Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca, a declarat, miercuri, la Roman, presedintele Traian Basescu.
Seful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investitie a companiei americane TRW.
"Vreau sa stiti ca nu candidez, nu sunt in campanie. Motivul pentru care am venit este ca fabrica dumneavoastra este model pentru ceea ce trebuie Romaniei. Multumesc si dumneavoastra si vicepresedintelui TRW, care a decis sa-si extinda afacerile in Romania. Deschiderea primariei a facut ca investitia sa aiba loc aici. Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. La nivel national, nu avem un somaj foarte mare comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Avem 7,3 - 7,4 la suta somaj, dar in randurile tinerilor este 24 la suta, Deci cei care contribuie cel mai mult la somaj, in ghilimele, sunt tinerii. Termina scolile si nu au o solutie, Aceasta investitie si-a atins obiectivul, media de varsta din fabrica este foarte mica', a declarat presedintele Traian Basescu.
Circa 770 de milioane de euro au fost puse la dispozitie investitorilor
Presedintele a adaugat ca guvernele din perioada 2008-2011 au pus la dispozitia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.
"De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne sa fie tocate. Dar investitia de aici este efect al unor politici din 2008 - 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite pana in 2016, 4,7... mai mult
Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:25
SOCAR va continua sa investeasca in Romania, pentru ca are incredere in aceasta piata, iar planurile sale pentru 2014 includ deschiderea unui numar de alte 9 - 10 benzinarii la nivel national, a declarat, vineri, directorul general al SOCAR Romania, Hamza Karimov, la inaugurarea primei statii din Capitala, a 25-a din retea.
Potrivit acestuia, in 2013 ar putea fi inaugurate alte doua sau trei benzinarii in Bucuresti, dar in zone centrale.
"Investitiile noastre inseamna ca noi avem incredere in Romania. Vom continua investitiile in Romania. Cu siguranta, pe partea de retail nu vom ramane la nivelul acesta, ci vom creste mai mult. In Capitala avem cateva locatii pentru a deschide alte statii si suntem foarte avansati din punct de vedere al documentatiilor si al autorizatiilor. Imediat ce avem autorizatiile, ne vom apuca de constructii. Speram ca anul acesta sa facem cateva statii, macar 2-3 in Bucuresti", a spus el.
Pe de alta parte, Karimov a explicat ca, desi compania are planul propriu de investitii noi, in cazul in care apar oportunitati de preluare a unor benzinarii, acestea sunt cumparate de la proprietar, apoi reconstruite si rebranduite.
"Am preluat unele statii, dar apoi le-am demolat si am construit statii noi. Suntem deschisi si, in functie de oportunitatile care apar, se pot cumpara si statii sau lantul existent, care se reconstruiesc si se rebranduiesc. Nu mergem noi la companii. Avem planul nostru de investitii, dar daca apar oportunitati sau... mai mult
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 09:14
Marile concerne IT, prezente pe piata locala, sunt un adevarat "motor" pentru economia Romaniei. Angajati bine platiti si investitii de ordinul milioanelor de euro la nivel local, acestea sunt o parte din "motivele" pentru care marile concerne IT sunt adevarate bijuterii pentru economie.
Majoritatea companiilor straine au anul financiar diferit de cel calendaristic, ceea ce determina ca rezultate raportate statului sa fie diferite de cele pe care companiile la raporteaza grupului din care fac parte.
Oracle avea 2.200 de angajati in 2012 si mai investeste in Romania
Oracle Romania pentru anul trecut o cifra de afaceri neta de 468,66 milioane de lei (peste 104 milioane euro), in crestere cu 9,53% fata de anul anterior, cand a avut afaceri de aproape 428 milioane de lei. In acelasi timp, profitul net a scazut, insa numarul de angajati s-a apropiat de 2.200 de persoane, dupa ce la finalul lui 2011, Oracle Romania avea cu putin peste 1.700 de angajati.
In prezent, totalul angajatilor din Romania ai companiei americane a depasit 2.500 de persoane, si va va continua sa isi dezvolte prezenta in Romania
Reprezentantii Guvernului au afirmat, in prima parte a anului, ca Oracle investeste circa 100 milioane de euro in Romania, pentru extinderea capacitatilor existente, dupa ce premierul Victor Ponta si ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, s-au intalnit in luna aprilie cu Safra Catz, co-presedinte Oracle Corporation, si cu Sorin Mandrutescu, directorul... mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 17:00
Clasa de mijloc din Africa va fi formata din peste un miliard de oameni peste cincizeci de ani, si tot mai multe companii demareaza afaceri pentru a a ajunge la aceasta noua categorie de consumatori.
Romania a avut relatii privilegiate cu o serie de tari de pe acest continent in perioada comunista, dar acest avantaj competitiv a fost pierdut, iar oamenii de afaceri trebuie sa recupereze terenul pierdut in fata investitorilor care au inteles potentialul tarilor in curs de dezvoltare.
Tarile emergente vor domina comertul mondial in jumatate de secol
Tarile emergente devin un jucator tot mai important in comertul international, iar pana in 2060 il vor domina, precizeaza un raport al Bancii Africane pentru Dezvoltare, citat de The Wall Street Journal.
Daca in prezent peste jumatate din exporturile Africii merg catre SUA si Uniunea Europeana, acest procent se va micsora pana la 27% in 2060, iar cea mai mare parte a tranzactiilor va fi intre actualele regiuni emergente.
Asia va deveni principalul partener de afaceri al Africii, doar exporturile catre China urmand sa creasca de la 5% la 25% in urmatorii 50 de ani.
Romania a reinceput sa valorifice oportunitatile
Tara noastra a avut relatii economice bine dezvoltate cu tarile din Africa, in special cu cele nord-africane inainte de 1990.
Dupa caderea regimului comunist, prioritatea acordata acestora a scazut semnificativ, politica externa romaneasca concentrandu-se pe integrarea europeana si relatiile cu... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 14:40
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 11%, pana la 1,6 miliarde de euro, fata de 2011, cand strainii investisera aproximativ 1,8 miliarde de euro. Cine mai are incredere, totusi, in mediul economic romanesc?
Printre companiile care au avut curaj sa se aventureze pe piata locala se numara italienii de la De'Longhi si germanii de la Miele. Domeniul auto si cel al electrocasnicelor par marile favorite.
Investitii cu aroma de cafea la Jucu
De'Longhi, cu o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro, este unul dintre cei mai importanti producatori de aparatura electrocasnica din lume. Firma a cumparat o unitate de productie pe fosta platforma Nokia de la Jucu, in care a investit 30 de milioane de euro. La inceputul acestui an, producatorul de electrocasnice a inceput activitatea, concentrandu-se in principal pe automate de cafea.
Tot in judetul Cluj au ales sa investeasca si compania Konsalnet Security, o subsidiara locala a firmei poloneze Konsalnet Holding, firma care si-a extins activitatile pe piata din Romania. Luna trecuta, firma a deschis cel de-al doilea centru, dupa ce in ianuarie 2012 a intrat pentru prima data pe piata locala.
Servicii de transport international in parcul Tetarom III
De asemenea, in parcul industrial Tetarom III au investit si germanii de la Karl Heinz Dietrich International Exped, firma specializata in servicii de expeditie si transport international de marfuri. Compania va investi in total aproximativ 15... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 13:02
Peste 27% dintre marile companii din Romania au inregistrat pierderi in 2011, potrivit unei analize facute de catre Dan Orenstein, expert in finante si fiscalitate.
Greseli de management flagrante, incapacitate de adaptare la noul context econmic de dupa criza, scaderea pietei pe care activeaza - iata numai cateva dintre cauzele pentru care aproape o treime din companiile de top ale Romaniei au inregistrat pierderi in 2011.
"Am luat ca referinta topuri publice si apoi am consultat cifrele de pe site-ul Ministerului de finante. Din 304 cele mai mari companii si banci din Romania, 27,6% au inregistrat pierderi in 2011. Dintre aceste companii pe pierderi, noua sunt de stat si 73 private - iar dintre acestea, numai trei sunt conduse de antreprenori. Dintre cele aproape 200 de mari companii private pe profit in 2011, 25% sunt conduse de antreprenori. Concluziile le trageti singuri", a declarat analistul Dan Orenstein, care are o experienta de peste 30 de ani in finante si fiscalitate.
Cele 304 de entitati comerciale analizate au realizat in 2011 o cifra de afaceri de 109 miliarde euro (raportat la cursul mediu BNR din acel an), adica aproape 88% din PIB-ul Romaniei, si aceasta cu 616.000 angajati - putin peste 14% din numarul total de salariati din Romania raportat de Institutul National de Statistica.
El a consolidat cifrele disponibile public si a ajuns la mai multe concluzii. In ceea ce priveste firmele de stat - cele mai mari 34 de companii, ca venituri - 25 au... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 13:16
Romania se afla in criza financiara, dar ramane, totusi, in carti pentru anumite investitii straine.
BNR a anuntat o scadere cu 45% a investitiilor straine directe, in primele cinci luni ale anului, totalizand 465 de milioane de euro, fata de cele 849 de milioane de euro inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Cine mai investeste in Romania
Compania chineza China Huadian Engineering Co. va construi, la Rovinari, un nou grup energetic, in care va investi un miliard de dolari. Investitia va duce la crearea a peste 500 de locuri de munca intr-o zona defavorizata a Romaniei. Compania chineza a fost desemnata castigatoare unei licitatii la care a mai participat o companie japoneza.
China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent, a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.
Compania Automotive Wiring System a investit 8,3 milioane de lei intr-o hala de productie de cabluri electrice in Caransebes. Grupul din care face parte compania, Sumitomo Electric Bordnetze, este prezent de 10 ani pe piata din Romania, avand alte doua hale deschise, in care a investit 4 milioane de euro.
Investitia va duce la crearea a 1.500 de locuri noi de munca, a declarat, pentru Business24, Traiana Tomiuc, manager de resurse umane in cadrul grupului.... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:57
Valoarea investitiilor realizate in Romania de principalele companii straine care au inaugurat capacitati noi de productie in anul 2011 se ridica la 461,5 milioane euro, fiind create, astfel, 4.550 noi locuri de munca, arata o analiza realizata de Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc.
Potrivit sursei citate, Romania ramane o locatie fertila pentru cresterea si dezvoltarea proiectelor de investitii, atat din surse straine, cat si autohtone.
Investitiile au vizat industria alimentara, productia de panouri solare si echipamente electronice si sectorul componentelor auto.
"Cu toate ca zona de vest a tarii si orasul Bucuresti sunt in mod traditional principalii destinatari ai investitiilor, firmele straine s-au orientat mai mult in anul 2011 spre regiunile de nord-est si sud ale tarii", se arata in sursa citata.
"Tendinta de repartizare echilibrata a investitiilor contribuie la rezolvarea problemei decalajelor economice dintre regiuni, conduce la crearea de locuri de munca si implicit, la cresterea nivelului de trai inclusiv in zonele mai putin favorizate".
Cel mai mare proiect de investitii din 2011: 93 milioane de euro la Lehliu Gara
"Cel mai mare proiect de investitii a tintit unul dintre sectoarele strategice pentru o economie verde si eficienta energetic: domeniul biocombustibilor. Firma Prio Foods (Martifer) din Portugalia a profitat de avantajele competitive pe care Romania le detine la acest capitol si a investit 93 milioane... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 09:18
Al treilea an de criza a insemnat intrarea in insolventa a peste 13.900 de firme de pe piata locala. Pe de alta parte, in Romania au existat si companii care au inregistrat profit. Printre acestea se numara OMV Petrom, cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, Orange Romania si Hidroelectrica.
OMV Petrom a obtinut cel mai mare profit din Romania, de 427 milioane de euro, in 2010. Compania a inregistrat un profit net record in al treilea trimestru din acest an, de 1,176 miliarde de lei (275 de milioane de euro), dupa ce, in perioada similara din 2010, Petrom obtinuse pierderi.
"In ultima parte a anului 2011 ne vom concentra pe progresul initiativelor cheie in activitatea de explorare, pe descoperirea potential semnificativa de gaze de la Totea precum si pe lucrarile ce urmeaza a fi executate in parteneriat cu ExxonMobil in cadrul blocului Neptun din zona de apa adanca a Marii Negre si in cadrul licentelor de explorare reinnoite recent", a declarat Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom, citata de Tradeville.
Pe locul 2 in topul celor mai profitabile companii se numara Orange Romania, cu 222 de milioane de euro profit incasat anul trecut. In cel de-al treilea trimestru al anului, veniturile companiei de telefonie mobila au avansat la 241 de milioane de euro, in timp ce numarul clientilor a ajuns la 10,184 de milioane.
Urmatoarea clasata este Romgaz, care a inregistrat, in primele 8 luni din acest an un profit net de 156,77 milioane de euro. Anul... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 18:19