Administratia Capitalei va inlocui in acest an mai putin de 3% din totalul conductelor magistrale uzate ale sistemului de termoficare.
De ce se face atat de putin, in comparatie cu cat ar trebui, pentru a le garanta bucurestenilor ca nu vor mai ramane in frig, la iarna? Iata ce spun Compania Municipala Energetica si RADET, care se ocupa cu reparatia si modernizarea uriasului sistem de termoficare al Bucurestiului.
Din cauza ca administratia locala nu l-a intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Ziare.com va povesteste astazi, pe larg, cum functioneaza acest sistem mamut, de ce pocneste el pe toate partile, dar si ce au facut in 2019 cei care trebuie sa-l repare.
Cum functioneaza termoficarea in Capitala si de ce pocnesc conductele
Sistemul de termoficare al Capitalei - cel mai mare din Romania - are mai multe componente.
Primele sunt CET-urile administrate de ELCEN. Acestea produc apa fierbinte pe care o livreaza pe magistrala tur (conducta groasa, cu diametru de pana la 1,2 metri) catre circa 1.000 de puncte termice amplasate in toata Capitala.
Ati crede ca aceasta apa oparita ajunge in calorifere si la robinete? Ei bine, nu! De la punctele termice, apa respectiva se intoarce, pe... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 08:42
Doar 2 luni si jumatate mai au la dispozitie autoritatile, in frunte cu edilul Capitalei, Gabriela Firea, pentru a intocmi un plan functional de reorganizare a ELCEN si RADET.
Daca depasesc termenul, Capitala risca sa piarda o multime de bani europeni pe care i-ar folosi la modernizarea sistemului de termoficare centralizata, aflat deja la un pas de colaps. Iar asta ar insemna ca, mai devreme sau mai tarziu, peste un milion de bucuresteni ar putea ajunge sa se incalzeasca la resouri si sa se spele la lighean.
Din cauza ca statul le-a administrat in paguba, an dupa an, atat ELCEN (care produce agentul termic pentru bucuresteni), cat si RADET (care distribuie acest agent termic) au ajuns in insolventa in 2016. Inca de la acel moment autoritatile - adica Ministerul Energiei, care e actionar majoritar al ELCEN si Primaria Bucuresti, care detine RADET - au anuntat ca sunt in cautarea solutiilor optime pentru redresarea financiara a producatorului si a distribuitorului de agent termic.
Din pacate - cu toate ca au trecut deja doi ani de atunci - autoritatile n-au gasit calea salvatoare. Iar timpul pe care il mai au la dispozitie pentru a o face este acum pe sfarsite.
De ce e atat de important ca activitatea ELCEN si a RADET sa continue? E simplu. Fara ele, circa 1,2 milioane de bucuresteni - ale caror locuinte sunt incalzite in sistem centralizat - ar ramane fara apa calda si fara agent termic. Si nu pentru o saptamana sau o luna, ci definitiv! In plus, aproape 5.000... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 07:23