Mai mult decat un program de imbunatatire a performantei organizatiilor, transformarea digitala descrie o miscare la nivel de societate, o incorporare a tehnologiei in toate aspectele vietii personale si profesionale cu scopul de a accesa un nivel superior de conectare, flexibilitate, analiza si cunoastere.
In acest context mai larg, tehnologiile de automatizare reprezinta un motor de crestere a gradului de transformare digitala prin impactul pe care il au asupra modului in care oamenii se raporteaza la activitatile lor.
In mediul organizational, actiuni specifice factorului uman devin, intr-o masura tot mai mare, pretabile agentilor virtuali reprezentati de roboti software care pot fi invatati sa execute atat operatiuni repetitive, cat si actiuni complexe de analiza a probabilitatilor si de determinare a deciziilor optime in anumite scenarii. Astfel, dintr-un instrument de lucru, tehnologia se transforma intr-un coleg de birou cu propriile activitati alocate, program de lucru si indicatori de performanta.
Acest lucru ridica noi provocari legate de redefinirea cadrului in care opereaza omul in raport cu tehnologia, pentru a valorifica acele atribute unice elementului uman si pentru a raspunde riscurilor ridicate de folosirea tehnologiilor de inteligenta artificiala. Deci, se poate spune ca, desi tehnologia este asociata cu conceptul de transformare digitala, aceasta reprezinta doar unul dintre pilonii transformarii, la fel de important precum oamenii, procesele si... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 16:52
Aflat la cea de a II-a editie, Operational HR se va desfasura in perioada 22-23 septembrie, la Hotel Radisson Blue din Bucuresti.
Evenimentul isi propune sa vina in intampinarea specialistilor de Resurse Umane cu discutii utile despre activitatea lor de zi cu zi. Dincolo de planificare si strategie, orice director de HR cunoaste problemele pe care implementarea le poate ridica.
Evenimentul va reuni peste 100 de manageri in Resurse Umane pentru a impartasi din experienta lor si a se alatura discutiilor ce vor fi conturate in jurul unor teme, precum:
Performance managementDesign organizationalCultura organizationala - de la teorie la practicaProbleme si solutii privind procesul de salarizare, administrare si legislatia munciiTrenduri si predictii privind salarizarea si beneficiile pentru 2016Taxe & fiscalitate salarialaRecrutare si selectieEchilibrul dintre asteptarile angajatilor si programul de beneficiiEmployee engagementRetentia angajatilor. Efectele pe termen mediu si lung ale unui grad mic de retentie. Solutii. mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 15:18
Intrebare: Cum isi da seama un Director de Resurse Umane ca a inceput procesul de revenire din criza economica? Raspuns: Colegii incep sa-i vorbeasca din nou despre atragerea si pastrarea talentelor si il intreaba ce planuieste sa implementeze.
Mai serios vorbind, relansarea economiei, alaturi de perspectiva unui deficit de mana de lucru in Europa urmatorilor 20 de ani obliga toate companiile care isi doresc sa ramana competitive sa anticipeze viitorul.
Dar despre ce vorbim mai exact? Ce reprezinta un talent pentru o companie si cat de departe putem/ar trebui sa mergem pentru a-l pastra?
Vocabularul utilizat cu privire la acest subiect ridica intr-adevar o serie de provocari: expresiile cel mai des utilizate sunt 'razboiul talentelor', 'seducerea de persoane cu potential', 'programe de fidelizare a colaboratorilor cheie'...
Astfel, deja ne imaginam cum companiile - cum ar fi companiile aeriene - emit din nou angajatilor carduri care sa le permita sa colecteze puncte sau kilometri de zbor pentru a castiga cadouri, cum organizeaza strategii de atac si aparare cu privire la talente sau cum se dau peste cap si fac dansul paunului pentru a-si atrage si apoi pastra talentele.
Conform definitiei din Larousse, un talent este 'abilitatea specifica (a unei persoane) de a face un anumit lucru'.
Un 'talent' asa cum il intelegem noi in cadrul unei companii ar fi deci o persoana dotata cu o aptitudine aparte pentru a realiza un anumit lucru care este important... mai mult
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 12:30
Perioada concediilor si calcularea salariilor si indemnizatiilor aferente intr-o multinationala poate deveni o activitate extrem de birocratica pentru managerul de resurse umane, atunci cand trebuie sa ia in calcul cererile a sute de angajati.
Solutiile tehnologizate de gestiune a managementului resurselor umane reusesc sa reduca cu pana la 40% din timpul destinat completarii cererilor de concedii si obtinerea aprobarilor, simplificand astfel modul de lucru si crescand performanta.
Romanian Software, ofera in cadrul aplicatia de Time Management, utila atat din perspectiva implementarii unui workflow pentru aprobarea pontajului si a cererilor de concedii cat si din perspectiva planificarii si evidentei timpului lucrat pe tipuri de ore (ore de noapte, ore suplimentare, ore sarbatori legale, ore de recuperare, etc). Prin prisma acestei aplicatii care este asemenea unei interfete de introducere a datelor de pontaj se poate realiza ulterior si calculul salarial.
"Inainte de implementarea softului Time Management, datele complexe de personal erau stocate in fisiere xls. Completarea pontajelor se facea manual, descentralizat, iar validarea si colectarea acestora se realiza prin operatii greoaie si suplimentare. Elemente de calcul salarial care se determinau dupa formule complexe erau obtinute manual cu un risc de eroare crescut, acestea fiind conditionate si de alte situatii specifice care se verificau punctual", au declarat reprezentanti ai Christof Group, grup... mai mult
Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 11:31
Piata se servicii in HR difera foarte mult in functie de domeniu. Spre exemplu, in zona financiara piata arata intr-un fel, in IT&C piata arata cu totul diferit. Piata IT&C se afla intr-o continua cautare de specialisti, cu predilectie in zona de dezvoltare si adaptare software, iar aici se da o adevarata batalie intre marii jucatori din piata.
In domeniul financiar insa, criza se resimte in continuare intrucat nu s-a terminat inca procesul de comprimare a pietei de resurse umane in cadrul marilor angajatori: nu neaparat in zona de banking, ci si in asigurari sau pensii private. Comprimarea inseamna in acest caz reasezarea modelului de business: restructurari de pozitii, comasarea unor pozitii pentru a deservi mai multor departamente, pe scurt eficentizarea resurselor umane.
Ceea ce este imbucurator este faptul ca marile entitati angajatoare inteleg tot mai bine rolul externalizarii ce vine ca o solutie perfecta in aceasta etapa a pietei. De ce? Pentru ca externalizarea recrutarii vine odata cu nevoia companiilor de a se adapta pietei, de a gasi cele mai bune solutii in conditiile date, in care resursele umane, financiare si de timp sunt mult mai sensibile la factorii macro.
Castigul imediat al externalizarii e fireste unul financiar, in situatia in care vorbim despre proiecte speciale, proiecte pilot: flexibilitatea in privinta costurilor intrucat poti pune capat proiectului oricand si mai mult, transferi orice inseamna risc organizational, legislatie s.a.m.d.... mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 08:25
Colaborarea mai intensa dintre directorii financiari (CFO) si directorii de resurse umane determina o crestere a performantei de business, se arata in studiul global EY - Partnering for performance.
Companiile in cadrul carora relatia de colaborare intre detinatorii celor doua pozitii a devenit mult mai stransa in ultimii trei ani au raportat un nivel mai ridicat al profitabilitatii masurata ca EBITDA, precum si o imbunatatire semnificativa a indicatorilor privind capitalul uman, incluzand gradul de implicare al angajatilor si nivelul productivitatii.
Studiul EY, ajuns la a doua editie, are la baza un sondaj derulat in randul a 550 de directori financiari si directori de resurse umane de la nivel global.
Rezultatele arata faptul ca 41% dintre companiile in care CFO-ul si CHRO-ul colaboreaza strans au inregistrat o crestere a EBITDA de peste 10%, fata de doar 14% dintre companiile mai putin colaborative la acest nivel. Mai mult, 44% dintre companiile foarte performante au inregistrat o imbunatatire semnificativa a gradului de implicare a angajatilor,fata de 9% dintre celelalte companii.
In plus, 43% dintre companiile in care CFO-ul si directorul de resurse umane colaboreaza strans au inregistrat o crestere semnificativa a productivitatii fortei de munca fata de 10% dintre companiile care nu exceleaza din punctul de vedere al colaborarii dintre cele doua functii.
Avand in vedere micsorarea hiatului dintre departamentul financiar si cel de resurse umane,... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 13:24
Lucrezi in domeniul resurselor umane de ceva timp sau esti la inceput de drum? Sau inca cochetezi cu ideea de a te indrepta si profesa pe acest domeniu? In oricare dintre aceste situatii te-ai afla, iti oferim un instrument de baza care sa vina in ajutorul activitatilor tale zilnice si pe care nu o sa-l intalnesti in alta parte.
Acest instrument te ajuta sa-ti organizezi, optimizezi si eficientizezi timpul si activitatile de zi cu zi in resurse umane.
Citeste mai multe despre Cum realizezi la timp si corect documentele de resurse umane? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 09:57
Luand in considerare importanta tehnologiei si prezenta HR-ului la baza oricarui business, HR Tech - Expo & Conference 2013 isi propune sa tina la curent specialistii in Resurse Umane din Romania cu tendintele globale in materie de tehnologie specifica.
HR Tech - Expo & Conference este locul unde acestia vor putea vedea, auzi si intelege cum va reusi tehnologia sa mentina HR-ul mai aproape de business, sa eficientizeze procesele si sa optimizeze costurile.
Evenimentul se adreseaza atat managerilor si specialistilor in resurse umane din toate industriile, cat si managerilor de achizitii, directorilor tehnici, specialistilor IT.
Conferinta este structurata in patru sesiuni:
1.Migrarea HR-ului catre SaaS (Software as a Service)
2. HR Virtual - Gamification & Remote working
3. HR anywhere, anytime
4. HR-ul in labirintul Social Media
Conferinta va gazdui va beneficia de prezenta unor specialisti internationali, precum si de experienta si noutatile propuse de specialisti interni renumiti, printre care: Rory Jeffcock, EMEA RPO Director Pontoon, Aki Kakko,Fondator Joberate Inc. - Talent Pipeline Solutions, Dan Borcea,Product Manager UCMS Group Romania.
Rory conduce divizia RPO (Recruitment Process Outsourcing) in cadrul companiei Pontoon pe zona EMEA si are o experienta de peste 16 ani in consultanta pe servicii de HR si recrutare. A lucrat pe proiecte complexe de HR cu organizatii din FTSE 100/Fortune 500 din EMEA si America de Nord.
Dan Borcea are o... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:15
Mai sunt doar doua saptamani in care se mai primesc aplicatii pentru Premiile de Excelenta in Resurse Umane 2013. Pentru al cincilea an, comunitatea de HR recunoaste si premiaza excelenta in resurse umane si managementul oamenilor in cadrul Galei Premiilor de Excelenta HR Club, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de resurse umane ale anului.
Astfel, pe data de 3 aprilie 2013, Gala Premiilor de Excelenta va acorda cele mai inalte distinctii in domeniu pentru douasprezece sectiuni si va gazdui directori de resurse umane, directori generali si lideri de business care reprezinta peste 150 dintre cele mai importante companii din Romania.
In cadrul Galei organizate de HR Club (asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania) este premiata excelenta pe urmatoarele categorii deschise competitiei anul acesta:
1. Management de varf cu trei sectiuni:
* Managerul de linie al anului
* Antreprenorul anului
* Managerul General al anului
2. Proiecte de Resurse Umane cu noua sectiuni:
* Cel mai valoros proiect de Recrutare si Selectie
* Cel mai valoros proiect de Compensatii si Beneficii
* Cel mai valoros proiect de Management al Performantei
* Cel mai valoros proiect de Design Organizational
* Cel mai valoros proiect de Formare si Dezvoltare
* Cel mai valoros proiect de Strategie de Resurse Umane
* Cel mai valoros proiect de Management al Talentelor
* Cel mai valoros proiect de Schimbare Culturala & Angajament
* Cel mai valoros... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 16:12