Loteria Romana si Imprimeria sunt primele doua companii pe care statul propune sa fie include in Fondul Suveran de Investitii si Dezvoltare (FSID), reiese dintr-un proiect de act normativ publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Pentru a se crea cadrul legal astfel incat CN Loteria Romana S.A. si C.N. Imprimeria S.A. sa poata intra in proprietatea privata a unui fond la data inregistrarii acestuia la Registrul Comertului, prin aportarea actiunilor statului la cele doua companii la capitalul social al fondului, este necesara o interventie legislativa la nivel primar. Intrarea celor doua companii in proprietatea privata a unui fond presupune o serie de demersuri premergatoare a caror durata este influentata in mod direct de crearea unui cadru legislativ adecvat.
Modificarea actualului cadru legislativ este necesar a fi facuta anterior infiintarii unui asemenea fond, tinand cont de perioada necesara pentru asigurarea conditiilor ca fondul sa devina functional si sa-si indeplineasca scopul de dezvoltare si finantare de proiecte de investitii rentabile si sustenabile, in diverse sectoare economice, singur sau impreuna cu alti investitori institutionali sau privati, inclusiv prin participarea in parteneriate public-private, in vederea obtinerii de profit, estimata la circa 18 luni", prevede un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), publicat de MFP.
Citeste si: USR, despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii: Noaptea, ca hotii, PSD pregateste... mai mult
Duminica, 03 Martie 2019, ora 10:07
Senatorii au adoptat, in plenul de miercuri, proiectul de lege care prevede infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI).
Initiativa legislativa a primit 72 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si o abtinere si urmeaza sa ajunga in Camerei Deputatilor, care este for decizional pe acest proiect de lege.
Proiectul a fost adoptat cu mai multe amendamente propuse de Guvern.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a afirmat, marti, ca amendamentele depuse la initiativa legislativa pentru infiintarea FSDI vin in urma unor subiecte discutate cu Comisia Europeana.
"Amendamentele vizeaza in special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene, cu cei de la Eurostat si asupra carora cei de la Eurostat au spus ca sunt acceptabile si vor face ca acest instrument sa fie considerat in afara bugetului, ceea ce este foarte important. Amendamentele vizeaza in special modul in care statul desemneaza in Consiliul de supraveghere reprezentantii sai. Aici s-a stabilit clar sa nu fie mai mult de doi reprezentanti din partea statului in Consiliul de supraveghere", a spus Teodorovici, citat de Mediafax.
El a mai precizat ca in acest fond vor fi numai companiile profitabile.
"Un alt element important este acela legat de faptul ca Fondul trebuie sa fie cel care sa decida vizavi de vanzarea unui pachet de actiuni la acele companii care sunt parte din Fond, si nu statul, ceea ce este o abordare normala si logica. Oricum, Fondul este... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 16:35
Eurostat a cerut Guvernului ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) sa nu beneficieze de garantii guvernamentale sau alt sprijin oferit de stat, chiar daca asta inseamna ca statul poate pierde majoritatea la companiile de stat.
Forul european vrea si asigurarea autonomiei de decizie a Fondului si eliminarea prevederilor care duc la interventia sau controlul statului, scrie Profit.ro.
Numarul companiilor de stat incluse in FSDI ar putea fi, prin urmare, redus drastic, la solicitarea Guvernului.
Proiectul FSDI a fost demarat de Mihai Tudose in perioada cand acesta era ministru al Economiei in Guvernul Grindeanu, acesta fiind si unul din motivele pentru care coalitia si-a justificat motiunea de cenzura. Proiectul nu s-a materializat nici macar atunci cand Mihai Tudose a preluat conducerea guvernului. Prin urmare, PSD a incercat introducerea acestuia in Parlament sub forma de proiect de lege, printre ai carui semnatari se numara chiar liderul PSD, Liviu Dragnea. La acea vreme, Tudose a ales sa trimita proiectul pentru aviz la Eurostat, in loc de a-l aproba pe loc.
Noua varianta a proiectului include 89 de companii, de la numarul initial de doar 27, iar veniturile din privatizare la capitalul social al Fondului au fost majorate de la 1,85 de miliarde de lei la 9 miliarde. Aceasta noua versiune a fost avizata marti de comisiile de specialitate, iar miercuri va merge la vot in Senat.
FSDI ar trebui infiintat ca societate cu activitate de intermediere... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2018, ora 22:10
USR acuza coalitia de guvernare PSD-ALDE ca "pregateste un jaf masiv din companiile de stat prin infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) ".
Intr-un comunicat remis Ziare.com, USR precizeaza ca FSDI "nu va aduce fonduri suplimentare statului roman pentru proiecte de investitii", ci "va costa statul roman, pe langa companiile de stat pe care le pune in capitalul acestui fond, suma de 1,85 de miliarde de lei (dintre care 50 de milioane trebuie platite anul acesta) ".
"Un fond de investitii este un instrument util in momentul in care avem un excedent de fonduri, nu un deficit cum este cazul Romaniei. Este util ca vehicul prin care sa gestionam economisirile noastre. Statul roman, insa, nu doar ca nu economiseste, dar de 27 de ani, de cand exista ca stat democratic, a fost pe deficit. Nu a economisit nimic, ci s-a imprumutat anual, iar anul acesta intr-o portie semnificativ mai mare decat anii precedenti", explica deputatul USR Claudiu Nasui.
In comunicatul USR se arata ca infiintarea acestui Fond "indeplineste trei scopuri":
"Primul este sa introduca un nou strat de birocratie si sa accentueze lipsa de transparenta in gestiunea companiilor de stat. Gestiunea celor mai valoroase companii de stat urmeaza a fi facuta de conducerea FSDI, care va fi stabilita politic, fara respectarea principiilor de guvernanta corporativa stabilite prin Legea 111 din 2016.
Al doilea obiectiv este sa permita o infuzie de lichiditati prin imprumuturile pe care... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 19:31
Proiectul de lege pentru infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) a fost finalizat si lansat miercuri noapte in dezbatere publica de Ministerul Finantelor, institutia care va supraveghea Fondul.
Acesta va cuprinde 27 de participatii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabila de circa 45 miliarde de lei (10 miliarde de euro).
Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.
Proiectul a fost elaborat impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei si Ministerului Muncii, precum si cu consultarea reprezentantilor din alte institutii publice, in cadrul unui grup de lucru si a unei comisii interministeriale aprobate de Guvern.
Citeste si Fondul Suveran in 5 linii directoare
Statul roman va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI.
Capitalul social al Fondului va fi format din aport in natura, reprezentat de pachetele de actiuni, si din aport in numerar de 1,85 miliarde de lei, din care o suma de 50 milioane de lei va fi varsata la constituire, in 2017.
Companiile incluse in fond sunt:
Engie Romania (la care statul roman detine 34% din actiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie Romania (31,82%), Biofarm... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 07:47
Subiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) prins in schema programului de guvernare a tinut capul de afis pentru numeroase publicatii de specialitate si analisti la inceputul anului, cu opinii si concluzii diverse sau polarizate.
Din capul locului, urmatoarele randuri nu sunt pentru a reanaliza oportunitatea, din punct de vedere strict economic; exista numeroase resurse foarte valoroase disponibile online, in acest sens.
FSDI este, conform ultimelor declaratii aparute in spatiul public, pe ultima turnanta pentru a fi inclus pe agenda dezbaterilor parlamentare de la inceputul acestei sesiuni de toamna (septembrie/octombrie).
5 linii directoare
Practic, prin forma draftului FSDI putem previziona un succes rasunator si o carte de vizita pozitiva pentru actuala guvernare sau inca un pas gresit de tango comunicational ce va mai pune inca o stampila de incalceala, nesiguranta institutionala sau gandire pe termen scurt.
Actuala guvernare are o misiune dificila, in acest sens, tocmai pentru ca, din toate proiectele majore, la nivel inter-ministerial, FSDI (alaturi de Legea Preventiei, Stimularea Fiscala a Agriculturii si reformele propuse in programul de guvernare) este de departe "the crown jewel", in ceea ce priveste pozitionarea Romaniei pe harta relevantei regionale.
De aceea, ministerele implicate ar trebui sa tina cont de 5 linii directoare:
1. Realitatea economica romaneasca. Exista, la nivel global, numeroase exemple de Asa, Da! sau... mai mult
Luni, 28 August 2017, ora 11:44
Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va fi gestionat de Ministerul de Finante, iar ministerele care au administrat pana acum companiile din cadrul fondului vor pastra anumite competente legate de coordonare, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.
"Prin programul de guvernare, unul din obiectivele strategice este fondul suveran de investitii, important pentru dezvoltarea economica a Romaniei, care va fi un motor economic de dezvoltare.
Din punctul meu de vedere, toate companiile, nu doar din domeniul energiei, pentru ca vorbim de un fond de investitii la nivel general, toate companiile care sunt pe profit, care au capitalizare puternica din orice domeniu, ar trebui sa fie in acest fond, aceasta in functie de comunicarea pe care o vom avea cu Comisia Europeana si in functie de deciziile privind competitia, sa nu cream probleme", a spus ministrul, luni, la conferinta Focus Energetic.
El a aratat ca in sedinta de guvern de vineri s-a prezentat acest fond in prima lectura, urmand ca Executivul sa ceara punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la acest proiect.
"Fondul suveran, pentru ca este un fond de investitii, trebuie sa fie la Ministerul de Finante, pentru ca Ministerul de Finante trebuie sa gestioneze acesti bani. In general, toate activele, tot patrimoniul statului roman se gestioneaza de Ministerul de Finante, ca urmare ar trebui sa fie la Ministerul de Finante", a raspuns Petcu, intrebat cine va gestiona fondul.
Totodata, acesta a... mai mult
Luni, 03 Iulie 2017, ora 13:54
Se discuta in aceste zile din ce in ce mai intens despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FDSI) al Romaniei, despre necesitatea si modalitatea de structurare si functionare a lui. Subiectul a fost lansat inca din campania electorala, iar acum multi asteapta cate ceva de la acest fond.
Unii se gandesc ca el va face "marete, din nou", niste companii de stat, altii ca va masca ineficientele acestor companii sau ca fondul este doar un instrument de a scoate in afara bilantului statului niste deficite si datorii viitoare, scrie consultantul financiar Cristian Tudorescu pentru Curs de Guvernare.
Mai nou, se vehiculeaza varianta de a avea doua astfel de fonduri, cu domenii de actiune diferite, insa intrebarile de baza enumerate mai jos raman valabile.
Ideea de Fond Suveran suna bine atunci cand se citeaza exemplul Norvegiei. El exista acolo de cateva decenii, investeste si la nivel international, iar uneori devine un "buffer" in perioadele de criza sau de incetinire economica.
Vom reusi sa replicam miracolul norvegian? Ideile PNL si PSD ca sa avem si noi autostrazi si spitale
Insa atat geografic, cat si cultural, Romania este departe de Norvegia, iar acest exemplu este pur si simplu din alta liga.
Mai aproape de noi, Polonia a incercat crearea unui astfel de vehicul suveran. Fondul polonez isi propune sa incurajeze anumite domenii - cum ar fi sectorul energetic sau sprijinirea firmelor poloneze orientate catre export si extindere regionala. S-a... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 10:09