Directori ai companiilor tech americane si alte personalitati din Silicon Valley i-au felicitat pe presedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, si pe Kamala Harris, selectia acestuia pentru functia de vicepresedinte, pentru victoria inregistrata la alegerile prezidentiale de martea trecuta, noteaza CNBC.
Jeff Bezos, CEO-ul Amazon, i-a felicitat pe cei doi intr-o postare pe Instagram, acesta afirmand ca victoria lor inseamna ca "unitatea, empatia si decenta nu sunt trasaturi ale unei era trecute", scrie Hotnews.ro.
Bezos a avut o relatie turbulenta cu presedintele Donald Trump pe durata mandatului acestuia.
Trump l-a atacat in mod repetat pe miliardarul american datorita faptului ca este proprietarul Washington Post, o publicatie considerata ostila de presedintele republican, din cauza taxelor platite de Amazon si relatiei companiei cu posta federala americana.
View this post on Instagram Unity, empathy, and decency are not characteristics of a bygone era. Congratulations President-elect @JoeBiden and Vice President-elect @KamalaHarris. By voting in record numbers, the American people proved again that our democracy is strong. A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on Nov 7, 2020 at 12:37pm PST
Fondatorul Microsoft Bill Gates, un critic vocal al gestionarii pandemiei de COVID-19 de catre administratia Trump, a declarat ca asteapta cu nerabdare sa "lucreze cu noua administratie si liderii ambelor tabere din Congres pentru a aduce sub... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 14:29
Dolarul si indicii buriseri globali au crescut miercuri, investitorii anticipand ca este improbabil ca democratii sa isi puna in aplicare agenda progresista, cu cheltuieli fiscale mari si mai multe reglementari, in urma alegerilor prezidentiale al caror rezultat este inca neclar, transmite Reuters.
In schimb, republicanii vor pastra probabil controlul asupra Senatului, dupa ce senatoarea Susan Collins a obtinut o victorie surprinzatoare in Maine, ceea ce va bloca practic orice modificare majora a taxelor, a reglementarilor sau a cheltuielilor.
Actiunile companiilor care se dezvolta rapid, cum sunt cele din sectorul tehnologiei, au crescut puternic, investitorii considerand ca un Congres divizat va reduce probabilitatea taxarii suplimentare a acestora.
"Pare improbabil sa se produca un Val Albastru decisiv si cred ca pietele se simt confortabil, chiar cu o victorie a lui Biden", a declarat Michael Arone, analist sef pentru inveestitii la firma State Street Global Advisors in Boston.
Indicele MSCI al pietelor globale a inregistrat cea mai mare crestere procentuala zilnica de la jumatatea lunii iunie, de 1,94%.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a urcat cu 2,1%.
Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a avansat cu 1,34%, S&P 500 cu 2,2%, iar Nasdaq Composite cu 3,85%, cea mai mare crestere procentuala de la jumatatea lunii aprilie.
Indicele dolarului a crescut cu 0,385%.
Contractele futures pentru aur au inchis in declin cu 0,7%, la... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2020, ora 07:56
Facebook a anuntat noi masuri pentru combaterea dezinformarii, in perspectiva alegerilor prezidentiale americane care vor avea loc in noiembrie 2020, in aceeasi zi in care a dezvaluit eliminarea unei retele de conturi rusesti pe Instagram care aveau ca tinta alegatori americani.
Compania a anuntat ca va creste transparenta prin masuri precum afisarea mai multor informatii despre detinatorul unei pagini pe Facebook si va eticheta mai vizibil continutul marcat ca fiind fals de catre controlori independenti.
Facebook a fost criticata in ultimele saptamani din cauza politicii de a excepta de la verificari reclamele politicienilor, provocand nemultumirea candidatilor prezidentiali democrati Joe Biden si Elizabeth Warren, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a aparat aceasta politica, afirmand ca media sociala a creat moduri de exprimare transformatoare, care nu trebuie oprite.
In aceeasi zi, echipa de campanie a lui Biden a cerut eliminarea unei reclame apartinand unui comitet de actiune politica, nu unui politician, care ar contine afirmatii false despre fostul vicepresedinte american. Katie Harbath, director pentru politici globale in domeniul alegerilor la Facebook, a spus ca daca reclama, in prezent inactiva, va rula din nou, va fi trimisa la terte parti pentru verificare.
Luni, Facebook a anuntat ca va pune in practica un plan de a interzice reclamele care ii incurajeaza pe americani sa nu voteze. Zuckerberg... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 08:43
Administratia Donald Trump a acuzat in weekend China de ingerinta in alegerile din SUA, intr-un moment in care presedintele american isi inmulteste invectivele impotriva anchetei privind suspiciunile de intelegere secreta intre Rusia si echipa sa de campanie in 2016, potrivit AFP.
"Toti acesti idioti care se focalizeaza pe Rusia ar trebui sa inceapa sa priveasca intr-o alta directie, China", a scris sambata Trump pe Twitter intr-o serie de mesaje care denuntau cu vehementa "cenzura" unor voci conservatoare pe retelele de socializare.
All of the fools that are so focused on looking only at Russia should start also looking in another direction, China. But in the end, if we are smart, tough and well prepared, we will get along with everyone!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 18, 2018
Postarea a trecut in mare parte neobservata, pana cand consilierul de securitate nationala al Casei Albe, John Bolton, a fost chestionat pe acest subiect duminica la postul de televiziune ABC si a acuzat la randul sau Beijingul, dar si Moscova, Teheranul si Phenianul ca incearca sa se amestece in procesul electoral american.
"Pot sa va spun cu certitudine ca este o amenintare suficienta pentru securitatea nationala a SUA - ingerinta Chinei, ingerinta Iranului, ingerinta Coreii de Nord - pentru ca noi sa luam masuri in incercarea de a o contracara", a declarat Bolton. "Prin urmare, este vorba de patru tari, de fapt (inclusiv Rusia - n.red.) ", a adaugat el.
Presat sa ofere... mai mult
Duminica, 19 August 2018, ora 19:03
Reprezentanti ai companiilor Facebook, Google si Twitter s-au aflat saptamana aceasta in fata Congresului SUA pentru a da explicatii in legatura cu presupusele incercari ale unor grupuri din Rusia de a le folosi platformele pentru a raspandi informatii false in preajma alegerilor prezidentiale de anul trecut.
Aproximativ 3.000 de materiale sponsorizate din Rusia au fost transmise de Facebook senatorilor americani, in timp ce Twitter a descoperit mii de conturi false administrate de persoane din aceeasi tara. O parte dintre aceste reclame si dintre postarile de pe conturile plasmuite au fost publicate de Comisia de Informatii din Camera Reprezentantilor.
Nu se stie daca aceste demersuri au influentat intr-adevar opinia electoratului, insa niciunul dintre scenarii nu avantajeaza companiile vizate, remarca Recode. Daca au functionat, atunci aceste companii sunt responsabile pentru influentarea alegerilor. Daca nu au functionat, clientii lor din publicitate isi pot pune in mod legitim semne de intrebare.
Iata cateva exemple de continut postat de rusi inainte de alegerile din 2016 din SUA:
O reclama anti-Hillary Clinton postata pe Facebook de un grup numit "Heart of Texas", finantata din Rusia in mai 2016, a avut ca grup tinta utilizatori care si-au exprimat anterior interesul in chestiuni ca "patriotism" si "sprijinirea veteranilor".
Autorii postarii sustin ca fostul secretar de stat are o rata de dezaprobare de 69% printre veterani si sugereaza ca armata... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 07:14
Google ar fi recunoscut pentru prima data faptul ca operatori rusi au exploatat platformele companiei, intr-o incercare de a influenta alegerile americane din 2016, conform unor surse familiare cu investigatia.
Gigantii din Sillicon Valley au descoperit ca zeci de mii de dolari au fost cheltuiti pe reclame de catre agenti rusi ce aveau ca scop raspandirea dezinformarii prin intermediul produselor companiei Google (YouTube si Gmail), conform unor surse citate de The Independent.
Descoperirea facuta de Google este semnificativa pentru ca reclamele nu par a proveni de la aceeasi sursa afiliata Kremlinului, care ar cumpara reclame pe Facebook, un semn ca eforturile ruse de a raspandi dezinformarea in mediul online ar putea reprezenta o problema mult mai mare decat companiile din Sillicon Valley au crezut pana acum.
Anterior, compania Google a minimalizat problema ingerintelor ruse pe platformele sale de socializare, purtatorul de cuvant al companiei declarand ca "Google mereu monitorizeaza abuzul si incalcarile politicile firmei si nu s-au remarcat dovezi ca acest tip de campanie publicitara de dezinformare (not.red.) a fost efectuat pe platformele sale".
Citeste si:
Campanie despre implicarea Rusiei in alegerile din SUA, cu vocea lui Morgan Freeman: Trump sa ne spuna adevarul! (Video)Rusia si alegerile din SUA: Jumatate dintre statele americane au fost vizate de hackeri rusiFBI sustine concluziile CIA: Rusia a intervenit in alegeri pentru a-l ajuta pe TrumpPutin,... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 22:30
Senatul american si Camera Reprezentatilor au cerut oficial companiilor IT Google, Facebook si Twitter sa depuna marturie in cadrul anchetelor privind posibila influenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016.
Reprezentantii acestor grupuri sunt asteptati de Comisia pentru Informatii a Senatului pe 1 noiembrie, pentru o audiere publica, relateaza AFP.
Alesii incearca sa stabileasca daca aceste retele ar fi putut fi folosite de Rusia pentru a influenta alegerile prezidentiale de anul trecut, castigate de Donald Trump.
Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor a anuntat, de asemenea, ca vrea ca reprezentanti ai acestor companii sa depuna marturie.
Intre timp, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a respins comentariile lui Donald Trump, potrivit caruia reteaua de socializare a fost folosita impotriva sa, scrie BBC News.
Presedintele american a acuzat platforma ca este "anti-Trump". El a formulat critici similare la adresa New York Times si Washington Post.
Zuckerberg a subliniat, intr-un mesaj publicat pe Facebook, ca se straduieste sa construiasca o "platforma pentru toate ideile". El a insistat ca, exceptand "anunturile problematice", impactul Facebook merge de la "a le oferi oamenilor o voce, la a le permite candidatilor sa comunice direct, la a ajuta milioane de oameni sa voteze".
Potrivit lui, campaniile candidatilor au "cheltuit sute de milioane facand publicitate online", adica "de 1.000 de ori mai mult decat orice anunturi... mai mult
Joi, 28 Septembrie 2017, ora 10:18
Cursa prezidentiala din SUA a atras puternic atentia investitorilor, in mare parte din cauza implicatiilor asupra cheltuielilor si politicilor privind taxele si sanatatea in SUA.
Managerii de fonduri de investitii au afirmat ca printre principalele lor ingrijorari se afla capacitatea presedintelui de a evita activarea automata din 2013 a unor reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe in valoare de peste 600 de miliarde de dolari.
Schimbarea codului de taxe, unul din obiectivele imediate
Schimbarea codului de taxe va fi unul dintre obiectivele imediate in al doilea mandat al lui Obama. Presedintele SUA a cerut taxe mai mari pentru persoane cu venituri anuale de peste 200.000 de dolari si pentru cuplurile cu peste 250.000 de dolari. De asemenea, vizeaza o reducere a taxei pentru companii de la 35% la 28%, in acelasi timp, insa, cu eliminarea unui numar neprecizat de deduceri fiscale.
Obama va beneficia de un climat cu dobanzi foarte reduse pentru cel putin cativa ani, scrie WSJ.
Rezerva Federala a anuntat ca va mentine dobanda pe termen scurt aproape de zero pana la mijlocul anului 2015. Fed face achizitii importante de obligatiuni garantate prin ipoteci si titluri ale Trezoreriei SUA, pentru a cobori in piata financiara dobanzile la imprumuturile pe termen lung.
Daca politicienii americani pot lucra impreuna, au sansa sa reduca inertitudinile si sa faca posibila o crestere economica mai robusta, potivit WSJ. Un nou blocaj politic, pe de alta parte, ar... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:28
Increderea americanilor in capacitatea celor doi candidati la presedintia SUA de a repune pe picioare o economie care inca se clatina este cea care va hotari tabara victorioasa in alegerile prezidentiale din aceasta tara.
Ramane de vazut insa daca parerile americanilor de rand le vor reflecta pe cele ale mediului de afaceri.
Criza financiara din 2008 a reprezentat debutul problemelor economice din SUA, care s-au rasfrant ulterior la nivel mondial. In acelasi an Obama a devenit presedinte, iar in incercarea sa de a gestiona criza economica si-a indepartat mai multi sustinatori din mediul de afaceri.
Cum s-a schimbat directia Wall Street
In 2008, Obama a putut conta pe un sprijin important din partea Wall Street, primind donatii importante din partea angajatilor Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup sau UBS, conform Center for Responsive Politics.
In acest an, sustinerea Wall Street merge in primul rand catre Romney. Angajatii Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, JP Morgan Chase si Credit Suisse sunt cei care au contribuit cel mai mult la campania candidatului republican.
Cauzele acestei schimbari majore sunt multiple. Obama a avut o retorica vehementa la adresa sectorului financiar-bancar, declarandu-l responsabil pentru mai multe din problemele economiei americane, scrie CNN Money.
Wall Street-ul nu vede cu ochi buni nici masurile de reglementare mai stricte ale sectorului din partea actualului presedinte, cu care acesta... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 07:25