Implementarea masurii de plata defalcata a TVA (split TVA) va scadea sansele de redresare a companiilor aflate in insolventa sau faliment si incalca prevederile comunitare, atrag atentia specialistii in proceduri de insolventa.
"Firmele in insolventa si faliment vor fi afectate de initiativa Guvernului privind split TVA, atat financiar, cat si prin blocaje provocate de neclaritatile legislative.
In forma sa actuala, ordonanta cu privire la plata defalcata a TVA este discriminatorie raportat la societatile in insolventa si scade sansele de redresare pentru societatile in insolventa, contrazice programul de plati si prioritatea distribuirilor catre creditori, contravine obiectivului pentru care a fost reglementata procedura insolventei, incalca prevederile comunitare si nu-si indeplineste scopul de reglementare UE.
In calitate de administratori judiciari, depunem toate eforturile sa maximizam sansele de reorganizare ale companiilor in insolventa, care se straduiesc sa supravietuiasca zi de zi.
Orice cost suplimentar, fie el financiar, de timp sau alte resurse nu face decat sa agraveze situatia acestor companii (...)
Studiile noastre demonstreaza ca jumatate dintre companiile de impact ale Romaniei sunt deja in dificultate, nu avem antreprenori noi cu care sa echilibram balanta, asadar economia Romaniei nu isi permite sa mai piarda din business-uri", apreciaza reprezentantii CITR, parte a CITR Group, unul dintre liderii de piata in industria insolventei.
In... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:16
1Companiile din industria farma si din domeniul transporturilor, dar si cele din constructii si imobiliare sunt cele mai expuse la insolventa in acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind in dificultate sau in stare de insolventa iminenta, potrivit CITR.
CITR a analizat situatia economica actuala, precum si indicatorii de impact pentru anul in curs, urmarind dinamica fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolventa in anul 2015.
Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate in dificultate sau stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, 3.158 activeaza in domeniile real estate, constructii, farma sau transporturi.
"Practic, 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate", se arata intr-un comunicat al CITR.
Companiile din imobiliare genereaza pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de constructii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro si farma, de 53,3 milioane de euro.
Daca domeniul farmaceutic si cel al transporturilor sunt o tendinta noua in categoria companiilor cu risc de insolventa,... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 14:50
Numarul societatilor intrate in insolventa a scazut, in primele cinci luni din 2014, cu 13,47%, comparativ cu cel din perioada similara a anului trecut, la 11.030, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Cel mai mare numar de firme intrate in insolventa a fost inregistrat in municipiul Bucuresti - 1.853 (in crestere cu 7,05% fata de primele 5 luni din 2013) si in judetele Bihor - 717 (plus 6,22%), Prahova - 551 (plus 86,15%) si Brasov - 505 (minus 6,48%).
La polul opus, cu cele mai putine societati intrate in insolventa, se afla judetele Calarasi - 41 (in scadere cu 43,84% fata de perioada ianuarie-mai 2013), Neamt - 61 (minus 56,74%), Vaslui - 66 (minus 70,54%) si Teleorman - 69 (minus 11,54%).
In primele 5 luni ale acestui an au fost inmatriculate 46.772 persoane fizice si juridice, cu 11,24% mai putine fata de de perioada similara a anului trecut, cand numarul inmatricularilor s-a ridicat la 52.692.
Cele mai multe inmatriculari au avut loc in municipiul Bucuresti - 7.944 (minus 5,79% comparativ cu perioada ianuarie-mai 2013) si in judetele Cluj - 2.776 (plus 2,02%), Timis - 2.171 (minus 12,99%), Bihor - 1.765 (minus 12,01%) si Ilfov - 1.757 (plus 2,69%).
Numarul cel mai mic de inmatriculari persoane fizice si juridice a fost inregistrat in judetele Vaslui - 359 (minus 38,74% fata de primele 5 luni ale anului trecut), Ialomita - 388 (minus 24,81%) si Covasna - 391 (minus 0,51%). mai mult
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 09:10
Problema multor firme romanesti este ca partenerii lor de afaceri nu isi tin promisiunile. De la calitatea produselor si serviciilor livrate pana la neplata la timp (sau vreodata) a facturilor, firmele sunt vulnerabile la erorile comise de parteneri.
Riscul este cu atat mai mare cu cat firma in cauza are mai putini furnizori sau clienti pentru un produs, ori dependenta sa financiara de partenerul de afaceri respectiv este mai mare. Astfel, o firma cu un singur client mare care ii asigura sa spunem 90% din cifra de afaceri este practic 'captiva' clientului respectiv. Daca acesta nu ii mai plateste facturile la timp, sau nu ii mai cumpara produsele, firma poate ajunge intr-o situatie financiara delicata.
Daca in acest caz, o companie de dimensiuni mari poate sa 'absoarba' pierderea, sa apeleze la justitie sau pur si simplu sa nu mai lucreze cu partenerul respectiv, firmele mici nu au acest lux: ele pot pierde la randul lor comenzi, clienti ori sunt nevoite sa isi reduca cifra de afaceri si profitul atunci cand partenerii nu isi onoreaza obligatiile. IMM-urile nu isi pot permite in majoritatea cazurilor, procese costisitoare si nici renuntarea la sumele cuvenite de la clientii rau platnici si uneori un astfel de eveniment le duce direct in insolventa...
O alta sursa de dezechilibru financiar si in ultima instanta de insolventa pentru firme este indatorarea excesiva, in conditiile in care structura de bilant, vanzari si costuri sunt nefavorabile. Companiile isi... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 08:25
Romania ocupa pozitia a doua intr-un top al tarilor din Europa Centrala dupa numarul de insolvente, cu peste 27.145 de proceduri nou deschise pe parcursul anului 2013, arata un studiu al Coface.
Avand in vedere numarul de proceduri de insolventa nou deschise pe parcursul anului 2013 in cadrul tarilor din Europe Central Estica, Romania se remarca cu a doua cea mai mare rata a insolventelor raportate la numarul firmelor active, respectiv 6,44%.
Singura tara cu un procent mai ridicat este Serbia, unde procentul de 7,61% este mai degraba datorat unui efect de baza (un numar redus de companii active). Mai mult decat atat, Romania a inregistrat un numar de 27.145 de insolvente nou deschise pe parcursul anului 2013, ceea ce reprezinta de doua ori mai mult decat nivelul inregistrat in Ungaria, desi numarul de firme active (cu cifra de afaceri diferita de zero) este cu 30% mai redus in Romania.
Comparatia devine si mai elocventa analizand cifrele inregistrate in Romania referitor la cazul Poloniei, care inregistreaza de 300 ori mai putine insolvente (doar 818 proceduri noi de insolventa deschise in anul 2013), in conditiile unui numar de firme active de 4 ori mai mare, comparativ cu Romania.
"Fenomenul insolventelor a luat amploare pe plan local, in special in perioada post-criza a ultimilor 5 ani, in conditiile in care Romania genereaza aproximativ 40% din totalul insolventelor deschise pe parcursul anului 2013 in Europa Central Estica, inregistrand in acelasi timp... mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 16:07
Circa 3.200 de firme, reprezentand mai putin de 3% din totalul firmelor active in Romania care au un rol determinat in economie, avand afaceri de peste un milion de euro, se afla in insolventa inevitabila sau nedeclarata inca, arata o analiza a Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
"Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem", apreciaza reprezentantii CITR, citati de Mediafax.
Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului si care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind societati care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulata a acestora in 2012 a depasit 156 de miliarde de euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei.
Aproape 2 milioane de persoane, angajate in aceste companii
In 2012 acest esantion de companii sunt angajate peste 1,87 milioane de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national. Analiza arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria "insolventa inevitabila"sau "nedeclarata inca".
"Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si depasire a crizei. Ceea ce va determina inclinarea balantei... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 17:30
Cresterea alarmanta a insolventelor din ultimii ani a luat amploare in Romania si a devenit un fenomen in sine. anul acesta, chiar daca in T1 numarul insolventelor se afla totusi pe un trend descrescator, gradul de indatorare al companiilor nu a scazut, ci dimpotriva. Mai mult, analistii prevad vremuri grele pentru firmele romanesti in 2014.
Companiile romanesti continua sa se confrunte cu un fenomen de supraindatorare peste nivelul pe care l-ar putea sustine. Din acest motiv, bancile si-au concentrat atentia pe gestionarea creditelor neperformante, si mai putin pe noi finantari.
In primele noua luni ale anului curent s-au deschis 18.321 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 18.991 de proceduri noi de insolventa.
"Suntem in continuare martorii cercului vicios: companiile nu mai au lichiditati, dar nici nu mai pot accesa noi finantari, din cauza creditelor neperformante. Procedura insolventei le-a oferit o rezolvare in aceasta perioada de criza, astfel ca din 2008 pana in prezent multe companii au reusit sa isi depaseasca dificultatile financiare sub protectia sa. Faptul ca numarul companiilor care intra in insolventa s-a redus este o etapa fireasca si chiar necesara pentru multe dintre ele ", a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator in cadrul Casei de Insolventa Transilvania.
Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 vom inregistra, fara echivoc, un numar record al... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 11:19
Numarul companiilor care au intrat in insolventa in primele noua luni ale anului a scazut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 18.321 de firme, insa ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al treilea, in conditiile in care soldul la finalul primului semestru anunta o contractie de 10%.
Una dintre cauze a fost decizia unor companii de a grabi acest proces, luand in considerare modificarile aferente codului de procedura civila, conform grupului Coface.
Accelerarea ritmului de insolvente din ultima perioada va determina, probabil, ca nivelul de la sfarsitul anului curent sa fie comparabil cu cel inregistrat anul anterior. Cel mai ingrijorator este faptul ca in anul 2013 se va inregistra un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari.
Evolutia insolventelor indica o stagnare relativa
Evolutia recenta a insolventelor indica o stagnare relativa, dar efectele negative prezente sunt semnificative si se vor propaga in economia privata.
In urma analizei datelor financiare aferente firmelor insolvente in corelatie cu contextul macroeconomic si practicile de business observate intre companii, identificam cateva cauze, care au dus la amplificarea acestui risc global.
Prima este cresterea importantei creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creantelor in active circulante in bilantul companiilor.
A doua, conform Coface, este extinderea termenelor de incasare, pe fondul cresterii mai... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 11:50
Autoritatile incearca "sa scoata din circuit" procedura prin care managerii isi baga intentionat firma in insolventa pentru a evita plata unor datorii. Metoda gasita de autoritati: impunerea unui prag minim pentru datorii de 40.000 de lei.
Tot mai multe companii apeleaza la tertipul insolventei pentru a evita rambursarile datoriilor catre banci, stat sau alte firme, fara a sti ca in urma unor investigatii pot raspunde personal in fata instantei.
A devenit un fenomen ca firmele sa refuze negocierile cu banca, preferand sa se eschiveze de la plata imprumutului prin artificii ca insolventa voluntara.
Un stufos proiect de lege (123 de pagini) a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Justitiei. Fata de varianta initiala a proiectului in care se vorbea de un prag minim de 90.000 de lei, autoritatile au scazut acest plafon la 40.000 de lei.
"Valoarea-prag reprezinta cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Valoarea-prag este de 40.000 lei atat pentru creditori cat si pentru debitor, inclusiv pentru procedurile deschise in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile, pentru creante de alta natura decat cele salariale, iar pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat", se arata in proiectul de lege postat pe site-ul ministerului Justitiei.
"Poate fi vazuta in ambele directii aceasta scadere a plafonului de catre autoritati. Ea poate fi un instrument in... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 12:17