Criza pandemica a determinat reducerea volumului de credite acordate de catre bancile comerciale cu 0,5% in aprilie 2020 raportat la luna precedenta, arata statisticile publicate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Creditul neguvernamental in lei s-a diminuat cu un ritm lunar de 0.6% ajungand la 181,9 miliarde lei. Defalcat pe componentele populatie si companii, imprumuturile au scazut cu dinamici luna/luna de 0.2% la 111,2 miliarde lei, respectiv 1.2%, la 70,7 miliarde lei. Pe de alta parte, creditul neguvernamental denominat in valuta s-a redus cu 0.4% luna/luna, ajungand la 89.2 miliarde lei in aprilie. Pe segmente populatie si respectiv companii, imprumuturile s-au ajustat cu ritmuri lunare de 0.4% fiecare, coborand la 33,7 miliarde lei, respectiv 55,5 miliarde lei.
Daca luam in calcul evolutia an/an a soldului creditului neguvernamental, acesta a si-a redus ritmul de crestere de la 6.9% in martie la 5.7% in aprilie, cel mai redus din decembrie 2017. Creditului neguvernamental in lei si-a temperat si el cresterea de la 9.2% an/an in martie la 7.4% an/an in aprilie, cel mai redus nivel din februarie 2015. Creditul pentru populatie a crescut cu 12.7% an/an, in timp ce segmentul companii a ramas relativ constant. Creditului neguvernamental in valuta si-a incetinit si el cresterea de la 2.6% an/an in martie la 2.3% an/an in aprilie: declinul segmentului populatie cu 8.5% an/an a fost contrabalansat de crestere componentei companii cu 10.2% an/an.
In perioada... mai mult
Marti, 23 Iunie 2020, ora 12:26
Intre evitarea insolventei, plata impozitelor si lupta pentru supravietuire cu birocratia romaneasca, IMM-urile au o noua problema. De la sfarsitul lunii intra in vigoare si regulamentul BNR care impune imprumuturi in valuta cu 25% mai mici. Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903, sustine ca masura este buna, in principiu, dar ca "Dumnezeu sta in detalii".
BNR a anuntat inca de anul trecut ca firmele care au incasari in lei vor lua credite in valuta in conditii mai stricte din 2013. Regulamentul bancii mai prevede si ca firmele sa dovedeasca o situatie financiara solida si venituri suficiente pentru a face fata ratei lunare, chiar si in cazul unei deprecieri masive a leului. O masura benefica pentru mediul de afaceri, crede Lucretia Voinescu, pentru ca "este normal sa accesezi un credit in moneda in care ai venituri".
Vicepresedintele UGIR 1903 recunoaste ca firmele mici, care nu sunt acoperite impotriva riscului valutar vor fi in pericol, dar spune ca BNR ar trebui sa supravegheze mai bine circuitul banilor, in asa fel incat sa nu apara probleme.
"Bancile trebuie controlate, pentru a nu arunca intr-o situatie dramatica totul", mai spune vicepresedintele UGIR 1903, facand referire la perioada in care creditele se acordau foarte usor, inclusiv cu buletinul.
80% din IMM-uri evita bancile
Pe de alta parte, IMM-urile nu se inghesuie sa obtina imprumuri. Numai 21% dintre intreprinderile mici si mijlocii mai au curajul sa apeleze la credite bancare, asa cum... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 00:08
Intreprinderile mici si mijlocii care vor sa se imprumute in valuta vor accesa sume mai mici cu 25% decat in trecut ca urmare a aplicarii Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei privind limitarea creditarii in valuta a companiilor, cu aplicare din martie 2013, a declarat seful Departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Balasu.
"Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultura care se adreseaza preponderent pietei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-si permit sa negocieze din pozitia lor contractele la cursul leu/euro", a declarat, Anca Balasu, la o conferinta despre IMM-uri.
Oficialul Volksbank a declarat ca BNR a impus restrictii la finantarea in valuta in cazul in care companiile nu dovedesc ca dispun de acoperire naturala sau financiara la riscul valutar, respectiv socul pe curs de schimb - 35,5% pentru imprumuturile in euro, 52,6% franci elvetieni si 40,9% dolari americani. In cazul celorlalte valute se utilizeaza valoarea aferenta francilor elvetieni.
De asemenea, pentru riscul de dobanda socul pe rata dobanzii influenteaza si el capacitatea de rambursare cu 0,6% pentru toate monedele, dar nu se aplica in cazul creditelor cu dobanda fixa.
Anca Balasu sustine ca un efect previzibil ale acestei situatii este o reducere cu 25% a sumelor pe care IMM-urile le vor imprumuta, daca acestea au afaceri numai in moneda nationala. De asemenea, acestea vor plati o rata de dobanda mai mare pentru... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 12:55
Guvernul ungar va lansa un program inainte de luna iulie prin care companiile mici si mijlocii vor putea converti creditele in valuta in imprumuturi in forinti, a declarat marti premierul Viktor Orban.
"Problema creditelor in valuta este, fundamental, o problema de suveranitate.Ce conteaza ca avem propria moneda, daca nu o putem folosi pentru ca ne aflam intr-o capcana a datoriilor in valuta?", a spus Orban la o conferinta organizata de Camera Ungara pentru Comert si Industrie, scrie Porfolio.com.
El a adaugat ca familiile trebuie salvate din capcana imprumuturilor in valuta, iar guvernul trebuie sa reduca ponderea datoriilor in moneda straina.
"Nu putem rezolva acum problema creditelor de consum. Dar trebuie sa o rezolvam pe cea a imprumuturilor in valuta ale micilor companii. Pana acum nu am putut face nimic in aceasta privinta pentru ca nu au existat fonduri bugetare. Dar trebuie sa gasim, in prima jumatate a anului, programe financiare care sa faciliteze companiilor mici si mijlocii convertirea datoriilor in valuta in datorii in forinti", a aratat premierul.
El a adaugat ca aceasta va fi sarcina noului ministru al Economiei, Mihaly Varga. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:17
Limitarea creditarii in valuta va continua pana va ajunge la acel nivel care sa nu mai genereze acumularea dezechilibrelor externe, a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Ne dorim sa limitam creditarea in valuta la acel nivel care sa nu mai duca la acumularea de dezechilibre externe care sa creeze o vulnerabilitate. Pe de alta parte, dorim sa avem o crestere economica cat mai inalta, apropierea potentialului, astfel incat sa putem converge catre nivelul de trai din Uniunea Europeana gradual. Nu sunt neaparat compatibile aceste doua lucruri dupa cum nici nu se exclud", a spus Croitoru, intr-o conferinta de specialitate, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, trebuie gasit acel echilibru fin care sa permita ca tara sa nu se indatoreze in valuta dar, in acelasi timp, sa duca la progresul dorit.
Datoria externa totala a Romaniei (datoria statului, garantata de stat, a companiilor private si a bancilor) a crescut in ultimii opt ani de aproape cinci ori, de la 21,5 miliarde de euro in 2004, la 98 miliarde de euro, in august 2012.
Prognoza curs valutar: Noi presiuni in preajma alegerilor parlamentare?
Pe de alta parte, leul este singura valuta din Uniunea Europeana care a scazut in raport cu euro. De asemenea, leul ocupa locul trei si la nivel european, in topul deprecierii, dupa dinarul sarbesc si leul moldovenesc. Astfel, leul a inregistrat in 2012 o depreciere de 4,66% comparativ cu moneda europeana.... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 16:22
Conditiile de creditare pentru finantarile in valuta vor fi mai stricte decat pentru cele in lei, daca cine olicita imprumutul nu obtine veniturile in moneda creditului. Clientii vor trebui sa demonstreze ca pot rambursa sumele chiar daca moneda nationala se depreciaza sever.
Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomanda autoritatilor nationale de supraveghere sa monitorizeze creditarea in valuta si sa ia masuri in cazul existentei unor riscuri semnificative la nivelul debitorilor neacoperiti la riscul valutar.
Astfel, proiectul regulamentului privind unele conditii de acordare a creditelor se aplica bancilor, institutiilor financiare nebancare (IFN) inscrise in Registrul special la BNR, institutiilor de plata si celor emitente de moneda electronica cu un nivel semnificativ al activitatii de creditare.
Institutiile de credit supravegheate de banca centrala vor fi obligate sa stabileasca conditii mai stricte de acordare si garantare a imprumuturilor in valuta, fata de cele in lei, pentru populatia si companiile care nu sunt protejate de riscul valutar, adica obtin veniturile in alta moneda decat cea a creditului solicitat.
Totodata, pentru aceasta categorie de clienti, creditorii vor acorda finantari daca sunt indeplinite anumite criterii, stabilite prin reglementari interne, care sa demonstreze ca solicitantii ar avea o capacitate foarte buna de... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 08:33
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in noiembrie cu 1,3% fata de nivelul din octombrie, la 223,82 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 7,6%, potrivit datelor prezentate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pe segmente, creditarea in lei a crescut cu 1%, pana la 81,53 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au sporit cu 1,4%, la echivalentul a 142,29 miliarde lei.
In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a coborat cu 0,5%, la 35,29 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,9%, la valoarea echivalata in lei de 69,25 miliarde.
Creditarea companiilor a sporit cu 2,2% pe componenta in lei, la 46,24 miliarde lei si a avut un avans de 1,9% pe cea in valuta, la 73,04 miliarde lei.
Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus in noiembrie cu 2,5% fata de luna similara din 2010, in vreme ce imprumuturile in valuta au crescut cu 5,6%.
Creditele in lei acordate companiilor au crescut in noiembrie, in ritm anual, cu 13,2%, iar cele in valuta au sporit cu 11,9%. Per ansamblu, creditarea in lei a crescut cu 5,8% in ritm anual la finalul lunii noiembrie, in vreme ce creditarea in valuta a sporit cu 8,7%.
Creditul guvernamental s-a majorat in noiembrie cu 3,8%, pana la 65,67 miliarde lei. La 30 noiembrie 2011, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 12,7% (8,9% in termeni reali) fata de 30 noiembrie 2010.... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 12:12
Bancile sunt increzatoare in recuperarea creantelor, de aceea promit romanilor ca nu vor organiza o executare in masa a creditelor neperformante. "Procesul de recuperare a creantelor bancare in urma creditelor neperformante din imobiliare va fi unul normal. Nu va exista o executie in masa", a declarat pentru Bloombiz.ro, Mircea Busuioceanu, Chief Risk Officer Raiffeisen Bank."Pe piata locala nu s-a pus niciodata problema ca bancile sa fie salvate. Bancile au invatat foarte multe, Intreaga economie a trecut printr-un proces de maturizare in urma acestei crize. In ceea ce priveste piata internationala, a fost vorba de un vid de reglementare, iar compensarea vidului de reglementare e un lucru natural", a declarat pentru Bloombiz, Mircea Busuioceanu, Chief Officer Risk Raiffeisen Bank.
In opinia acestuia, orice criza are mai multi vinovati, insa important e ca institutiile financiare sa nu mai repete greselile din trecut.
Busuioceanu considera ca imbunatatirea rating-ului de tara va avea un efect pozitiv in perioada urmatoare chiar si in industria bancara, in contextul in care Romania incearca sa intre pe o panta ascendenta.
"Doua din cele 3 agentii mari de rating catalogheaza Romania ca fiind <<investment grade>>, ceea ce da o nota pozitiva pentru economia Romaniei, in special in ceea ce priveste atragerea de investitii straine", a declarat reprezentantul Raiffeisen Bank.
Cu toate ca sectorul bancar romanesc are un portofoliu destul de mare de credite... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 16:04
Bancile care sunt supraincarcate cu credite in valuta ar putea fi obligate sa-si majoreze capitalul, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, masura urmand sa fie discutata in consiliul de administratie al bancii centrale, precizeaza NewsIn."Imbratisez aceasta idee, ca bancile care sunt supraincarcate cu credite in valuta sa fie obligate sa aiba capital suplimentar. Am vazut o astfel de orientare la nivelul intregii Europe.
Cred ca un capital suplimentar care sa acopere riscul de schimb valutar generat de creditarea intr-o valuta diferita de cea in care sunt exprimate veniturile imprumutatului este o decizie corecta si noi o vom evalua in perioada urmatoare in consiliul de administratie", a declarat Mugur Isarescu la un seminar organizat de BNR.El a spus ca institutiile de supraveghere din Romania se vor uita cu mai mare atentie la problema riscului valutar si ca este posibila adoptarea unor masuri."Da-i romanului mintea de apoi. Daca a trebuit sa trecem printr-o experienta mai putin placuta ca sa intelegem ce inseamna risc valutar, cel putin sa promovam aceasta idee si la nivelul normelor prudentiale. Eu nu exclud introducerea unor limite mai prudente in ceea ce priveste valoarea creditului in raport cu valoarea garantiei - in domeniul creditului in valuta, - de constituirea de provizioane mai mari.
Este posibil ca ele sa fie o solutie. Lucrurile trebuie cantarite cu mare atentie", a spus Isarescu.Guvernatorul BNR a precizat... mai mult
Luni, 05 Iulie 2010, ora 17:53