Ca va provoca somaj in masa ori ca va crea noi oportunitati si tipuri de joburi, un lucru este clar: automatizarea va transforma radical piata muncii in deceniile ce urmeaza.
Companiile din domeniu sunt constiente de acest lucru si iata ca unele dintre ele incep sa se gandeasca si la consecintele pe care tehnologia dezvoltata de ele le au asupra angajatilor.
Asa se intampla cu Makr Shakr, compania din spatele robotului-barman Toni, care a anuntat de curand ca pentru fiecare robot vandut va acorda un fel de stipendiu lunar de 1.000 de dolari unei persoane selectate, inca nu stim pe baza caror criterii, dintr-un domeniu despre care se preconizeaza ca va fi afectat de automatizare, noteaza Digital Trends.
Banii vor fi oferiti in cadrul unui program pilot, care va fi lansat in luna decembrie in SUA si spre sfarsitul anului viitor in Europa si ar trebui sa-i sprijine pe beneficiari in procesul cautarii unui loc de munca mai sigur.
Schema companiei fondate de arhitectul italian Carlo Ratti, profesor la Massachusetts Institute of Technology, seamana foarte tare cu mult dezbatutul venit de baza universal, cu nuanta ca, in cazul de fata, compania care provoaca aceste transformari pe piata muncii ii plateste direct pe angajatii afectati.
Cei de la Makr Shakr au dezvaluit si numele primului beneficiar al programului. Este vorba de americanul Brian Townsell, in varsta de 50 de ani, care a lucrat mai toata viata in restaurante si in hoteluri.
Townsell si-ar dori sa... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 00:00
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a cerut impunerea unei taxe companiilor care au inlocuit munca oamenilor cu cea a robotilor.
Cel mai bogat om din lume a declarat ca banii obtinuti din aceasta taxa ar putea fi folositi pentru a recalifica oamenii care si-au pierdut locul de munca din cauza automatizarii. Acestia ar putea munci in sanatate, domeniu care inca se bazeaza pe munca oamenilor, arata The Telegraph.
Declaratiile sale vin intr-un moment in care exista ingrijorarea ca robotii si inteligenta artificiala vor schimba drastic piata muncii, unii experti prezicand ca lor le vor reveni cele mai multe joburi in urmatorii 30 de ani.
Intr-un interviu pentru Quartz, Bill Gates a explicat de ce e nevoie de o astfel de taxa. Un angajat care lucreaza in valoare de 50.000 de dolari intr-o fabrica plateste contributii la asigurari sociale si impozite. Un robot care munceste la fel de mult ar trebui taxat si el la fel, spune Gates.
Compania care il foloseste in productie ar trebui sa platasca taxe pentru el intocmai ca pentru orice alt salariat, afirma miliardarul.
Declaratiile lui Gates vin in contextul in care, saptamana trecuta, Parlamentul European a respins tocmai o propunere pentru o astfel de taxa pentru companiile care lucreaza cu roboti.
Cat despre companiile care au angajati roboti sau cele care produc roboti, acestea se opun unei astfel de taxe, afirmand ca ar bloca inovatia.
Iata cel mai nou domeniu in care robotii si-au facut un loc. ...citeste mai... mai mult
Luni, 20 Februarie 2017, ora 15:38
Compania Mercedes-Benz a decis sa inlocuiasca unii dintre robotii care fac parte din liniile de asamblare ale celebrelor automobile cu roboti mai mici si chiar cu oameni.
Motivul? Noul S-Class are detalii atat de sofisticate, incat este nevoie de mult mai multa flexibilitate decat cea de care pot fi capabile masinariile din liniile de asamblare, scrie The Guardian.
"Robotii nu se descurca cu gradul de individualizare si multitudinea de variante pe care o avem astazi. Salvam bani si ne asiguram viitorul angajand mai multe persoane", a explicat Markus Schaefer, seful de productie de la compania Mercedes.
Detaliile automobilului ce presupun finete in miscari sunt multe, la fel si numarul de masini produse in fabrica veche de peste 100 de ani din Sindelfingen, pe portile careia ies 400.000 de vehicule anual.
Mercedes anunta lansarea unui model neasteptat: E ceva unic
Totusi, nu se poate vorbi de o tendinta generala in industria auto, astfel incat robotii sa fie "ingrijorati" ...citeste mai departe despre "Miscare surprinzatoare in industria auto de lux: De ce robotii sunt inlocuiti de oameni" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Februarie 2016, ora 12:18