Romania domina Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est, realizat de SeeNews, anul trecut numarul companiilor romanesti prezente in top fiind de 53, cu doua in plus fata de editia din 2012.
Firmele romanesti si-au consolidat pozitia si in ierarhia celor mai profitabile companii in Europa de Sud-Est, ocupand patru din primele cinci locuri. Insa, Romania a avut si cel mai mare numar de reprezentanti in clasamentul companiilor cu cele mai mari pierderi, informeaza revista Business Review, potrivit Agerpres.
Compania petroliera OMV Petrom si-a pastrat in 2013, pentru al saptelea an la rand, titlul de cea mai mare companie din Europa de Sud Est, cu un profit net de 1,08 miliarde de euro, in pofida unei usoare scaderi a veniturilor pana la 4,27 miliarde de euro. De altfel, companiile din sectorul petrolului si gazelor naturale continua sa domine acest clasament, 29 de firme din acest sector (cu una mai mult decat anul trecut) fiind incluse in top.
De asemenea, potrivit SeeNews, Banca Comerciala Romana, divizie a grupului austriac Erste Group, este cea mai mare banca din Europa de Sud Est pentru al patrulea an la rand, in pofida unei scaderi cu 10% a activelor, pana la 14,16 miliarde euro. In ceea ce priveste cea mai profitabila banca din SEE, locul este ocupat, din nou, de divizia din Romania a grupului bancar austriac Raiffeisen, cu un rezultat net de 107,7 milioane euro.
Romania este prezenta in Top 100 prin 22 de banci si 21 de companii de... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 15:55
Viacom va inregistra cele mai mari venituri dintre toate grupurile de televiziune cu plata, in acest an, in Europa, pe urmatoarele locuri in acest clasament situandu-se companiile Eurosport si Discovery, potrivit unui studiu al Digital TV Research.
Conform estimarilor din studiul Digital TV Research, citat de WorldScreen, Viacom va inregistra in acest an in Europa venituri de 749 milioane de dolari.
Pe locul al doilea in topul grupurilor internationale Pay-TV (cu plata, n.r.) care vor atrage cele mai mari venituri in Europa in acest an se situeaza Eurosport (651 milioane de dolari), pozitia a treia in clasament fiind ocupata de compania Discovery (620 milioane de dolari).
Studiul Digital TV Research include 225 de retele de televiziune internationale, care fac parte din 11 grupuri.
In acest studiu se mai spune ca este de asteptat ca Viacom sa ramana cel mai mare grup de televiziune la nivel european si in urmatorii ani. Conform studiului, veniturile Viacom vor ajunge la aproximativ 975 milioane de dolari in 2018, an in care compania va fi urmata tot de Eurosport (801 milioane de dolari) si Discovery (772 milioane de dolari).
Insa, pana in 2018, grupurile Discovery si Eurosport ar putea sa fuzioneze. In decembrie 2012, Discovery Communications a anuntat ca va prelua 20% din grupul Eurosport, detinut de compania media franceza TF1, pentru o suma de 170 de milioane de euro.
Piata de Pay TV va ajunge la 5,52 miliarde de dolari in 2018
Pe de alta parte,... mai mult
Sambata, 26 Octombrie 2013, ora 13:48
Diferenta dintre castigurile companiilor americane si cele europene a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, estimeaza un analist de la banca elvetiana UBS, potrivit caruia profiturile companiilor europene vor reveni la nivelul de dinaintea crizei in urmatorii trei ani, transmite CNBC.
Potrivit UBS, castigurile pe actiune pentru companiile europene sunt in prezent cu 25% sub nivelul de varf inregistrat in 2007, in timp ce in SUA sunt cu 20% peste nivelul din 2007.
"Urmeaza sa inregistram o crestere a profiturilor", a declarat Karen Olney, analist la UBS, referindu-se la actiunile europene.
Olney apreciaza ca firmele europene pot reveni la nivelele de profit inregistrat inaintea crizei pana in 2016, contrazicandu-i pe unii economisti mai pesimisti, care prognozeaza ca zona euro va inregistra o stagnare similara cu cea a Japoniei in anii 1990.
"Desi exista riscuri, noi credem ca acestea nu sunt asa de mari, cum apreciaza unii economisti", sustine Karen Olney.
UBS mizeaza, in acest an, pe o crestere de 3% a profitului companiilor din indicele Stoxx Europe 600, urmata de o crestere medie de 8% pentru 2014, 2015 si 2016.
Olney subliniaza ca, dupa 2010, companiile din Europa au inregistrat o crestere zero a castigurilor pe actiune, insa imbunatatirea mediului economic de pe continent ar putea da acestor companii capacitatea de a inregistra rezultate surprinzatoare. mai mult
Luni, 02 Septembrie 2013, ora 17:16
Aproape jumatate (45%) din directorii de companii din Europa de Vest vor sa-si reduca numarul de angajati in viitor, in timp ce, pe plan mondial, 40% din directori vor sa angajeze, potrivit unui studiu condus de firma de consultanta PwC si publicat luni.
Pe plan mondial, 23% din directorii de companii prevad o reducere a fortei de munca, iar 28% se asteapta ca numarul angajatilor sa ramana la fel, releva studiul citat, realizat in randul a peste 1.300 de directori din intreaga lume, conform AFP.
"Directorii generali din zona euro tind sa fie cei mai pesimisti, relativ putini dintre acestia intentionand sa angajeze in urmatorii ani, in timp ce trei sferturi din directorii din India sau Orientul Mijlociu sustin ca-si vor mari personalul in cursul anului 2013", subliniaza studiul.
India, urmata de China, este tara unde se fac cele mai multe angajari, in special in sectorul ingineriei si constructiilor, precum si cel al distributiei.
Pe plan mondial, un singur director din cinci considera ca economia se va imbunatati in cursul anului, iar 70% din ei incearca sa reduca in prezent costurile companiei.
"In pofida conjuncturii economice dificile, faptul ca firmele continua sa-si mareasca numarul de angajati este incurajator", observa Daniel Giffard-Bouvier, asociat specialist in relatii umane la PwC.
"Desi au avut tendinta de a actiona asupra personalului pentru a-si reduce costurile in trecut, numerosi directori generali gasesc acum solutii complementare pentru... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 16:12
Companiile din zona euro se confrunta cu o problema a datoriilor care risca sa prelungeasca recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar International intr-un raport cu privire la stabilitatea financiara mondiala.
FMI estimeaza ca aproximativ 20% din obligatiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile si ar putea forta firmele sa-si reduca dividendele sau sa-si vanda din active, transmite Bloomberg.
"Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile in perioada de boom a creditului, pe fondul estimarilor de profituri ridicate si a conditiilor relaxate de creditare. In prezent companiile se confrunta insa cu reducerea datoriilor intr-un context de cresterea economica redusa si dobanzi ridicate", se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, aceasta povara a datoriilor care presupune plata unor dobanzi mari impiedica firmele sa investeasca in proiecte profitabile care sa le permita sa-si reduca datoriile.
"In timp ce companiile mari si diversificate ar putea sa vanda din active (inclusiv din diviziile din strainatate) pentru a reduce gradul de indatorate, vanzarea unor active profitabile va afecta in mod negativ veniturile si profiturile. Mai mult, reducerea suplimentara a costurilor operationale, a dividendelor si a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa cresterii economice si increderii investitorilor", adauga FMI.
Avertismente suplimentare privind bulele speculative... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:33
Marile companii europene s-au orientat in ultimii ani catre sporirea rezervelor proprii pentru a rezista astfel unei noi recesiuni si au reusit sa economiseasca aproximativ 475 miliarde de dolari.
Companiile europene risca sa-si piarda competitivitatea cu aceasta ocazie in raport cu rivalii din Statele Unite, care ar putea obtine un avantaj prin achizitii si investitii oportune, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Rezervele cash detinute de 265 de companii din componenta indicelui Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene totalizeaza 475 miiliarde de dolari la finele anului trecut. Grupul analizat include marile companii europene care au raportat deja rezultatele financiare pe 2012, cu exceptia bancilor si companiilor de asigurari.
In 2002, aceleasi companii detineau rezerve de numai 136 miliarde de dolari, iar sumele raportate pentru finele lui 2012 sunt cu 14% mai ridicate decat la sfarsitul lui 2011, situatie care subliniaza ca marile corporatii din Europa au pus bani deoparte pentru vremuri grele.
Printre companiile din Europa care detin rezerve de numerar mai mari de 10 miliarde de dolari se numara Siemens (Germania), Vodafone (Marea Britanie) si Total (Franta), noteaza Bloomberg.
Strategia companiilor europene: Profit mai mare, investitii mai putine
Firmele europene, mai conservatoare decat cele americane
"Multe companii europene adopta o viziune conservatoare in privinta structurii de capital si mentin detineri semnificative de bani... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:55
Sute de mii de companii europene ar trebuie sa fie inchise din cauza datoriilor uriase, insa ele se agata cu disperare de solvabilitate, noteaza Financial Times.
Cotidianul britanic numeste situatia "ridicarea zombilor", deoarece aceste intreprinderi reusesc sa scape de faliment prin metode considerate anormale, care dauneaza cresterii economice, precum ajutoare guvernamentale, politici monetare mult prea lejere si reticentele creditorilor de a subscrie imprumuturi nesigure, in perioada de criza.
Alan Bloom, consilier la Ernst & Young sustine ca "principiul de baza al capitalismului, care stipuleaza ca unele companii care nu o duc prea bine trebuie sa intre in faliment, pentru a face loc altora noi si mai bune, este pe cale de a fi rescris", se arata in articolul publicat pe site.
Cititi mai multe despre Companiile zombi baga Europa in pamant pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 12:34
Profitul pe actiune (EPS) al unor companii din Europa a inregistrat o evolutie negativa in cel de-al doilea trimestru al acestui an, astfel ca analistii si-au redus pronuntat estimarile pentru restul anului.
48% dintre companiile listate la indicele Stoxx 600, care reflecta evolutia celor mai importante companii listate pe marile burse din Europa, au raportat venituri mai mici decat castigurile trimestriale anticipate, potrivit datelor de la Thomson Reuters, citate de Financial Times (FT).
"Mesajul este inca pesimist", a declarat Karen Olney, strateg de capitaluri proprii la UBS.
Restul de 47% companii pot confirma aceste estimari, in timp ce 5% au raportat estimari in conformitate cu consensul.
Acest lucru este in contrast puternic cu SUA, unde aproape trei sferturi din companii au confirmat estimarile in al doilea trimestru.
Estimarile consensuale privind profitul pe actiune (EPS) in acest an in Europa au scazut de la o crestere de 8% in luna ianuarie la un declin de 1%.
Pe parcursul ultimelor doua luni, ritmul retrogradarilor s-a accelerat in contextul in care criza datoriilor din zona euro si-a pus amprenta asupra cresterii economice in regiune.
Þarile de la periferia zonei euro au asistat la cele mai drastice reduceri ale estimarilor corporative. In Italia, estimarile din sectoare de companii pentru trimestrul urmator au scazut cu 12%, in timp ce prognozele pentru companii spaniole au fost revizuite in jos cu peste 22%.
Estimarile... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 11:09
Criza financiara determina reprezentantii marilor companii sa renunte la bancile si finantatorii locali si sa apeleze la institutiile financiare din SUA pentru imprumuturi.
Companiile europene au imprumutat 14,4 miliarde de euro (aproximativ 18 miliarde de dolari) ceea ce a determinat o dublare nivelului imprumuturilor acordate in 2011 care nu depasea 6,7 miliarde de euro, potrivit unui raport S&P citat de Wall Street Journal.
Ingrijorarile legate de situatia economica din Europa au crescut in ultima luna in special din cauza alegerilor din Grecia care au redeschis problema iesirii tarii din zona euro. Noile alegeri au fost stabilite pentru 17 iunie.
In timp, temerile legate de situatia precara a bancilor din Spania, a patra economie din zona euro s-au adancit. Vineri, guvernul Spaniei a anuntat nationalizarea efectiva a unuia dintre cei mai mari creditori ai tarii, Bankia din cauza creditelor neperformante.
"Mutarea" facuta de guvernul tarii ar fi starnit ingrijorarea investitorilor care considera ca revenirea sectorului bancar spaniol ar putea costa mai mult decat poate gestiona tara.
Unul dintre riscurile pe care companiile europene care se imprumuta in SUA trebuie sa si-l asume este acela ca in situatia in care nivelul imprumuturilor catre companii creste in SUA, se inregistreaza o scadere in Europa. Practic, companiile europene si-ar putea reduce optiunile de finantare, ceea ce ar determina si o crestere a costurilor.
Unele dintre cele mai mari... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 12:16