Germania va aproba vanzarea producatorului de petrol si gaze naturale DEA, detinut de compania de utilitati RWE, catre un investitor rus, in pofida tensiunilor dintre Rusia si Uniunea Europeana din cauza conflictului din estul Ucrainei.
Consortiul Letter One, detinut de de un grup de investitori condus de magnatul rus Mikhail Fridman, a facut o oferta de 5,1 miliarde de euro companiei RWE pentru DEA in luna martie a acestui an. In iunie, Ministerul Economiei din Germania a anuntat ca exista o ancheta in desfasurare pentru a se stabili daca ar trebui sa blocheze vanzarea unitatii DEA catre Leter One, potrivit Mediafax.
In urma intelegerii, Fridman, al doilea cel mai bogat om din Rusia, si ceilalti investitori urmeaza sa primeasca participatii la licente de exploatare a petrolului si gazelor naturale in aproximativ 190 de perimetre din Europa, Orientul Mijlociu si nordul Africii.
Guvernul german ar fi putut folosi un amendament din legea comertului international care ii permite sa blocheze tranzactiile care ameninta "siguranta si ordinea publica", ceea ce ar fi reprezentat o premiera in istoria recenta a Germaniei.
Reprezentantii ministerului si ai celor doua consortii au refuzat sa comenteze acest subiect.
Anterior, reprezentantii RWE au declarat ca se asteapta ca intelegerea sa fie incheiata pana la finalul anului. Mai multi politicieni de rang inalt din Germania au criticat tranzactia, pe fondul deteriorarii relatiilor diplomatice dintre Rusia si Uniunea... mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 14:40
Guvernul ungar elaboreaza un act normativ potrivit caruia companiile de utilitati nu vor mai putea plati dividende, iar profiturile realizate ar urma sa fie folosite pentru modernizarea serviciilor, a declarat miercuri secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii, Janos Fonagy, transmite Reuters.
Premierul Viktor Orban a declarat anterior ca cetatenii ungari platesc prea mult pentru utilitati comparativ cu cea ce castiga, anuntand ca are intentia de a transforma companiile de utilitati in organizatii non-profit.
Companiile germane E.ON si RWE, precum si companiile franceze EDF si GDF Suez si firma italiana Eni detin pachete substantiale de actiuni in companiile ungare de utilitati.
Intr-un interviu acordat postului public de televiziune M1, Janos Fonagy a subliniat ca serviciile care formeaza un "monopol natural" precum gazele naturale, electricitatea, apa, incalzirea centralizata si alte servicii de interes public ar trebui sa fie trecute sub controlul guvernului central sau al autoritatilor locale sub forma unor entitati non-profit. "Profitul generat ca urmare a unor activitati corporatiste decente nu va putea fi extras sub forma de dividende, ci ar trebui sa fie reinvestit in functionarea, mentenanta si mai ales in imbunatatirea serviciilor", a spus Fonagy.
Separat, un purtator de cuvant al guvernului ungar a confirmat ca autoritatile de la Budapesta au primit o scrisoare din partea Comisiei Europene referitoare la planurile guvernului ungar vizand... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 15:18
Ungaria nu intentioneaza sa nationalizeze furnizorii de utilitati, dar statul va analiza toate ofertele actualilor proprietari de a vinde participatii la aceste companii, a declarat, luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Budapesta.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, la postul public de radio, ca statul negociaza rascumpararea a 6-7 companii de utilitati privatizate in trecut, iar o lege prin care furnizorii de servicii de utilitati publice vor deveni companii nonprofit ar putea sa ajunga in parlament in primavara.
"In perioada comunista, procesul se numea intr-adevar nationalizare, dar in situatia actuala nu putem discuta de expropriere", a declarat purtatorul de cuvant, citat de portalul Politics.hu. Reprezentantul guvernului a comentat reactii ale presei si partidelor din Ungaria la declaratiile de vineri ale premierului.
In multe tari din Europa de Vest in care actionarii privati si-au vandut participatiile iar statul a fost dispus sa investeasca in acest sector, "cele doua idei s-au intalnit", a spus el.
Orban intentioneaza sa transforme companiile de utilitati in servicii nonprofit prin introducerea de reglementari, a explicat purtatorul de cuvant, dand ca exemplu Franta si Danemarca.
Atingerea acestui obiectiv prin achizitia de catre stat nu va conduce la nepotism, intrucat acestea vor fi conduse de manageri privati, a adaugat el.
Orban nu a furnizat, vineri, detalii despre rascumpararea celor 6-7 companii. Premierul a... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 14:04
Parlamentul ungar a adoptat marti un amendament legislativ care interzice companiilor de utilitati energetice sa includa unele taxe si accize in pretul platit de consumatori.
Proiectul a fost adoptat de legislativul unicameral al Ungariei intr-o procedura accelerata, cu 264 de voturi pentru - inclusiv din partea miscarii nationaliste Jobbik -, 5 impotriva si 13 abtineri, relateaza MTI.
Adoptarea acestui amendament survine dupa ce luni primul ministru ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o recenta decizie a unui tribunal din Ungaria de a da castig de cauza companiilor energetice impotriva masurii guvernului de a reduce pretul gazelor naturale.
Guvernul ungar a impus, in ianuarie, reduceri de preturi de 10% companiilor din energie, semnaland ca vor urma si alte taieri.
Marti, liderul grupului parlamentar al formatiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, a anuntat ca pentru joi a fost convocata o sesiune parlamentara speciala pentru a autoriza Oficiul ungar pentru energie sa emita decrete si sa-si sustina deciziile privind reducerile de preturi la utilitati. Prin aceste decrete, deciziile Oficiului privind reducerile de preturi vor deveni necontestabile, a mentionat Rogan.
In Ungaria, sectorul de utilitati este detinut in cea mai mare parte de companii straine, cei mai importanti jucatori fiind concernele germane RWE si E.ON AG si cele franceze GDF si EDF.
Reducerea pretului la energie a fost cea mai recenta masura din seria de decizii... mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 17:30