Pentru derularea eficienta si transparenta a programului, in data de 13.05.2020, conducerea FNGCIMM a avut o intalnire de lucru, pe platforma zoom, ce a reunit reprezentanti ai bancilor partenere in Programul IMM INVEST, oficiali ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.
Intalnirea a avut ca scop discutarea si clarificarea unor aspecte punctuale ridicate de catre finantatori, pentru ca procesele de analiza atat la FNGCIMM cat si la creditori sa se desfasoare cat mai eficient, iar aprobarea finantarii garantate, solicitata de fiecare antreprenor sa se obtina intr-un timp cat mai scurt.
Intalnirea a fost extrem de utila pentru toate partile implicate si speram ca principiile discutate si clarificarile aduse sa contribuie la reglajul fin si la fluidizarea proceselor de analiza si aprobare.
Aducem in atentia publica, cateva dintre aspectele importante puse in discutie de catre finantatori asupra carora FNGCIMM doreste sa comunice public pozitie sa:
1. Referitor la IMM urile care pot beneficia de finantari garantate de stat in cadrul Programului
In conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare si cu precizarile din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitati IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau in dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care,... mai mult
Joi, 14 Mai 2020, ora 18:52
Procentul celor care sunt optimisti in privinta economiei romanesti a scazut semnificativ fata de editia anterioara a studiului (18% in 2019 vs. 31% in 2018), ilustrand un fond de ingrijorare, alimentat de incertitudinile fiscale si legislative, caracterul nesustenabil al cresterii economice bazata pe consum si de presiunile inflationiste, acestia fiind doar cativa potentiali factori care pot influenta mediul de afaceri in 2019.
Avand in vedere estimarea unui ritm de crestere mai putin puternic al consumului privat in 2018, fondul accentuat de ingrijorare al respondentilor a scazut in 2019 comparativ cu 2018 (18% vs. 26%).
Raportul realizat de EY, in parteneriat cu Business Mark, are la baza un sondaj online la care au raspuns 301 lideri de organizatii din diverse sectoare ale economiei romanesti, in perioada 25 octombrie - 10 decembrie 2018.
Din perspectiva pietei locale, executivii romani pierd din optimism, pastrand insa acelasi nivel ridicat de incredere pentru cererea de produse si servicii (44%) . Cand vine vorba de investitiile private in economia locala, nivelul de incredere scade, 36% dintre respondenti acordand un vot negativ. In ceea ce priveste piata de capital, oamenii de afaceri romani nu sunt foarte optimisti, doar 15% dintre acestia afirmand ca au incredere in evolutia acesteia. Aceleasi perspective negative planeaza si asupra stabilitatii pe termen scurt a pietelor. Analizand evolutia increderii liderilor de companii din Romania asupra economiei... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 13:34
Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI).
"M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% - n. red.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (...)
Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator.
Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (...)
In fine, provocarile cu care se confrunta Romania mai departe, dintr-o perspectiva macro, este ca vedem o crestere puternica determinata de consum. Cred ca trebuie schimbata paradigma si sa ne mutam atentia catre investitii. Pentru asta e nevoie sa se consolideze infrastructura, sanatatea, educatia, transporturile. Pentru Romania, transportul este un factor care trebuie avut in vedere.
Dintr-o perspectiva a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:03
Noua lege a salarizarii ii nemultumeste pe investitorii autohtohi, tocmai cei despre care diversi lideri PSD au spus in ultima perioada ca trebuie protejati in detrimentul multinationalelor.
Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) arata intr-un comunicat de presa remis Bursa ca aceasta lege sfideaza atat realitatile economice, cat mai ales pe cei angajati in mediul privat, in mod deosebit pe cei din industria romaneasca, cu capital autohton.
Si asta in conditiile unor distorsiuni generate de maririle administrative, arbitrare, operate in anul 2016 si anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupationale, arata sursa citata.
"Nivelurile de salarizare deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza in aceasta perioda o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate.
Reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite in sectorul bugetar vor reduce incasarile la bugetul de stat", avertizeaza investitorii din PIAROM.
Citeste si Asociatia Oamenilor de Afaceri critica Legea salarizarii: Degeaba faci majorari, daca nu se imbunatatesc si serviciileLegea salarizarii: Cine va avea salarii de peste 10.000 de lei in 2022? Un curier va castiga peste 3.500 de lei
Acestia explica si ca salariile in sectoarele industriale sunt... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 14:17
Consiliul Investitorilor Romani organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o conferinta nationala, la care au fost invitati sa participe antreprenori autohtoni, precum si reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei.
Principalele masuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se refera la revenirea TVA la 19 %, scaderea contributiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorarilor galopante a preturilor la energie si reluarea decontarilor accizei la motorina in agricultura.
Consiliul Investitorilor Romani, structura de reprezentare al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni", avertizeaza asupra cresterii fara precedent a evaziunii fiscale din Romania care conduce la concurenta neloiala si solicita autoritatilor masuri ferme pentru combaterea economiei subterane.
Investitorii autohtoni subliniaza ca, pe fondul fiscalitatii si birocratiei excesive, Romania se afla in topul tarilor cu cea mai scazuta colectare a taxelor si a impozitelor, in special la TVA si contributii sociale. Doar ca urmare a majorarii TVA de la 19 % la 24 %, dar si a ineficientei organelor de colectare si control, Romania colecteaza mai putin de 50 % din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde de euro.
"Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzand grave dificultati financiare. In acest context, Consiliul Investitorilor Romani supune dezbaterii publice un set de masuri menite sa duca la scaderea... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:29
Ministrul Mediului si Schimbarilor climatice, Rovana Plumb, a anuntat, sambata, ca patru mari investitori, intre care companii din Germania si Austria, intentioneaza sa investeasca peste 500 de milioane de euro in Romania, in domenii precum industria auto, cea a lemnului sau resurse naturale.
Prezenta sambata, la Ploiesti, unde a participat la conferinta de alegeri a PSD Prahova, Rovana Plumb a afirmat, in discursul tinut in fata participantilor la intalnire, ca patru mari companii intentioneaza sa investeasca in perioada urmatoare peste 500 de milioane de euro in Romania.
Ulterior, Rovana Plumb a spus, intr-o conferinta de presa, ca este vorba despre investitori nemti si austrieci, din domenii de activitate precum industria auto, domeniul resurselor naturale sau industria lemnului.
"Avem o crestere a investitiei care a fost propusa de catre OMV de 150 de milioane de euro, la Suplacu de Barcau si mai avem si alte propuneri in ceea ce priveste industria lemnului si energia alternativa", a spus Rovana Plumb.
Printre acele companiile care vor investi in Romania, Rovana Plumb a mentionat firma Michelin, dar si o companie din Austria, care intentioneaza sa investeasca 150 de milioane de euro intr-o fabrica de cherestea in judetul Covasna. mai mult
Duminica, 31 Martie 2013, ora 09:14
Anul trecut, investitiile straine directe in Romania au scazut cu 11%, pana la 1,6 miliarde de euro, fata de 2011, cand strainii investisera aproximativ 1,8 miliarde de euro. Cine mai are incredere, totusi, in mediul economic romanesc?
Printre companiile care au avut curaj sa se aventureze pe piata locala se numara italienii de la De'Longhi si germanii de la Miele. Domeniul auto si cel al electrocasnicelor par marile favorite.
Investitii cu aroma de cafea la Jucu
De'Longhi, cu o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro, este unul dintre cei mai importanti producatori de aparatura electrocasnica din lume. Firma a cumparat o unitate de productie pe fosta platforma Nokia de la Jucu, in care a investit 30 de milioane de euro. La inceputul acestui an, producatorul de electrocasnice a inceput activitatea, concentrandu-se in principal pe automate de cafea.
Tot in judetul Cluj au ales sa investeasca si compania Konsalnet Security, o subsidiara locala a firmei poloneze Konsalnet Holding, firma care si-a extins activitatile pe piata din Romania. Luna trecuta, firma a deschis cel de-al doilea centru, dupa ce in ianuarie 2012 a intrat pentru prima data pe piata locala.
Servicii de transport international in parcul Tetarom III
De asemenea, in parcul industrial Tetarom III au investit si germanii de la Karl Heinz Dietrich International Exped, firma specializata in servicii de expeditie si transport international de marfuri. Compania va investi in total aproximativ 15... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 13:02
Romania se afla in criza financiara, dar ramane, totusi, in carti pentru anumite investitii straine.
BNR a anuntat o scadere cu 45% a investitiilor straine directe, in primele cinci luni ale anului, totalizand 465 de milioane de euro, fata de cele 849 de milioane de euro inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Cine mai investeste in Romania
Compania chineza China Huadian Engineering Co. va construi, la Rovinari, un nou grup energetic, in care va investi un miliard de dolari. Investitia va duce la crearea a peste 500 de locuri de munca intr-o zona defavorizata a Romaniei. Compania chineza a fost desemnata castigatoare unei licitatii la care a mai participat o companie japoneza.
China Huadian Engineering Co. este una din primele cinci companii de stat din China din domeniul energetic, atat pe componenta de productie, cat si pe cea de constructie. Pana in prezent, a realizat 212 centrale electrice in China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, avand lucrari in desfasurare si in Turcia.
Compania Automotive Wiring System a investit 8,3 milioane de lei intr-o hala de productie de cabluri electrice in Caransebes. Grupul din care face parte compania, Sumitomo Electric Bordnetze, este prezent de 10 ani pe piata din Romania, avand alte doua hale deschise, in care a investit 4 milioane de euro.
Investitia va duce la crearea a 1.500 de locuri noi de munca, a declarat, pentru Business24, Traiana Tomiuc, manager de resurse umane in cadrul grupului.... mai mult
Vineri, 27 Iulie 2012, ora 07:57
Valoarea investitiilor realizate in Romania de principalele companii straine care au inaugurat capacitati noi de productie in anul 2011 se ridica la 461,5 milioane euro, fiind create, astfel, 4.550 noi locuri de munca, arata o analiza realizata de Andreea Paul Vass, consilier de stat al premierului Emil Boc.
Potrivit sursei citate, Romania ramane o locatie fertila pentru cresterea si dezvoltarea proiectelor de investitii, atat din surse straine, cat si autohtone.
Investitiile au vizat industria alimentara, productia de panouri solare si echipamente electronice si sectorul componentelor auto.
"Cu toate ca zona de vest a tarii si orasul Bucuresti sunt in mod traditional principalii destinatari ai investitiilor, firmele straine s-au orientat mai mult in anul 2011 spre regiunile de nord-est si sud ale tarii", se arata in sursa citata.
"Tendinta de repartizare echilibrata a investitiilor contribuie la rezolvarea problemei decalajelor economice dintre regiuni, conduce la crearea de locuri de munca si implicit, la cresterea nivelului de trai inclusiv in zonele mai putin favorizate".
Cel mai mare proiect de investitii din 2011: 93 milioane de euro la Lehliu Gara
"Cel mai mare proiect de investitii a tintit unul dintre sectoarele strategice pentru o economie verde si eficienta energetic: domeniul biocombustibilor. Firma Prio Foods (Martifer) din Portugalia a profitat de avantajele competitive pe care Romania le detine la acest capitol si a investit 93 milioane... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 09:18