Intr-o societate in care retelele de socializare au devenit o agora virtuala si fiecare persoana isi poate exprima liber parerile, reputatia si imaginea unei companii trebuie construite si mentinute cu foarte mare grija. Din ce in ce mai multi consumatori cer companiilor sa schimbe modul in care isi desfasoara activitatea, sa devina mai transparente si sa isi asume un rol activ in abordarea problemelor sociale, culturale si de mediu. In plus, in actualul context sanitar, solidaritatea si implicarea sociala au devenit foarte importante si relevante atunci cand vorbim despre imaginea unei companii. Responsabilitatea sociala corporativa (CSR) nu mai este doar un trend de PR, ci are un rol din ce in ce mai bine conturat in orice plan de business, iar companiile care ignora acest lucru o fac pe propria lor raspundere.
Iata de ce activitatile de responsabilitate sociala sunt atat de importante si cum pot ele ajuta la construirea unei bune reputatii.
Mesaje catre comunitate
Companiile care au politici de responsabilitate sociala le pun in practica, de obicei, prin diferite forme de donatii catre organizatii de caritate, prin programe de voluntariat ale angajatilor sau prin implementarea de bune practici privind mediul inconjurator. Atunci cand astfel de activitati sunt comunicate eficient, o companie transmite de fapt comunitatii din care face parte ca este in pozitia de a ajuta societatea si actioneaza in acest sens. Prin acest proces, companiile nu numai ca ajuta... mai mult
Luni, 07 Decembrie 2020, ora 17:57
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administeaza cele doua aeroporturi ale Capitalei, a avut in primele noua luni pierderi de 49,6 milioane lei, de la un profit net de 333,3 milioane lei in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, veniturile operationale au scazut de doua ori si jumatate, la 304,3 milioane lei, fata de 786 milioane lei, in perioada ianuarie-septembrie 2019.
Rezultatele financiare apar in raportul publicat de Fondul Proprietatea, actionar minoritar care detine 20% din actiunile companiei.
"Compania a publicat rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2020: venituri operationale de 304,3 milioane lei, EBIT negativ de 57,5 milioane lei si o pierdere neta de 49,6 milioane lei. Traficul de pasageri a scazut cu 66% fata de noua luni 2019, la doar 3,8 milioane de pasageri, iar traficul aerian s-a injumatatit, de asemenea, in aceeasi perioada", arata raportul FP.
Potrivit acestuia, compania a fost afectata puternic de criza actuala: numarul de pasageri si numarul de zboruri au inregistrat o scadere semnificativa de la inceputul pandemiei de COVID-19.
"ACI Europe, organismul care reprezinta industria aeroporturilor, estimeaza in cadrul unui raport din luna august 2020 ca traficul de pasageri a scazut cu 64,2% in prima jumatate a anului 2020 si ca a ajuns aproape de zero in trimestrul 2 2020, cu o scadere de 96,4% comparativ cu trimstrul 2 2019. Ca urmare a incercarilor de ridicare a restrictiilor in mod... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:04
Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre cei mai importanti producatori de conserve si preparate din carne din Romania, a vorbit in cadrul unui interviu despre investitiile derulate la compania pe care o conduce.
Capacitatea de productie a fabricii din Vaslui urmeaza sa fie extinsa, dupa finalizarea unui proiect in valoare de 1 milion de euro.
"Compania Vascar investeste in permanenta, in fiecare an am avut un buget bine stabilit de investitii, in functie de contextul in care se regaseste piata si de modul in care vedem noi dezvoltarea pe termen mediu si lung. Anul trecut, am inceput un proiect de dezvoltare, mai exact vom construi o noua sectie de productie in cadrul fabricii. Am primit finantarea in anul 2019, iar in luna iulie am finalizat implementarea. Este vorba despre o linie de semipreparate, carne tocata, mici si alte produse unice la nivelul pietei din Romania. Investitia se refera atat la echipamente, cat si la partea de infrastructura", a declarat Vlad Ciuburciu.
Ciuburciu (Vascar) a vorbit si despre extinderea retelei proprii de magazine, care in prezent numara 21 de unitati in judetele din Moldova. Conform planului, pana la finalul lui 2020, Vascar va mai deschide inca cinci magazine, iar fiecare dintre acestea ar putea reprezenta o investitie de pana la 100.000 de euro.
"Nu am inchis niciun magazin (n.r. din cauza situatiei globale actuale), intentionam sa crestem numarul acestora si sa deschidem alte 5 in acest an, tot in regiunea... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:54
Situatia companiilor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic este verificata, dar se efectueaza controale si la PFA-uri sau la intreprinderi familiale, a declarat, luni, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
"In cea mai mare parte mi-au fost confirmate asteptarile. Sunt, insa, si destule situatii din alta categorie. Sper sa reusesc sa scot odata si odata din amortire Inspectia Muncii sa iasa pe teren si sa faca aceste verificari.
Sunt si companii care au intrat in panica si urmeaza sa fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene si, in acelasi timp, au incasat somaj tehnic. Exista mai multe verificari care se fac in continuu. Se fac verificari nu numai la firme, ci si la PFA-uri, la intreprinderi familiale.
Avem mai multe culoare pe care le verificam. Folosesc foarte mult si semnalele de la oameni care imi scriu, fara exagerare, cateva sute de mesaje pe zi, despre anumite probleme inclusiv pe aceasta speta.
Saptamanal, am o situatie, dar repet in cea mai mare parte asteptarile mi-au fost confirmate. Daca ne uitam la ce aveam de ales, intre un sistem ultra complex de verificare, am preferat sa folosesc o cale de munca. In cea mai mare parte sunt oameni corecti, dar mai avem si probleme", a spus Alexandru, la Europa FM.
Conform datelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, publicate luni, la nivel national se inregistrau 403.459 de... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 21:45
Masurile administrative adoptate in lupta cu virusul SARS-CoV-2 pentru reducerea extinderii acestuia au produs, in mod previzibil, consecinte financiare negative in mediul de afaceri, care s-a confruntat in contextul acestor masuri cu o lipsa de lichiditati.
In sprijinul mediului de afaceri si, in mod particular, al societatilor in care insolventa este iminenta sau se afla deja in procedura insolventei, au fost propuse prin Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (cunoscuta ca "Legea privind starea de alerta") o serie de remedii menite a raspunde intereselor acestora.
Atentia legiuitorului asupra domeniului insolventei este una fireasca si justificata, pe de o parte, de necesitatea protejarii acelor societati, care desi viabile, risca din cauza crizei lichiditatilor sa fie aduse de catre creditori in procedura insolventei, imprejurare care ar implica si pierderea de locuri de munca si vanzarea de active la preturi reduse, iar, pe de alta parte, de protejarea perspectivelor de redresare a societatilor aflate deja in procedura insolventei.
Interventiile legiuitorului vizeaza in esenta urmatoarele:
- Societatile aflate in stare de insolventa nu mai sunt tinute, in perioada starii de alerta, de obligatia de a a declara, in termen de 30 de zile din momentul aparitiei starii de insolventa, aceasta stare la tribunalul din circumscriptia in care isi au sediul.
Interventia legiuitorului in aceasta... mai mult
Sambata, 16 Mai 2020, ora 00:00
InnerTrends, companie care ofera suport pentru echipele de marketing si managerii de produs prin furnizarea de date relevante despre consumatori, a facut o analiza a mediului de business si a ceea ce a presupus lucrul de acasa pentru o mare parte din companiile din Romania.
Astfel, dupa 10 ani de lucru remote, dar si dupa aproape doua luni in care romanii care au putut au lucrat de acasa, compania vine cu o serie de recomandari pentru antreprenori, in aceasta perioada.
"Este clar ca aproape orice business este afectat in contextul actual. Unele business-uri poate au inchis, altele functioneaza cu motoarele la minimum, iar antreprenorii trec prin situatii dificile.
Recomandarea mea pentru cei care vor sa ramana activi este sa foloseasca acest timp ca sa adune toate datele pe care le au disponibile despre clientii lor, despre produsele lor, despre furnizori si sa incerce sa inteleaga cat mai bine ce a functionat foarte bine, ce a functionat mai putin bine si ce ar trebui sa faca astfel incat sa optimizeze in momentul in care vor reveni in business cu toate motoarele turate", a explicat Claudiu Murariu, cofondator si CEO InnerTrends.
Recomandarea InnerTrends pentru antreprenorii care inca au business-ul operational e sa faca un efort si sa inteleaga povestea din spatele datelor. Lumea se schimba, clientii se schimba, business-ul se va schimba si, cu siguranta, lucrurile nu se vor mai derula la fel ca pana acum.
Cei care vor intelege acest lucru mai repede si... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2020, ora 18:18
Guvernul va adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii si mari.
"Cred ca putem profita de o conjunctura economica internationala in care Romania poate fi o tinta atractiva pentru relocari importante de capacitati de productie, care vor fi relocate din anumite tari si noi suntem pregatiti pentru a oferi conditii cat se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor sa se relocheze.
Deja avem semnale favorabile in acest sens si cred ca poate fi un motor important de crestere. Pregatim, de asemenea, cateva masuri.
Dupa modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru si pentru investitii, si pentru companiile mari care nu pot sa acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari.
Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care si-au pastrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar daca si-au suspendat pe o perioada scurta, si-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care isi reiau activitatea, dupa o perioada scurta de intrerupere", a declarat Ludovic Orban, luni, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Premierul a anuntat, in context, ca va deveni curand operationala o schema de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit... mai mult
Marti, 05 Mai 2020, ora 09:54
In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00
Asociatia Internationala a Transportului Aerian (IATA) a lansat o analiza actualizata care arata ca veniturile companiilor aeriene rezultate din zborurile comerciale vor inregistra o scadere de 314 miliarde de dolari in 2020, ceea ce reprezinta o reducere cu 55% fata de 2019, in contextul crizei provocate de COVID-19.
Pe 24 martie, IATA estima o pierdere a veniturilor de 252 miliarde de dolari (-44% fata de 2019), intr-un scenariu cu restrictii severe de calatorie, care dureaza trei luni.
Cifrele actualizate reflecta o adancire semnificativa a crizei si reflecta urmatorii parametri:
Restrictii interne severe care dureaza trei luniUnele restrictii privind calatoriile internationale care se extind dincolo de primele trei luniImpact mondial sever, inclusiv in Africa si America Latina (care au avut o prezenta redusa a bolii si se previziona o afectare mai redusa, in analiza din luna martie).
In 2020, cererea pe segmentul de zboruri comerciale (intern si international) este de asteptat sa scada cu 48% fata de 2019. Cele doua elemente principale care conduc la acest aspect sunt:
Dezvoltari economice generale: lumea se indreapta spre recesiune. Socul economic al crizei COVID-19 este de asteptat sa fie cel mai sever in al doilea trimestru, atunci cand se estimeaza ca PIB-ul va scadea cu 6% (comparativ, PIB-ul a scazut cu 2% la varful crizei financiare globale). Cererea pe zborurile comerciale urmareste indeaproape evolutia PIB. Impactul reducerii activitatii... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 17:09