Producatorul francez de berete Laulhere, cu o traditie de 174 de ani, se lupta pentru supravietuire pe o piata invadata de importuri ieftine din China, India, Pakistan si Cehia, la doi ani dupa ce a fost salvat din faliment de o companie care produce imbracaminte pentru armata, transmite Bloomberg.
Laulhere a devenit recent ultimul producator francez de berete, dupa ce a cumparat, saptamana trecuta, singura companie rivala, Blancq-Olibet, infiintata in urma cu aproape 200 de ani.
Bereta este un simbol al Frantei
Bereta, unul dintre simbolurile traditionale ale Frantei, risca sa devina un produs exclusiv de import, subliniind problemele de competitivitate ale economiei franceze, care au contribuit la stagnarea economica din ultimii ani si la cresterea somajului la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.
Laulhere s-a alaturat curentului pentru promovarea produselor "Fabricat in Franta" (Made in France), pe masura ce beretele de import acapareaza o cota tot mai mare dintr-o piata in scadere. Pe site-ul Laulhere troneaza sloganul "Pentru noi, inseamna inca ceva".
"Exista berete, si apoi exista berete", subliniaza Mark Saunders, director de vanzari la Laulhere si irlandez care traieste in Franta de mai bine de 20 de ani.
"Daca nu vrei sa mirosi ca o soseta atunci cand porti o bereta uda, numai beretele noastre traditionale franceze nu retin odorurile. Astfel de mici detalii fac diferenta", noteaza reprezentantul companiei franceze.
Laulhere a fost... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:37
Franta intentioneaza sa propuna in octombrie liderilor UE introducerea de reglementari si reguli fiscale la nivel comunitar pentru companiile americane de Internet cu activitati in Europa.
Executivul de la Paris a cerut Comisiei Europene sa prezinte pana in primavara propuneri pentru "stabilirea unui regim de taxe privind companiile din sectorul digital, care sa asigure ca profiturile obtinute pe piata europeana sunt taxate, iar veniturile distribuite statelor membre, legand baza de taxare cu locul in care a fost obtinut profitul", se arata intr-un document obtinut de cotidianul american Wall Street Jornal.
De asemenea, Franta vrea sa reglementeze principalele platforme de Internet si continut digital - intre care Google, Apple, Amazon si Facebook. Noile reguli ar trebui sa ajute la formarea unor concurenti europeni pentru gigantii americani de Internet, a declarat ministrul Tehnologiei din Franta, Fleur Pellerin.
"Nu vrem sa reglementam Internetul. Vrem sa reglementam un numar restrans de platforme de Internet, care in prezent blocheaza inovatia. Situatia actuala face dificila formarea unor 'campioni' europeni cu prezenta globala", a spus Pellerin.
Ministrul francez va gazdui o reuniune informala cu omologii sai din mai multe tari europene saptamana urmatoare pentru a prezenta planul Frantei si pentru a atrage sprijin inaintea intalnirii tuturor reprezentantilor tarilor UE la Bruxelles in octombrie.
Guvernele europene sunt tot mai ingrijorate de forta... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:53
Lideri influenti din mediul de afaceri francez i-au transmis presedintelui Francois Hollande sa faca ordine in zona finantelor publice prin reducerea cheltuielilor statului, sa nu mai "suprataxeze" companiile si sa adopte o politica economica mai previzibila.
Intr-o intalnire cu ministrul Finantelor, Pierre Moscovici, oamenii de afaceri francezi au acuzat guvernul ca impune taxe prea mari asupra companiilor si ca politicile economice merg "in zig-zag", transmite Bloomberg.
Moscovici a calificat atacul drept "neelegant" si "facil".
Liderii businessului francez i-au transmis lui Hollande ca trebuie sa renunte la schimbarile constante de reglementare si sa se concentreze pe reducerea cheltuielilor statului inainte de aparitia constrangerilor presupuse de urmatoarele alegeri.
"In Franta, problema reala este statul. Statul trebuie sa reduca cheltuielile publice si sa aduca afacerile in centrul preocuparilor francezilor. Ar trebui sa-si vada de treaba, nu sa ne spuna noua ce sa facem", a declarat directorul general al grupului petrolier Total, Christophe de Margerie.
Remarcile sefului Total, a treia mare companie petroliera din Europa, reflecta frustrarile mediului de afaceri francez, care trebuie sa faca fata celui de-al treilea an consecutiv de stagnare economica sau recesiune.
Hollande, sustinut de partidul Socialist, incearca sa gaseasca un echilibru intre necesitatile mediului de afaceri si masurile cerute de majoritatea parlamentara de stanga, care... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 10:30
Compania americana Titan International a refuzat achizitionarea uzinei de cauciucuri Goodyear din nordul Frantei sub motivul ca angajatii acesteia "nu muncesc decat trei ore" zilnic.
Afirmatia a fost facuta intr-o scrisoare a directorului executiv al Titan International catre guvernul de la Paris. Ministrul francez pentru redresarea productiei, Arnaud Montebourg, a refuzat sa comenteze pe marginea scrisorii, declarand doar ca nu vrea sa afecteze interesele Frantei, transmite AFP, citata de Agerpres.
"Am vizitat de mai multe ori uzina. Angajatii francezi primesc salarii mari, dar nu lucreaza decat trei ore. Au o ora pentru pauze si pentru masa, discuta alte trei ore si muncesc trei", sustine Maurice M. Taylor in scrisoarea publicata de cotidianul Les Echos.
"Le-am spus in fata sindicalistilor francezi. Mi-au raspuns ca asa e in Franta!", adauga Taylor.
Scrisoarea, datata 8 februarie, se constituie in raspunsul la cea trimisa la 31 ianuarie de ministrul francez, prin care solicita Titan inceperea de discutii pentru preluarea uzinei Goodyear de la Amiens, amenintata cu inchiderea. Aproape 1.200 de angajati si-ar pierde locurile de munca prin inchiderea uzinei.
"Ne credeti atat de prosti?", a raspuns Taylor. "Titan va cumpara un fabricant de pneuri chinez sau indian, va plati mai putin de un euro salariu si va exporta toate cauciucurile de care are nevoie Franta", pentru ca "fermierul francez are nevoie de cauciucuri ieftine si nu ii pasa daca acestea vin din... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 11:23
Guvernul francez ar putea prelua o participatie minoritara la rafinaria Petroplus Holding Petti-Couronne, a declarat ministrul Industriei Arnaud Montegourg.
"Anticipam mai multe oferte de preluare a unitatii Petit-Couronne. Este o rafinarie aflata pe pierdere, astfel ca investitorul ar trebui sa intre in parteneriat cu statul", a afirmat Montebourg la postul de radio RTL, potrivit Bloomberg.
Termenul de inaintare a ofertelor, stabilit de tribunalul din Rouen, expira miercuri dupa-amiaza. Rafinaria a intrat in administrare speciala in ianuarie 2012, dupa ce Petroplus si-a declarat insolventa. Petit-Couronne este cea de-a patra rafinarie europeana care a suspendat operatiunile in ultimii doi ani din cauza scaderii profiturilor din industrie.
Sindicatele franceze incearca sa evite inchiderea rafinariei in timp ce grupul de lobby al industriei petroliere din Franta nu a intervenit. Unitatea are 470 de angajati.
"Preluarea unei rafinarii de aceasta marime necesita doua lucruri: multi bani si petrol. Este in interesul tarilor producatoare de petrol precum Libia, care doresc sa fie prezente pe piata europeana, sa existe rafinarii aproape de huburile de distributie", a afirmat Montebourg.
In ce va consta interventia guvernamentala
Guvernul este dispus astfel sa-si asume un rol de investitor minoritar pentru a furniza capitalul substantial necesar pentru a aduce rafinaria pe profit, a spus oficialul francez.
"Am prefera sa ne mentinem capacitatea de rafinare,... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 15:14
Pilonii economiei franceze, multinationale prezente, de altfel, si pe piata din Romania, au recuperat o parte din scaderile inregistrate in 2011, potrivit unei analize Noble Securities.
Air France, Group Societe Generale, Accor si Carrefour se numara printre companiile care au pus umerii la redresarea bursei de la Paris.
Air France-KLM Group, cea mai mare companie aeriana din Europa ca trafic de pasageri, a inregistrat o scadere de aproximativ 71% a cotatiilor actiunilor sale in 2011, de la nivelul de 13,7 euro per actiune la inceputul anului, la cel de 3,9 euro la finele perioadei. De la acest nivel, pe parcursul anului 2012, valoarea actiunilor a crescut cu peste 75%, incheind anul trecut cu o corectie catre nivelul de 7 euro pentru o actiune, potrivit lui Victor Safta, director general Noble Securities.
In 2012, compania a aplicat masuri exigente de restructurare si eficientizare, reusind in acelasi timp sa creasca gradul de ocupare a avioanelor sale si numarul de pasageri din Europa.
Actiunile Accor, cel mai mare operator hotelier din Europa, au scazut in 2011 cu circa 41,5%, respectiv de la 33,38 euro per actiune la inceputul anului, la 19,48 euro la sfarsitul acestuia. Anul trecut valoarea acestora a inregistrat o crestere, iar la finele perioadei s-a apropiat de 27 euro, marcand astfel o apreciere de cca 35,5% per ansamblul anului 2012.
Accor, care detine branduri hoteliere precum Sofitel, Pullman, Novotel sau Ibis, a anuntat pentru urmatorii ani... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 16:32
Un numar semnificativ de companii franceze ar putea intra in faliment in toamna ca urmare a lipsei de comenzi, a declarat presedintele organizatiei patronale MEDEF, Laurence Parisot, citat de AFP.
"Fluxurile de numerar ale companiilor sunt intotdeauna sub presiune in timpul verii, iar portofoliul de comenzi nu este suficient completat", ceea ce va face si mai dificila situatia multor companii, a spus Parisot, prezent la o emisiune TV.
Numarul cererilor de insolventa ar putea fi "semnficativ", chiar "masiv", putand fi afectate "intreprinderi mici si medii", a avertizat presedintele MEDEF.
"Vrem sa tragem un semnal de alarma. In ultimii zece ani, situatia a devenit mai grava in fiecare an", a spus Parisot, estimand ca in medie dispar anual 60.000 de firme in Franta.
Guvernul francez se intalneste luni si marti cu patronatele si sindicatele pentru o "conferinta sociala", primul test pentru metoda de guvernare sociala bazata pe consens a presedintelui Francois Hollande.
Reuniunea, care va fi deschisa de presedinte, reprezinta o oportunitate pentru prezentarea reformelor sociale pentru urmatorii doi ani, noteaza AFP. mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 11:01
Companiile franceze la care statul are actiuni au pierdut 124,3 miliarde euro in timpul guvernarii lui Nicolas Sarkozy, care a blocat concedierile pentru a reduce somajul, s-a opus majorarilor de tarife si a crescut taxele pentru a acoperi deficitul bugetar.
Grupuri precum Electricite de France, Air France-KLM sau France Telecom, proprietarul Orange, au avut performante mai slabe decat concurentii din alte tari in timpul mandatului lui Sarkozy, potrivit unei analize Bloomberg.
Valoarea participatiilor detinute de statul francez la companii listate la bursa a scazut cu 66% din 16 mai 2007, data investirii presedintelui Nicolas Sarkozy, in timp ce indicele CAC 40 al bursei de la Paris a coborat cu 48%.
Investitorii se asteapta la perpetuarea situatiei indiferent de rezultatul alegerilor din 22 aprilie - 6 mai, deoarece somajul este la maximul ultimilor 12 ani, iar puterea de cumparare a populatiei este o tema fundamentala a campaniei electorale.
"Statul va favoriza linistea sociala in defavoarea actionarilor minoritari. Nu aici vrei sa investesti. Nu cred ca statul cauta sa creeze valoare la aceste companii", comenteaza Alexandre Hezez, director de investitii la compania franceza Convictions Asset Management, care administreaza active de 681 milioane euro.
Statul nu da semne ca ar vrea sa reduca participatiile detinute la aceste companii
Valoarea totala a participatiilor guvernului francez la diverse companii, de la producatori de energie ca EDF, GDF Suez... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 17:01
Circa 50 de companii franceze prospecteaza piata din Romania, pentru a investi in domenii precum cel medical, energetic sau al mediului, iar cateva dintre acestea si-ar putea concretiza planurile pe termen mediu, potrivit Camerei Franceze de Comert si Industrie, citata de Mediafax."In ultimii doi ani au venit in Romania aproape 100 de companii franceze, interesate de relatii comerciale sau parteneriate locale, carora Camera de Comert si Industrie Franceza le-a acordat asistenta pentru a-si valida oportunitatea instalarii si pentru a-i ajuta in demersurile lor de prospectare.
Trendul este in favoarea investitorilor francezi in Romania, desi exista interes si din partea companiilor romane care vor sa investeasca in Franta.
In acest an a fost inregistrata o scadere de 30% a numarului de societati care prospecteaza piata romaneasca", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul executiv al camerei de comert, Daniela Apolozan.
Printre cei mai mari investitori francezi in Romania se numara grupurile Renault, Orange, Lafarge, BRD-Groupe Societe Generale, Groupama, Danone si Carrefour.
In ultimele luni au intrat pe piata romaneasca si companiile Bongrain, care a achizitionat pachetul majoritar al Delaco, si Axa, prin preluarea Omniasig Life.
"Vrem ca Franta sa ramana pe locul al treilea in topul partenerilor comerciali si al investitorilor straini in Romania.
In prezent, investitiile franceze in Romania sunt de circa sapte miliarde de euro, luand in calcul actualizarea... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 15:46