Cresterea duratei medii de colectare a creantelor companiilor, subtierea clasei de mijloc si scaderea gradului de capitalizare a companiilor au marit vulnerabilitatea economiei romanesti, in comparatie cu anul 2008, in cazul aparitiei unei crize financiare, arata un studiu transmis marti de Iancu Guda, presedinte al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) si lector al Institutului Bancar Roman (IBR).
Guda atrage atentia ca datele macroeconomice din prezent seamana cu cele din anul 2008, acestea indicand o crestere economica record alimentata de consum, ceea ce determina adancirea deficitului comercial, un avans al creditarii si o majorare a deficitului fiscal.
Crestere economica de 5,9% in al doilea trimestru, peste asteptari, anunta INS
Contul curent al balantei de plati a inregistrat, dupa primele sase luni din acest an, un deficit de 2,745 miliarde euro, cu 40,2% mai mare decat nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrarii balantei comerciale, potrivit datelor publicate recent de BNR.
Singurele diferente notabile din prezent, in sens negativ, sunt reprezentate de o datorie publica de doua ori mai mare in PIB, o forta de munca mai redusa si scaderea semnificativa a investitiilor publice si a celor straine, considera Guda.
In plus, exista o crestere a duratei medii de colectare a creantelor companiilor, de la 60 zile in 2008 la 105 zile anul trecut, ceea ce face ca firmele sa fie mai... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 16:42
Agentia federala care ii supravegheaza pe Fannie Mae si Freddie Mac este decisa sa dea in judecata peste 10 mari banci, pe motiv ca ar fi vandut in mod intentionat investitorilor obligatiuni ipotecare neperformante in timpul bulei imobiliare. In urma acestei scheme, bancile ar fi castigat miliarde de dolari.Dosarele ce vor fi inaintate curtii federale, cel mai probabil zilele urmatoare, de catre Agentia Federala de Finantare a Locuintelor le vizeaza printre altele pe Bank of America, JP Morgan Chase, Goldman Sachs si Deutsche Bank, conform unor surse implicate in proces, relateaza New York Times.
Acuzatiile principale se refera la faptul ca bancile, care au creat pachetele de credite ipotecare si le-au vandut investitorilor sub forma de obligatiuni, nu au respectat prevederile legii obligatiunii.
Mai exact, bancile ar fi musamalizat informatiile din care reieseau ca veniturile debitorilor erau falsificate.
In momentul in care foarte multi dintre debitori nu si-au mai putut plati creditele, obligatiunile in spatele carora se aflau ipotecile si-au pierdut rapid din valoare.
Drept urmare, Fannie si Freddie au pierdut peste 30 de miliarde de dolari, pierderi care au fost luati din buzunarele contribuabililor.
Investitorii privati care detin obligatiuni ipotecare deja se straduiesc sa le forteze pe marile banci sa rascumpere zeci de miliarde de dolari in obligatiuni ipotecare neperformante.
Insa efortul federal este un nou capitol dintr-un razboi legal imens care i-a alarmat pe... mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 10:10
La doi ani distanta de punctul de maxim al crizei, increderea directorilor generali din intreaga lume in cresterea economica viitoare a revenit aproape la nivelurile inregistrate anterior crizei.Potrivit studiului Global CEO Survey realizat de PricewaterhouseCoopers, la care au participat 1201 de directori generali din intreaga lume, 48% din acestia au declarat ca sunt "foarte increzatori" in privinta cresterii economice viitoare in urmatoarele 12 luni. Imbunatatirea este semnificativa fata de anul trecut, cand doar 31% dintre directorii generali se declarau "foarte increzatori", si se apropie de nivelul de optimism de 50% atins in 2008 la momentul debutului crizei economice. In total, 88% din directorii generali au declarat ca sunt intr-o oarecare masura increzatori in perspectivele de crestere pentru urmatoarele 12 luni, fata de 81% care declarau acelasi lucru anul trecut. Pe termen mai lung, 94% din directorii generali se declara increzatori in perspectivele de crestere in urmatorii 3 ani, in crestere cu 2 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat anul trecut. Revenirea increderii s-a facut remarcata pe toate continentele, directorii generali din India, Austria, Columbia, Peru, China, Thailanda si Paraguay fiind deosebit de optimisti cu privire la perspectivele pe termen scurt.
Nu este si cazul Europei de Vest, unde doar cei din Germania fac exceptie.
Aproape 80% din managerii germani se declara "foarte optimisti", un procent de patru ori mai mare... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:28
Desi majoritatea firmelor au inregistrat scaderi ale profiturilor, pe fondul crizei, exista si companii care si-au majorat profitul anul acesta.In sectorul bancar, ING si Unicredit Tiriac Bank se numara printre bancile care au obtinut un profit mai mare in 2009, spre deosebire de 2008. ING a avut in 2009 un profit brut de 114 milioane lei (27 milioane euro) in primul semestru din acest an, cu 101% mai mult fata de perioada similara din 2008.Unicredit Tiriac Bank a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 181 de milioane de lei, cu 2% mai mare comparativ cu primele sase luni de anul trecut.In ceea ce priveste sectorul IT, producatorul de software TotalSoft a inregistrat o crestere a EBIDTA (profitul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare) de peste 35% inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare) de peste 35%, la 2,5 milioane de euro, in primul semestru din 2009, scrie Cotidianul.In industria serviciilor medicale private, Medlife a obtinut un profit de 11 milioane de lei in primele sase luni ale acestui an, iar in industria farmaceutica, A&D Pharma a inregistrat un profit de net de aproape 10 ori mai mare fata de cel din 2008, respectiv 9,17 milioane de euro. mai mult
Marti, 13 Octombrie 2009, ora 10:11
20 dintre cele mai mari companii private din Romania au pasit in anul crizei cu bilanturile incarcate de datorii totale de peste 8,3 mld. euro, la afaceri cumulate de aproape 24 mld. euro, potrivit datelor aferente anului 2008 publicate pe site-ul Ministerului Finantelor. Majoritatea datornicilor vin din energie si retail alimentar, sectoare care au avut nevoie de investitii masive pentru modernizare si extindere.
Cel mai mare datornic privat este in acelasi timp si cea mai mare companie locala, Petrom, care la finalul anului trecut avea datorii totale de peste 1,3 mld. euro la afaceri de 4,5 mld. euro si un profit net de 277,8 mil. euro.
Alaturi de Petrom, controlata de austriecii de la OMV, Rompetrol Rafinare (Petromidia), intrata in portofoliul KazMunaiGaz, Petrotel Lukoil si Lukoil Romania, ambele controlate de rusii de la Lukoil, sunt companii care au acumulat datorii de sute de milioane de euro.
Totodata, companiile din retailul alimentar care au cunoscut o extindere agresiva domina topul celor mai indatorate companii private.
Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
mai mult
Luni, 24 August 2009, ora 09:05
Recesiunea severa in care a intrat Romania, ca urmare a crizei financiare, a lovit puternic companiile romanesti de la Bursa, profitul net agregat coborand cu 48% in prima jumatate a anului, la 1,77 miliarde lei (418,44 milioane euro), potrivit unei analize realizate de NewsIn.
Pe de alta parte, profitul net al companiilor din sectorul energetic a scazut cu 56%, la 860,36 milioane lei (203,39 milioane euro), iar veniturile cu 26%, pana la 12,8 miliarde lei (3,03 miliarde euro), in contextul in care companiile petroliere au fost puternic afectate de ieftinirea barilului de titei.Seful departamentului de analiza de la Intercapital Invest, Andreea Gheorghe, considera ca pierderile inregistrate de companiile de la BVB in semestrul pot fi justificate si de neincadrarea in bugetul stabilit la inceputul anului si de lipsa unui management al crizei, "putini anticipand in prima parte a anului 2008 recesiunea economica din Romania si scaderea puternica a cererii".Vanzarea de participatii si dividendele mari de la banci au umflat profiturile SIF-urilor in semestrul ISectorul SIF este printre singurele cu rezultate mai bune decat anul trecut, analistii fiind de parere ca dividendele mai mari incasate de la banci si vanzarea unor participatii au urcat in medie cu 72% profiturile nete ale celor cinci societati de investitii financiare. Rezultatul agregat s-a ridicat in primele sase luni la 546,18 milioane lei (129,12 milioane euro), in vreme ce veniturile totale au avansat in acelasi... mai mult
Luni, 17 August 2009, ora 09:46
Compania petroliera LukOil Romania, membra a grupului LukOil, a avut in primul semestru pierderi de 4,4 milioane dolari, din cauza diferentei de curs valutar, iar cifra de afaceri a scazut la jumatate, a declarat joi pentru NewsIn directorul general al companiei, Constantin Tampiza.In primele sase luni din 2008, LukOil inregistrase un profit net de 11,9 milioane dolari.Alti factori care au dus la aceste rezultate sunt vulnerabilitatea pietei, precum si ieftinirea carburantilor timp de cateva luni, a mai spus Tampiza, care a precizat ca nu se pot face estimari in ceea ce priveste rezultatele din cel de-al doilea semestru sau la nivelul intregului an."In Romania, este periculos sa faci estimari, pentru ca nu stim cat de adanca va fi criza. Situatia economica ne-a mancat", a afirmat Tampiza.De asemenea, volumele vandute au scazut cu 10%, de la cele 701.616 tone vandute in primul semestru din 2008.Totodata, cifra de afaceri a companiei pe primele sase luni din 2009 a scazut cu mai mult de jumatate, de la 1,035 miliarde dolari pe primul semestru din 2008, la 529 milioane dolari, din cauza scaderii pretului barilului de petrol, a adaugat directorul general al companiei.Grupul petrolier LukOil, al doilea mare producator din Rusia, este prezent pe piata romaneasca prin subsidiara LukOil Romania, care detine peste 300 de benzinarii. mai mult
Joi, 30 Iulie 2009, ora 13:41
Cand va iesi Romania din criza? Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa ai acces la ceva mai multe informatii decat are un om simplu si sa ai capacitatea de a face previziuni. Daca in privinta politicienilor dubiile cu privire la capacitatea lor de anticipare sunt putine, avand in vedere eroarea promulgarii legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% - asumata de Traian Basescu in numele intregii clase politice, in ceea ce ii priveste pe reprezentantii BNR, proiectiile contradictorii sunt practic de neinteles.
In urma cu trei saptamani, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, ne linistea sustinand ca Romania a depasit punctul cel mai de jos al crizei, acesta fiind atins in primul trimestru din acest an.
Intre timp, intregul mers economic pare sa se fi dat peste cap, motiv pentru care reprezentantii BNR estimeaza ca vom atinge punctul cel mai de jos al recesiunii abia in toamna.
"Ceea ce as fi crezut cu ceva timp in urma, faptul ca punctul cel mai jos al recesiunii era in trimestrul al doilea, acum il asteptam in trimestrul al treilea.
La inceputul anului, in ianuarie-februarie, chiar incepusem sa fiu putin optimist, deoarece creditarea incepuse sa dea semne de iesire din prapastia din trimestrul al patrulea.
Totusi, in luna aprilie exista o aplecare in jos, o decelerare de 1% a creditelor noi acordate companiilor", a spus Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul BNR, citat de Ziarul Financiar.
Concret, oficialul BNR se referea la contractia, pentru a... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2009, ora 08:31
In ultimele luni, operatorii aerieni low-cost au inceput sa faca bani de pe urma oamenilor de afaceri, segmentul de business devenind unul mult mai profitabil decat in urma cu doi ani. Analistii din piata spun ca, desi nu se va mai inregistra aceeasi crestere in industria aeriana, totusi operatorii low-cost vor atrage mai multi clienti, datorita tarifelor scazute pe care le promoveaza. In prezent, circa 40% din traficul aerian low-cost este asigurat de mediul de afaceri, reprezentantii companiilor mizand in 2009 pe o crestere semnificativa.
Pornind de la aceasta constatare, managerii companiilor aeriene sunt increzatori si spun ca vanzarile pe acest segment vor continua sa creasca in 2009, in conditiile in care foarte multi operatori au anuntat ca isi vor reduce costurile. Implicit, cei care calatoresc in interes de afaceri se vor reorienta catre operatorii low-cost, pentru a nu depasi bugetul alocat calatoriei, sustin reprezentantii din piata. Astfel, daca in prezent se vorbeste despre o valoare a pietei low-cost de peste 160 milioane de euro, aproximativ 64 milioane de euro ar putea insemna traficul de business.Printre cele mai solicitate destinatii in interes de afaceri se afla Italia, la nivel local inregistrandu-se un numar foarte mare de investitori italieni. “La noi, toate avioanele pleaca din Italia. De aceea, foarte multi dintre pasageri vin in Romania pentru propriile afaceri. Insa exista si un numar destul de mare de romani care calatoresc spre... mai mult
Vineri, 06 Februarie 2009, ora 11:47