In ultimele sase luni, doua avioane Boeing 737 Max 8 s-au prabusit, unul in Indonezia si celalalt in Etiopia, aproape 350 de persoane pierzandu-si vietile in aceste tragedii aviatice.
Aceste aeronave au fost consemnate la sol de catre China si Indonezia, dar si de operatorii Ethiopian Airlines, respectiv Cayman Airways.
Dar care sunt companiile care au cele mai multe avioane Boeing 737 Max 8? Cei de la Quartz au consultat datele publicate de producator.
Pana in ianuarie 2019, Boieng a primit 5.011 de comenzi pentru astfel de aeronave. Dintre acestea, 350 au fost deja livrate.
Daca luam in calcul faptul ca un 737 Max 8 costa cam 122 de milioane de dolari, e clar ca "pensionarea" anticipata a acestui model ar fi o lovitura financiara atat pentru Boeing, cat si pentru operatori.
Ramane de vazut, insa, daca acest lucru se va intampla.
Pana atunci, iata topul companiilor care detin cele mai multe avioane Boeing 737 Max 8:
Reamintim ca un avion Boeing 737 MAX 8 care apartinea companiei Ethiopian Airlines s-a prabusit, duminica dimineata, la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul din Addis Abeba. Toti cei 157 de oameni aflati la bordul aeronavei au murit.
De asemenea, tot o astfel de aeronava s-a prabusit in octombrie 2018 in Indonezia. 189 de persoane au murit atunci.
"Avem in vedere faptul ca in ambele accidente avioanele erau noi, cele doua Boeing 737 MAX 8 fiind de curand livrate. Ambele accidente au avut loc in timpul decolarii, deci... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 08:49
In Romania, unul din 10 copii se naste prematur si are nevoie de asistenta medicala adecvata inca din primul minut de viata, pentru a supravietui si pentru a recupera decalajul, astfel incat sa faca fata mediului extern.
Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor. (Raport WHO Born too soon).
Organizatia Salvati Copiii lanseaza un apel catre companiile din Romania, de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.
Principala cauza de mortalitate infantila a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, la 27 de ani dupa caderea comunismului, dar aceasta depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata.
In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, cu o rata de 7,3 la 1.000 de nou-nascuti vii in 2016, fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.
Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 08:02
Organizatia "Salvati copiii" lanseaza un apel catre companiile din Romania invitandu-le sa directioneze 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.
"Romania se mentine pe primul loc in Uniunea Europeana privind mortalitatea infantila, cu o rata de 8,8 la 1.000 de nou-nascuti vii, in 2014. Cei mai multi copii au murit din cauze prevenibile sau tratabile. Cu un sistem medical pregatit sa ii salveze, acesti copii ar fi supravietuit", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com de "Salvati copiii".
In 2015, organizatia a dotat 22 de maternitati cu aparatura medicala performanta, asigurand astfel supravietuirea nou-nascutilor care au avut nevoie de interventie medicala urgenta.
"Persoanele juridice care doresc sa sprijine acest demers pot descarca formularul precompletat cu datele de identificare ale organizatiei AICI. Trebuie mentionat faptul ca aceasta cheltuiala este deductibila, costurile ...citeste mai departe despre "Salvati copiii lanseaza un apel catre companii pentru dotarea maternitatilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 10:31
Bilantul exploziei de la Tianjin continua sa creasca. Peste 100 de morti au fost inregistrati in urma deflagratiei, iar din punct de vedere financiar bilantul se arata si el impovarator.
Nu doar pagubele materiale create de suflul exploziei atarna greu in balanta, ci si deciziile pe care companiile straine care operau in portul chinez le-au luat in ultima saptamana, arata portalul Quartz.
Despagubiri imense
Asiguratorii din China sunt printre victimele dezastrului financiar creat de explozia care a devastat zona industriala din portul Tianjin.
Agentia de rating Fitch a apreciat ca nivelul despagubirilor sunt cuprinse intre 1 si 1,5 miliarde de dolari. Suma ar fi echivalentul a 88% din politele de asigurare incasate in Tianjin in cursul anului trecut.
Majoritatea se refera la asigurarile auto, de marfa, de responsabilitate si a bunurilor.
Locuitorii sunt asigurati si ei in cadrul unui program guvernamental, cu daune care pot evolua de la 3.100 pana la 5.500 de dolari in caz de vatamare si cu sume de 7800 de dolari platite ca despagubiri pentru un deces.
Parc auto distrus
Valoarea totala a masinilor distruse de suflul exploziei poate depasi 700 de milioane, portul Tianjin reprezentand poarta de intrare pentru 40% din autovehiculele importate de China.
Conform unei estimari facute de ziarul China Daily, producatorii auto straini ar fi inregistrat pagube de cel putin 312,5 milioane de dolari in explozia de saptamana trecuta.
Printre acestia se... mai mult
Miercuri, 19 August 2015, ora 11:08
Achizitionarea companiei romanesti Petrom a fost pasul esential in dezvoltarea OMV, facand din grupul austriac ceea ce este astazi, a declarat actualul director general al OMV, Gerhard Roiss, care si-a facut marti bilantul celor 17 ani petrecuti in echipa de conducere a OMV.
"Daca nu am fi preluat Petrom, ar fi fost foarte dificil sa supravietuim economic in climatul actual", a declarat Gerhard Roiss la o reuniune organizata la clubul de jurnalistilor economici din ...citeste mai departe despre "Austriecii de la OMV recunosc: Fara Petrom ar fi fost foarte dificil sa supravietuim economic" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 17:12
Europa ramane cel mai sigur continent pentru zborurile de pasageri, cu toate ca mai multe accidente fatale, petrecute in ultimii ani, au socat opinia publica.
O statistica publicata de CNN releva cat de sigura este calatoria cu avionul in Europa si care sunt cele mai bune companii aeriene.
Statistica vine dupa ce un aparat Airbus A320, al companiei low-cost germane Germanwings, care apartine Lufthansa, s-a prabusit in Alpii Francezi, cu 150 de persoane la bord, marti. Nu au existat supravietuitori ai acestui accident, cel mai grav din Europa din 2008 incoace.
Atunci, un avion Spanair s-a prabusit la decolarea de la un aeroport din Madrid.
De asemenea, accidentul Germanwings este cel mai important in care a fost implicata o companie aeriana europeana, din 2009 incoace, cand un Airbus A330 al Air France s-a prabusit in Atlantic.
Tragedia din Franta vine, de asemenea, dupa un an in care au avut loc socant de multe tragedii aviatice in intreaga lume.
In 2014, in intreaga ...citeste mai departe despre "Cat de periculoase sunt zborurile in Europa: Topul celor mai sigure companii aeriene" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 09:12
Intrebare: Cum isi da seama un Director de Resurse Umane ca a inceput procesul de revenire din criza economica? Raspuns: Colegii incep sa-i vorbeasca din nou despre atragerea si pastrarea talentelor si il intreaba ce planuieste sa implementeze.
Mai serios vorbind, relansarea economiei, alaturi de perspectiva unui deficit de mana de lucru in Europa urmatorilor 20 de ani obliga toate companiile care isi doresc sa ramana competitive sa anticipeze viitorul.
Dar despre ce vorbim mai exact? Ce reprezinta un talent pentru o companie si cat de departe putem/ar trebui sa mergem pentru a-l pastra?
Vocabularul utilizat cu privire la acest subiect ridica intr-adevar o serie de provocari: expresiile cel mai des utilizate sunt 'razboiul talentelor', 'seducerea de persoane cu potential', 'programe de fidelizare a colaboratorilor cheie'...
Astfel, deja ne imaginam cum companiile - cum ar fi companiile aeriene - emit din nou angajatilor carduri care sa le permita sa colecteze puncte sau kilometri de zbor pentru a castiga cadouri, cum organizeaza strategii de atac si aparare cu privire la talente sau cum se dau peste cap si fac dansul paunului pentru a-si atrage si apoi pastra talentele.
Conform definitiei din Larousse, un talent este 'abilitatea specifica (a unei persoane) de a face un anumit lucru'.
Un 'talent' asa cum il intelegem noi in cadrul unei companii ar fi deci o persoana dotata cu o aptitudine aparte pentru a realiza un anumit lucru care este important... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 12:30
Producatorul francez de berete Laulhere, cu o traditie de 174 de ani, se lupta pentru supravietuire pe o piata invadata de importuri ieftine din China, India, Pakistan si Cehia, la doi ani dupa ce a fost salvat din faliment de o companie care produce imbracaminte pentru armata, transmite Bloomberg.
Laulhere a devenit recent ultimul producator francez de berete, dupa ce a cumparat, saptamana trecuta, singura companie rivala, Blancq-Olibet, infiintata in urma cu aproape 200 de ani.
Bereta este un simbol al Frantei
Bereta, unul dintre simbolurile traditionale ale Frantei, risca sa devina un produs exclusiv de import, subliniind problemele de competitivitate ale economiei franceze, care au contribuit la stagnarea economica din ultimii ani si la cresterea somajului la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.
Laulhere s-a alaturat curentului pentru promovarea produselor "Fabricat in Franta" (Made in France), pe masura ce beretele de import acapareaza o cota tot mai mare dintr-o piata in scadere. Pe site-ul Laulhere troneaza sloganul "Pentru noi, inseamna inca ceva".
"Exista berete, si apoi exista berete", subliniaza Mark Saunders, director de vanzari la Laulhere si irlandez care traieste in Franta de mai bine de 20 de ani.
"Daca nu vrei sa mirosi ca o soseta atunci cand porti o bereta uda, numai beretele noastre traditionale franceze nu retin odorurile. Astfel de mici detalii fac diferenta", noteaza reprezentantul companiei franceze.
Laulhere a fost... mai mult
Marti, 18 Februarie 2014, ora 13:37
Presiunea pe preturi reprezinta cel mai mare risc pentru companii in 2013, urmat de riscul asociat nevoii de control al costurilor si presiunii tot mai mari pe profit, conform unui raport publicat miercuri de Ernst & Young.
"Presiunea pe preturi este cel mai mare risc mentionat de companii pentru 2013.
Echipele de top management au admis ca va trebui sa identifice noi cai pentru a obtine profit, ca sa poata face fata scaderilor inregistrate in pietele dezvoltate. Acest fapt este reflectat si de orientarea companiilor catre inovatie si catre pietele emergente pentru generarea de noi oportunitati.
(...)Datorita evolutiilor anemice in cresterea pietei si competitiei acerbe la nivelul preturilor, companiile din pietele dezvoltate s-au orientat catre piete noi, in care sa poata fructifica oportunitati de extindere. Insa, pentru a exploata potentialul pietelor cu crestere rapida, companiile trebuie sa puna in balanta oportunitatile de aici cu propriul lor nivel de toleranta la riscuri. Important este nu atat cum intra in aceste piete, ci cum le cuceresc", se mentioneaza in studiu.
Companiile, obligate sa ia decizii tot mai drastice
Nivelul ridicat al salariilor si al costurilor de productie, precum si noile masuri de reglementare tot mai stricte impuse in diverse sectoare ii determina pe respondenti sa plaseze pe locul doi riscul asociat nevoii de control al costurilor si presiunii tot mai mari pe profit. Astfel, companiile sunt nevoite sa ia decizii tot mai... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 11:36