China a confirmat ca va suspenda de la 1 ianuarie 2019 tarifele vamale suplimentare la masinile fabricate in SUA, o masura previzionata de presedintele Donald Trump dupa intalnirea din Argentina cu omologul sau chinez, Xi Jinping, transmite Reuters.
Ministerul de Finante de la Beijing a anuntat vineri ca va opri impunerea de tarife vamale suplimentare la masinile si componentele auto fabricate in SUA, in perioada ianuarie-martie 2019.
Este vorba de tarife vamale de 25% pentru 144 de modele de masini si componente auto din Statele Unite si tarife de 5% la 67 de produse auto.
De asemenea, oficialii de la Ministerul de Finante si-au exprimat speranta ca primele economii mondiale pot accelera negocierile pentru eliminarea tuturor tarifelor vamale suplimentare la bunurile fiecarei tari.
Anuntul urmeaza dupa prima achizitie majora de soia americana de catre China de la intalnirea dintre presedintele Donald Trump si omologul sau chinez, Xi Jinping, in data de 1 decembrie, la summitul G20 din Argentina.
Suspendarea tarifelor vamale suplimentare si achizitiile de soia reprezinta un indiciu ca razboiul comercial dintre China si SUA ar putea incetini.
In iulie, dupa introducerea taxelor vamale de catre SUA, China a reactionat majorand la 40% tarifele vamale la masinile fabricate in SUA, decizie care i-a fortat pe producatori sa creasca preturile la masini.
Vanzarile auto pe piata chineza au inregistrat in noiembrie cel mai semnificativ declin din ultimii peste... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 14:15
China, care si-a cladit succesul economic pe forta de munca ieftina, a depasit anul trecut Japonia si a devenit cel mai mare cumparator de roboti industriali din lume, orientarea companiilor catre tehnologie fiind determinata de cresterea salariilor si de concurenta puternica a altor tari emergente.
Companiile din China au cumparat anul trecut unul din cinci roboti industriali vanduti la nivel global, depasind astfel Japonia, recunoscuta timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate in productie, scrie cotidianul Financial Times.
China a cumparat 36.560 de roboti industriali, in crestere cu aproape 60% fata de anul 2012, arata datele Federatiei Internationale de Robotica, organizatie a industriei de profil, cu sediul in Germania. Japonia a cumparat 26.015 roboti anul trecut, in timp ce locul al treilea a fost ocupat de Statele Unite cu 23.679.
"China este piata de roboti industriali cu cea mai rapida crestere. In cativa ani, piata din China va fi semnificativ mai mare decat cele de pe locurile al doilea si al treilea", a declarat Per Vegard Nerseth, seful diviziei de robotica a producatorului elvetian de echipamente electrice si industriale ABB.
Vanzarile de roboti catre China au crescut, in medie, cu 36% in fiecare an in perioada 2008-2013, potrivit datelor Federatiei Internationale de Robotica. Potentialul pentru viitor este, de asemenea, urias, intrucat in 2012 China avea 23 de roboti la fiecare 10.000 de angajati in industria prelucratoare, fata... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:30
China a cerut companiilor de stat sa renunte la orice legaturi cu firmele de consultanta americane, dupa ce Statele Unite au acuzat cinci ofiteri chinezi de spionaj economic impotriva mai multor companii.
Oficialii chinezi se tem ca firme precum McKinsey & Company si The Boston Consulting Group ar putea transmsite SUA secrete comerciale la care obtin accesul, au declarat surse apropiate situatiei pentru publicatia britanica, potrivit Financial Times, citat de Mediafax.
"Nu avem cunostinta despre o notificare in acest sens transmisa de guvern", a declarat un purtator de cuvant al firmei Bain & Company.
Firmele de consultanta din SUA au operatiuni importante in China. McKinsey, The Boston Consulting Group si altele au printre clienti si multe companii de stat, noteaza Financial Times.
China a avertizat ca va lua contramasuri daca SUA continua cu acuzatiile ca ofiterii chinezi ar fi spionat companii din domenii precum nuclear, prelucrarea metalelor si energie solara, printre care Alcoa, United States Steel Corp, Westinghouse Electric, subsidiara americana a SolarWorld AG, precum si un sindicat al angajatilor din siderurgie.
Autoritatile de la Washington sustin de multi ani ca spionajul cibernetic reprezinta o amenintare nationala semnificativa pentru SUA.
Cei cinci ofiteri ai armatei chineze au fost inculpati in Statele Unite pentru spionaj economic care a vizat sase companii americane, a anuntat luni procurorul-general american, Eric Holder.
Decizia a... mai mult
Luni, 26 Mai 2014, ora 12:39
Guvenul american pirateaza companiile de telefonie mobila chineze pentru a intercepta milioane de mesaje trimise prin SMS, a afirmat fostul agent al CIA Edward Snowden intr-un articol publicat sambata de cotidianul South China Morning Post din Hong Kong, citat de AFP.
SUA au piratat, de asemenea, prestigioasa universitate Tsinghua din Beijing si operatorul de fibre optice pentru Asia-Pacific Pacnet, potrivit lui Snowden, citat de jurnal.
Ex-agentul CIA, care a fost si consultant al Agentiei Securitatii Nationale (NSA) americane, s-a refugiat in Hong Kong dupa ce a divulgat programe americane de supraveghere a comunicatiilor, ceea ce i-a atras vineri inculparea pentru spionaj in SUA.
"NSA face tot felul de lucruri, ca de pilda piratarea companiilor de telefonie mobila chineze pentru a va fura toate SMS-urile", a declarat Snowden intr-un interviu acordat in 12 iunie cotidianului chinez, dar din care a aparut doar acest pasaj intr-un articol publicat sambata pe site-ul internet al acestuia.
Snowden "sustine ca detine probe pentru tot ce afirma", indica ziarul fara sa citeze documentul care etaleaza aceste acuzatii.
Potrivit statisticilor oficiale citate de jurnal, chinezii si-au trimis aproape 900 de miliarde de SMS-uri in 2012, adica cu 2,1 % mai mult decat in 2011.
Articolul nu divulga cum are loc presupusa piratare, dar arata ca experti chinezi in securitatea cibernetica au intrat in alerta de mult timp in urma unor atacuri "clandestine" efectuate cu... mai mult
Duminica, 23 Iunie 2013, ora 11:08
Majoritatea analistilor economico-politici se grabesc sa puna flori pe mormantul statelor dezvoltate si ridica in slavi China, pe care o vad deja prima super-putere a lumii. Ceea ce uita specialistii este ca economia Chinei se bazeaza doar pe productie si aproape deloc pe inovatie, care, in fond, inseamna progres.
Economia planificata, combinata cu o crestere a cererii pe piata interna, vor asigura propagarea ecuatiei pret-valoare, un atu al Chinei in raport cu statele dezvoltate.
Totusi, China nu vrea sa fie un magazin de dulciuri.
Combinatia dintre preturile mici si performantele bune explica de ce marci chinezesti precum TCL, Huawei, Haier sau Midea inregistreaza un succes fulminant pe pietele emergente.
China, fabrica mondiala
Corporatiile chinezesti, majoritatea sustinute de stat, au plecat la o adevarata vanatoare de branduri, patente si tehnologie care sa le consolideze pozitia pe piata de origine. Pe partea de fabricatie, imbunatatirea calitatii si eficientizarea productiei, combinata cu imensa forta de munca, vor asigura mult timp pozitia Chinei de "fabrica mondiala".
Probleme de adaptare
Totusi, chinezii inca n-au o pozitie dominanta, pentru ca mai trebuie sa treaca ceva ani pana cand vor ajunge la nivelul statelor puternic industrializate.
Cel mai important obstacol in calea cuceririi lumii economice nu tine de vreo decizie politica. Pur si simplu, chinezii se pricep de minune sa fabrice, dar n-au absolut nicio treaba cu inovatia.... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 18:50