Guvernul american a decis sa amane cu 90 de zile introducerea restrictiilor pe care administratia Trump le-a impus grupului chinez Huawei, astfel ca firmele americane vor putea continua sa faca afaceri cu gigantul chinez, a declarat luni secretarul american al Comertului, Wilbur Ross, transmite Bloomberg.
In luna mai a acestui an administratia de la Washington a revenit asupra unora dintre restrictiile impuse grupului chinez Huawei, la cateva zile dupa semnarea unui decret care interzicea companiilor americane sa utilizeze echipamente de telecomunicatii produse de companiile care prezinta un risc pentru securitatea nationala, o masura care viza in special Huawei. Gratie acestei reveniri, Departamentul american al Comertului a emis atunci o autorizatia temporara valabila timp de trei luni, in ideea de a permite clientilor americani ai Huawei sa continue sa cumpere echipamente produse de firma chineza.
Aceasta "autorizatie temporara", care urma sa expire luni, 19 august, va fi prelungita pentru Huawei pentru inca 90 de zile, a declarat Wilbur Ross intr-un interviu pentru Fox Business Network. Unele companii de telecomunicatii din SUA sunt "dependente" de Huawei si astfel o perioada de gratie de 90 de zile a fost considerata adecvata, a precizat Wilbur Ross. "Le oferim un ragaz mai mare pentru a putea scapa de aceasta dependenta", a precizat oficialul american, adaugand ca noul termen limita va fi 19 noiembrie.
Guvernul american acuza Huawei, cel mai mare producator... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 09:15
Statele Unite au decis sa extinda cu 90 de zile permisiunea ca Huawei Technologies sa cumpere componente de la companii americane, pentru a aproviziona clientii existenti, dar a adaugat 40 de unitati ale companiei chineze pe lista neagra.
Extinderea are data de joi, s-a aflat despre ea vineri, iar luni a fost anuntata oficial de secretarul pentru Comert, Wilbur Ross, chiar daca presedintele Donald Trump a sugerat inca din weekend ca masura nu este garantata, transmite Reuters.
Actiunile producatorilor americani de cipuri care vand componente catre Huawei, intre care Qualcomm, Intel si Micron Technology, au crescut in urma aparitiei acestei informatii oficiale.
Prelungirea cu 90 de zile "are rolul sa acorde clientilor din Statele Unite un timp suficient de tranzitie pentru a renunta la echipamentele Huawei, avand in vedere riscurile persistente pentru securitatea nationala si de politica externa.
In timp ce cerem consumatorilor sa renunte la produsele Huawei, recunoastem ca este nevoie de mai mult timp pentru a preveni orice perturbare", a anuntat Departamentul pentru Comert.
In luna mai, guvernul SUA a inclus Huawei pe o lista neagra de companii implicate in activitati care pun in pericol securitatea nationala si interesele de politica externa.
La scurt timp, Departamentul pentru Comert a permis Huawei sa cumpere unele bunuri fabricate de companii americane, pentru a reduce impactul asupra clientilor.
Intre afiliatele Huawei incluse pe lista se afla... mai mult
Marti, 20 August 2019, ora 08:19
Bilantul exploziei de la Tianjin continua sa creasca. Peste 100 de morti au fost inregistrati in urma deflagratiei, iar din punct de vedere financiar bilantul se arata si el impovarator.
Nu doar pagubele materiale create de suflul exploziei atarna greu in balanta, ci si deciziile pe care companiile straine care operau in portul chinez le-au luat in ultima saptamana, arata portalul Quartz.
Despagubiri imense
Asiguratorii din China sunt printre victimele dezastrului financiar creat de explozia care a devastat zona industriala din portul Tianjin.
Agentia de rating Fitch a apreciat ca nivelul despagubirilor sunt cuprinse intre 1 si 1,5 miliarde de dolari. Suma ar fi echivalentul a 88% din politele de asigurare incasate in Tianjin in cursul anului trecut.
Majoritatea se refera la asigurarile auto, de marfa, de responsabilitate si a bunurilor.
Locuitorii sunt asigurati si ei in cadrul unui program guvernamental, cu daune care pot evolua de la 3.100 pana la 5.500 de dolari in caz de vatamare si cu sume de 7800 de dolari platite ca despagubiri pentru un deces.
Parc auto distrus
Valoarea totala a masinilor distruse de suflul exploziei poate depasi 700 de milioane, portul Tianjin reprezentand poarta de intrare pentru 40% din autovehiculele importate de China.
Conform unei estimari facute de ziarul China Daily, producatorii auto straini ar fi inregistrat pagube de cel putin 312,5 milioane de dolari in explozia de saptamana trecuta.
Printre acestia se... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 11:08
Multa vreme, fotomodelele din Occident au fost la mare cautare pe catwalk-urile din Shanghai si Beijing, sau pentru sedintele foto din acele zone. Cu toate acestea, cateva zeci dintre ele au fost arestate recent de politie si expulzate din tara pentru presupuse infractiuni legate de vize.
Frumoasele cu picioare lungi, scrie The Economist, nu sunt insa singurele prezente straine aflate sub amenintarea expulzarii din China. Exista zvonuri cum ca intreprinderile controlate de stat (SOEs) nu vor mai avea voie sa achizitioneze echipamente de telecomunicatii Cisco si servere IBM. Mai mult, saptamana aceasta, "Financial Times" anunta faptul ca firmelor de consultanta precum McKinsley si Bain li s-ar fi interzis sa mai lucreze pentru SOEs.
Companiile americane de tehnologie par sa nu fi fost informate insa de vreorestrictie. Marile firme guvernamentale spun - cu timiditate - ca nu au primit nicio nota informativa legata de rezilierea contractelor cu firmele de consultanta. Bancile de stat sunt incapabile sa confirme prezenta acestei dispozitii.
Cert este ca aceste zvonuri vin ca o replica la vestea ca America vrea sa urmareasca cinci membri ai Amatei chineze de Eliberare a Poporului pentru presupuse atacuri informationale asupra secretelor industriale. Lucru care a provocat indignare in China. Afirmatiile lui Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA), cu privire la hackingul american asupra unor obiective strategice... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 13:52
Companii precum IBM, Nike sau Starbucks se confrunta cu noi obstacole in China, in conditiile in care oficialii Partidului Comunist se contrazic in privinta directiei si profunzimii reformelor economice.
Presa chineza de stat a acuzat saptamana trecuta Starbucks ca practica preturi prea mari la cafea, iar Samsung Electronics a fost criticata pentru functionarea defectuoasa a smartphone-urilor, relateaza Bloomberg.
Veniturile IBM in China au scazut cu 22% in trimestrul al treilea, contribuind la primul declin al vanzarilor diviziei grupului pentru pietele cu dezvoltare rapida.
"Mediul operational s-a inrautatit semnificativ in ultimul an, pentru companiile straine. In cei 16 ani de activitate in China, increderea in randul directorilor straini este printre cele mai scazute", a declarat Shaun Rein, director general al China Market Research Group in Shanghai.
Directorii de companii americane reclama in primul rand cresterea costurilor si a birocratiei din China, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul de Afaceri SUA-China, din Washington.
Circa 70% din peste 100 de companii incluse in studiu anticipeaza stagnarea sau scaderea marjelor de profit. Numai 39% dintre aceste companii sunt optimiste in legatura cu perspectivele in China, in urmatorii cinci ani. In 2011, 58% dintre cei intervievati s-au declarat optimisti.
De la deschiderea economiei chineze pentru investitii straine, in anii '70, China a fost un motor de crestere care a generat multinationalelor... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 20:46
China investigheaza cel putin patru companii farmaceutice multinationale, extinzand ancheta in cazul GlaxoSmithKline (GSK), potrivit unui avocat din Hong Kong a carui firma acorda consultanta companiilor in privinta combaterii coruptiei transfrontaliere.
Investigatia arata atentia sporita acordata de autoritatile chineze anchetelor referitoare la coruptia din industria farmaceutica, China, cea mai populata tara a lumii, fiind confruntata cu cresterea preturilor medicamentelor, transmite Bloomberg.
Producatorii de medicamente sunt anchetati de autoritatile de reglementare locale, iar rezultatele ar putea atrage noi intrebari din partea oficialilor de la Beijing si analizate de guvernul SUA, potrivit legii practicilor de coruptie in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act).
"Avem cunostina de patru companii farmaceutice care sunt investigate de autoritati locale anti-coruptie", a declarat Wendy Wysong, sef de departament la firma de avocatura Cliffors Chanse. Ea a refuzat sa precizeze numele companiilor.
Autoritatile chineze au anuntat luni ca GSK s-a folosit pentru a da mita de agentii de turism, ca lideri ai companiei au beneficiat de favoruri sexuale, iar alti producatori de medicamente au transferat bani agentiilor.
"Daca aceste companii sunt si ele implicate in tranzactii ilegale, puteti merge sa le intrebati. Desigur ca nu vor raspunde, dar ii puteti intreba: Dormiti bine noaptea?", a declarat Gao Feng, director al departamentului de investigare a... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:54
In fruntea clasamentului celor mai puternice companii din lume se afla doua banci din China, potivit revistei americane Forbes, detronand astfel grupul petrolier american ExxonMobil.
Compania americana, aflata anul trecut pe prima treapta a clasamentului, a fost inlocuita de cea mai mare banca din China, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). O alta banca chineza, China Construction Bank, se afla pe pozitia a doua a clasamentului, castigand 11 locuri in comparatie cu editia precedenta, informeaza France Presse.
Avansul bancilor chineze in clasament este sustinut mai ales de "o crestere cu doua cifre, in acelasi timp, pentru cifra de afaceri si beneficii", explica revista americana Forbes.
Citeste mai multe despre China ocupa primele doua pozitii in topul celor mai puternice companii, conform clasamentului Forbes pe Adevarul.ro. mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 11:37
Economia chineza este in continua crestere, iar chinezul din clasa mijlocie isi permite sa se "rasfete" cu tot felul de produse.
De aceea, companiile americane vor sa profite de aceasta oportunitate, in speranta ca "vor da lovitura" in China.
Iata care sunt companiile americane care parieaza pe piata chineza, potrivit Money CNN:
Apple
"Febra" iPhone-ului a ajuns, in cele din urma, si in China. Statul chinez are aproximativ 1 miliard de abonati la telefonia mobila, iar apropierea Apple de China nu a fost o surpriza in conditiile in care, in luna frebruarie, CEO-ul companiei, Tim Cook, a precizat investitorilor ca gigantul IT se va concentra foarte mult asupra pietei chineze.
Vanzarile Apple au crescut de patru ori mai mult decat in ultimul an, valoarea totala fiind de 12 miliarde de dolari in 2011. In timp ce clientii din SUA continua sa reprezinte mai mult de o treime din vanzarile companiei la nivel mondial, China recupereaza si ajunge la aproximativ 12% din veniturile totale ale Apple.
La inceputul acestui an, cand Apple a lansat iPhone 4S, compania a fost nevoita sa inchida magazinele de la Beijing si Shanghai, intrucat izbucnisera incaierari intre sutele de fani devotati, care-si asteptau randul sa cumpere noul produs.
Boeing
Compania incearca sa transforme China in clientul sau nr 1 pentru avioanele comerciale. Potrivit previziunilor companiei, in urmatorii 20 de ani, China va avea nevoie de 5000 de avioane noi, in valoare totala de 600 de... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 19:44
Presedintele SUA, Barack Obama, a incurajat directorii executivi ai unora din cele mai mari companii de outsourcing sa investeasca in China. Presedintele American a tinut sa sublinieze ca SUA spera intr-o crestere economica a Chinei intrucat acele milioane de chinezi care lucreaza acum pe piata muncii in SUA vor fi potentiali clienti ai companiilor americane pe viitor, noteaza Huffington Post.
Aceasta declaratie obisnuiau sa o faca atat Bill Clinton cat si George Bush pentru a-si justifica investitiile occidentale in China.
Cu toate acestea, lucrurile arata diferit: in loc de a deveni clienti ai bunurilor americane, chinezii pun nenumarate bariere importurilor din SUA.
E greu sa gasesti chinezi bogati pentru produse "made in SUA" deoarece autoritatile de la Beijig le impun societatilor comerciale care vand in China sa-si construiasca propriile fabrici. Este, de asemenea, greu de imaginat ca presedintele SUA si Casa Alba nu cunosc acest lucru, fiindca nu mai este demult un secret.
Presedintele Obama a facut aceste remarci intr=o intalnire la Honolulu cu un grup de directori executivi ai multinationalelor americane. Obama incearca sa semneze un nou acord global de outsourcing, parteneriatul Trans-Pacific, sperand ca intr-o zi va fi inclusa si China.
Directorii executivi, printre care Eric Schmidt de la Google, presedintele Johnson&Johnson, CEO-ul William Weldon si presedintele Dow Chemical Asic Pacific Dawson Pat au avut o intalnire cu presedintele Chinei, Hu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 08:46