Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a dat asigurari ca nu va vinde Tarom si a confirmat ca vor fi achizitionate avioane noi, astfel incat, pe termen mediu si lung, compania aeriana sa redevina un brand si sa isi recapete pozitia.
"Categoric nu vindem Tarom-ul. Vedeti ca eu nu prea dau. Eu in general nu prea dau nimic de la minister. Am fost criticata. (..) Cat sunt eu la Ministerul Transporturilor, nu vand Tarom-ul", a spus Ramona Manescu.
In ceea ce priveste achizitia noilor avioane, ministrul a precizat ca in prezent se analizeaza ofertele pentru a vedea care este cea potrivita pentru modelul de business pe care Tarom il va alege.
"Este adevarat ca vom cumpara avioane noi. Am discutat cu absolut toate companiile si, in prezent, suntem intr-un proces de analiza, de studiu, prin care vom vedea ce oferta este cea mai potrivita companiei Tarom, pentru modelul de business pe care Tarom il va alege, astfel ca, pe termen mediu si lung, Tarom sa redevina un brand asa cum a fost, sa isi recapete pozitia", a precizat seful de la Transporturi.
In ceea ce-l priveste pe managerul privat de la compania Tarom, Christian Heinzmann, ministrul a reiterat faptul ca acesta isi va finaliza mandatul de patru ani, intrucat actul aditional care il limita la un an era ilegal si a starnit multe reactii.
"Eu incerc sa stabilesc acum ce masura managementul privat existent este o solutie buna sau este cea mai buna solutie pentru companiile pe care le avem in subordine. In... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 10:08
Consiliul de Administratie (CA) al companiei Tarom a aprobat, luni, planul de management elaborat de conducerea executiva, care vizeaza obtinerea de profit incepand cu anul 2015.
"Realizarea planului de management a pornit de la analiza valorilor si atuurilor companiei, care sunt numeroase si care permit Tarom sa devina o companie solida si sustenabila financiar", a declarat intr-un comunicat Christian Heinzmann, director general executiv al companiei.
El a afirmat ca brand-ul Tarom este "puternic, valoros", compania are angajati "extrem de capabili si de loiali fata de brand" si ca operatorul are o "cota de piata importanta", remarcand de asemenea ca Tarom detine active foarte valoroase si nu are datorii.
La randul sau, Dan Pascariu, presedintele CA, a afirmat ca Tarom va introduce rute noi, va creste gradul de confort la bord si va deveni mai flexibila in relatia cu clientii, prin servicii si facilitati noi.
Planul de management dezvoltat de conducerea executiva a pornit de la planul de administrare al companiei si vizeaza actiuni prin care Tarom spera sa imbunatateasca rezultatul contabil in medie cu 100 milioane de lei in fiecare an, tintind obtinerea de profit incepand cu anul 2015, se precizeaza in comunicat.
Tarom nu a mai obtinut profit din anul 2007, iar pierderile inregistrate in intervalul 2008-2011 totalizeaza 830 de milioane de lei.
Operatorul aerian a fost prima companie de stat pentru care a fost recrutat management profesionist, conform... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 18:00
Evaluarea pachetului de actiuni de 20% din capitalul TAROM s-a finalizat, actiunile urmand sa fie vandute pe bursa, iar autoritatile estimeaza sa obtina 50 milioane de euro din aceasta tranzactie, au declarat luni, reprezentanti ai companiei.
Cele 20 de procente ar trebui sa fie listate in luna noiembrie a acestui an, cu intarziere fata de calendarul initial, care stabilise luna mai a anului pentru listarea pe bursa.
In cadrul procesului de privatizare a TAROM, decizie luata avand in vedere angajamentele asumate de Guvern in fata Fondului Monetar International, consultantul care va asista compania in procesul de listare este format din societatile de investitii financiare Carpatica Invest - Swiss Capital, singurul care a depus oferta in cadrul licitatiei.
Initial, cele 20 de procente fusesera evaluate la minumum 20 milioane si maximum 60 milioane de euro. TAROM a selectat recent un nou director general, in persoana lui Christian Edouard Heinzmann, activitatea acestuia urmand sa inceapa din data de 19 noiembrie. Acesta a fost selectat tot in urma deciziei, luata impreuna cu FMI, de a a avea management privat la operatorul aerian national.
In data de 17 octombrie, Heinrich Vystoupil, fost manager pentru Romania al Austrian Airlines, a fost ales director general executiv al companiei TAROM, acestea renuntand dupa o saptamana deoarece pretentiile salariale au fost considerate exagerate de membrii Consiliului de Administratie al companiei TAROM. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 16:47
Programul managerului strain la companiile de stat a inceput cu stangul, dupa ce austriacul Heinrich Vystoupil, cel care a fost desemnat sa preia conducerea operatorului aerian Tarom a refuzat sa semneze contractul, pentru ca a fost nemultumit de salariul primit.
Reprezentantii ministerului Transporturilor au declarat ca membrii noului Consiliu de Administratie (CA) nu pot satisface pretentiile salariale si organizationale ale noului CEO si ca, in cursul discutiilor pentru semnarea contractului de mandat al acestuia, Vystoupil a preferat sa renunte la post.
Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, considera ca situatia de la Tarom trebuie administrata de Consiliul de Administratie numit in urma cu zece zile, dupa ce directorul general executiv desemnat, Heinrich Vystoupil, a renuntat la post.
Tarom: managerul pleaca, problemele raman
"Nu mai este problema mea. In momentul in care am numit Consiliul de Administratie, Consiliul trebuie sa semneze contractele de mandat. Daca unul din Consiliul de Administratie refuza sa semneze contractul de mandat si nu reuseste sa si-l negociere corespunzator nu mai este treaba mea, este treaba Consiliului de Administratie", a declarat Silaghi, pentru Agerpres.
Heinrich Vystoupil a fost primul manager strain, numit la o companie de stat, dar dupa demisia sa programul pregatit de guvern pare un esec. Austriacul trebuia sa aduca pe profit Tarom, care a inregistrat, in ultimii ani, pierderi de 200 de... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:38
Heinrich Vystoupil, fost sef al reprezentantei in Romania si Moldova a Austrian Airlines, a fost numit director general al Tarom, iar Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, va ocupa pozitia de presedinte al Consilului de Administratie al companiei de transport aerian.
Numirile au fost decise, miercuri, intr-o sedinta a Consiliului de Administratiei al operatorului de transport aerian, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Tarom.
Actualul director general, Sorin Georgescu, va ocupa functia pana la semnarea contractului de mandat cu Vystoupil.
"Domnul Heinz Vystoupil este un manager cu experienta in industria aviatica, care a lucrat multi ani in companii internationale. A lucrat pentru Austrian Airlines pentru multi ani (in Slovacia si Romania), iar compania noastra ii ureaza succes in noua pozitie", au declarat pentru Business24 reprezentantii companiei Austrian Airlines.
Dan Pascariu este presedintele Consiliului de Administratie al UniCredit Þiriac Bank din iunie 2007, in urma fuziunii dintre bancile UniCredit si HVB Þiriac. De asemenea, eleste membru ne-executiv in Consiliile de Administratie ale subsidiarelor de leasing si investment banking ale grupului UniCredit in Romania.
Vystoupil si Pascariu au fost alesi ca membri ai Consiliului de Administratie la finele saptamanii trecute, alaturi de Dumitru Prunariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Ciprian Ladunca si Valentin Macec.
Macec a fost numit vicepresedinte al Consilului de... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 10:01
Tarom are un nou Consiliu de Administratie, condus de austriacul Heinrich Vystoupil, fostul manager regional al Austrian Airlines in Romania si Republica Moldova.
Din board mai fac parte Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Macec Valentin si Ciprian Ladunca.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Consiliul de Administratie trebuie sa aleaga, in termen de 90 de zile, directorul general al Tarom. Insa cel mai probabil, el va fi numit miercuri, in prima sedinta a noului CA. Mai mult, sunt sanse foarte mari ca insusi presedintele CA, Heinrich Vystoupil, sa devina CEO Tarom, avand in vedere ca experienta sa profesionala raspunde cel mai bine exigentelor acestei functii.
"Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat si este foarte posibil sa fie un manager, o personalitate din afara tarii, dar cu mare experienta in domeniu", a declarat premierul Victor Ponta, in luna septembrie.
Cine sunt membrii boardului Tarom
Heinrich Vystoupil, presedinte
- este singurul strain din boardul Tarom. A ocupat functia de manager regional la Austrain Airlines pentru Romania si Republica Moldova.
Dumitru Prunariu, membru
- este singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, mai exact, pe 14 mai 1981. A absolvit Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Universitatii "Politehnica" din Bucuresti in... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 18:49
Noul sef al Consiliului de Administratie al companiei TAROM este austriacul Heinrich Vystoupil. Acesta a mai lucrat la KLM si Austrian Airlines si va deveni primul manager privat al unei companii de stat.
Noul Consiliu de Administratie al Tarom are un termen de 90 de zile sa numeasca un CEO si sa vina cu un plan de afaceri pentru redresarea companiei.
Noul board al Tarom va fi compus din Dumitru Prunariu, Dan Pascariu, Lucian Isar, Marius Ghenea, Macec Valentin, Ciprian Radunca si Heinrich Vystoupil.
"Administratorii, cu un mandat de patru ani, au datoria de a face compania Tarom profitabila", a declarat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Misiunea noului sef de la Tarom va fi una grea, in conditiile in care compania a avut, numai anul trecut, pierderi de 200 de milioane de lei.
Heinrich Vystoupi va trebui sa coordoneze consiliul de administratie al companiei si sa gaseasca solutii pentru a aduce firma pe proft sau cel putin pentru a reduce pierderile.
Cum au fost selectati membrii Consiliului de Administratie
Adunarea Generala a Actionarilor TAROM s-a intrunit vineri vineri pentru desemnarea noului Consiliu de Administratie, care este format din sapte membri, selectati conform prevederilor OUG 109/2011, au declarat reprezentantii Ministerului Transporturilor.
Selectia noului manager general si a membrilor Consiliului de Administratie a fost realizata de un consortiu privat, iar lista cuprinde persoane cu experienta bogata in domeniul... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:39
Selectia pentru un manager privat la compania Tarom este in plina desfasurare. Membrii Consiliului de Administratie sunt alesi in aceasta saptamana, iar selectia pentru functia de director general incepe vineri, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.
Zece candidati se afla pe lista pentru pozitia de director general, intocmita de consultantii PwC - B&D David si Baias - George Butunoiu, insa niciunul dintre ei nu este de nationalitate romana.
Asteptarile de la noua conducere sunt mari. Ea va trebui sa elaboreze in timp record o strategie pentru privatizarea a 20% din compania Tarom, ce trebuie realizata pana la sfarsitul anului 2012. O alta provocare este recuperarea pierderilor companiei, care s-au ridicat in ultimii patru ani la peste 180 de milioane de euro.
Desi solutia managementului privat, impusa de creditorii internationali, a fost imbratisata cu optimism de autoritatile romane, nu toti reprezentantii din domeniul resurselor umane vad cu ochi buni formula aleasa. Headhunterul Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), acuza superficialitate in modul in care guvernul a gestionat acest proces.
Solutia headhunterului este crearea unui bypass operational cu un scop precis si durata de viata de 2-3 ani, in cursul careia sa adune competentele de care are nevoie in procesul de determinare a alternativelor strategice, pe care unitatile economice din sectorul de stat se le urmeze. "N-are rost... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:31
Procesul de recrutare al managerilor privati pentru companiile de stat este aproape de finalizare, a declarat head-hunter-ul George Butunoiu pentru Business24. Listele scurte de nume vor fi depuse in urmatoarele doua saptamani.
Companiile pentru care statul roman cauta manageri privati si membri in consiliile de administratie sunt Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori (CFR Calatori), Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania CNADNR, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile, TAROM, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti , Societatea Nationala Aeroportul International Traian Vuia Timisoara, Societatea Comerciala de Transport Metroul Bucuresti (METROREX SA) si Telecomunicatii CFR.
Despre manageri privati, piata muncii din Romania si cum sa iti gasesti un loc de munca, a vorbit, pentru Business24, George Butunoiu.
In ce stadiu se afla recrutarile de manageri privati care sunt derulate de compania dumneavoastra si cand vor fi facute publice numele noilor sefi?
Suntem aproape de final. Saptamana aceasta depunem short-list-urile pentru cinci dintre companii si saptamana viitoare pentru celelalte. Rezultatele au depasit asteptarile, ceea ce e foarte bine.
In ceea ce priveste publicarea numelor, aceasta este treaba ministerului, nu a noastra.
Cate persoane ati identificat pentru posturile din companiile de... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:07