Calendarul de listari la bursa agreat cu Fondul Monetar International nu a fost modificat, astfel ca, in luna iunie, vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia (CEO), a declarat, joi, ministrul de resort, Constantin Nita, cu ocazia semnarii unui contract de finantare intre Complexul Oltenia si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
'Nu avem intarzieri in calendarul de listari, dar sa vedem ce spun consultantii. Toate trei listarile sunt prevazute pentru luna iunie', a spus ministrul.
La randul sau, directorul general al CEO, Laurentiu Ciurel, a precizat ca singurul lucru care ar putea intarzia listarea companiei pe care o reprezinta este majorarea capitalului social cu valoarea unor terenuri cu suprafete mari, care ar putea duce la cresterea cu 2-3 procente a participatiei statului.
'Este posibil sa avem o reactie in instanta din partea celuilalt actionar, Fondul Proprietatea. Suprafetele sunt foarte mari, iar valoarea lor este de sute de milioane de dolari, astfel ca ar putea influenta cu 2-3% structura actionariatului', a spus Ciurel.
Nita declara anterior ca CEO va fi listata in octombrie
In urma cu doua saptamani, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Oltenia, in octombrie.
Tot atunci, Ciurel spunea ca a solicitat listarea companiei pe care o conduce in octombrie, pentru a nu fi cotata pe piata de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:41
Companiile romanesti au sanse mult mai mari sa se finanteze de la banci decat printr-o listare la Bursa de Valori, a declarat Codrin Matei, managing partner Investment Banking Division in cadrul Crosspoint.
"Nici inainte nu puteam vorbi despre o bursa in adevaratul sens al cuvantului, dar mai ales acum, dupa ce a izbucnit criza. Imaginea Bursei din Romania s-a stricat, iar cei implicati activ nu contribuie cu nimic la educarea financiara a populatiei, tocmai de aceea piata de capital este subdezvoltata", a explicat Codrin Matei.
Potrivit acestuia, nicio tara vecina Germaniei, inclusiv Romania, nu va putea beneficia de dobanzile practicate acolo, de exemplu, la creditele de consum.
"Nu cred ca putem vorbi de dobanzi prea mari sau prea mici la credite, fara sa ne raportam la riscul de tara si la inflatie. Multa lume tinde sa compare dobanzile pe care le practica bancile din tarile vestice, precum Germania, cu ceea ce se intampla pe piata autohtona.
Dar din pacate, in nicio tara vecina, inclusiv in Romania, nu vom putea beneficia de astfel de dobanzi, mai ales la creditele de consum, atata timp cat dobanda Bancii Centrale si inflatia vor fi la niveluri ce nu vor permite practicarea unor valori care sa ne determine sa spunem ca dobanzile la credite sunt mici", a mai afirmat Matei.
Acesta nu crede ca o companie romaneasca are nevoie de consultanta pentru a-si plasa economiile in depozite, in lei, la banci.
"In momentul in care am fost intrebat, am dat... mai mult
Luni, 06 Mai 2013, ora 12:45
Investitorii institutionali romani ar participa la ofertele de listare de companii din sectoarele cu reprezentativitate redusa pe bursa, precum IT, agricol, retail, alimentar, cu o capitalizare estimata free-float-ului de minim 15 milioane euro si care vand actiuni noi la un pret "atractiv".
Aceste criterii se regasesc intr-un studiu realizat de Bursa de Valori Bucuresti in randul administratorilor fondurilor de investitii, ai fondurilor private de pensii si firme de brokeraj.
Repondentii au afirmat ca ofertele pentru listare ar trebui derulate de companii solide financiar, cu perspective bune de crestere si care activeaza intr-un domeniu cu reprezentativitate redusa pe bursa de la Bucuresti, precum IT, agribusiness, retail, food&beverage, materiale, real-estate si telecom.
In plus, emitentul trebuie sa aiba o capitalizare estimata a free-float-ului de minim 15 milioane euro, intrucat sub acest prag compania ar putea deveni neinteresanta pentru investitorii institutionali, iar de acestia depinde succesul unei oferte. Free-float-ul ar trebuie sa fie de cel putin 25% - 30%.
O alta cerinta a investitorilor institutionali este ca cel putin 20-30% din actiunile scoase la vanzare sa fie destinate micilor investitori, astfel incat sa participe investitori cu profiluri diferite, dar si o lichiditate a actiunilor.
Totodata, compania nu ar trebui sa aiba o expunere prea ridicata a lichiditatilor sau investitii semnificative in afara obiectului principal de activitate,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:59
A devenit o obisnuinta ca rapoartele zilnice privind evolutia bursei de la Bucuresti sa fie caracterizate prin cuvinte precum "acalmie", "stagnare", "rulaj minim". Volumul tranzactiilor BVB este in jur de 2 milioane de euro pe zi, pe cand in Polonia, tara comparabila, ajunge la sute de milioane.
De ce se intampla acest lucru si cum se resfrange aceasta situatie asupra investitorilor, a explicat, intr-un interviu acordat Business24, brokerul Mihai Chisu, din cadrul companiei IFB Finwest.
Ce l-ati sfatui pe un investitor care nu se pricepe foarte bine ar vrea sa investeasca la Bursa?
Cand vine cineva sa investeasca la bursa o face pentru ca are un motiv. El priveste acolo investitia ca pe un plasament si are o sumedenie de motive pentru care isi exercita calitatea de investitor.
Bursa romaneasca este problema, pentru ca nu-i ofera suficient potential si suficienta oportunitate. Noi traim intr-o tara in care bursa nu-i bagata in seama.
Daca in alte tari rolul primordial al bursei este acela de a finanta economia, cum se intampla in Statele Unite sau Anglia, la noi finantarea economiei se face doar prin banci. In momentul de fata, economia noastra este blocata pentru ca bancile nu mai au bani sa finanteze.
Valoarea zilnica a tranzactiilor din Marea Britanie este de 6 miliarde de euro, in Germania este de 3,5 miliarde de euro, in Spania de 3 miliarde de euro, in Turcia este de aproape 1 miliard de euro.
In Romania facem 2 milioane! Nu exista grad de... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:37
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. a declarat joi ca Bursa trebuie sa devina un partener pentru afaceri si ca poate candva o sa scoata si vinaria lui pe bursa.
"Bursa, partenerul tau pentru finantare. Asa sa fie...Poate candva voi scoate la bursa si vinaria mea. Voi contribui si eu..voi gasi un partener pentru finantare", a spus Mugur Isarescu in cadrul conferintei "Finantarea prin bursa. Un impuls pentru economia nationala".
Potrivit guvernatorului BNR, Romania s-a obisnuit cu o inundatie de bani si e greu sa fii obisnuit asa, in timp ce, la ora actuala, alternativa pentru o dezvoltare la nivel macroeconomic a tarii o reprezinta piata de capital, fara sa fie neglijata absorbtia de fonduri europene.
In 2012 vor fi listate pachete de 15% prin oferta publica secundara pentru companiile Transelectrica, Transgaz, Romgaz, un pachet de 9,84% din actiunile Petrom, precum si pachete de 10% din actiuni ale companiilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica, prin oferta publica initiala.
"Cine sunt aceste companii (de stat, n.r.), ce potential de profit au, cine asigura managementul acestora? Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de curiozitate, ci vor avea un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase. Aceste companii vor trebui sa dea seama. Este un mare pas inainte in maniera in care vor functiona intreprinderile de stat. Problema este ca ele sa aiba si responsabilitate publica, asa cum unele au deja', a mentionat Isarescu. mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 15:05
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca avem o oportunitate sa recladim piata de capital din Romania. Radu Hanga, directorul BT Asset Management, sustine ca acest lucru se poate intampla, dar printr-un mesaj de sustinere din partea statului roman.
"Piata de capital va fi alimentata de investitii de portofolii, ce vor stimula sub diverse forme piata de capital, nu pledez pt o miscare brutala, nu ar fi posibil, dar de multe ori a te grabi incet e o treaba buna si avem o fereastra mare de oportunitate sa recladim piata de capital, nu in sensul unui joc bursier.
Bursa si piata de capital trebuie sa se dovedeasca in permanenta o alternativa valabila intre capitalizarea si finantarea companiilor, contribuind la cresterea si dezvoltarea economica a Romaniei", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei "Finantarea pe Bursa, un impuls pentru economia nationala".
Radu Hanga, directorul BT Asset Management, sustine ca Bursa se poate recladi, dar in primul rand printr-un mesaj de sustinere din partea statului roman.
In stadiul actual cel mai important lucru este ca statul sa continue procesul de listare a companiilor importante din portofoliul sau, si asta din cel putin doua motive.
"In primul rand listarea ar aduce companiile de stat in zona publica, in zona in care trebuie sa raporteze periodic in fata actionarilor, iar aceasta va duce pe termen lung la cresterea transparentei si imbunatatirea performantelor.
Imbunatatirea performantei... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 13:19
Decalajul dintre piata romaneasca de capital si bursele din regiune poate fi recuperat relativ repede daca operatorii bursei locale se concentreaza pe eforturile de crestere a ofertei de produse, a declarat marti presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, potrivit NewsIn.
In prezent, exista cerere in special din partea fondurilor de pensii, care dispun de sume nu foarte impresionante, dar care vor colecta din ce in ce mai multe lichiditati, a apreciat Farmache.
El a explicat ca exista riscul ca fondurile de pensii sa ajunga sa finanteze companii straine "care s-au miscat mai inteligent decat firmele romanesti".
In privinta atractivitatii pe care o poate avea bursa, Farmache a spus ca "putem avea un soc pe partea de oferte", prin listarea companiilor de stat, dar si a celor private.
Stere Farmache sustine ca nevoia de finantare a statului in actualul context macroeconomic face foarte probabila vanzarea sau privatizarea unor participatii din economie, seful BVB sperand ca aceste procese sa fie realizate prin mecanismele Bursei.
Totodata, presedintele Bursei atrage atentia ca piata romaneasca de capital risca sa ramana in jurul actualelor niveluri de lichiditate daca nu va exista acest soc pe partea de oferta sau unul pe partea de cerere.
Pe de alta parte, potrivit lui Farmache, oferta de produse la Bursa de Valori Bucuresti poate fi stimulata si de readucerea la tranzactionare a unor companii de talia Dacia sau Romcim pe piata de capital din Romania, dar nu... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 11:50
Companiile care activeaza pe piata financiara romaneasca au primit de la actionarii straini injectii de capital de 323,66 milioane euro in iulie si august, de 4,3 ori mai mult decat in lunile similare din 2008, cand insumau 74,47 milioane euro, potrivit datelor ONRC.Aproape doua treimi (60,3%) din suma atrasa de companiile de pe piata financiara in iulie si august au reprezentat infuzii in firmele de asigurari. Reprezentantii asiguratorilor au atras atentia in ultima vreme ca firmele au nevoie de aporturi suplimentare de capital, cu care sa faca fata pierderilor semnificative, amplificate de criza financiara.
Cea mai mare injectie de capital a primit-o Groupama Asigurari - 175,4 milioane euro (in iulie) -, fiind urmata de Eureko Asigurari cu un aport total de 12,6 milioane euro (in august).
De asemenea, austriecii de la BCR Vienna Insurance Group au injectat, in august, 4,6 milioane euro in capitalul social al companiei, in timp ce Fata Asigurari si-a majorat, in iulie, capitalul social cu 2,53 milioane euro, potrivit datelor publicate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Bancpost - infuzie de 107,4 milioane euro
O majorare importanta de capital a fost facuta de Bancpost, in august, cand grecii de la EFG Eurobank au injectat 107,4 milioane euro. Bancpost a mai primit in acest an o infuzie de capital de 53,56 milioane euro (in martie).
Bancpost este singura banca ce si-a majorat capitalul social in lunile mentionate - iulie si august. In ce priveste... mai mult
Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 23:04
Companiile petroliere Lukoil si TNK-BP au in vedere cumpararea unei participatii in cadrul principalelor active din Ucraina ale companiei Regal Petroleum, listata la bursa din Londra, au declarat miercuri surse din industrie, apropiate situatiei, relateaza Reuters.Discutiile ar putea duce chiar la achizitia in intregime a companiei Regal, care valoreaza aproximativ 165 milioane dolari, conform pretului de tranzactionare a actiunilor la inchiderea sedintei bursiere de marti.Regal a anuntat anul trecut ca primeste oferte din partea partenerilor din industrie pentru preluarea unei participatii in campul de gaze naturale din Ucraina, in schimbul unui ajutor pentru finantarea dezvoltarii acestuia. Sursele au anuntat ca Regal nu a primit inca nicio oferta.Reprezentantii companiei Regal, care are afaceri si in Romania, au refuzat sa comenteze, in timp ce oficialii TNK-BP si Lukoil nu au fost disponibili imediat pentru comentarii. mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 16:02