Operatorii telecom Vodafone Romania, Telekom Romania Mobile Communications, Orange Romania si RCS&RDS au fost amendati cu 1,61 milioane de lei pentru ca nu si-au indeplinit obligatia de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
"In cadrul unei campanii dedicate, am verificat acoperirea cu servicii de voce mobila in aproximativ 13.400 de localitati, adica in toate localitatile cu mai mult de 10 locuitori, fiind totodata masurati peste 246.000 de km pe drumurile nationale, judetene, orasenesti si comunale. Pentru ca niciunul dintre operatorii care furnizeaza servicii de voce mobila nu si-a indeplinit obligatia de a avea o acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, am aplicat amenzi in cuantum total de 1.610.000 de lei, in functie de procentul de acoperire atins de fiecare.
Operatorii si-au asumat aceste obligatii odata cu licentele de utilizare a spectrului radio, ele nefiind facultative. Vom relua aceasta campanie de masuratori si in acest an si vom continua, daca este necesar, sa aplicam sanctiuni pana la indeplinirea completa a obligatiilor asumate. Toate rezultatele masuratorilor sunt disponibile pe www.aisemnal.ro", a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM.
Potrivit Autoritatii, in urma masuratorilor efectuate in perioada mai - septembrie 2019,... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 14:12
Fara sa explice de ce, Cabinetul Dancila se pregateste sa-i scuteasca de amenzi uriase, pentru urmatoarea jumatate de an, pe operatorii de telecom care isi construiesc retele fara autorizatie.
La finele anului trecut, Guvernul a stabilit ca Inspectoratul de Stat in Constructii trebuie sa ii amendeze cu pana la 10% din cifra de afaceri pe operatorii de telecom care isi construiesc retelele in mod ilegal.
In acest sens, prin OUG 114/2018, Guvernul a adaugat in articolul 42 al Legii privind regimul infrastructurii fizice a retelelor de comunicatii electronice, alineatul 11:
"Furnizorii de retele de comunicatii electronice care incheie contracte de instalare, intretinere, inlocuire a retelelor de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura necesare sustinerii acestora sau efectueaza lucrari de acces pe proprietati, fara existenta dreptului de acces sau in lipsa autorizatiei de construire, se sanctioneaza cu amenda in cuantum de pana la 10% din cifra de afaceri, proportional cu numarul de utilizatori deserviti fara autorizatie, respectiv cu cate un procent la 100 de utilizatori".
In mod curios, dupa nici 3 luni de la momentul in care a introdus aceste sanctiuni impovaratoare pentru operatorii de telecom, Guvernul vrea sa le suspende, pana la toamna. Mai exact, potrivit unui document consultat de Profit.ro, in proiectul de modificare a OUG 114/2018, care urmeaza sa fie suspus aprobarii Executivului se arata ca:
"Aplicarea prevederilor art. 42 alin.... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 14:29
Compania RCS&RDS a inregistrat anul trecut o pierdere de peste 59,2 milioane lei (aprox. 13 milioane de euro), in crestere cu 158% comparativ cu 2015, reiese din datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Cifra de afaceri neta a depasit 3,2 miliarde lei, in crestere cu 22,1% comparativ cu anul precedent.
De asemenea, veniturile au urcat cu 14,1%, la 3,81 miliarde de lei. Cheltuielile totale s-au cifrat la 3,87 miliarde lei, fiind mai mari cu 15,3%.
Datoriile au fost de peste 5 miliarde delei, mai mari cu 14,6%, in raport cu 2015. Numarul mediu de salariati a urcat de la 10.579, la 11.122 persoane, in 2016.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au instituit miercuri sechestru, in vederea confiscarii, asupra unor bunuri in valoare de peste 30 de milioane de lei, in dosarul privind vanzarea de catre Liga Profesionista de Fotbal (LPF) a drepturilor de televizare pentru meciurile din Liga I.
Bunurile RCS & RDS asupra carora DNA a instituit masura asiguratorie a sechestrului pana la concurenta sumei de 13,714 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro) ar putea fi executate, in cazul in care se va constata prin hotarare judecatoreasca definitiva vinovatia RCS & RDS cu privire la pretinsele fapte penale investigate, conform un raport al DIGI Communications N.V., publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Potrivit sursei citate, in cazul lui Ioan Bendei, membru in Consiliul de Administratie al RCS & RDS, DNA a... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 12:55
RCS & RDS S.A. si Cable Communications Systems N.V. au finalizat cu succes refinantarea grupului printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 350 milioane EUR si un imprumut sindicalizat in valoare de pana la 1,687 miliarde RON
Emisiunea de obligatiuni in valoare de 350 milioane euro de catre Cable Communications Systems N.V. (societatea mama a RCS&RDS S.A.) s-a facut cu scadenta in 2023 si la o dobanda anuala de 5%, se arata intr-un comunicat remis Business24.
Emisiunea de obligatiuni este garantata de RCS & RDS S.A. Data de 26 octombrie 2016 este stabilita ca data de emisiune a obligatiunilor, acestea urmand sa fie admise ulterior la tranzactionare pe Bursa de Valori din Irlanda (Irish Stock Exchange).
Consortiul de banci care a intermediat emisiunea a fost format din: J.P. Morgan, Citibank, Deutsche Bank, ING Bank, Societe Generale, UniCredit, BT Capital Partners si Raiffeisen.
O alta componenta a tranzactiei a constat in contractarea de catre RCS & RDS S.A. a unui credit sindicalizat in valoare totala de pana la 1,687 miliarde RON, format din trei facilitati de credit.
Bancile Finantatoare ale contractului de imprumut sunt: Citibank, Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen si UniCredit.
Sumele obtinute ca urmare a acestor doua operatiuni de finantare au fost folosite pentru rambursarea anticipata a obligatiunilor in valoare totala de 450 milioane EUR cu dobanda anuala de 7,5% emise de Cable Communications Systems in... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 11:21
Compania RCS&RDS va lansa, sambata, platforma online de televiziune Digi Online, ca aplicatie disponibila pentru smartphone si tableta, pe care vor putea fi urmarite competitii sportive nationale si internationale, emisiuni, stiri de ultima ora si informatii.
Aplicatia poate fi descarcata din Google Play Store - pentru echipamentele cu sistem de operare minim Android 4.0 si din App Store - pentru echipamentele Apple minim iPhone 4 si iPad 2.
Digi Online va fi disponibil pe www.digi-online.ro si terminale cu Windows
In viitorul apropiat, Digi Online va fi disponibil atat pe site-ul www.digi-online.ro, precum si pe dispozitive mobile cu sistem de operare Windows.
"Cu noua platforma, abonatii Digi vor avea acces la divertisment si informatie, de oriunde, 24 ore din 24. Pe Digi Online, utilizatorii pot urmari competitii sportive nationale si internationale, emisiuni, stiri de ultima ora si informatii despre filme, muzica si documentar", se spune in comunicat.
Abonatii companiei vor putea viziona gratuit sectiunile si programele din aplicatie: "live-urile" Digi Sport 1, 2 si 3 si Digi24 - national si regional (7 statii locale); competitii sportive transmise exclusiv online; emisiunile difuzate la Digi24 si Digi Sport si arhivele acestora; stiri din toate domeniile - actualitate, economic, sport, gadget, timp liber, international.
Aplicatia va fi disponibila gratuit pentru abonatii RCS&RDS care au contractat si televiziune si internet fix si poate fi accesata... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 19:00
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a atribuit rating "B+", cu perspectiva stabila, companiei RCS & RDS si unor imprumuturi de 650 de milioane de euro pe care operatorul telecom intentioneaza sa le contracteze.
Perspectiva reflecta asteptarile S&P ca RCS & RDS sa genereze un profit stabil inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) si sa mentina o indatorare sub de patru ori EBITDA, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.
S&P a acordat calificativul "B+" si pentru obligatiunile garantate si cu prioritate la plata in valoare de 350 de milioane de euro care vor fi emise de Cable Communications Systems Olanda, compania mama a RCS & RDS si garantate de RCS & RDS.
De asemenea, ratingul a fost atribuit si unei facilitati de imprumut de 250 de milioane de euro cu scadenta in 2018, precum si unei linii de lichiditate de 50 de milioane de euro cu scadenta in 2016, care vor fi accesate de RCS & RDS si Cable Communications Systems (CCS).
Ratingul reflecta evaluarea S&P a riscului de afacere al RCS & RDS ca "moderat" si a profilului de risc financiar ca "agresiv". S&P evalueaza riscul unei afaceri pe o scara de sase trepte de la "excelent" (cel mai bun) la "vulnerabil", riscul "moderat" fiind a treia treapta. Profilul de risc financiar este analizat pe o scara de sase trepte de la "minim" (cel mai bun) la "indatorare ridicata". Nivelul "agresiv" atribuit RCS & RDS reprezinta penultima treapta in metodologia agentiei, chiar... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 08:52
RCS&RDS apreciaza drept binevenita reducerea tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile la nivelul de 0,86 eurocenti/minut, prin initierea de catre ANCOM a consultarii publice in scopul stabilirii tarifelor maxime propuse pentru serviciile de interconectare.
"Speram ca procesul sa fie finalizat intr-un termen cat mai scurt, astfel incat noul tarif sa poata fi aplicat de la 1 ianuarie 2014, avand in vedere deosebita importanta a scaderilor de tarife pentru consumatorii finali, precum si intarzierea fata de termenele din recomandarile europene, dar si alte tari europene", se arata intr-un comunicat transmis de companie.
RCS&RDS exemplifica prin tarifele din alte state europene, precum:
Franta cu un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013,
Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013,
Marea Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013
Doar prin tarife de terminare a apelurilor in alte retele mobile bazate pe costuri exista premisele pentru o competitie corecta si echitabila intre operatorii mobili, de care sa beneficieze in mod direct consumatorii finali, persoane fizice si afaceri, se mentioneaza in comunicat.
"Impactul asupra consumatorilor al scaderii tarifelor pentru terminarea apelurilor in retelele de comunicatii mobile (luand in calcul traficul total de voce terminat catre retelele mobile... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:32
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a amendat compania RCS-RDS cu 300.000 de lei pentru introducerea unei taxe de mentenanta de cinci lei incepand din luna iunie, fara a informa, individual, beneficiarii, transmite corespondentul MEDIAFAX.Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca institutia a primit, in luna iunie, numeroase sesizari privind introducerea acestei taxe si a cerut RCS-RDS sa ia masuri pentru reglementarea situatiei, dar compania nu s-a conformat.
"ANCOM a amendat, marti, compania RCS-RDS cu suma de 300.000 de lei pentru ca nu a informat individual utilizatorii serviciilor de telefonie fixa asupra introducerii taxei de mentenanta de cinci lei, incepand cu luna iunie. Este o modificare de contract, beneficiarii nefiind informati ca pot opta sa iasa din contract. Am dat companiei un termen ca, pana in 19 septembrie, sa modifice contractul cadru si pana in 29 octombrie pentru a anunta individual fiecare utilizator de faptul ca pot iesi din contract sau pot ramane", a afirmat Marinescu.
Acesta a spus ca in cazul in care RCS-RDS nu ia masuri de reglementare a situatiei pana la termenele fixate, se va proceda la penalizarea pe zi de intarziere, amenda fiind de 5.000 de lei pentru modificarea contractului cadru si 10.000 de lei pentru neinformarea individuala a utilizatorilor.
Directorul ANCOM a... mai mult
Joi, 16 Septembrie 2010, ora 15:07
Agentia de evaluare financiara Moody's a atribuit companiei romanesti de telecomunicatii RCS&RDS ratingul corporativ 'Ba3', iar Standard & Poor's (S&P) i-a atribuit ratingul de credit corporativ pe termen lung 'B', inainte de emisiunea de obligatiuni de 200 milioane dolari anuntata de RCS&RDS, informeaza NewsIn.
Astfel, agentia de evaluare financiara Moody's a atribuit companiei RCS & RDS ratingul corporativ 'Ba3', cu perspectiva stabila. Totodata, agentia a atribuit viitoarei emisiuni de obligatiuni ratingul 'Ba3.'
S&P a plasat, totodata, ratingul companiei sub supraveghere cu perspectiva pozitiva si a mai acordat ratingul 'B+' unei emisiuni de obligatiuni negarantate in valoare de 200 milioane dolari, ce urmeaza sa fie realizata de RCS&RDS.
Agentia de evaluare financiara a precizat ca ratingul obligatiunilor ar putea fi modificat, in cazul in care vor aparea schimbari in termenii sau valoarea emisiunii.
"Ratingul RCS&RDS este limitat de cresterea concurentei din principalele piete, Romania si Ungaria, in contextul in care jucatorii din piata pun accent pe o serie de oferte, pentru a atrage clientii", a declarat Michael O'Brien, analist in cadrul Standard & Poor's.
In plus, RCS&RDS are expunere pe o serie de tari din Europa Centrala si de Est, ce au inregistrat o volatilitate economica si valutara considerabila in ultima vreme, ceea ce ar putea afecta cresterea companiei, in contextul in care clientii sunt prudenti cu... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2010, ora 16:25