Ce faci cand ti se promite ajutor financiar si acesta nu mai vine?
"Astepti", acesta a fost raspunsul pe care contabilul i l-a dat unui antreprenor cand a intrebat ce face avand in vedere ca banii de la stat pentru somajul tehnic al angajatilor, aferent lunii martie, nu au intrat nici pana acum.
Iar in situatia lui se afla si alti proprietari de business-uri din Romania care au depus o solicitare de ajutor financiar pentru ca si-au intrerupt sau limitat activitatea in contextul pandemiei de COVID-19.
Am primit pe adresa redactiei o semnalare de acest gen, iar pe grupurile de antreprenori de pe social media sunt zeci de oameni de afaceri care sustin ca sumele de la stat nu le-au intrat deloc in conturi. Sau ca au intrat partial. Asta desi autoritatile au promis ca o vor face in termen de 15 zile de la depunerea documentelor.
Altii, (mai norocosi sau care au avut sume mai mici?) au primit toti banii: in una sau doua transe.
Prin urmare, am facut un sondaj ad-hoc, pe aceasta tema, vineri, intr-un grup de antreprenori romani de pe Facebook cu peste 68.000 de membri. Am primit 54 de raspunsuri in cateva ore. Dintre acestea, doar 16 au bifat optiunea "am primit banii integral", in timp ce 33 au raspuns cu "nu am primit niciun ban pana acum".
Sursa: Facebook/Grupul antreprenorilor din Romania
Poate ca acest sondaj nu are valoare din punct de vedere statistic, insa arata ca exista o sincopa in sistemul de alocare a banilor. Sau, daca e sa punem altfel... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 00:00
Peste 100 de companii anuntasera la finalul lunii martie demersuri de sprijin al sistemului sanitar in lupta impotriva COVID-19, in valoare de peste 12 milioane de euro, estimeaza reprezentantii Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursa din Romania (ARIR).
Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, cele mai mari donatii in bani au fost anuntate de catre: Hidroelectrica (aproximativ 2 milioane euro), Romgaz (1,1 miloane euro), OMV Petrom si Banca Transilvania (1 milion euro), Philip Morris (sub 1 milion euro), Nuclearelectrica (700.000 euro), BRD, BCR si ING (sub 500.000 euro), urmate de Orange, Mega Image, Coca Cola.
"Dintre membrii ARIR regasim, de asemenea, ALRO, Antibiotice, BRK Financial Group, Idea Bank, Purcari, Electrica si Teraplast.", se mentioneaza in comunicat. Potrivit ARIR, alte companii au sprijinit sistemul medical prin donatii in natura, precum flote de masini pentru spitale, mancare pentru personalul medical, medicamente, aparatura si materiale medicale, produse dezinfectante, companiile fiind: Dacia, Arctic, McDonald's, Sanofi, eMAG, Unilever.
"In plus fata de donatiile in bani, numeroase companii listate la Bursa de Valori Bucuresti si nelistate din sectorul energetic, bancar si al utilitatilor au adoptat masuri de sprijin al populatiei. Membrii ARIR din toate sectoarele de activitate au asigurat continuitatea activitatii si identificarea unor solutii care sa permita repornirea cat mai curand posibil a economiei", a declarat... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:43
Guvernul Romaniei le da, in acest an, ajutoare de stat in valoare de sute de milioane de lei unor companii care au cerut finantare pentru a se dezvolta. Interesant este ca mai multe dintre societatile care urmeaza sa incaseze banii de la stat - desi desfasoara activitati diferite - au actionari comuni.
Potrivit Vioricai Dancila, Guvernul le da banii - in baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie instituita prin HG 807/2014 - unor companii care se pregatesc sa investeasca 1,3 miliarde de lei si sa creeze circa 2.000 de locuri de munca.
"Proiectele pentru care se semneaza finantarile, in aceasta prima perioada, au o valoare de 1,3 miliarde de lei. Sprijinul guvernamental este unul consistent: aproape 500 de milioane de lei", a declarat Dancila.
Cele 9 societati care au primit ajutoare de stat sunt: Teraplast SA, Teraglass Bistrita SRL, Depaco SRL, MG TEC Industry SRL, Jaeggi Industries SRL, Therme Nord Bucuresti SRL, Universal Alloy Europe SRL, Stonevault SRL si Romagua Grup SA.
Guvernul nu a pus la dispozitie, deocamdata, date concrete cu privire la sumele pe care urmeaza sa le incaseze fiecare dintre societati.
Cine primeste ajutor din bani publici
In anii trecuti, potrivit presei, omul de afaceri clujean Dorel Goia, presedintele Consiliului de Administratie al Terapalst SA, declara in cadrul unui eveniment desfasurat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca, desi a cerut ajutor de stat, banii au ajuns, pana... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 18:44
Numarul hackerilor angajati de guvernul american sau de marile companii, cum sunt Apple sau Google, e in crestere, iar un astfel de job poate ajunge sa fie foarte bine platit.
Nathaniel Wakelam a prins un astfel de job de la varsta de 18 ani. Acum, la 21, lucreaza full time pe o astfel de pozitie. Luna aceasta a castigat deja 21.150 de dolari, relateaza The Guardian.
Suma incasata de tanar lunar variaza, insa media anuala se situeaza undeva la un sfert de milion de dolari. Iar munca se face de acasa, cafenele sau baruri, spune el.
Ce face un tanar cu acesti bani? Inclusiv acte ce tin de filantropie; conduce o fundatie prin care ii tine in legatura pe tinerii hackeri cu mentorii lor, cei cu destula experienta la activ.
Anul trecut, cu banii castigati in doar 48 de ore, a reusit sa trimita sase oameni la o conferinta in Noua Zeelanda. "Daca poti castiga bani facand asa ceva si ei vin usor, cred ca ai obligatia sa-i ajuti si pe cei din jur", explica el.
"Imi place la ...citeste mai departe despre "Cat incaseaza un "hacker bun" - Poate fi angajat cu acte in regula la Apple sau Pentagon" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 August 2016, ora 08:29
Drama refugiatilor care sosesc zilnic cu miile in Europa nu a lasat insensibile nici marile companii, cum e Google sau Volkswagen.
In ultima vreme, acestea au donat milioane de dolari organizatiilor care ofera adapost, apa, macare si asistenta medicala refugiatilor, relateaza CNN.
Google, de exemplu, a donat deja 1,1 milioane de dolari, Audi 1 milion de dolari, iar Goldman Sachs 2 milioane de dolari. Au mai donat si Zara, Ericsson, Volvo sau H&M.
In numai sase zile, de la oameni de afaceri si companii s-au strans 17 milioane de dolari.
Uber s-a oferit sa trimita soferi care sa colecteze haine si jucarii donate din 20 de tari.
Un consul ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Marile companii, alaturi de refugiati - ce le ofera" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 12:38
Cinci companii americane au rezerve de 430,3 miliarde de dolari in bani cash, iar cei mai multi sunt tinuti in afara SUA, potrivit unui raport al agentiei de rating Moody's, suma fiind de 12 ori mai mare decat rezervele valutare ale Romaniei.
In ultima jumatate a deceniului, sectorul IT a inregistrat o crestere vertiginoasa in aceasta privinta, informeaza CNN Money.
Iar daca va ganditi ca tendinta se va atenua in viitorul apropiat, atunci va inselati. Moody's arata ca gigantii din tehnologie isi vor mari rezerva de cash. Iar motivul este unul singur.
In loc sa aduca banii in SUA, companiile ii tin in afara granitelor tarii, mai ales din cauza taxei de 35% care se aplica sumelor repatriate.
Iar de vreme ce nu ii investesc in tara de bastina, nu au cum sa plateasca biruri pentru ei.
Apple sta pe ...citeste mai departe despre "Topul companiilor care stau pe un munte de bani: De 12 ori mai mult cash decat rezervele Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 10:52
Guvernul va obliga societatile sa isi reevalueze terenurile pe care le-au cumparat de la stat, astfel incat acestea sa isi majoreze corespunzator capitalul social si sa emita in favoarea statului noi actiuni, cu plata dividendelor, daca nu au majorat capitalul pana acum sau l-au calculat incorect.
Conform legii, daca proprietarii unei companii cumparate de la stat primesc, dupa privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport in natura al statului si in schimbul carora vor fi emise actiuni suplimentare, care revin institutiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social si emiterea de noi actiuni, statul beneficiaza de potentiale dividende, bani care sunt varsati la buget.
Prin aceasta operatiune de reevaluare a terenurilor, Guvernul anticipeaza deja ca va incasa venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende si din valorificarea actiunilor emise.
Deoarece obligatia de includere in capitalul social a valorii terenului calculata "corect", cu ajutorul unui evaluator, va fi introdusa, ca o conditie care trebuie indeplinita inainte de confirmarea planului de reorganizare, si pentru firmele aflate in reorganizare sau faliment, Guvernul anticipeaza incasari in plus si din recuperarea creantelor inscrise la masa credala, reprezentand contravaloarea terenurilor.
Argumentul Executivului este ca, in aceasta perioada, din... mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:20
Cele mai multe companii fac profit prin modalitati evidente. Google obtine multi bani din publicitate, Apple din vanzarea de iPhone-uri si iPad-uri, iar retaileri precum Gap din comercializarea hainelor si a altor produse.
Insa, uneori, o companie gaseste metode surprinzatoare sau mai putin conventionale pentru a-si rotunji veniturile. De multe ori, aceste metode alternative sunt rezultatul unei competitii acerbe, care forteaza organizatiile sa gandeasca creativ pentru a supravietui.
Urmatoarele companii, prezentate de Huffington Post, castiga bani din activitati mai putin obisnuite raportat la profilul lor de activitate.
1. McDonald's obtine cea mai mare parte din profit din chirii, nu din vanzarea de mancare. Inca din anii '50, compania a demarat o serie de achizitii de active imobiliare, pe care le-a inchiriat apoi pentru restaurantele in sistem de franciza.
2. Lucasfilm a incasat mai mult din vanzarea jucariilor inspirate din seria Star Wars decat din filmele propriu-zise. Doar in 2011, jucariile si jocurile Star Wars au adus un castig de 1,5 miliarde de dolari.
Citeste mai multe despre Metode surprinzatoare prin care companiile fac bani pe Ziare.com. mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 09:43
Cheltuielile IT vor creste anul viitor cu 8 - 15% in Romania, Polonia, Bulgaria si Croatia, iar dezvoltarea industriei IT in ansamblu va impulsiona dezvoltarea economica din Europa Centrala si de Est (ECE) in 2012, arata un raport al Erste Group.
"Statele din Europa Centrala si de Est inregistreaza o crestere a sectorului IT de aproximativ doua ori mai mare decat cresterea PIB-ului lor pe termen mediu si lung, iar finantarea proiectelor IT publice se va face prin fonduri de coeziune UE", se mentioneaza in raport.
Factorii principali de crestere in IT sunt reprezentati de scaderea costurilor si cresterea eficientei, precum si o mai buna mobilitate si flexibilitate. Totodata, companiile IT de mici dimensiuni cu o oferta de solutii scalabile vor deveni potentiale tinte ale fuziunilor si achizitiilor din ECE.
Analistii estimeaza o crestere a investitiilor in sectorul IT pentru 2012
Asteptarile privind piata IT in 2011 si 2012 s-au reechilibrat intr-o oarecare masura, in ultimul timp, datorita temerilor tot mai mari legate de efectele secundare generate de problema datoriilor din Europa Occidentala. Cu toate acestea, analistii Erste Group spun ca, deocamdata, nu se constata aproape nicio schimbare a comportamentului privind cheltuielile IT. Acest fapt este confirmat de estimarea unei cresteri solide a cheltuielilor IT in 2012, tari precum Polonia (+7,8%), Romania (+12,7%), Bulgaria (+15,0%) si Croatia (+10,1%), urmand sa contribuie la imbunatatirea generala a... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 14:46