Presedintele american Donald Trump spune ca va face public in curand planul sau pentru dereglementarea sectorului de energie, fapt ce ar putea duce la exporturi masive de petrol si gaze din Statele Unite.
Pentru moment, oferta va fi prezentata liderilor prezenti la summitul G20 de la Hamburg, cu dedicatie speciala pentru tarile europene care cauta alternative la gazul furnizat de Rusia, anunta Reuters.
Pana la vizita sa in Germania, Donald Trump va poposi vreme de o zi si in Varsovia, unde se va intalni cu liderii tarilor din regiunea Europei centrale si de Est, acestia manifestand si cea mai mare ingrijorare fata de jocul politic pe care Moscova il practica prin intermediul Gazprom.
Rick Perry, secretarul american pentru Energie, a confirmat deja existenta unor discutii in acest sens intre tarile din regiunea CEE, ca si cu Ucraina, care ar dori sa importe carbune de pe piata americana.
In acelasi timp, Perry sustine ca Statele Unite vor sa tina pasul dezvoltarii din punct de vedere "tehnologic si economic" cu noutatile din industria nucleara, "In caz contrar, China sau Rusia vor suplini rapid absenta noastra pe aceasta piata", a explicat oficialul american.
Masurile vizate de administratia Trump includ o reducere a taxelor, ba chiar si acordarea de subventii pentru producatorii de energie, marii beneficiari urmand sa fie firmele care reusesc sa exporte o buna parte din surplusul de combustibil existent in acest moment pe piata din SUA. mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 06:14
8E.ON si RWE AG, cele doua mari companii energetice din Germania, traverseaza cea mai neagra perioada din istoria lor recenta, iar situatia pare sa se inrauteasca si mai mult, dupa cum admit directorii executivi ai celor doua firme.
Scaderea consumului de energie si dezvoltarea sectorului energetic din surse regenerabile au subminat atat de mult puterea celor doua companii de top din Germania, incat anul acesta veniturile lor vor fi la limita.
Conducerile celor doua companii sustin ca se pregatesc pentru un val de revolte ale salariatilor, potrivit Wall Street Journal.
Prabusire dramatica
Pentru ambii giganti energetici ai Germaniei, caderea suferita in ultimii ani este dezastruoasa.
Nu demult, cele doua companii manifestau ambitii de jucatori pe piata globala, E.ON implicandu-se pana in 2010 in diverse proiecte derulate in afara granitelor.
De atunci si pana in prezent, piata lor s-a diminuat ingrijorator. RWE a ajuns la o cota de 14 miliarde de euro, pierzand aproape 50% din cifra de afaceri detinuta in 2010, dupa ce guvernul german a anuntat noile taxe pentru energie nucleara.
In aceeasi perioada, E.ON a pierdut 36% din cota sa de piata, cifra de afaceri din prezent fiind limitata la 28,1 miliarde de euro.
Pentru anul trecut, compania a anuntat pierderi nete de 3,2 miliarde de euro, iar noua strategie prevede divizarea companiei in doua entitati distincte: una actionand in sectorul energiei verzi, cealalta mergand in continuare pe combustibilii... mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 17:35
1Compania petroliera franceza Total discuta un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de sist in Rusia, guvernul de la Moscova orientandu-se catre surse neconventionale pentru a compensa scaderea productiei la exploatarile vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT).
Lukoil, cea mai mare companie energetica privata din Rusia, detine licenta de explorare petroliera pentru uriasa formatiune de sist Bajenov, ale carei resurse nu au fost inca dovedite.
Bajenov este considerat cel mai mare zacamant de sist din Rusia, care detine cele mai mari rezerve petroliere de sist din lume, potrivit estimarilor Departamentului Energiei din SUA.
Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte
Surse apropiate situatiei au declarat pentru FT ca Lukoil si grupul francez Total discuta formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie in care sunt incluze zacamintele petroliere de sist.
Sursele citate au subliniat ca nu exista nicio garantie ca in urma discutiilor se va ajunge la un acord. Contactati de FT, reprezentantii Total si Lukoil au refuzat sa comenteze informatiile.
Cele doua companii au inceput discutiile pentru formarea unui parteneriat inainte ca Rusia sa anexeze Peninsula Crimeea si ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa vorbeasca despre sanctiuni economice impotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniaza predispozitia unor companii... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 12:52
Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sustin masura guvernului de a impozita profiturile exceptionale obtinute de companiile din sectorul energetic si propun ca banii incasati sa intre intr-un fond strategic de dezvoltare care sa finanteze proiecte de crestere a eficientei energetice.
Aceasta este una dintre masurile propuse constant de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) in ultimii ani. Aplicarea ei in tari membre ale UE a aratat ca prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat, companiile din sectorul energetic au inregistrat profituri pe fondul cresterii preturilor fara sa investeasca in domeniul combustibililor sau al energiei, sustin reprezentantii AOAR.
Asociatia propune ca veniturile rezultate din aceasta taxare sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa fie stimulate proiectele de crestere a eficientei energetice.
Oficialii AOAR sustin taxarea exceptionala a veniturilor copaniilor care activeaza in domeniul gazelor naturale, in contextul in care Fondul Monetar International impune Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse energetice.
La nivelul UE, tari precum Germania, Austria sau Italia nu au acceptat trecerea la un pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important in sensul consolidarii pietei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferentiale ale acestor state cu Rusia.
Profitul companiei germane E.On si-a triplat... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:15
Valul de frig care persista in Europa a determinat companiile germane sa utilizeze capacitatile de rezerva ale centralelor electrice, precum si sa cumpere electricitate din Austria, scriu joi cotidienele Financial Times Deutschland (FTD) si Handelsblatt.
Potrivit publicatiilor, reactorul trei al centralei nucleare Mannheim a functionat miercuri intreaga zi.
Reactorul, cu o putere de 220 de megawati, a fost trecut ca rezerva in cadrul programului de inchidere a centralelor nucleare din Germania.
De asemenea, Berlinul a cumparat electricitate din Austria.
Un purtator de cuvant al societatii care gestioneaza retelele electrice Tennet si un altul de la Agentia federala a retelelor (BNetzA) au declarat ca este vorba de masuri preventive si ca Germania nu se confrunta cu nicio dificultate in materie de aprovizionare cu electricitate.
Potrivit Handelsblatt, situatia s-a agravat totusi in special in ultimele zile.
Expertii spun ca una dintre cauze este decizia Berlinului de a renunta progresiv la energia nucleara. Astfel, din totalul de 17 centrale atomice germane, numai noua mai functioneaza. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 15:20
Grupul rus Gazprom este interesat de achizitia unor companii in domeniul generarii energiei din Marea Britanie, Germania si regiunea Benelux, a declarat Denis Fiodorov, directorul general al Gazprom EnergoHolding. Fiodorov a aratat ca Gazprom este pregatit sa preia controlul integral asupra unor astfel de companii si sa plateasca in numerar pentru acestea, transmite Novinite. El a precizat ca Gazprom negociaza infiintarea unei companii mixte de generare a energiei cu grupul german RWE, scrie Mediafax.
Negocierile exclusive intre RWE si Gazprom pentru crearea unei companii mixte care sa construiasca si sa opereze centrale pe gaze in Germania, Marea Britanie si regiunea Benelux (Belgia, Olanda si Luxemburg) au inceput in iulie si urmau sa se incheie pe 14 octombrie, dar data de finalizare a discutiilor a fost amanata cu un an.
Fiodorov a mai spus ca Gazprom este interesat sa intre si pe pietele de electricitate din Japonia, Coreea de Sud si China, mai ales prin construirea unor centrale alimentate cu gaze.
Oficialul a dezvaluit ca grupul intentiona sa participe la prima etapa a liberalizarii pietei de profil din Turcia, din a decis ulterior sa astepte sa vada evolutia procesului.
Pe piata din Rusia, Gazprom EnergoHolding si Renova Group au facut cerere la Serviciul Federal Antimonopol pentru fuzionarea activelor in domeniul electricitatii.
Gazprom va detine pana la 75% minus o actiune, iar Renova 25% plus o actiune. Acordul ar putea crea o companie care sa controleze... mai mult
Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:56
E.ON, a doua companie energetica din lume, a publicat marti un plan de reducere a costurilor cu 1,5 miliarde euro pana in 2011, pentru a face fata crizei economice mondiale, relateaza Reuters. Directorul executiv Wulf Bernotat a avertizat ca aceasta campanie de eficientizare a costurilor ar putea presupune o serie de disponibilizari si a anuntat ca pierderile din deprecierea activelor se ridica la 3,3 miliarde euro. Cu toate acestea, grupul german va majora dividendele cu 9,5%, la 1,5 euro/actiune. E.ON a depreciat valoarea afacerii americane Midwest cu 1,5 miliarde euro, in contextul deteriorarii economiei. Compania a anuntat ca deprecierea afacerilor diviziei din Italia a fost pusa in principal pe seama majorarii taxelor. Aceasta, alaturi de pierderile din Spania si Franta, a dus la o pierdere secundara de 1,8 miliarde euro. mai mult
Marti, 10 Februarie 2009, ora 14:12