Reprezentantii Citigroup sustin ca banca ar putea sa isi asume vinovatia in cadrul procesului deschis in State Unite de Departamentul de Justitie sub acuzatia de manipulare a pietei valutare.
"O intelegere cu Departamentul de Justitie ar putea include o recunoastere a vinei", arata surse din interiorul companiei.
Pe de alta parte, un comunicat de presa al bancii arata ca aceasta nu va fi pusa sub urmarire pentru speculatiile facute in urma manipularii dobanzii interbancare Libor, dezvaluie reporterii BBC.
Scandal global
Citigroup face parte din grupul de sase banci care au fost puse sub acuzare de catre autoritatile din mai multe state pentru manipularea pietei Forex intr-un scandal izbucnit la sfarsitul lui 2014.
Un proces initiat de autoritatile din Argentina ar putea duce la deschiderea unor dosare penale pentru angajatii bancii, pe masura ce si statul sud-american este atacat in instanta de fondurile de risc din Statele Unite.
Situatia din Argentina se poate solda cu repercursiuni majore si amenzi usturatoare pentru Citi si Citigroup Argentina, recunosc oficialii companiei.
Fondurile americane NML Capital si Aurelius Capital Management se lupta sa obtina suma de 1,3 miliarde dolari dupa ce au refuzat sa accepte o restructurare a datoriei statului sud-american.
Plata dobanzilor in cazul obligatiunilor argentiniene a fost blocata printr-o hotarare a unei Curti de Justitie din Statele Unite, judecatorul obligand statul argentinian sa plateasca mai... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 11:19
Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele sase luni a scazut cu 11,51%, la 13.031, de la 14.726 in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In luna iunie un numar de 2.000 de firme au intrat in incapacitate de plata, fata de 2.149 in mai, 2.089 in aprilie, 2.115 in martie, 2.631 in februarie si 2.054 in ianuarie, arata datele ONRC.
In Bucuresti, Bihor si Prahova au fost inregistrate cele mai multe insolvente in primele sase luni ale anului - 2.172 (in crestere cu 8,49% fata de 2013), 817 (cu 7,22% mai multe decat in ianuarie-iunie anul trecut), respectiv 591 firme (+66,01%).
La nivel national, in 25 de judete au fost inregistrate scaderi ale numarului de insolvente, cu rate de la 2,86% la 70,3%.
In Calarasi, Neamt si Vaslui au fost raportate cele mai putine firme care au intrat in insolventa in primele sase luni - 54, 81 si, respectiv, 84 cazuri.
Cele mai multe societati cu dificultati financiare sunt in continuare cele din domeniul comertului, 4.605 intrand in insolventa, in scadere de la 5.166 in 2013, dar si cele din constructii - 1.797, comparativ cu 2.007 in primele sase luni ale anului trecut, si din industria prelucratoare - 1.337, in scadere de la 1.600.
Anul trecut au intrat in insolventa peste 29.500 de companii, astfel ca de la declansarea crizei circa 130.000 de firme au ajuns in incapacitatea de a-si plati datoriile.
De asemenea, in primul semestru a fost... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 08:35
Majoritatea companiilor din Romania ar putea intra in incapacitate de plata, numai 8% dintre acestea prezentand un risc foarte redus in acest sens, conform unei analize ICAP Romania, firma specializata in evaluarea riscurilor de creditare.
Analiza de risc este realizata pe baza datelor financiare pentru 2010 si 2011, furnizate de cele circa 450.000 companii active din Romania.
In perioada 2010 - 2011, cifra de afaceri totala declarata de companiile din Romania a crescut cu 16%, de la 816 miliarde de lei la 944 miliarde de lei, in timp ce profitul net cumulat s-a dublat la 11 miliarde de lei, fata de 5 miliarde de lei in 2010.
In acelasi timp, bancile au crescut valoarea creditelor acordate companiilor cu 10% in 2011, in conditiile in care in 2010 imprumuturile au totalizat 135 miliarde de lei, iar in 2011 au ajuns la 148 miliarde de lei, potrivit datelor ICAP Romania.
Volumul creditelor acordate sectorului privat a crescut cu 6,6% in decembrie 2011 si cu 6,3% in iunie 2012.
In decembrie 2011, creditele in valuta aveau o pondere de 63,4% din totalul creditelor acordate sectorului privat, potrivit raportului asupra stabilitatii financiare publicat de BNR in luna septembrie.
BNR avertizeaza: Piata creditarii locale, afectata de bancile din zona euro
In ceea ce priveste cifra de afaceri, sectoarele comertului si industriei au inregistrat cel mai mare avans, de 16%. Aceste doua sectoare au raportat si o dublare a profitului net.
Sectorul serviciilor a... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 17:04
Noul plan de austeritate adoptat de Grecia a starnit noi proteste pe strazile oraselor elene, lucru care a intensificat pesimismul pe continent.In opinia analistilor, tara mediterana ar trebui sa accepte default-ul de vreme ce povara datoriilor a devenit si mai grea, mai ales dupa ce guvernul grec a anuntat ca nu isi va indeplini obiectivele de reducere a deficitului pentru anul 2011.
In cazul in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, ar lovi bilanturile contabile ale multor banci europene si ar putea duce chiar la sfarsitul euro.
Petros Doukas, fost ministru de finante grec, a declarat pentru CNBC ca default-ul Greciei este inevitabil, de aceea a cerut ca acesta sa fie organizat si ordonat.
"Capacitatea poporului grec de a plati impozitele a ajuns la limita. Oamenii ca mine isi platesc taxele din economii si prin vanzarea activelor, nu prin generarea unor noi venituri", a mai subliniat Doukas.
Grecia trebuie sa-si reduca deficitul si sa inceapa vanzarea unor active de stat, cu scopul de a indeplini conditiile planului de salvare convenit cu FMI si BCE in luna iulie, chiar daca protestatarii greci sunt iritati cu privire la masurile de austeritate impuse de guvern.
In alte regiuni din Uniunea Europeana, politicienii din economii mai puternice, cum ar fi Germania, se confrunta cu furia propriului popor din cauza salvarii statului elen.
In timp ce factorii de decizie politica din UE sustin ca euro va supravietui crizei, indoielile sunt in crestere.
Unul din... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 17:05
Un numar de 13.265 de firme au intrat in insolventa in primele opt luni, cu 5,7% mai putine fata de aceeasi perioada din 2010, iar in acelasi interval 14.829 de societati si-au suspendat activitatea, in scadere cu 72,8%, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), informeaza Mediafax.In perioada ianuarie-august 2010 au intrat in insolventa 14.076 de firme si si-au suspendat activitatea 105.500 de societati.
In luna august s-au inregistrat 562 insolvente, in scadere cu 67% fata de iulie, cand 1.724 de firme nu au mai avut bani sa-si plateasca datoriile, si cu 37% comparativ cu aceeasi luna din 2010.
Cele mai multe firme care au apelat la procedura insolventei au fost cele din domeniul comertului, urmate de cele din sectorul constructiilor si de cele din industria prelucratoare.
Distributia pe zone pozitioneaza Bucuresti pe primul loc dupa numarul firmelor in incapacitate de plata in primele opt luni, cu 1.413 de firme, fiind urmat de Dolj - 935 si Constanta - 808.
In perioada analizata au fost inmatriculate 95.644 de firme noi, fata de 75.509 in intervalul similar din 2010.
In Romania erau inregistrate la sfarsitul lunii august 928.765 de firme.
Anul trecut numarul insolventelor a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au intrat in incapacitate de plata. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:36
Romania se numara printre tarile cu cel mai ridicat risc de intrare in incapacitate de plata, regasindu-se pe locul opt din acest punct de vedere, la nivel international, potrivit unui studiu al CMA Global, realizat pentru al doilea trimestru din 2010.Compania specializata in analiza de credit sustine ca Romania are o probabilitate de a nu putea sa-si plateasca datoriile de 25,5 la suta, fiind nou intrata in primele zece pozitii ale clasamentului tarilor cu cel mai mare risc, se arata in studiul remis Ziare.com.Potrivit CMA Global, Romania, Ungaria si Bulgaria au avut cele mai slabe rezultate in regiune in al doilea trimestru din acest an, costurile asociate datoriilor majorandu-se cu 105 la suta, in cazul Romaniei, cu 95% pentru Ungaria si 93% pentru Bulgaria.In schimb, autorii studiului mentioneaza ca, dupa ce Guvernul Emil Boc a supravietuit motiunii de cenzura, a capatat "drum liber" pentru o serie de masuri de austeritate si reforme.Baltazar: Trebuie sa manance si ei o paineParerile analistilor romani sunt impartite, intre "e o problema de comunicare, de competenta si de profesionalism a celor care fac aceste studii" si "Romania va intra in incapacitate de plata pe datorii care nu sunt ale ei".Consultantul economic Bogdan Baltazar, sustine ca Romania nu este in pericol de a intra in incapacitate de plata: "Romania, in general, este vazuta prost de catre agentiile de rating, de catre analisti. Nu exista nici o sansa (de intrare in incapacitate de plata - n.red.)", a... mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 09:20
Dubaiul a zdruncinat joi pietele financiare internationale si a provocat o scadere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii, relateaza AFP, preluat de NewsIn.Anuntul a afectat pietele financiare din Asia, unde obligatiunile islamice au scazut cu 15%, si, partial, bursa din Paris.
Emiratul, lovit din plin de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat marti ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.
"Dubai World intentioneaza sa ceara celor care au de colectat creante de la grup si de la compania Nakheel sa amane cel putin pana pe 30 mai 2010 plata datoriei ce au ajuns la scadenta", a anuntat intr-un comunicat Fondul de sustinere financiara din Dubai.
Nakheel trebuie sa plateasca in decembrie datorii de circa 3,5 miliarde dolari, sub forma unor obligatiuni islamice.
In urma problemelor financiare, agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat joi sase companii guvernamentale importante din Dubai.
Moody's a coborat de la 'A3' la 'Baa2' ratingul DP World, din cadrul Dubai World, si ratingul companiei nationale de electricitate si apa (Dubai Electricity and Water Authority), si de la 'Ba2' la 'Baa1' ratingul grupului imobiliar Emaar Properties.
"O reesalonare a datoriei arata ca guvernul este gata sa permita unei firme ce se afla sub... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 15:54
Primul constructor auto rus, Avtovaz, la care Renault detine 25% din actiuni, va intra in incetare de plati daca nu va reusi sa-si restructureze datoria, a avertizat luni, vicepresedintele grupului responsabil cu finantele, Oleg Lobanov, citat de agentiile ruse de presa, potrivit AFP, informeaza NewsIn. "Avtovaz examineaza cateva variante de restructurare a datoriei. (...) Daca acestea esueaza, nu ne va ramane alta alegere", a spus Lobanov, intrebat despre riscul de incetare de plati, in timpul unei conferinte la sediul Avtovaz.
Grupul rus are in vedere, de altfel, reducerea a 21.800 de locuri de munca pana in 2012, a adaugat presedintele Avtovaz, Igor Komarov, revizuind in scadere cifra de 27.600 de concedieri anuntata initial.
Cateva sute de persoane au manifestat sambata la Togliatti, localitate aflata la 1.000 de kilometri sud-est de Moscova, unde se afla sediul constructorului rus de automobile, protestand fata de un plan de restructurare si reducere a locurilor de munca.
Manifestatii, intre care s-au numarat numerosi angajati de la Avtovaz si rudele lor, au afisat pancarte pe care scria "Nu falimentarii Avtovaz" sau "Pe cei care vor inchide Avtovaz nu-i vom avea la inima".
"Daca se inchide uzina, se va produce o catastrofa sociala", a declarat unul dintre manifestanti.
Saptamana trecuta, guvernul rus anunta ca Avtovaz, producatorul masinilor Lada, este in pragul falimentului, preconizand disponibilizarea a 50.000 de angajati, si a reprosat companiei Renault ca nu... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2009, ora 17:16
Vom intra sau nu in incapacitate de plata? Iata intrebarea care sta pe buzele tututor, de cateva luni, parerile fiind impartite.Analistii straini nu ne vad prea bine. In luna iulie, doua rapoarte separate au trecut Romania pe listele de tari cu risc marit de a intra in incapacitate de plata. Potrivit companiei de monitorizare a pietei financiare CMA, Romania este pe locul zece intr-un top al statelor cu cea mai mare probabilitate de incetare a platilor, avand 24,98% sanse de a intra in faliment in 2009. Din acest top fac parte si tari precum Argentina, Venezuela si Kazahstan, dar si Dubai sau California, toate aflandu-se intr-o stare mai proasta decat Romania. De asemenea, analistii de la Royal Bank of Scotland (RBS) au declarat ca Romania are potential de risc, avand in vedere ca a fost obligata sa apeleze la FMI pentru fonduri de urgenta in decursul ultimului an, asa cum au facut si Ungaria, Letonia si Ungaria. Insa, RBS sustine ca tara noastra nu va intra, totusi, in incapacitate de plata in acest an, datorita faptului ca deficitul de cont curent si, implicit, nevoia de finantare externa se ajusteaza rapid, ca urmare a scaderii cererii interne. Rapoartele au incitat o reactie destul de nervoasa a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Ma intreb ce cauta tara mea acolo?" se intreba el, adaugand ca Romania este intr-o situatie mult mai buna decat Letonia, Ungaria si Ucraina. Pe de alta parte, fostul ministru al Finantelor si Economiei, Varujan... mai mult
Marti, 14 Iulie 2009, ora 09:51