Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Sefii corporatiilor internationale se indreapta cu mic cu mare spre forumul anual economic al Rusiei de la Sankt Petersburg, ce va debuta pe 18 iunie.
Sankt Petersburg International Economic Forum (SPIEF) 2015 vine intr-un moment in care economia tarii gazda are nevoie de impulsuri financiare rapide pentru a se redresa.
Din punct de vedere politic si economic, Rusia este in continuare izolata de Occident ca urmare a sanctiunilor aplicate pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina, asa ca SPIEF reprezinta o raza de speranta in peisajul economic sumbru din tara, arata postul american CNBC.
Economie in picaj
2014 a marcat intrarea in vrie a economiei din Rusia odata cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina si implicarea fortelor militare rusesti in conflictul declansat in estul acestei tari.
Lovita concomitent de sanctiunile economice impuse de Occident si de prabusirea pretului petrolului, o marfa care reprezinta 70% din exporturile rusesti, economia rusa a intrat in declin.
Deprecierea rublei, inflatia ajunsa la nivele alarmante si retragerile masive de capital au pecetluit intrarea in criza a Rusiei.
Anul acesta insa, beneficiind si de o stabilizare a pretului la petrol, rubla a resit sa mentina un curs de schimb stabil in fata dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, iar inflatia si-a domolit galopul.
Elementele acestea ar putea incuraja o revenire a investitorilor straini in Rusia.
Context optimist
Unii dintre economisti cred chiar... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 12:07
Cu toate ca Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Moscovei, punand pe lista neagra oameni de afaceri si companii rusesti, in urma anexarii Crimeii, totusi giganti energetici, precum Exxon Mobil si British Petroleum au incheiat afaceri cu Rusia.
Astfel, directorul de exploatare al companiei americane Exxon Mobil, Neil Duffin, care a participat la Forumul economic de la St. Petersburg, a semnat un acord cu Igor Sechin, directorul Rosneft, in vederea explorarii petrolului in Siberia, potrivit NY Times.
Tranzactia a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce guvernul Statelor Unite a impus sanctiuni impotriva lui Igor Sechin, care a fost mult timp consilier al presedintelui rus, Vladimir Putin.
In ciuda impulsionarii guvernelor occidentale de a izola Moscova in urma agresiunii din Ucraina, gigantii energetici isi aprofundeaza relatiile lor cu companiile rusesti.
Ca si Exxon, British ...citeste mai departe despre "Gigantii americani si britanici fac afaceri cu Rusia, sfidand sanctiunile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 09:58
Companiile americane Visa si MasterCard vor fi pedepsite pentru participarea la sanctiunile impuse de Statele Unite unor banci si persoane din Rusia, considerate apropiate Kremlinului, a avertizat premierul rus Dimitri Medvedev.
In urma sanctiunilor aplicate de SUA Rusiei ca urmare a anexarii regiunii ucrainene Crimeea in martie, Visa si MasterCard au oprit serviciile de plati pentru mai multe institutii de credit din Rusia, inclusiv Bank Rossia, controlata de un miliardar apropiat presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Mediafax.
Autoritatile de la Moscova au anuntat ulterior ca Rusia isi va crea propriul sistem de plati electronice.
Implicarea operatorilor de plati electronice in sanctiunile impotriva Rusiei "nu va ramane nepedepsita", a declarat Medvedev intr-un discurs in Duma, camera inferioara a parlamentului de la Moscova.
"Este fara indoiala o incalcare a acordurilor existente. Trebuie sa facem ceea ce este necesar pentru a-i aduce la realitate pe operatorii straini in cauza. (...) Trebuie sa raspunda in cadrul actualului sistem de relatii internationale", a spus Medvedev, fara sa specifice natura masurilor avute in vedere.
Statele Unite au anuntat in martie, in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia, sanctiuni pentru mai multe zeci de inalti oficiali si oameni de afaceri rusi, precum si pentru Rossia Bank, descrisa de Departamentul de Stat ca institutia de credit preferata a politicienilor rusi.
Visa si MasterCard au oprit, fara preaviz,... mai mult
Marti, 22 Aprilie 2014, ora 16:15
Presedintele Vladimir Putin vrea sa stimuleze economia oferind amnistie unora dintre cei 110.000 de oameni de afaceri incarcerati in Rusia, unde probabilitatea ca un antreprenor sa fie inchis in sistemul de colonii penale, gulagurile din trecut, este mai mare decat in cazul infractorilor obisnuiti.
Peste 110.000 de persoane sunt inchise in Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionisti si proprietari de afaceri mici si mijlocii. Alti 2.500 de oameni se afla in inchisoare in asteptarea proceselor pentru infractiuni din aceasta categorie, precum frauda, delapidare, fals si evaziune fiscala, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT).
In contextul incetinirii economiei Rusiei, presedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economica: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din inchisori.
"Asa ceva poate fi de inteles in contextul situatiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.
Masura presedintelui rus este, chiar si dupa standardele recesiunii globale, o incercare neobisnuita de a revigora economia, scrie NYT.
Amnistia este necesara, afirma Titov, pentru ca guvernul a reactionat "prea agresiv" in privinta amenintarii crimei organizate si inechitatii privatizarilor, intentand procese prea usor in timpul primilor 12 ani in care Putin a detinut puterea ca presedinte si premier.
Economia... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 15:40