Cateva companii romanesti, cu precadere din domeniul IT, se vor lista pe AeRO - noua piata a Bursei de Valori Bucuresti - dedicata IMM-urilor si companiilor nou-infiintate, inca de la lansarea acesteia, care va avea loc in cateva saptamani, dupa ce BVB primeste acordul Autoritatii de Supraveghere Financiara, au declarat, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
'Sunt companii cunoscute in piata, cu o valoare estimata la 2-3 milioane de euro, care se vor lista inca de la debutul noii piete', au precizat aceleasi surse, potrivit Agerpres.
Alte companii care s-ar putea lista curand pe AeRO sunt si trei vehicule investitionale specializate detinute de societatea de investitii financiare SIF2 Moldova - Agribusiness Capital, Real Estate Asset si Opportunity Capital, pentru care SIF2 Moldova anunta intr-un raport din vara acestui an inceperea demersurilor de listare pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB.
Noua piata a BVB, interesanta pentru companiile straine
Bogdan Mugescu, specialist la Departamentul Business Development al BVB, a declarat, luni, la evenimentul Focus Investitori, ca patru companii straine sunt extrem de interesate de noua piata a BVB, dintre care doua din Polonia, una din Grecia si o societate mixta romano-maghiara.
El a precizat ca o companie din Polonia aduna la acest moment resurse financiare pentru un fond care sa investeasca strict pe piata AeRO a BVB, iar o companie din Grecia, cu experienta pe Bursa din Atena, vizeaza... mai mult
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 11:35
Soarta grupului chinez de comert electronic Alibaba (compania gigant care acopera aproximativ 80% dintre vanzarile online din China) continua sa fie decisa luni, cand se va da startul unei noi sedinte de tranzactionare a unui set nou de actiuni, despre care se prefigureaza a avea un pret destul de piperat.
Listarea istorica a companiei chineze pe bursa americana de la New York a dus, vinerea trecuta, la inregistrarea unui record mondial in vanzari, dupa ce compania a obtinut aproape 22 de miliarde de dolari din vanzarea a 320.1 milioane de actiuni. Este considerata, pana in prezent, cea mai mare suma obtinuta vreodata in listarea unei companii pe bursa americana, depasind chiar si Facebookul, conform Reuters.
Succesul gigantic inregistrat la New York a crescut cota de piata a actiunilor companiei si interesul tot mai multor investitori. Se prefigureaza ca actiunile listate in sedinta de tranzactionare de luni sa aiba o cerere foarte mare.
Volumul din prima zi de tranzactionare de saptamana trecuta a depasit 270 de milioane de actiuni in prima zi. In zilele urmatoare, volumul a fluctuat in jurul a aproximativ 40 de milioane de actiuni zilnic, mentinand astfel compania in fruntea listei celor mai active companii la Bursa de Valori din New York.
J.J Kinahan, chief market strategist pe piata de brokeraj de retail TD Ameritrade Holding Corp, a declarat ca se asteapta la o crestere a cererilor pentru actiunile companiei chineze, luni, intrucat in mod evident vor... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 08:32
Investitorii institutionali romani ar participa la ofertele de listare de companii din sectoarele cu reprezentativitate redusa pe bursa, precum IT, agricol, retail, alimentar, cu o capitalizare estimata free-float-ului de minim 15 milioane euro si care vand actiuni noi la un pret "atractiv".
Aceste criterii se regasesc intr-un studiu realizat de Bursa de Valori Bucuresti in randul administratorilor fondurilor de investitii, ai fondurilor private de pensii si firme de brokeraj.
Repondentii au afirmat ca ofertele pentru listare ar trebui derulate de companii solide financiar, cu perspective bune de crestere si care activeaza intr-un domeniu cu reprezentativitate redusa pe bursa de la Bucuresti, precum IT, agribusiness, retail, food&beverage, materiale, real-estate si telecom.
In plus, emitentul trebuie sa aiba o capitalizare estimata a free-float-ului de minim 15 milioane euro, intrucat sub acest prag compania ar putea deveni neinteresanta pentru investitorii institutionali, iar de acestia depinde succesul unei oferte. Free-float-ul ar trebuie sa fie de cel putin 25% - 30%.
O alta cerinta a investitorilor institutionali este ca cel putin 20-30% din actiunile scoase la vanzare sa fie destinate micilor investitori, astfel incat sa participe investitori cu profiluri diferite, dar si o lichiditate a actiunilor.
Totodata, compania nu ar trebui sa aiba o expunere prea ridicata a lichiditatilor sau investitii semnificative in afara obiectului principal de activitate,... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:59
Transelectrica va fi listata luna aceasta pe bursa, aceasta fiind prima dintr-un lung sir de vanzari ce vor fi facute in 2012.
In urma angajamentului realizat intre statul roman si Fondul Monetar International (FMI), in 2012 vor fi listate sase companii de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Actiunea are loc intr-un moment prost, dupa parerea specialistilor, intreaga piata de capital europeana fiind inghetata din cauza lipsei de interes si lichiditati a investitorilor.
"Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati, insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec", a declarat Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarilor, pentru Business24.
Pe de alta parte, analistul economic Aurelian Dochia considera ca listarea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni este un lucru benefic pentru companiile respective.
"Le creste vizibilitatea pe piata si exercita o presiune pentru imbunatatirea performantei companiilor respective", spune analistul.
Calendarul listarilor
Prima companie care va iesi pe BVB este Transelectrica, listarea unui pachet de 15% fiind programata pentru aceasta luna. Statul detine 74% din actiunile principalului operator de transport de energie electrica din Romania, iar compania are un capital social de 733 milioane de lei.
In 2011,... mai mult
Joi, 08 Martie 2012, ora 18:05
Investitorii romani isi doresc listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, dar asteapta si listarea la BVB a unor companii din domeniul IT. Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest si Eugen Voicu, presedintele Certinvest au facut un top al celor mai asteptate companii.
Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, apreciaza ca topul companiilor pe care si le doresc investitorii le Bursa de Valori Bucuresti ar fi condus de Hidroelectrica.
"Toata lumea asteapta cu mare interes Hidroelectrica si Romgaz. Cred ca investitorii ar aprecia cu siguranta listarea Romtelecom la Bursa, desi nu s-a mai auzit nimic. In zona privata cred ca ar fi foarte interesant sa vedem niste companii din domeniul IT.
Parerea lui Razvan Pasol este impartasita si de presedintele CertInvest, Eugen Voicu.
In opinia presedintelui CertInvest, topul celor trei companii pe care investitorii romani si le doresc listate la Bursa este condus de o companie din domeniul IT.
"Total Soft este un exemplu, pe locul doi o firma de retail si mi-ar placea sa fie Mobexpert, iar pe a treia pozitie o companie din sectorul farmaceutic", puncteaza Eugen Voicu, pentru Business24.
Presedintele Certinvest este de parere ca pe locul al treilea ar fi fost buna AD Pharma, care "s-a dus la Londra, dar ar fi fost bine sa fie la noi".
Intrebat care sunt companiile de stat pe care le-ar vedea listate la Bursa, Eugen Voicu spune ca ar fi interesante cele din portofoliul Fondului... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:22
Cea mai tare oferta publica initiala din 2012 ramane cea anuntata de Facebook. Dar reteaua de socializare nu este singura companie americana pe care investitorii o asteapta cu nerabdare sa se listeze la Bursa.
Actiunile Facebook vor putea fi cumparate, cel mai probabil, in al doilea trimestru al anului 2012, dar aceasta oferta publica initiala este doar una dintre cele mai asteptate de investitori, scrie Business Insider.
Cifra de afaceri in crestere, planurile de extindere si majorarea vanzarilor pentru mai multe trimestre la rand reprezinta principalele argumente pentru care investitorii asteapta listarea mai multor companii americane, lideri pe segmentul lor de activitate.
Mars
Compania Mars este cunoscuta, in principal, pentru batoanele de ciocolata cu acelasi nume, pentru bomboanele M&M si pentru Milky Way. In plus, firma mai produce orezul Uncle Ben si mancarea pentru pisici Whiskas.
Veniturile anuale se ridica la 27 miliarde de dolari, iar reprezentantii firmei au anuntat ca vor sa faca angajari masive. Anul acesta numarul de salariati va creste cu 64.000 de persoane.
Chic-Fli-A
Chic-Fli-A, un lant de restaurante cu capital privat, a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri ale vanzarilor din America. In 2010 a incasat 3,5 miliarde de dolari din vanzari, cu 11,37% mai mult fata de 2009.
Cresterea medie a vanzarilor, raportata la fiecare dintre localurile sale, se ridica la 5,6%. In prezent, Chic-Fli-A are 1.500 de locatii, iar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 18:29
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) informeaza ca a publicat lista preliminara cu rezultatele evaluarii proiectelor depuse in cadrul celui de-al treilea apel al operatiunii "Investitii productive pentru intreprinderi mari".
"Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" a publicat, pe pagina web http://amposcce.minind.ro, lista preliminara a rezultatelor evaluarii proiectelor depuse in cadrul celui de al treilea apel al operatiunii ˝Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru intreprinderi mari˝, lansat in anul 2011", se arata in comunicat.
Bugetul total alocat acestui apel de proiecte este de 400 milioane lei. Lista preliminara a rezultat in urma finalizarii procesului de evaluare a celor 164 de proiecte depuse, din care pot fi finantate in limita bugetului mai sus mentionat un numar de 36 de proiecte.
Lista finala a proiectelor ce vor fi propuse spre finantare se va publica dupa ce vor fi analizate si solutionate eventualele contestatii transmise ca urmare a postarii listei preliminare. mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 21:45
Mai multe companii de stat urmeaza sa fie privatizate la Bursa. Business 24 a vrut sa afle care este averea sefiilor care conduc aceste companii. Printre cei vizati se numara directorul general Transgaz, CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe si seful CEC, Radu Gratian Ghetea.
Directorul general adjunct al SC Hidroelectrica SA, Zachia-Zlatea Dragos Corneliu, a declarat, pe data de 7 iunie 2011, ca a incasat un venit anual de 187.083 lei, datorita functiei de director la Hidroelectrica.
Pentru ca este membru in Consiliul de Administratie la Radet, Zachia Dragos Corneliu a mai primit anual 508 lei. Pentru functia de membru in Consiliul de Administratie la filiala pentru servicii si reparatii Hidroserv Cluj SA, Zachia incaseaza anual 336 lei.
Pe langa acesti bani, directorul adjunct al Hidroelectrica a declarat ca detine trei masini (un Ford Focus, un Hyundai Tucson si o Dacia Solenza) si cateva terenuri. Cel mai mare teren pe care il detin sotii Zachia are o suprafata de 2.900 de metri patrati si se afla in judetul Hunedoara. Cei doi soti detin, impreuna, doua terenuri in judetul Ilfov, unul cu o suprafata de 1.250 metri patrati, iar al doilea cu o suprafata de 450 metri patrati.
Cosma Emil Florin detine functia de director general la Transgaz SA Medias. Potrivit declaratiei de avere completate pe 9 iunie 2011, acesta obtine un salariu anual de 132.074 lei. Pe langa acesti bani, Cosma Emil Florin a declarat ca mai incaseaza anual 7.086 de lei de la Asociatia... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 12:53
Traian Basescu a discutat cu Emil Boc despre accelerarea listarii la BVB a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat, conform unor surse ale Mediafax."S-a discutat despre accelerarea procesului de vanzare a unor pachete minoritare la companii detinute de stat, gasirea unei solutii pentru litigiul dintre statul roman si Rompetrol, dar si pentru viabilizarea companiei Oltchim, precum si despre urgentarea proiectelor de infrastructura finantate din fonduri europene si bugetul de stat", au afirmat sursele. mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 17:17