Un tribunal francez a decis in favoarea Google in procesul in care compania este acuzata de autoritatile franceze ca nu a platit taxe in valoare de peste un miliard de euro.
Guvernul francez a acuzat Google Ireland Limited (filiala europeana a Google) ca nu a platit taxe in perioada 2005 - 2010 si a cerut returnarea de taxe in valoare de 1,1 miliarde de euro.
Decizia in favoarea Google vine ca urmare a unei recomandari a unui tribunal inferior, conform caruia Google nu a avut un sediu permanent sau o "prezenta taxabila suficienta" pentru a justifica plata impozitelor.
Actualul ministru de finante a declarat ca ia in considerare un apel la decizia instantei, avand la dispozitie in acest sens doua luni. La momentul initierii procesului, ministru al finantelor era Emmanuel Macron, actualul presedinte francez.
Google are aproximativ 700 de angajati francezi, insa afacerile cu clientii din Franta sunt gestionate de divizia irlandeza.
Compania americana a fost deja amendata de Uniunea Europeana cu 2,4 miliarde de euro pentru abuz de pozitie dominanta in domeniul cautarilor pe Internet si ar mai putea fi amendata de doua ori pentru politici incorecte practicate de produsele Adsense si Android.
Citeste si:
Curtea Europeana de justitie judeca din nou "dreptul de a fi uitat" din rezultatele cautarilor online ...citeste mai departe despre "Google castiga prima batalie cu Franta in procesul in care miza e de 1,1 miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 Iulie 2017, ora 09:33
Un avocat care reprezinta mai multe vedete feminine ale caror fotografii private au fost publicate online de piratii informatici a spus ca va da in judecata compania Google pentru ca nu a indepartat imaginile furate de pe site-urile sale.
Martin Singer, un avocat din industria de divertisment, a declarat, miercuri, ca Google "face milioane si profita de pe urma victimizarii femeilor" si ar putea sa plateasca daune de peste 100 de milioane de dolari, potrivit New York Post, ce a publicat o scrisoare a acestuia, care nu spunea insa ce vedete reprezinta, potrivit Mediafax.
Google "stie ca imaginile piratate sunt proprietatea cuiva, sunt fotografii si videoclipuri intime si confidentiale, obtinute pe cai ilegale si publicate de niste brute perverse care incalca dreptul la viata privata si minima decenta umana", a mai spus Singer, potrivit cotidianului american.
Avocatul nu a putut fi contactat pentru a confirma scrisoarea.
Martin Singer a spus ca a trimis Google mai multe informari despre incalcarea legii privind drepturile asupra continuturilor digitale (Digital Millennium Copyright Act), care cere furnizorilor de internet sa indeparteze materialele asupra carora cineva are drepturi de autor, la cererea proprietarului.
Avocatul a spus ca, in timp ce alte platforme online, cum ar fi Twitter Inc., au dat curs cererilor si au sters fotografiile, Google continua sa le afiseze in rezultatele cautarilor si le gazduieste pe platforma YouTube si pe reteaua sa de... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 12:38
Google, care a devenit o companie publica in urma cu zece ani, a avut un impact deosebit asupra cautarii pe Internet, numele sau devenind sinonim cu acest verb.
Google s-a adaptat cu succes la schimbarile tehnologice si la modul cum este accesat internetul, compania imbunatatind constant produsul care a facut-o celebra, scrie CNN.
Cu aceasta ocazie, Amit Singhal, seful divizie de "cautare" a Google, a dezvaluit principalele zece repere ale motorului de cautare al companiei.
1 Autocompletare: Singhal a evidentiat faptul ca utilizatorul poate obtine o reteta, spre exemplu, chiar daca nu isi poate aminti numele intreg al acelui fel de mancare. "Tastarea unei intregi fraze a devenit arhaica", a spus el.
2.Traducerea: Aceasta functie este folosita de peste un miliard de ori pe zi, traducand texte in 80 de limbi.
3. Trafic si destinatii: Utilizatorul poate intreba pe telefon "Care este distanta pana la....?" si poate obtine instant cel mai rapid traseu disponibil.
4. Rezultatele cautarii: Rezultatele oferite Google nu includ doar text, ci si video, imagini, aplicatii, toate tipurile de continut.
5. Noi terminale mobile: Google este disponibil, pe langa PC-uri, tablete si telefoane, si pe smart watch-uri si ochelari.
6. Serviciul de cautare voce: Utilizatorul poate intreba "Ok Google, voi avea nevoie maine de umbrela?", iar serviciul disponibil in 38 de limbi va raspunde.
7. Asistenta: Google are disponibila si o functie de "secretara", ca Siri.... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 13:24
Google a schimbat politica sa de lunga durata prin care le cerea utilizatorilor de pe reteaua de socializare a companiei, Google +, sa foloseasca numele lor reale.
Intr-un mesaj publicat pe site, echipa Google+ a precizat ca intentia initiala a fost de "a crea o comunitate cu oameni real", dar aceasta decizie "a exclus, totodata, un numar de oameni care voiau sa fie parte (din comunitate, n.r.) fara sa-si foloseasca numele lor reale".
Desi utilizarea numelor reale nu a avut un prea mare efect in primele zile pe reteaua sociala, utilizatorii au inceput sa se planga de aceasta politica in momentul in care Google a inceput sa-i forteze pe comentatorii de pe YouTube sa-si faca un cont, informeaza independent.co.uk, potrivit Mediafax.
Presedintele executiv al Google, Eric Schmidt, a declarat ulterior ca Google+ a fost initial un serviciu de identitate pentru multele servicii online ale companiei si ca utilizatorii puteau sa mearga in alta parte.
"Stim ca politica noastra in ceea ce priveste numele a fost neclara si acest lucru a dus la cateva experiente dificile, inutile pentru unii dintre utilizatorii nostri. Pentru asta le cerem scuze si speram ca schimbarea de astazi este un pas inainte in a face Google+ locul primitor si cuprinzator pe care ni-l dorim", se arata intr-un mesaj al companiei.
Google+ are in acest moment 343 de milioane de utilizatori activi lunar, potrivit unor date prezentate de Statista, informeaza theguardian.com. In schimb, Facebook, cea... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 08:37
Google Inc. va inchide pe 30 septembrie Orkut, prima retea de socializare a companiei, lansata in prim aparte a anului 2004, in acelasi an cu Facebook, care in prezent, este cea mai populara retea de socializare din lume.
Desi a fost populara in Brazilia si India, reteaua de socializare Orkut, lansata in urma cu zece ani, nu a reusit sa se impuna la nivel international. Compania Google a refuzat sa precizeze cati utilizatori a avut reteaua de socializare la nivel international.
Dupa inchiderea Orkut, Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume, a anuntat ca se va concentra pe celelalte proiecte ale companiei in domeniul platformelor de socializare, potrivit Mediafax.
In ultimii zece ani, platformele YouTube, Blogger si Google+ (o alta retea de socializare detinuta de companie, lansata in 2011) s-au impus la nivel international, avand utilizatori in toate colturile lumii, potrivit companiei. Google+ reprezinta cel mai ambitios proiect al Google in zona retelelor de socializare si ataca direct Facebook.
Facebook a raportat 1,28 de miliarde de utilizatori activi la sfarsitul lunii martie, reprezentand aproape jumatate din populatia conectata la internet la nivel global. La sfarsitul anului trecut, reteaua de socializare raporta 1,23 de miliarde de utilizatori activi.
Pe de alta parte, potrivit Reuters, in luna octombrie 2013, oficiali ai Google declarau ca 300 de milioane de utilizatori intra pe Google+ in fiecare luna.
Google Inc. este o... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 17:02
Un grup de 14 companii americane din domeniile IT si farmaceutic, printre care Microsoft, Google si Johnson & Johnson, si-au redus taxele platite in ultimii ani pastrand in exteriorul SUA aproape 500 de miliarde de dolari.
Cele 14 companii au platit in medie taxe de 10% in afara Statelor Unite anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de publicatia britanica. In ultimii opt ani, taxele platite de companii in alte tari au scazut, in timp ce profiturile au avansat de aproape trei ori mai repede fata de vanzari, potrivit Financial Times.
Fondurile detinute in strainatate de cele 14 companii, de 479 de miliarde de dolari, reprezinta usor peste jumatate din totalul de 947 de miliarde de dolari, cat estimeaza agentia de rating Moody's ca ar avea in exteriorul SUA toate companiile americane, cu exceptia institutiilor financiare.
Cifrele vor fi probabil considerate de critici ca noi dovezi ale strategiilor companiilor de a transfera profiturile din tarile cu taxe ridicate in cele unde ratele sunt mai scazute, precum Irlanda, Singapore si Bermuda.
Companiile vad, insa, sumele mari de bani ca argumente privind dezavantajele cauzate de sistemul fiscal american, care impune taxe ridicate la repatrierea profiturile obtinute in strainatate. Acestea incearca sa obtina o scutire de taxe care sa le incurajeze sa aduca fondurile in SUA.
Introducerea unor exceptii pentru companiile-gigant, un precedent periculos
O comisie care consiliaza Congresul in privinta taxelor a... mai mult
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 13:28
Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online.
Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.
Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.
Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:11
Compania Google a schimbat denumirea limbii in motorul de cautare pentru utilizatorii din Republica Moldova (Google.md).
Dupa ce, in anul 2006, Google a creat varianta in limba "moldoveneasca", acum cateva saptamani a revenit la motorul de cautare in "limba romana".
Anterior, o serie de astfel de functii erau indisponibile pentru ca Google nu dezvoltase instrumente localizate pentru "limba moldoveneasca", motivul fiind ca un robot nu poate face distinctie intre limba romana si asa-numita limba "moldoveneasca", potrivit agora.md.
Sursa aminteste ca, in iunie 2012, Google a lansat un site, EndangeredLanguages.com, destinat conservarii limbilor pe cale de disparitie.
Intitulat "proiectul limbilor in pericol", acesta contine peste 3.000 de limbi si dialecte pentru care s-au creat inregistrari audio de inalta fidelitate. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 13:33
Compania americana Google a achizitionat grupul israelian Waze, axat pe navigatia prin satelit, pentru a face fata concurentei venite din partea Facebook si Apple.
Waze utilizeaza semnalele de satelit de la membri care au telefoane mobile inteligente pentru a genera harti si date despre trafic, pe care apoi le imparte cu alti utilizatori, oferind date in timp real despre trafic, transmite Bloomberg.
Valoarea tranzactiei nu a fost data publicitatii dar o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul a precizat ca Google a platit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pentru Waze, pentru a-si extinde oferta in sectorul solutiilor de navigatie. Hartile oferite de Waze sunt disponibile pe sistemele de operare ale Apple (cu care functioneaza iPhone, iPad, smartphone-uri si tablete) si Android dezvoltat de Google.
"Google are nevoie sa-si mentina suprematia in privinta hartilor, deoarece ele sunt cheia publicitatii pe telefoanele mobile. Trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a-si majora prezenta pe retelele de socializare", a declarat Andrew Frank, analist la Gartner Inc.
Nate Tyler, purtator de cuvant al Google, a refuzat sa precizeze suma pentru care a fost achizitionata compania Waze. Negocierile au inceput in 23 mai, dupa ce in 9 mai ziarul financiar 'Calcalist' din Israel anunta ca Facebook, cea mai mare retea de socializare din lume, este in negocieri avansate pentru achizitionarea Waze, pentru o suma cuprinsa intre 800 milioane de dolari si un miliard de... mai mult
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 08:40