Avansul economiei nationale in prima parte a anului, cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013, este reflectat si de evolutia celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Analistii Tradeville sunt de parere ca recesiunea tehnica este de fapt "o pauza intr-un trend ascendent mai amplu".
Cifrele preliminare publicate de Institutul National de Statistica au aratat doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, echivalente cu definitia unei recesiuni tehnice. La nivel semestrial, insa, tabloul este mai putin sumbru, economia crescand cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013. In schimb, cifra de afaceri agregata a 26 dintre cele mai mari si mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, arata ca acestea au crescut cu aproximativ 3% fata de primul semestru din 2013, in timp ce profitul net agregat a crescut mai puternic, cu circa 5%.
"Astfel, putem interpreta trimestrele de contractie a economiei nationale drept o pauza intr-un trend ascendent mai amplu. Situatiile financiare ale celor 26 de companii analizate de noi sustin la nivel micro aceasta interpretare macro. Companiile analizate reflecta imaginea unei profitabilitati imbunatatite, in care peste jumatate din companii s-au bucurat de cresteri ale marjelor de profit, ceea nu se potriveste cu etapa de recesiune a ciclului economic, ci mai degraba cu mijlocul perioadei de expansiune. In plus, profiturile unor sectoare ciclice, cum ar fi fondurile de investitii sau... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 12:50
Instabilitatea politica din ultima perioada si vestea reintrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie din Romania ridica semne de intrebare cu privire la continuitatea programului de listare a Hidroelectrica SA. Majoritatea brokerilor contactati de Business24 vad sansele unei astfel de operatiuni aproape nule.
"Hidroelectrica nu se poate lista. Pana in momentul in care nu va reiesi din insolventa, sansele sunt nule. Nici un investitor rational nu ar cumpara actiunile unei companii aflate in insolventa", a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.
Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.
In viziunea brokerilor, este de neinteles motivul pentru care compania a fost scoasa din insolventa fara a avea toate procedurile terminate, cu sentinte definitive. "Nu stiu daca a fost cea mai buna varianta. Pare o solutie cam smechereasca care acum se plateste", a declarat pentru Business24 Adrian Manaila, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata si proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.
Compania ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.
Instabilitatea politica poate afecta piata de capital
Instabilitatea politica si riscul de a se schimba legile peste noapte creeaza, in momentul de fata,... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 12:49
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, va sustine, luni, o conferinta de presa privind oferta publica initiala Nuclearelectrica.
La conferinta vor mai participa seful Directiei Generale de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, si un reprezentant al Sindicatului de Intermediere.
Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica s-a incheiat cu succes, actiunile fiind suprasubscrise, atat pe transa investitorilor mici, cat si pe cea a investitorilor institutionali, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
"Subscrierile s-au incheiat astazi (vineri - n.r.) la ora 13.00 si la aceasta ora (13.45 - n.r.) inca se preiau ordinele pentru a fi inregistrate in sistem. Oferta a fost suprasubscrisa, deci va fi declarata un succes. Anuntul oficial va fi facut luni, 23 septembrie, cand va fi anuntat pretul si gradul de alocare", au spus sursele citate.
Vineri a fost ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri in cadrul ofertei publice initiale de vanzare a 10% din titlurile producatorului de energie.
In ce conditii oferta poate fi considerata un succes
Oferta a inceput la 9 septembrie si a fost programata sa dureze doua saptamani.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:20
Un numar de 26 de companii din cele 73 de societati analizate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, care au raportat rezultate conform RAS (standarde romanesti de contabilitate - n.r.), si-au depasit, la noua luni, estimarile de profit pentru intregul an, potrivit analizei remise AGERPRES de casa de brokeraj Intercapital Invest.
Printre cele 26 de companii se numara SIF-urile, cu exceptia SIF Oltenia, Fondul Proprietatea (incadrare buget 130%), Electromagnetica (incadrare buget 130%), Artego (incadrare buget 478%), Broker Cluj (incadrare buget 129%) si COMCM Contanta (incadrare buget 255%).
Un numar de sase companii au trecut pe profit dupa noua luni din acest, dupa ce, in perioada similara a anului trecut, raportasera pierderi. Este vorba despre Contor Group, care a consemnat un profit de 15 milioane lei in perioada ianuarie - septembrie 2012, comparativ cu pierderi de 8,4 milioane lei in intervalul similar al anului trecut, Uztel (profit de un milion de lei fata de pierderi de 1,9 milioane de lei), Petrolexportimport (profit de 1,3 milioane lei comparativ cu pierderi de 0,1 milioane lei), Sinteza Oradea (0,8 milioane lei profit fata de pierderi de 1,5 milioane lei), Zimtub Zimnicea (0,1 milioane lei profit comparativ cu pierderi de 2,5 milioane lei) si Electroaparataj (profit de 0,1 milioane lei fata de pierderi de 0,9 milioane lei).
Potrivit analizei Intercapital Invest, 25 de societati au raportat, pe primele noua luni din acest an, profituri... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 08:48
Bursa de Valori din Bucuresti a fost dintotdeauna atacata pentru lipsa de lichiditate si oportunitati reale de investire pentru investitorii institutionali si privati romani si straini.
Desi reprezentantii BVB au facut mari eforturi pentru aducerea pe bursa a unor titluri importante, pe de o parte, dezinteresul cumparatorilor regionali in piata de capital din Romania si pe de alta parte, slaba intelegere a managementului firmelor private, in sensul utilitatii pietei de capital ca instrument de atragere a resurselor financiare, au facut ca numarul listarilor "de marca" sa fie redus. In consecinta, si volumele de tranzactionare au fost scazute, in comparatie cu importanta regionala si PIB-ul Romaniei in UE.
La aceasta situatie a contribuit si lipsa de decizie a autoritatilor romane de a lista pe piata de capital companiile de stat din energie, utilitati si principalele firme din portofoliul statului roman.
Prin intarzierea cu care oficialii romani au "dat drumul" privatizarilor prin piata de capital (si aceasta in special la presiunea organismelor financiare internationale), statul a accentuat neincrederea sistemului privat in acest mod de finantare, intr-o societate in care oricum lipsa de transparenta operationala si de raportare financiara sunt la mare pret.
Gigantii americani ofera noi oportunitati pe BVB
Prin listarea companiilor importante din SUA la BVB, Bursa isi largeste oferta pentru investitorii privati (in primul rand). Daca pana acum,... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 08:11