Complexul Energetic Hunedoara, societate detinuta in totalitate de statul roman, a absorbit Societatea Nationala a Huilei Petrosani, companie de stat din domeniul minier, potrivit unui comunicat al casei de avocatura care a asistat fuziunea, Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP).
"Formalitatile de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului a operatiunii de fuziune au fost finalizate in data de 8 iulie a.c. Incepand cu aceasta data, Complexul Energetic Hunedoara S.A. include termocentralele Mintia, Paroseni si minele viabile de carbune Vulcan, Lonea, Livezeni si Lupeni, si are ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice si termice si exploatarea minelor de huila", se arata in document.
Potrivit acestuia, prin operatiunea de fuziune, realizata cu asistenta avocatilor Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), societatea integrata energie-mine spera sa isi eficientizeze activitatea, sa reduca semnificativ costurile de productie si sa isi consolideze pozitia in cadrul sistemului energetic din Romania.
"Nu a fost o misiune usoara, cu atat mai mult cu cat operatiunea a necesitat autorizarea prealabila de catre Consiliul Concurentei. Un astfel de demers presupune o munca laborioasa si o buna cunoastere a domeniilor in care societatile implicate isi desfasoara activitatea. Mai mult, atunci cand fuziunea nu se realizeaza intra-grup, provocarile sporesc: fiecare entitate incearca, in mod firesc, sa isi prezerve interesele si sa isi impuna... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 17:58
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a selectat lichidatorii pentru CN a Huilei si Termoelectrica, aflate in lichidare, acestia fiind Expert Insolventa Deva, respectiv consortiul format din Musat & Asociatii - Restructuring & Insolvency si Musat si Asociatii.
OPSPI a primit la 7 iunie, termen limita, cate trei oferte pentru fiecare din cei doi operatori economici, iar in urma analizei documentelor de participare, in fiecare din cele doua cazuri a fost descalificata cate o oferta.
In urma punctarii ofertelor finale depuse, conform grilelor de evaluare si comparare, au fost declaratii adjudecatarii licitatiilor - Expert Insolventa SPRL Deva la CN a Huilei si Musat & Asociatii - Restructuring & Insolvency si Musat si Asociatii la Termoelectrica.
"In data de 26 iunie, OPSPI, actionand in numele si pe seama Ministerului Economiei, unicul actionar al celor doua societati aflate in lichidare voluntara, a incheiat cu adjudecatarii celor doua licitatii contracte de angajare", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Deschiderea procedurii de dizolvare si lichidare voluntara a Termoelectrica a fost aprobata in luna martie. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 15:52
Compania Nationala a Huilei (CNH) a avut pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro) in perioada 2009 - 2011, dupa ce a vandut carbune la preturi mai mici decat costul de productie, potrivit rezultatului unui control derulat de Ministerul Economiei, actionarul majoritar al companiei.
Controlul releva "nerealizarea de venituri in suma de 543,7 milioane de lei, ca urmare a contractarii si livrarii carbunelui la un pret mai mic decat pretul de cost al exploatarilor miniere", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
CNH furnizeaza huila termocentralelor Mintia si Paroseni si are o datorie de peste 1,755 miliarde lei la bugetul de stat, publicat datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la sfarsitul lunii iulie.
Primii cinci datornici la bugetul de stat au restante de 5,7 miliarde lei
Pentru huila importata a fost estimat un pret de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tona, in timp ce CNH a vandut carbunele in perioada 2009-2011 la pretul de 204-247 lei/tona catre termocentrala Paroseni, si cu 185-247 lei/tona la termocentrala Mintia.
Mineritul romanesc asigura 40% din necesarul de energie al Romaniei, acest sector fiind totodata si cel care are cele mai multe zacaminte la dispozitie. mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:07
Mineritul romanesc asigura in prezent 40% din necesarul de energie al Romaniei, acest sector fiind totodata si cel care are cele mai multe zacaminte la dispozitie.
Viitorul acestei ramuri economice depinde de abilitatea autoritatilor de a eficientiza sectorul strategic al economiei nationale, fiindca, din '90 si pana in prezent, a reprezentat doar o imensa gaura in buget tarii.
Anul acesta va avea loc cea mai mare reforma a mineritului romanesc,sector ce asigura 40% din energia tarii, potrivit informatiilor de la Ministerul Economiei.
De cativa ani se vorbeste de minerit ca de o gaura neagra a industriei romanesti, unde pierderile si datoriile au ajuns la valori uriase. Totusi, productia de energie din Romania se bazeaza in continuare in proportie de 40% pe carbune, astfel ca mentinerea in viata a sectorului minier este esentiala, insa numai cu conditia restructurarii.
Reformare prost inteleasa si aplicata
Romania are doua tipuri de carbune energetic: lignitul, extras de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si huila, aflata la Compania Nationala a Huilei (CNH). Initial, adica in 1989, toate aceste societati au fost comasate intr-una singura. Dupa 1990, a fost impusa reformarea prin "spargerea" in mai multe societati mai mici.
Rezultatul nu a fost unul care sa duca la eficientizare, ci a generat ingreunarea tranzactiilor, multiplicarea conducerilor (mai multi directori, secretare, birouri), iar partidele aveau oamenii lor care trebuiau... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 12:11
4.200 de angajati ai celor mai mari producatori de carbune, Societatea Nationala A Lignitului Oltenia (SNLO) si Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, vor fi trimisi acasa pana in 2018, potrivit consilierului personal al ministrului Economiei, Tudor Serban."De la SNLO vor pleca circa 1.000 de angajati, iar la CNH vor ramane in 2018 vreo 5.500 de angajati. Disponibilizarile sunt necesare pentru realizarea programului restructurare", a spus Tudor Serban.
In prezent, SNLO are 8.300 angajati, iar CNH Petrosani are circa 8.700 salariati. Cele doua companii se afla sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 13:28
Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani vinde de 21 de ani in pierdere carbunele pe care il livreaza pentru productia electricitatii, la fel ca si inainte de 1990, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, directorul general al companiei, Constantin Jujan."De 21 de ani vindem sub costuri. Inainte de 1990 era la fel, numai ca atunci la sfarsit de an se stergeau datoriile. Apoi, in anii '90 aveam mai multe societati carora le vindeam carbune. Acum vindem doar la termocentralele Deva si Paroseni", a afirmat Jujan.
CNH vinde toata productia anuala de huila, de 1,9 milioane tone, la pretul de 58 lei (13,6 euro) pe gigacalorie (170 lei pe tona) catre CET Deva, respectiv 64 lei (15 euro) pe gigacalorie (230 lei pe tona) catre CET Paroseni.
"In Romania, subventia este 8 euro pe gigacalorie, in timp ce in Germania este 100 euro pe gigacalorie", a adaugat Jujan.
Jujan nu a precizat care este costul de productie al huilei la CNH, motivand ca este o informatie "confidentiala", mentionand ca este in jurul a 300 lei pe tona.
CNH are in portofoliu sapte mine, respectiv Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani.
Jujan spune ca una dintre solutiile de rentabilizare a activitatii CNH ar fi cresterea pretului de vanzare a huilei catre termocentralele Deva si Paroseni.
El nu crede ca reducerea numarului de angajati ar putea contribui la eficeintizarea companiei.
"Nu stiu daca reducerea numarului de angajati este o solutie, dar egalizarea pretului de vanzare cu cel de... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:22
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) se intalneste luni cu sindicalistii din minerit pentru a discuta problemele din cadrul Companiei Nationale a Huilei (CNH), relateaza Newsin. Aceasta intrevedere a fost stabilita la cererea sindicalistilor, nemultumiti de decizia ca CNH trebuie restructurata.Ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat marti, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ca a fost convenit cu Fondul un program de restructurare legat de Compania Nationala a Huilei, urmand ca trei din cele sapte mine sa intre intr-un proces de inchidere."Legat de sistemul minier, am ajuns la o concluzie impreuna cu cei de la FMI si CE. Va trebui sa prezentam intr-o perioada relativ scurta, chiar pana la sfarsitul saptamanii, un program de restructurare legat de Compania Nationala a Huilei, unde sunt cele sapte mine. Vrem sa prezentam un program de restructuare a acestui sistem, patru mine sa ramana viabile in continuare, iar trei sa intre intr-un proces de inchidere, pana in anul 2018, cu subventie de la bugetul de stat", a precizat Ariton.O explozie s-a produs sambata dupa-amiaza in subteranul minei Uricani, in urma careia cinci persoane si-au pierdut viata.
Directorul CNH, Constantin Jujan, a declarat ca este posibil ca cei cinci lucratori care si-au pierdut viata in subteranul minei Uricani in urma unei explozii sa nu fi respectat toate procedurile de interventie. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 00:58
Ministrul Economiei, Ion Ariton, a discutat luni cu conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani si cu liderii sindicatelor din aceasta companie in vederea gasirii unor solutii comune pentru implementarea unui program de restructurare care sa permita continuarea activitatii in Valea Jiului, potrivit Newsin.Solutiile identificate vor fi discutate atat cu conducerea Guvernului Romaniei, cat si cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene."Pana la sfarsitul acestei saptamani, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri va face o propunere de protocol cu responsabilitati si termene concrete, care urmeaza a fi discutata saptamana viitoare cu administratia si sindicatele din Compania Nationala a Huilei". mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:16