Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunta ca atat ANRE cat si ANPC au, in acest moment, controale in desfasurare la furnizorii de energie iar din datele partiale reiese ca exista practici comerciale incorecte la incheierea contractelor de energie, a scris, duminica, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Pana acum, o prima etapa de controale a ANRE s-a soldat deja cu amenzi. ANPC, la randul ei, efectueaza controale, iar din datele partiale pe care le am reiese ca exista practici comerciale incorecte la incheierea contractelor de energie, exista clauze contractuale care pun consumatorul casnic pe pozitii de inferioritate in fata furnizorului. ANPC este atenta si va continua controalele pentru ca toti furnizorii de energie sa stie ca ca aceste practici defavorabile consumatorilor nu pot continua si nu vor fi tolerate", a precizat ministrul.
Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat in ianuarie un Ordin conform caruia clientii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun pret din oferta concurentiala a furnizorilor lor si vor putea opta pentru o noua oferta in cadrul unui proces de contractare mult simplificat.
"Toate companiile sunt verificate iar spre deosebire de ANRE, care verifica furnizorii de ultima instanta, Autoritatea pentru protectia consumatorilor (ANPC) efectueaza un control la nivel national, in fiecare judet. Avand structuri teritoriale ia fiecare judet, in functie de cine este distribuitor,... mai mult
Duminica, 14 Martie 2021, ora 17:27
Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei in Cabinetul Ponta, a criticat, marti, in termeni foarte duri, situatia din sistemul energetic romanesc. Mai exact, Nicolescu a spus, intr-o conferinta de specialitate, ca sistemul energetic autohton "este afectat de foarte multa prostie" si, in consecinta, nepregatit pentru viitor.
"Va spun cu multa sinceritate: Romania este absolut nepregatita pentru ce urmeaza, este absolut nepregatita sa gestioneze aceasta tranzitie energetica. In ultimele sase luni am discutat cu multi ministri, prim-ministri, sefi de companii si stiu ce fac alte tari, cum incearca sa se adapteze, cum incearca sa traga beneficii din aceasta tranzitie energetica.
Din pacate, noi suntem absolut nepregatiti, suntem intr-o perioada in care sistemul nostru energetic este afectat de populism, este afectat de un nationalism prost inteles, care nu are nicio legatura cu patriotismul. Este afectat de foarte multa prostie", a spus Nicolescu.
El a criticat lipsa investitiilor si faptul ca se tot bate pasul pe loc de zeci de ani.
"Mi-aduc aminte ca am fost studentul domnului ambasador Mihnea Constantinescu la Politehnica, ulterior am fost si asistentul sau, si vorbeam de aceleasi proiecte ca si astazi. Dar lumea s-a schimbat intre timp si mi-as dori ca Romania sa fie un jucator si nu un spectator la aceasta schimbare", a mai afirmat Nicolescu.
Nicolescu a candidat recent pentru postul de director general al Agentiei Internationale pentru Energie... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 12:37
Calin Popescu Tariceanu a anuntat vineri ca ALDE va sustine aceiasi ministri in Guvernul Dancila, cu exceptia portofoliului Energiei, unde in loc de Toma Petcu intra in scena Anton Anton.
Deputatul Anton Anton are 68 de ani si este casatorit.
Este doctor inginer, profesor si conducator de doctorate la Universitatea de Constructii din Capitala.
A mai fost in Guvern in perioada cand Tariceanu era premier, fiind chiar ministru in 2008 pentru cateva luni.
Anton Anton este fiul unui important lider comunist, Ioan M. Anton, membru in CC al PCR si un apropiat al familiei Ceausescu.
Studii si activitate didactica
Anton Anton a absolvit Institutul Politehnic "Traian Vuia" din Timisoara, obtinand titlul de inginer in 1972.
Apoi, a facut studii postuniversitare de "Informatica si matematica pentru cercetare" la Universitatea Bucuresti (1973-1974) si un curs de specializare ca bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore (1977).
Si-a facut doctoratul la Institutul de Constructii din Bucuresti (1977-1986).
Dupa absolvirea facultatii, a fost selectat pentru a ramane in invatamantul superior la Catedra de Hidraulica si Protectia Mediului a Institutului de Constructii din Bucuresti (astazi Universitatea Tehnica de Constructii), avand gradele didactice de asistent (septembrie 1972 - septembrie 1979), sef de lucrari (septembrie 1979 - noiembrie 1990), conferentiar (noiembrie 1990 - noiembrie 1995) si profesor universitar (din noiembrie 1995). A... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 13:10
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, sa pregateasca, impreuna cu Ministerul Justitiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul sa aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunand ca vrea sa salveze compania si imaginea tarii fata de investitori.
"Domnul Nita, in baza deciziei Curtii Constitutionale - care si-a schimbat opinia, dar asta e, de aia e Curte Constitutionala - va rog ca, impreuna cu Ministerul Justitiei, sa veniti cu memorandumul privind Rompetrol. Eu vreau sa salvam locurile de munca de la Rompetrol, sa salvam unul din principalii contributori la bugetul public si vreau sa salvam imaginea Romaniei, ca ne respectam investitorii, nu ii gonim din motive pur politice si populiste. Deci, veniti, adoptam in Guvern, cum a zis Curtea Constitutionala, si mergem mai departe in acest sens", i-a spus Ponta ministrului, in sedinta de guvern, in fata presei.
In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala (CC), a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia".
Ponta, acuzat ca a vrut "sa o rezolve cu Parlamentul", dar "nu a mers"
La finele anului trecut, vicepresedintele grupului... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 15:18
George Cristodorescu, director general adjunct in cadrul E.ON Romania pana in luna septembrie, a fost numit marti presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, se arata intr-un comunicat transmis de producatorul de energie.
"Membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica (...) s-au intalnit marti, prima sedinta de la numirea in functie, avand pe ordinea de zi alegerea presedintelui si a comitetelor de lucru. Noul presedinte al Consiliului de Supraveghere al societatii a fost desemnat, cu unanimitate de voturi, George Cristodorescu (50 ani), cetatean german cu domiciliul in Romania", se mentioneaza in comunicat.
Licentiat in economie/administrarea afacerilor la Universitatea Worms din Germania, Cristodorescu a ocupat pana in luna septembrie functia de director general adjunct in cadrul E.ON Romania.
AGA producatorului de electricitate a numit vineri cinci noi membri in Consiliul de Supraveghere (CS), iar doi au fost realesi.
Noii membri in CS sunt Victor Cionga (fost director general al Bursei de Valori Bucuresti), Adrian Rusu, (director in Transelectrica), George Cristodorescu (fost director in E.ON Romania), Mihaela Preda (angajata la Directia de Privatizare din Departamentul pentru Energie) si Gheorghe Stirbu (director general al companiei farmaceutice Egis Romania).
Oana Truta si Adrian Grosan au fost realesi.
Din CS nu mai fac parte Remus Borza (fost presedinte), Remus Vulpescu, Elena Popescu si Gabriela Sandu. Borza si Vulpescu... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 08:24
Ministrul Energiei, Constantin Nita, s-a prezentant la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii l-au convocat pentru audieri in cazul mitei de la Hidroelectrica.
Numele ministrului apare in dosarul in care Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Cu toate ca unul din principalii acuzati ii este consilier, Nita a negat ferm orice implicare in acest scandal.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, vineri.
Audierea ministrului a durat aproximativ o ora, Constantin Nita nu a dorit insa sa faca nicio declaratie, insistand doar asupra faptului ca a fost chemat la DNA in calitate de martor.
Si Remus Vulpescu a spus "prezent" la DNA
Si Remus Vulpescu a raspuns apelului procurorilor si s-a prezentat, joi, la sediul DNA, pentru audieri.
Vulpescu, consilier al ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, a fost cel care i-a denuntat pe Mihaila si pe Bradean la DNA.
Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a celor doi, ca Eugen Bradean l-a... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:10
Companiile din sectorul energiei aflate in portofoliul OPSPI, care reprezinta principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita (PSD), care a primit si sefia unui departament.
Modificarea a fost efectuata in Parlament, printr-o serie de amendamente care modifica ordonanta de urgenta aprobata de Executiv la sfarsitul anului trecut pentru reglementarea noii configuratii guvernamentale.
In forma adoptata de Guvern era stabilit ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va fi in continuare coordonat de ministrul Economiei, post ocupat in prezent de Varujan Vosganian (PNL).
In baza acestei ordonante, pentru nou-infiintatul post de ministru delegat pentru Energie, ocupat de Constantin Nita (PSD), nu erau stabilite atributii concrete, formularea agreata atunci fiind ca ministrul delegat "coordoneaza activitatile din domeniul energiei".
Printr-o serie de amendamente introduse in Parlament la aceasta ordonanta, ministrul delegat a primit insa un Departament distinct pentru Energie, cu personalitate juridica si atributii in coordonarea la nivel national a sectorului energetic si a resurselor energetice, iar structurile din cadrul OPSPI cu atributii in procesul de restructurare si privatizare a societatilor comerciale din domeniul energiei si de exercitare a calitatii de actionar al statului la companiile nationale din... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:56
Parlamentul ungar a adoptat marti un amendament legislativ care interzice companiilor de utilitati energetice sa includa unele taxe si accize in pretul platit de consumatori.
Proiectul a fost adoptat de legislativul unicameral al Ungariei intr-o procedura accelerata, cu 264 de voturi pentru - inclusiv din partea miscarii nationaliste Jobbik -, 5 impotriva si 13 abtineri, relateaza MTI.
Adoptarea acestui amendament survine dupa ce luni primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o recenta decizie a unui tribunal din Ungaria de a da castig de cauza companiilor energetice impotriva masurii guvernului de a reduce pretul gazelor naturale.
Guvernul ungar a impus, in ianuarie, reduceri de preturi de 10% companiilor din energie, semnaland ca vor urma si alte taieri.
Marti, liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, a anuntat ca pentru joi a fost convocata o sesiune parlamentara speciala pentru a autoriza Oficiul ungar pentru energie sa emita decrete si sa-si sustina deciziile privind reducerile de preturi la utilitati. Prin aceste decrete, deciziile Oficiului privind reducerile de preturi vor deveni necontestabile, a mentionat Rogan.
In Ungaria, sectorul de utilitati este detinut in cea mai mare parte de companii straine, cei mai importanti jucatori fiind concernele germane RWE si E.ON AG si cele franceze GDF si EDF.
Reducerea pretului la energie a fost cea mai recenta masura din seria de decizii... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:30
Mai multe companii chinezesti vor sa se implice in proiectele energetice romanesti, interesul fiind exprimat de reprezentanti guvernamentali chinezi. Conditia este ca proiectele sa fie fezabile si profitabile.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit la Beijing, cu ministrul Comertului din China, iar in cadrul discutiilor s-a facut referire si la posibilitatile de intensificare a cooperarii economice dintre Romania si China.
"Demnitarul chinez i-a spus ministrului Ion Ariton ca din punctul sau de vedere, sunt sanse foarte mari ca unele companii chineze sa se implice in proiectele energetice de la Tarnita si Cernavoda", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Ministrul Chen Deming i-a transmis ministrului Ion Ariton sprijinul guvernului chinez pentru dezvoltarea relatiilor cu Romania.
"Am avut discutii aplicate si concrete cu domnul ministru Chen Deming. Concluzia mea este ca investitiile chineze in Romania vor creste puternic in perioada urmatoare, interesul in acest sens fiind ridicat din partea Guvernului chinez, cu conditia ca proiectele sa fie fezabile si profitabile pentru ambele parti", a declarat Ion Ariton. mai mult
Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 16:26