintarea companiilor municipale lansate anul trecut de Gabriela Firea. In urma cu trei saptamani, Curtea de Apel a decis anularea definitiva a tuturor hotararilor de infiintare a celor 20 de companii municipale.
In urma acestei decizii, consilierii municipali USR au depus un proiect de hotarare pentru dizolvarea si lichidarea companiilor. Intrucat proiectul propus nu a fost trecut pe ordinea de zi a sedintei CGMB, consilierii USR Bucuresti au depus la Tribunalul Bucuresti actiunea pentru desfiintarea companiilor", informeaza filiala Bucuresti a Uniunii Salvati Romania, prin intermediul unui comunicat.
Presedintele USR Bucuresti, Roxana Wring, a precizat ca varianta hotararii de consiliu ar fi mai rapida, "fara sa produca noi pagube pentru bucuresteni".
"Gabriela Firea are doua variante. Varianta hotararii de consiliu, care este mai rapida si rezolva problema companiilor fara sa produca noi pagube pentru bucuresteni. Sau varianta instantei. Se pare ca Gabriela Firea a ales. Nu vrea sa puna in aplicare decizia Curtii de Apel. Asa ca o vom obliga, tot pe calea instantei", a precizat ea.
Ana Ciceala, consilier municipal, a mentionat ca documentatia depusa de USR in instanta... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 08:36
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), alaturi de ceilalti actionari in cele 20 de companii municipale au cel putin obligatia morala, daca nu legala, de a radia de indata companiile respective, dupa decizia definitiva a Curtii de Apel, a declarat, vineri, pentru News.ro, avocatul Razvan Boboc, partener in casa de avocatura Boboc & Asociatii.
Primarul general Gabriela Firea a declarat, joi seara, ca decizia instantei de a anula hotararile prin care au fost infiintare companiile municipale ale Primariei Capitalei este "o eroare de interpretare". In plus, oficialii Primariei au transmis ca nu vor exista efecte imediate ale acestei decizii a instantei, comapaniile functionand in continuare.
Avocatul consultat de News.ro atrage insa atentia ca Primaria are obligatia, in mod normal, de a radia companiile repective.
"In mod normal, dupa decizia definitiva pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, tot ceea ce s-a realizat in baza acelor hotarari de consiliu devine nul - acte constitutive, mandatul acordat membrilor consiliilor de administratie, mandatul acordat persoanelor imputernicite sa realizeze formalitatile pentru infiintare etc. Primaria are obligatia de a lua toate masurile legale pentru lichidarea si radierea companiilor respective", a spus Boboc.
Avocatul a precizat ca nu sunt cunoscute toate detaliile in acest caz, iar acces la dosar nu au decat partile implicate. Totodata, el a spus ca hotararea Curtii de Apel Bucuresti este una definitiva,... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 09:47