Companiile de stat incep sa fie curatate, infrumusetate si scoase la "vanzare" pentru straini. De fapt, Executivul, prin Programul de convergenta 2021-2024, vrea sa imbunatateasca performantele companiilor de stat prin aplicarea prevederilor Legii 111/2016 privind guvernanta corporativa, listarea pe piata de capital a unui pachet de actiuni la companiile unde statul este actionar.
La acest capitol intra in rol oferta publica primara pentru vanzarea unui pachet de 10% actiuni nou emise la SPEEH Hidroelectrica S.A., prin majorare de capital social. Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist financiar, numai aceasta companie valoreaza 5,5 miliarde de euro.
Dar pe langa aceasta, care este perla coroanei, mai sunt si alte companii de stat care sunt vizate de restructurari.
Listarea Hidroelectrica va crea un cerc virtuos
"Listarea Hidroelectrica este un pas mult asteptat de piata. Efectele benefice vor fi la nivelul lichiditatii bursei si, pe de alta parte, la nivelul vizibilitatii bursei. Aici vorbim de doua aspecte, atat de vizibilitate in plan intern cat si de vizibilitate in plan extern. Exista o serie de investitori care pana acum nu au fost convinsi de lichiditatea si de oferta din piata de capital romaneasca. Ei bine, pentru acestia, listarea Hidroelectrica poate sa fie elementul hotarator care inclina balanta in favoarea participarii la piata romana de capital. Acest lucru va veni cu efecte favorabile in lant", ne-a declarat strategul in consultanta financiara.... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 04:05
Ministerul Economiei are un portofoliu de 37 de companii de stat care sunt listabile la bursa, dar dintre acestea 28 au problem financiare grave, a anuntat Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.
"Bursa nu exista decat in societati capitaliste. Comunismul nu are bursa, are altceva, are organ planificator central. Bursa este echivalentul organului planificator central din capitalism. La stat modul de luare a deciziilor nu se bazeaza pe profit si pierdere, ci pe un imperativ politic: ne-a spus politicianul X sau politrucul X sa facem lucrul acela, pe acela il facem. Face pierderi, nu-i nicio problema, pentru ca sacul fara fund al statului exista si e finantat din banii tuturor contribuabililor", a afirmat ministrul la cadrul videoconferintei cu tema "Piata de Capital - Bursa in anul crizei sanitare si al incertitudinilor economice", organizata de Profit.ro.
Potrivit lui, acesta este un lucru care ar trebui sa se schimbe in Romania.
"Aceste reforme trebuie sa se intample intr-un mod cat mai rapid prin listarea si transparentizarea acestor companii. Strategia noastra, la Ministerul Economiei, pe langa discutiile pe care le avem pentru a lista mai multe companii care sunt listabile, dintr-un numar de 37 unde ministerul are capital majoritar, excluzand filialele, 28 au grave probleme financiare, fie ca sunt cu pierderi an de an, fie sunt cu datorii foarte mari la bugetul de stat, fie sunt in insolventa sau chiar in faliment. Avem un... mai mult
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 13:31
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca statul stoarce de bani companiile energetice la care este actionar majoritar pentru ca "are dreptul" si pentru ca banii zaceau nefolositi, in depozite bancare cu dobanzi mici.
In ultimele saptamani, Ministerul Energiei a cerut conducerii companiei Romgaz - la care este actionar majoritar - sa plateasca dividende suplimentare in valoare de nu mai putin de 716.885.664 de lei. Acest lucru poate pune probleme in conditiile in care si anul trecut Romgaz a virat 747,7 milioane de lei, ca dividende suplimentare. Iar astfel de plati suplimentare anuale pot duce, pana la urma, inclusiv la decapitalizarea companiei. Or, Romgaz are inca de facut investitii.
De asemenea, Transgaz si-a anuntat actionarii ca urmeaza sa plateasca dividende suplimentare catre stat. Or, compania ar putea avea nevoie de fiecare ban, in conditiile in care construieste, in prezent, conducra BRUA.
Si Transelectrica a anuntat ca urmeaza sa plateasca dividende suplimentare, la fel cum a facut si in 2017. Anul trecut, la solicitarea Ziare.com, Transelectrica informa ca plata dividendelor suplimentare nu e o problema "in masura in care (compania - n.red.) isi realizeaza obiectivele si isi indeplineste obligatiile asumate in parteneriatele angajate pe plan international". Ulterior, compania isi informa actionarii ca ar putea fi nevoita sa se imprumute ca sa faca investitiile necesare.
De asemenea, Nucleareletrica SA - societate care are de facut... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 15:54
Fondul Proprietatea critica reluarea discutiilor in Parlament cu privire la un nou proiect legislativ privind exceptarea aplicarii guvernantei corporative in numeroase companii de stat si precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca "vom intra intr-o epoca de intuneric total in care nu vom mai sti mai nimic despre performanta companiilor de stat".
"Fondul Proprietatea isi exprima ingrijorarea majora cu privire la un nou proiect legislativ, discutat in prezent in comisiile din Camera Deputatilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislatiei in vigoare privind guvernanta corporativa.
Unele dintre cele mai valoroase companii de stat romanesti, care activeaza in sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numarandu-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Romgaz, Salrom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Transelectrica si CE Oltenia", se arata intr-un comunicat transmis luni.
In acest context, oficialii Fondului Proprietatea se declara surprinsi de faptul ca amendamentele acestui proiect de lege sunt in mare masura aceleasi cu cele declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala in februarie 2018.
"Este posibil ca plenul Camerei Deputatilor sa voteze acest proiect saptamana aceasta. Daca proiectul va fi adoptat in forma actuala, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanta corporativa ar fi un urias pas inapoi in privinta credibilitatii economice a... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 13:16
Beijingul a dat publicitatii planul de reforma adresat mamutilor industriali neperformanti detinuti de statul chinez, printre masuri figurand privatizarea partiala a acestora, curatarea organigramei stufoase si integrarea lor in piata competitionala.
Liniile reformatoare din sectorul industrial au fost adoptate cu majoritate de voturi in cadrul plenarei sustinute de Comitetul Central al Partidului Comunist si de Consiliul de Stat (guvernul Chinei), anunta agentia Sputnik.
Planurile de reforma, care prevad si introducerea capitalului privat in sectorul industrial de stat din China, sunt asteptate sa dea rezultate in urmatorii 5 ani.
"Reforma va avea un efect pozitiv asupra impulsului de crestere economica si va asigura sustenabilitatea acesteia", a explicat Xu Hongcai, director economic al Centrului de Schimburi Economice Internationale din Beijing.
Din punctul sau de vedere, introducerea investitorilor privati in actionariatul marilor firme de stat din China va duce la un control mai bun al bilantului raportat de marii mamuti industriali si la o buna dozare a stimulentelor in cadrul marilor intreprinderi.
Firmele de stat vor fi incurajate sa atraga investitori privati pentru diversificarea actionariatului, iar unele vor fi supuse restructurarii pentru a li se pregati listarea la bursa.
Sectorul companiilor de stat va fi impartit in societati comerciale si regii nationale de interes public. In sectoarele telecomunicatii, petrol si gaze, energie electrica... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 17:55
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, dezminte informatia potrivit careia Guvernul ar pregati disponibilizari masive. Zvonurile au aparut dupa ce agentia Mediafax a intrat in posesia unui document care prelungeste in caz de restructurare beneficiile salariatilor din 16 companii de stat.
"Orice resructurare nu se va face decat prin hotarare de guvern. Aceasta ordonanta de urgenta (OUG nr. 85 din 2009 care prevede scheme de ajutor social in caz de disponibilizare n.r.) nu face decat sa prelungeasca un cadru de protectie. (...) Avea termen pana la 31 decembrie 2012 si la solicitarea partenerilor sociali urma ca acest termen sa fie prelungit pana in 2018. E o formula de protectie si nu de amenintare", a declarat Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei a mai precizat ca reprezentantii Guvernului au obtinut acordul sindicatelor in privinta textului de lege. Pe de alta parte, Vosganian nu a dezmintit posibilitatea ca Guvernul sa decida disponibilizari in viitor.
"Nici nu includ, nici nu exclud. Daca as fi atat de bun in ceea ce priveste premonitiile, as juca la loto. Depinde de planurile de restructurare, de evolutiile economice etc", a precizat ministrul, in acelasi ton cu dezmintirea oferita de premierul Victor Ponta, in aceasta dimineata:
"Nu a fost prezentata in Guvern o asemenea strategie", a spus Ponta.
Ponta dezminte strategia de disponibilizari in companiile de stat mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:23
Statul este un administrator prost, iar companiile de stat vor continua sa acumuleze pierderi, cata vreme raman sub patronajul acestuia, a declarat, in cadrul unui interviu pentru Business24, Claudiu Doltu, secretar de stat in ministerul Finantelor.
In aceste conditii, inchiderea sau privatizarea reprezinta solutia care trebuie aplicata urgent, pentru ca economia sa scape de povara datoriilor acestor intreprinderi, a subliniat secretarul de stat.
Neperformanta intreprinderilor de stat este o problema veche a economiei romanesti, asupra careia face presiuni, acum, si FMI. Cum trebuie rezolvata aceasta problema, pentru a nu ne trezi ca peste alti cativa ani vom discuta din nou despre cate pierderi aduc economiei aceste intreprinderi?
Dupa mai bine de 20 de ani, suntem in situatia in care vedem intreprinderi de stat care acumuleaza pierderi. Este greu de inteles de ce o companie de stat, singura care detine infrastructura feroviara, continua sa piarda. Operatorii de infrastructura de cale ferata sunt atat privati cat si de stat, dar, oricum, nu au alta sansa decat sa plateasca pentru folosirea infrastructurii respective.
E greu de inteles de ce o intreprindere, care nu are niciun concurent si care are clienti, care face afaceri profitabile, pierde. E greu de inteles de ce o asemenea intreprindere nu recupereaza ce are de recuperat de la utilizatorii privati sau publici. Din cauza faptului ca nu recupereaza si nu-si fixeaza niveluri de tarife, astfel incat sa-si... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 07:03
Dupa ce seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Erik de Vrijer, a avertizat Romania ca nu va inmana scrisoarea de intentie la Washington, daca privatizarile Oltchim si Transgaz nu vor avea loc in septembrie, Guvernul anunta noi termene pentru privatizarea celor mai importante companii de stat.
Dupa ce privatizarea Oltchim a fost amanata in nenumarate randuri, Guvernul a anuntat data licitatiei de privatizare - 14 septembrie 2012, la presiunile Fondului Monetar.
Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat
Insa producatorul de gaze naturale Romgaz Medias va fi listat pe Bursa in martie 2013, cu aproape sase luni intarziere fata de programul initial, dupa ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei de stat.
"Consultantul pentru tranzactia Romgaz a recomandat ca evaluarea rezervelor de gaze ale companiei sa fie facuta inainte de oferta publica initiala. Suntem in procesul angajarii unui consultant care sa faca evaluarea, care speram sa fie gata pana la sfarsitul anului. Suntem ferm decisi sa lansam oferta publica initiala la Romgaz pana la finele lunii martie 2013 ", se arata in memorandumul de politii fiscale si economice asumat de Guvern fata de Fondul Monetar International, scrie Mediafax.
Oferta, prin care se urmareste plasarea pe Bursa de la Bucuresti a unui pachet de 15% de actiuni, va fi intermediata de un consortiu format din Goldman Sachs, Erste, BCR, Raiffeiesen... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 14:25
Avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca toate companiile de stat ar trebui sa fie supuse procedurii de insolventa, in cadrul unei emisiuni televizate:
"Ca o parere personala, toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul procedurii de insolventa, pentru ca, prin asta, s-ar rasturna o paradigma, anume ca societatile de stat nu genereaza decat pierderi si arierate, si intr-o oarecare masura este adevarat, pentru ca lasa loc de manevra", a spus Borza, citat de Mediafax.
Cu toate acestea, avocatul Remus Vulpescu, seful OPSPI si administratorul special al Hidroelectrica, a facut asigurari asupra faptului ca nicio alta companie de stat nu va intra in insolventa, cat timp Hidroelectrica se afla in aceasta situatie.
"Cat timp Hidroelectrica este in insolventa, nu ne propunem sa incepem o procedura similara la alta companie de stat. Ca sef OPSPI am facut, cum este si normal, informari catre ministrul Economiei, privind constatari la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informari se refera la potentiala stare de insolventa, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolventei sa fie evitata pe cat posibil, chit ca e vorba doar de reorganizare judicara, dar tot eu am sesizat ca la Hidroelectrica este un asemenea potential de redresare, incat ar trebui urmata aceasta procedura, ar trebui reorganizata societatea sub protectia autoritatilor judiciare... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2012, ora 12:00