Avioanele au nevoie de distante mai lungi pentru a putea decola din cauza incalzirii globale, conform unui nou studiu realizat de o echipa de cercetatori din Marea Britanie si Grecia, transmite miercuri Press Association.
Cercetatorii au descoperit ca aerul mai cald si schimbarile de vant afecteaza abilitatea avioanelor de a decola. Aceste concluzii, publicate in ultimul numar al revistei Climatic Change, sugereaza ca pentru a decola de pe aeroporturi cu piste mai scurte, avioanele trebuie sa-si reduca din incarcatura pentru a compensa.
Conform autorilor acestui studiu, companiile aeriene ar putea sa fie nevoite sa reduca numarul de pasageri sau sa zboare spre mai putine destinatii in viitor.
"Studiul nostru este primul care imbina masuratori ale temperaturii aerului si ale vitezei vantului pentru a calcula impactul exact pe care acesti parametri ii au asupra decolarilor", a explicat profesorul Paul Williams, specialist in atmosfera de la Universitatea din Reading si co-autor al acestui studiu.
"Reducerea numarului de pasageri va avea ca rezultat evident pierderi financiare pentru companiile aeriene. Reducerea cantitatii de combustibil din rezervoare reprezinta o modalitate alternativa de a scadea greutatea aparatului de zbor, dar acest lucru va limita semnificativ distanta ce poate fi strabatuta de avioane.
O alta varianta ar fi sa fie extinse pistele, pentru a permite atingerea unor viteze mai mari de decolare, dar acest lucru ar insemna acoperirea unor... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 22:30
Doar 20 de companii producatoare de combustibili fosili, private si de stat, care au afaceri in intreaga lume, precum Chevron, Exxon, BP, Shell, Saudi Aramco si Gazprom, sunt responsabile de o treime din emisiile de gaze cu efect de sera la nivel global.
Noi date colectate de experti renumiti din intreaga lume arata ca aceste companii multinationale si detinute de stat sunt principalii responsabili pentru problemele privind mediul care ameninta viitorul omenirii, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
Acestea continua sa isi extinda activitatile, desi cei care le administreaza sunt constienti de impactul devastator al combustibililor fosili asupra planetei.
Analiza, realizata de Richard Heede, de la Climate Accountability Institute din SUA, cea mai mare autoritate din lume care monitorizeaza efectul combustibililor fosili asupra mediului, a avut ca scop evaluarea materiilor prime extrase de aceste corporatii din sol si nivelul de gaze cu efect de sera de care sunt responsabile inca din 1965.
Acesta este anul in care efectele combustibililor fosili asupra mediului au inceput sa fie cunoscute atat de lideri din industrie, cat si de politicieni, mai ales in SUA, spune Heede.
Cele 20 de companii din top contribuie la 35% din totalul emisiilor de dioxid de carbon si metan la nivel global, respectiv echivalentul a 480 de miliarde de tone din 1965.
In top au fost incluse companii detinute de investitori - Chevron, Exxon, BP si Shell, dar si de stat, precum... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 10:39
Lipsa de aparate de aer conditionat si frigidere afecteaza peste un miliard de persoane care au probleme in a se racori si a-si pastra alimentele si medicamentele, in conditiile in care incalzirea globala aduce temperaturi si mai mari, arata un studiu publicat luni.
In plus, o cerere mai mare de electricitate din partea frigiderelor, ventilatoarelor si altor electrocasnice va genera si mai multe modificari climatice, daca producatorii de electricitate nu fac trecerea de la combustibili fosili la energii mai curate, se mai arata in raportul realizat de organizatia non-profit Energy for All, informeaza Reuters.
Autorii studiului sustin ca, din populatia globului de 7,6 miliarde, aproximativ 1,1 miliarde persoane din Asia, Africa si America Latina, dintre care 470 milioane in zonele rurale si 630 milioane care traiesc in mahalalele oraselor, sunt in pericol sa nu poata sa se racoreasca sau sa isi pastreze alimentele.
"Racorirea devine din ce in ce mai importanta in contextul modificarilor climatice", a declarat Rachel Kyte, reprezentant special al secretariatului Energie sustenabila pentru toti din cadrul ONU. Un studiu care a analizat 52 de tari a scos in evidenta ca locuitorii cei mai expusi riscului sunt cei din India, China, Mozambic, Sudan, Nigeria, Brazilia, Pakistan, Indonezia si Bangladesh.
"Trebuie sa furnizam racorire intr-un mod super-eficient", a spus Kyte. Potrivit acesteia, companiile ar putea gasi piete semnificative, de exemplu prin punerea la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 10:08
Poate ultima grija atunci cand calatorim cu avionul este impactul pe care il are acest lucru asupra mediului, dar un expert ne sfatuieste sa fim mai atenti.
Jack Miles, castigator al premiului Pulitzer, vrea sa nu mai folosim avionul. In 2015, el a contribuit la raportul "Bending the Curve", referitor la stabilitatea climatica, realizat de University of California. Rolul lui a implicat importanta comunicarii problemelor climatice, astfel incat oamenii sa isi schimbe comportamentul.
Miles a folosit un calculator online de la o companie elvetiana non-profit pentru a determina amprenta de carbon a calatoriilor cu avionul. El a vrut sa afle care este amprenta de carbon in urma unei calatorii cu avionul catre Maroc, unde avea sa vorbeasca la un eveniment.
Afla ce probleme imense are planeta din cauza zborurilor cu avionul. ...citeste mai departe despre "Castigatorul premiului Pulitzer care vrea sa nu mai folosim avioane dintr-un motiv evident" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 14:37
In spatele unor cercetari promitatoare in lupta cu incalzirea globala se afla un adolescent de numai 18 ani.
In scoala generala, Ethan Novek, din Connecticut, SUA, castiga concursuri de stiinta, iar la 16 ani si-a inregistrat primul brevet. Ulterior, si-a infiintat propria companie, Innovator Energy, care dezvolta o tehnologie ce ar putea contribui la limitarea poluarii cu dioxid de carbon.
Desi energia regenerabila devine tot mai populara, mai mult de 80% din energia utilizata la nivel global este generata de arderea combustibililor fosili, iar situatia nu se va schimba in urmatoarele decenii, scrie Quartz.
Daca tot trebuie sa ii folosim, atunci macar sa incercam sa reducem efectele lor negative. In acest sens, adolescentul propune o noua metoda pentru a impiedica emisiile de dioxid de carbon sa ajunga in atmosfera, prin captarea lor in subteran sau prin convertirea lor in diverse produse.
Tehnologia dezvoltata de el este, de fapt, un rezultat colateral al unor experimente demarate in scopul validarii unei idei nascute dupa o zi petrecuta la plaja, pe cand avea 16 ani: sa capteze energia mareelor in puturi construite pe tarm.
Tanarul a obtinut un brevet pentru ideea sa, dar calcule mai amanuntite au ridicat indoieli cu privire la fezabilitatea ei. Experimentele sale din laboratorul de stiinte al liceului l-au condus insa pe alte piste, iar Novek a reusit sa-i atraga atentia unui profesor de la Universitatea Yale.
Citeste mai departe despre "Un tanar de... mai mult
Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 13:51
Compania 21st Century Fox a magnatului american Rupert Murdoch a platit 725 de milioane de dolari, miercuri, pentru controlul a 73 la suta din National Geographic. Acest lucru ii ingrijoreaza insa pe cei care trag un semnal de alarma cu privire la incalzirea globala.
Acest lucru este cauzat de faptul ca Murdoch este recunoscut drept unul dintre cei care privesc cu scepticism ideea de fenomen al incalzirii globale, potrivit Washington Post.
Luna trecuta, Rupert Murdoch a scris pe Twitter pentru a-si varsa frustrarea cu privire la viitorul summit ONU pe tema schimbarilor climatice, care va avea loc la New York.
"Un sceptic al schimbarilor climatice, nu unul care neaga. Intalnire ONU in New York, in septembrie, cu prostii ...citeste mai departe despre "Murdoch a cumparat National Geographic - de ce se tem adeptii incalzirii globale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 18:42
ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, stia despre schimbarile climatice inca din 1981, cu sapte ani inainte ca problema incalzirii globale sa devina publica.
Faptul ca firma americana a tainuit informatia reiese dintr-un e-mail trimis de unul dintre oamenii de stiinta ai companiei catre o universitate din SUA. In loc sa iasa la lumina, gigantul petrolier a platit cu zeci de milioane de dolari, in urmatorii 27 de ani, oameni care sa nege ca ar exista fenomenul de incalzire globala, scrie The Guardian.
Avertisment al cercetatorilor: Cresterea temperaturii va fi catastrofala pana in 2100
E-mailul primit de la cercetator contine dovezi ca gigantul petrolier era constient de legatura dintre combustibilii fosili si schimbarile climatice si ca reglementarile privind reducerea emisiilor de carbon i-ar putea strica afacerile.
Exxon a folosit aceste informatii pentru a lua o decizie in legatura cu un camp petrolier enorm din sud-estul Asiei. Compania americana ...citeste mai departe despre "Compania care stia de incalzirea globala inca din 1981, dar a platit oameni sa o ascunda" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 11 Iulie 2015, ora 18:04