Avansul economiei nationale in prima parte a anului, cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013, este reflectat si de evolutia celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Analistii Tradeville sunt de parere ca recesiunea tehnica este de fapt "o pauza intr-un trend ascendent mai amplu".
Cifrele preliminare publicate de Institutul National de Statistica au aratat doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, echivalente cu definitia unei recesiuni tehnice. La nivel semestrial, insa, tabloul este mai putin sumbru, economia crescand cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013. In schimb, cifra de afaceri agregata a 26 dintre cele mai mari si mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, arata ca acestea au crescut cu aproximativ 3% fata de primul semestru din 2013, in timp ce profitul net agregat a crescut mai puternic, cu circa 5%.
"Astfel, putem interpreta trimestrele de contractie a economiei nationale drept o pauza intr-un trend ascendent mai amplu. Situatiile financiare ale celor 26 de companii analizate de noi sustin la nivel micro aceasta interpretare macro. Companiile analizate reflecta imaginea unei profitabilitati imbunatatite, in care peste jumatate din companii s-au bucurat de cresteri ale marjelor de profit, ceea nu se potriveste cu etapa de recesiune a ciclului economic, ci mai degraba cu mijlocul perioadei de expansiune. In plus, profiturile unor sectoare ciclice, cum ar fi fondurile de investitii sau... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 12:50
Instabilitatea politica din ultima perioada si vestea reintrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie din Romania ridica semne de intrebare cu privire la continuitatea programului de listare a Hidroelectrica SA. Majoritatea brokerilor contactati de Business24 vad sansele unei astfel de operatiuni aproape nule.
"Hidroelectrica nu se poate lista. Pana in momentul in care nu va reiesi din insolventa, sansele sunt nule. Nici un investitor rational nu ar cumpara actiunile unei companii aflate in insolventa", a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.
Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.
In viziunea brokerilor, este de neinteles motivul pentru care compania a fost scoasa din insolventa fara a avea toate procedurile terminate, cu sentinte definitive. "Nu stiu daca a fost cea mai buna varianta. Pare o solutie cam smechereasca care acum se plateste", a declarat pentru Business24 Adrian Manaila, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata si proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.
Compania ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.
Instabilitatea politica poate afecta piata de capital
Instabilitatea politica si riscul de a se schimba legile peste noapte creeaza, in momentul de fata,... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 12:49
In ultimele cinci sedinte de tranzactionare, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a consemnat un avans de 4%, datorat in mare parte ofertei de listare a Romgaz.
Joi, BVB a crescut usor pentru a saptea sedinta consecutiv, mentinandu-se astfel la maximul ultimilor doi ani.
"Romgaz a reusit sa mai aprinda motoarele BVB. Pe de o parte a atras atentia investitorilor straini asupra oportunitatilor din Romania, iar pe de alta parte, investitorii romani au fost mobilizati de oportunitatea asta si au inceput sa se gandeasca ca bursa este totusi o alternativa la economiile in banca sau daca nu o alternativa, macar o completare" a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.
Lichiditatea in sedinta de tranzactionare de miercuri a BVB a fost de aproximativ 1,18 miliarde lei (circa 266,39 milioane euro), in crestere fata de sedinta de marti, cand investitorii au tranzactionat de 41,91 milioane lei (9,43 milioane euro).
Astfel, nivelul din sedinta precedenta este cel mai mare din istorie, in conditiile inregistrarii ofertei Romgaz. Precedentul record, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), a fost atins in 23 februarie 2011. Atunci BERD a vandut participatia de 5% de la BRD (BRD), pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).
Investitorii au simtit cresterea in buzunar
Oferta Romgaz a deschis "apetitul" investitorilor straini pentru Bursa de Valori Bucuresti.
O buna parte din investitorii... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:30
Comparativ cu randamentele modeste la depozitele bancare, uneori negative, piata locala de actiuni este pozitionata pentru crestere gratie fundamentelor macroeconomice deosebit de favorabile, precum excedentul de cont curent si cursul de schimb stabil.
O analiza Tradeville care porneste de la premisa ca parcurgem acum o perioada excelenta pentru investitii si speculatii, dar nu si pentru economisire in sens traditional a evidentiat o lista a companiilor cu o politica de dividend atractiva care ar putea aduce actionarilor castiguri mai mari decat depozitul bancar.
"Pe de o parte avem indici si actiuni la maxime istorice, pe de alta parte e publicul larg care abia isi poate proteja economiile de inflatie. BNR s-a angrenat intr-un ciclu de relaxare monetara prin reducerea ratelor dobanzii de referinta la lei, asadar consideram ca nu exista elemente care sa induca ideea unei cresteri a ratelor dobanzilor bancare ci, mai degraba, o continuare a trendului descendent inceput anul trecut", explica Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct Tradeville.
Societati de prim rang cu o situatie financiara stabila au oferit anul acesta un randament al dividendelor mai mare decat rata dobanzii bancare.
"Pe parcursul ultimilor trei ani, cel mai important indice compozit al bursei de actiuni din Romania, BET, s-a tranzactionat intr-un interval cuprins intre 4,000 puncte si 6,000 puncte. Investitorii pot urmari, pentru urmatoarele luni, o recalibrare a indicelui deasupra... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 16:56
Un numar de 26 de companii din cele 73 de societati analizate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, care au raportat rezultate conform RAS (standarde romanesti de contabilitate - n.r.), si-au depasit, la noua luni, estimarile de profit pentru intregul an, potrivit analizei remise AGERPRES de casa de brokeraj Intercapital Invest.
Printre cele 26 de companii se numara SIF-urile, cu exceptia SIF Oltenia, Fondul Proprietatea (incadrare buget 130%), Electromagnetica (incadrare buget 130%), Artego (incadrare buget 478%), Broker Cluj (incadrare buget 129%) si COMCM Contanta (incadrare buget 255%).
Un numar de sase companii au trecut pe profit dupa noua luni din acest, dupa ce, in perioada similara a anului trecut, raportasera pierderi. Este vorba despre Contor Group, care a consemnat un profit de 15 milioane lei in perioada ianuarie - septembrie 2012, comparativ cu pierderi de 8,4 milioane lei in intervalul similar al anului trecut, Uztel (profit de un milion de lei fata de pierderi de 1,9 milioane de lei), Petrolexportimport (profit de 1,3 milioane lei comparativ cu pierderi de 0,1 milioane lei), Sinteza Oradea (0,8 milioane lei profit fata de pierderi de 1,5 milioane lei), Zimtub Zimnicea (0,1 milioane lei profit comparativ cu pierderi de 2,5 milioane lei) si Electroaparataj (profit de 0,1 milioane lei fata de pierderi de 0,9 milioane lei).
Potrivit analizei Intercapital Invest, 25 de societati au raportat, pe primele noua luni din acest an, profituri... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 08:48
Fondul Proprietatea ramane compania cu cea mai mare valoare de piata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu o cota de 28,99% din piata.
In ultimele 10 zile cea mai mare crestere bursiera a inregistrat-o Impact Developer & Contractor SA, de 21,57%. In topul celor mai mari cresteri, dezvoltatorul a fost urmat de catre Dafora SA Medias (17,82%), Biofarm Bucuresti (11,05%), Electroaparataj SA (9,84%) si Cemacon SA (9,45%).
Topul scaderilor la BVB in ultimele 10 zile este condus de Siretul Pascani (-10,32%), Santierul Naval Orsova (-4,43%), Amonil Slobozia (-3,95%), Socep Constanta (-3,80%) si Alro Slatina (-3,23%).
De la inceputul lunii, cele mai mari cresteri le-au inregistrat actiunile producatorului de medicamente Biofarm (14%), cele ale producatorului de bere Bermas Suceava (12,8%), ale grupului austriac Erste (10,1%), ale BRD (9,6%) si ale SIF Transilvania (8,9%)
Top 10 companii - valoare tranzactionata (mii lei)
Sursa: ktd.ro
Evolutia celor mai lichide companii la Bursa in prima jumatate a anului
Cele 24 de societati din componenta indicelui BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de companii tranzactionate pe piata reglementataau, au inregistrat in primul semestru din 2012 un profit net in valoare totala de 3,40 miliarde de lei, cu 2% mai putin decat in perioada similara din 2011, potrivit unei analize realizata de catre societatea de servicii de investitii financiare Prime Transaction.
Insa, cifra de afaceri cumulata a ajuns pana la 14,25... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:40
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca BVB si CNVM trebuie sa gaseasca o solutie la problema legata de modul in care transmit datele financiare societatile tranzactionate, pentru a nu fi afectat dreptul investitorilor de a avea un acces egal la informatie.
"De fiecare data in ultimii ani, atunci cand societatile tranzactionate pe platformele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) transmit datele financiare, investitorii sunt pusi in incurcatura de modalitatile diferite in care societatile aleg sa transmita datele financiare si/sau de modul defectuos in care BVB intelege sa disemineze aceste date esentiale catre investitori".
"Si in acest an, societatile s-au tranzactionat pe intervale semnificative de timp fara ca pe site-ul operatorului de piata sa fie publicate datele financiare, respectiv toti investitorii sa le cunoasca", se arata in comunicatul AIPC.
Potrivit AIPPC, in ziua programata pentru transmiterea datelor financiare, "investitorii au fost nevoiti sa alerge contracronometru intre site-ul BVB, site-urile emitentilor, SSIF-uri si presa scrisa sau online".
"Aceasta nu este doar o problema "tehnica", ci si una de respectare a legislatiei pietei de capital, fiind afectat dreptul investitorilor de a avea un acces egal la informatie, drept prevazut in toata legislatia pietei de capital, nationala si internationala".
AIPC considera ca BVB si Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) trebuie sa gaseasca "de urgenta" o solutie la... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2012, ora 16:40
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, a declarat luni ca Bursa are nevoie de companii cu nevoie de finantare si ca acesta nu este si cazul BCR.
"Bursa are nevoie de companii care au nevoie de bursa. Functia principala a unei burse de valori este sa asigure finantare. Din pacate, aceasta functie nu prea a fost utilizata in ultimii ani, s-a atrofiat. Bursa are nevoie de companii care au nevoie de bursa sa se finanteze. Nu este cazul situatiei mentionate (de listare a BCR, n.r)", a declarat Lucian Anghel, intrebat fiind despre listarea BCR la BVB.
Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor BCR din noiembrie nu a aprobat initierea demersurilor legale pentru listarea actiunilor BCR la Bursa de Valori Bucuresti.
Presedintele executiv al Grupului Erste, Andreas Treichl, declara in iulie 2011 ca subiectul listarii BCR la BVB este unul inchis si ca va face tot posibilul pentru a o evita, altfel calitatea Grupului Erste ar putea fi afectata. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 16:00
Reducerea impozitului pe profit pentru companiile listate la Bursa, dar si reducerea impozitului pentru veniturile obtinute din investitii ar incuraja piata de capital, informeaza NewsIn."O reducere a impozitului pentru companiile listate ar genera cativa factori ca o consecinta a listarii companiilor.
Astfel, companiile ar fi incurajate sa devina mai transparente, sa-si imbunatateasca calitatea managementului. Prin urmare, toata lumea ar avea de castigat.
Referitor la procente, trebuie facute niste calcule. O reducere de 1% - 1,5%, spre exemplu, ar fi un factor de incurajare a companiilor sa doreasca listarea.
In ceea ce priveste impozitul pentru veniturile obtinute din investitii pe piata de capital, noi recomandam revenirea la varianta anterioara in care impozitul era de 1% sau 16% in functie de perioada detinerii actiunilor respective", a mentionat Anca Dumitru. Potrivit acesteia, capitalizarea BVB in PIB era in 2007 de 17%, iar in 2010 era de 9%.
"Media europeana in 2007 era de 86%, in 2010 era de 62%, deci avem loc de crestere", a mai spus Dumitru. mai mult
Miercuri, 13 Iulie 2011, ora 13:04