Situatia companiilor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic este verificata, dar se efectueaza controale si la PFA-uri sau la intreprinderi familiale, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"In cea mai mare parte mi-au fost confirmate asteptarile. Sunt, insa, si destule situatii din alta categorie. Sper sa reusesc sa scot odata si odata din amortire Inspectia Muncii sa iasa pe teren si sa faca aceste verificari.
Sunt si companii care au intrat in panica si urmeaza sa fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic. Exista mai multe verificari care se fac in continuu. Se fac verificari nu numai la firme, ci si la PFA-uri, la intreprinderi familiale.
Avem mai multe culoare pe care le verificam. Folosesc foarte mult si semnalele de la oameni care imi scriu, fara exagerare, cateva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe aceasta speta.
Saptamanal, am o situatie, dar repet in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Daca ne uitam la ce aveam de ales, intre un sistem ultra complex de verificare, am preferat sa folosesc o cale de munca. In cea mai mare parte sunt oameni corecti, dar mai avem si probleme", a spus Alexandru, la Europa FM.
Conform datelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, publicate luni, la nivel national se inregistrau 403.459 de... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 21:45
Nimeni nu isi mai spala singur masina in fata blocului, iar la spalatoriile auto sunt mai mereu cozi uriase. Prin urmare, o spalatorie auto poate fi o afacere de succes in 2020.
Antreprenorii care doresc sa deschida o spalatorie auto pot primi pana la 200.000 de lei in anul 2020 prin programul StartUp Nation.
Pot aplica pentru programul StartUp Nation toate firmele (SRL, SRL-D) infiintate dupa 30.01.2017, care nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale.
Sunt eligibile pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile societatile care nu au primit finantari prin StartUp Nation in 2017 sau 2018 sau care nu au asociati/actionari in firme care sa beneficiat de finantari in acesti ani.
Mai multe despre programul Start-Up Nation aici
Ce sa iei in calcul cand iti planifici afacerea
Pentru a deschide o spalatorie auto ai nevoie de:
- spatiu adecvat pentru o asemenea activitate,
- cunostinte necesare desfasurarii unei astfel de activitati,
- echipamente specifice: pompa de inalta presiune, rezervor apa, aspiratpr, generator etc.
Punctul de lucru este bine sa fie amplasat intr-o zona intens circulata, pentru a fi vizibil pentru potentialii clienti.
Daca acest lucru nu este posibil, trebuie sa iei in calcul publicitate prin panouri care sa-i directioneze catre spalatoria ta.
Un antreprenor care isi inscrie proiectul pentru deschiderea unei spalatorii auto cu fonduri europene nerambursabile trebuie sa detina o societate cu cod... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 15:01
Guvernul Romaniei poarta in prezent negocieri cu Comisia Europeana pentru ca o parte din efortul bugetar pentru plata somajului tehnic sa fie acoperit din fonduri europene, a declarat, luni, Ionel Danca, seful cancelariei premierului. El a spus ca somajul tehnic ar putea acoperi 1 mil. de angajati.
"In momentul de fata pentru somajul tehnic alocarea bugetara estimata de noi este de 4 miliarde de lei in conditiile in care alocarea ar putea acoperi pana la 1 milion de beneficiari. Suntem in discutii cu Comisia ca sa acopere o parte din efortul bugetar din fonduri europene", a precizat, luni, Ionel Danca, la Digi24.
Danca a mai anuntat ca cei care au fost disponibilizati si deci nu se califica pentru somajul tehnic vor primi un salariu minim brut pe economie, adica putin peste 2.200 de lei. Peste 200.000 de contracte de munca au fost suspendate in Romania la nivelul saptamanii trecute. Ministerul Muncii estimeaza ca numarul acestora ar putea urca pana la 400.000.
Seful cancelariei premierului a mai anuntat ca industria auto si alte industrii cheie pentru Romania vor beneficia de sprijin din partea Guvernului.
"Primul pachet de masuri are un efort (bugetar) de peste 2% din PIB, 30 de miliarde de euro, insa prin efectul de multiplicare efectul este de peste 100 de miliarde de lei", a mai precizat Danca, adaugand ca aproape 10 miliarde sunt returnari de la bugetul de stat catre companii prin rambursari de TVA, concedii medicale neplatite si alte returnari.
Danca a... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 22:33
Poate parea un drum dificil cel al accesarii fondurilor europene. In ciuda acuzatiilor de coruptie care exista in aceasta zona si in ciuda esecurilor unor oameni, acest munte al finantarii europene nu este atat de greu de escaladat.
Pentru a putea obtine fonduri nerambursabile, trebuie in primul rand sa identificati nevoia investitiei si sa intelegeti si sustineti foarte bine ideea de proiect.
Se porneste de la ce vreti sa faceti, pentru ce va trebuie banii, care este cererea pentru serviciile si produsele pe care urmeaza sa le obtineti.
De asemenea, trebuie sa va faceti un calcul clar si realist tinand cont de faptul ca toti beneficiarii au nevoie de o suma disponibila pentru inceperea si derularea proiectului, pana cand isi primesc banii inapoi, dar si de faptul ca uneori pot aparea intarzieri la plati.
Totodata, beneficiarul trebuie sa ia in considerare si eventuale costuri neprevazute.
In general, TVA-ul este cheltuiala neeligibila, prin urmare asigurati-va ca veti dispune si de suma necesara pentru plata acestuia.
Verificati intodeauna tipul intreprinderii eligibile (microintreprindere, intreprindere mica, mijlocie sau mare) si eligibilitatea tipului de activitate pentru care se solicita finantare (conform cod CAEN).
Apoi, verificati eligibilitatea din toate cele trei perspective: beneficiar, proiect, cheltuieli.
Desi nu este intotdeauna o cheltuiala eligibila, luati in calcul si serviciile auditorului financiar, care va auditeaza proiectul.... mai mult
Joi, 27 August 2015, ora 10:16
La inceputul lunii octombrie se implineste un an de cand am scris editorialul intitulat "Strategia folosita de Comisia Europena pentru a cere inapoi fondurile acordate", timp in care am cunoscut multi beneficiari acuzati de Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (actuala Agentie pentru Finantarea Investitiilor Rurale) ca au creat in mod artificial conditii pentru obtinerea finantarii si am pledat cauzele acestor oameni in fata instantelor de judecata.
Am decis sa scriu acest nou editorial, care se vrea a fi un "follow-up" la cel de anul trecut, pentru ca am observat ca "valul" rezilierii contractelor de finantare si al obligarii beneficiarilor la restituirea fondurilor nerambursabile, nu doar ca nu a trecut, ci a devenit, parca, si mai puternic.
In contextul in care auzim peste tot ca Romania nu reuseste sa absoarba decat o foarte mica parte din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, situatia oamenilor de buna credinta, care au crezut in sansa unor proiecte finantate din fonduri nerambursabile si care sunt pusi acum sa restituie banii primiti, apare cu atat mai incredibila.
Poate ca nu toata lumea stie, insa un proiect cu finantare europeana presupune, in mod obligatoriu, ca o parte din suma necesara pentru realizarea proiectului sa fie asigurata din fondurile proprii ale beneficiarului.
Or, pentru cei mai multi dintre beneficiari, contributia proprie la finantarea proiectului a fost asigurata cu mari eforturi, de cele mai multe ori prin... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 08:03
1Familia omului de afaceri ialomitean Corneliu Dragomir a obtinut 26,3 milioane de lei (6 milioane de euro) pentru ridicarea Centrului de afaceri Hamilton, pe un teren pe care il detine langa combinatul chimic de la Slobozia. Firma constructoare care a castigat contractul de constructie este una spaniola.
Frima prin care familia Dragomir a accesat cele 6 milioane de euro pentru Centrul de afaceri Hamilton este OCH LOGISTIC AG SRL. Actionar unic este sotia, Cleopatra Dragomir (46 de ani).
Contractul de 6 milioane de euro, cat costa ridicarea Centrului de afaceri Hamilton a fost castigat de firma spaniola Viales Y Obras Publicas SA. Constructia va fi ridicata pe terenul de langa Combinatul Chimic Slobozia, detinut de firma familiei Dragomir, OCH LOGISTIC AG.
Cifra de afaceri de milioane, profit de cateva sute de euro
Atribuirea contractului a fost facuta in conditiile in care se mentioneaza "posibilitatea modificarii duratei contractului in functie de necesitatile care vor aparea (actele aditionale ale contractului de finantare sau notificari care duc la variatii de activitati".
Valoarea totala a lucrarilor era estimata la 30,4 milioane de lei (7 milioane de euro), fara TVA, dar in cele din urma, valoarea finala a fost mai mica cu un milion de euro.
Firma are ca obiect de activitate "consultanta pentru afaceri si management". Este o companie cu cifra de afaceri medie si cu profit mic. De exemplu, in 2012, la o cifra de afaceri de 1,7 milioane de euro,... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 15:45
Ministerul Muncii, autoritatea de management a Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), a atribuit un contract de peste 5,9 milioane de lei (1,34 milioane de euro) unei firme italiene pentru "asigurarea sprijinului necesar beneficiarilor POSDRU pentru gestionarea eficienta si eficace a proiectelor pe care le implementeaza".
Practic, italienii de la Lattanzio Associati Public Sector vor organiza sesiuni de formare si tutorat pentru administratii si autoritatile locale care au luat fonduri europene sa gestioneze banii europeni.
Contractul a fost atribuit prin licitatie deschisa, fara a se organiza o licitatie electronica. La licitatie au participat 8 companii, insa doar 2 oferte au fost admise. Criteriul luat in calcul pentru atribuirea contractului a fost pretul cel mai scazut.
Compania italiana, specializata pe consultanta pentru administratiile publice potrivit informatiilor postate pe site-ul de prezentare, a subcontractat deja o parte din acest contract catre Ernst & Young. Practic, E&Y a primit aproape 19 procente din valoarea totala a proiectului, adica in jur de 1,1 milioane de lei (253.000 de euro) pentru desfasurarea sesiunilor de formare si a celor de tutorat.
Si expertii BEI sar in ajutorul Romaniei, pe bani grei
Nu este prima "miscare" de acest gen din partea autoritatilor de management. In incercarea disperata de a ajunge la o rata de absorbtie record pana la finalul lui 2015, se recurge si la ultimele solutii:... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 13:37
Romania risca sa piarda 2,5 miliarde de euro pentru Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), program ce se adreseaza cu predilectie companiilor.
Autoritatile de la Bruxelles iau in calcul suspendarea programului, fiind nemultumite de modul in care s-a incercat rezolvarea problemelor din acest sistem.
Programul structural este in faza de presuspendare inca din 2010. Practic, de atunci Romania nu a mai primit "un euro" pentru proiectele depuse pe POS CCE.
"Nu am primit aceste dovezi inca. Daca programul este supendat, nu inseamna pierderi de bani sau ca programul este finalizat. Inseamna ca e o alta avertizare si Romania trebuie sa indeplineasca conditiile pentru ca platile sa se reia", a declarat Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant al comisarului european pentru politica regionala, citata de Digi24.
Suspendarea POS CCE inseamna o noua gaura in bugetul de stat
Totusi, si o eventuala suspendare ar putea crea serioase probleme autoritatilor de la Bucurestui care asteptau o deblocare a fondurilor pe acest program in aceasta luna. Dupa presuspendarea programului, Ministerul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, condus de Maria Grapini, a asigurat finantarea proiectelor aflate in derulare din trezoreria statului.
Romania a platit in primul trimestru 90 milioane euro pentru proiectele din cadrul programului POS CCE in primul trimestru al anului, iar in 2012 s-au platit circa 20 de milioane de euro. In situatia in care fondurile... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:50
Autoritatile "tureaza" motoarele pe ultima suta de metri pentru a absorbi fonduri europene de 6 miliarde de euro pana la finalul acestui an. Bruxelles-ul a deblocat finantarea pe cele mai importante programe operationale: POSDRU, POS Transporturi si POS Mediu. Totusi, mai avem un program suspendat din 2010: POS CCE, programul care se adreseaza cu predilectie mediului privat.
Uniunea Europeana nu a mai platit "niciun euro" pentru POS CCE din 2010, acesta fiind si programul cu cea mai scazuta rata de aborbtie. Potrivit unor surse apropiate Ambasadei Romaniei de la Bruxelles citate de Mediafax, oficialii Comisiei Europene nu vor deblocarea platilor pe POS CCE din cauza neregulilor prea mare descoperite si care nu s-au corectat in perioada presuspendarii.
Totusi, POS CCE este singurul program operational orientat in mod direct catre mediul privat. Practic, pentru celelalte programe precum POSDRU sau POS Transporturi banii pot fi accesati de autoritati si apoi ajung la companii.
Totusi, desi companiile nu au avut la dispozitie foarte multe linii de finantare europeana, daca ar fi sa analizam rata de absorbtie putem spune ca oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa acceseze banii europeni.
Problema nu este lipsa de interes a mediului privat, ci organizarea
Specialistii contactati de Business24 dezmint aceasta ipoteza si explica faptul rata scazuta de absorbtie este determinata de probleme din sistem, sau de lipsa de informare.
"Banii adresati companiilor au... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:43